Dodaj do ulubionych

wzrost 9 latki-jakie badania?

19.04.13, 16:09
Witam,mam pytanie:czy powinnam robic jakies badania corce jesli jest niska?? Niby rosnie, ale bardzo powoli-4 cm na rok.Jest ponizej 3 centyla.Waga 10 centyl czyli lepiej niz wzrost. Nasza pediatra wie o tym ale nie widzi wiekszego problemu.Ostatnie porownanie to 1,5 cm na 4 miesiace. Nie wiem czy przejmowac nalezy sie tylko wtedy, jak dziecko nie rosnie wogole na przyklad przez rok czy juz teraz powinnam cos robic? Mowie odrazu ze w rodzinie meza sa niscy. Ja mam 164cm ,maz 170 albo i nawet 169.
Obserwuj wątek
    • saguaro70 Re: wzrost 9 latki-jakie badania? 19.04.13, 17:24
      Dla spokojności zrób TSH, trójglicerydy, Ft3, Ft4 czyli wszelkie badanie w kierunku tarczycy.
    • przeciwcialo Re: wzrost 9 latki-jakie badania? 19.04.13, 18:16
      Nie jesteście wysocy więc trudno spodziewac się ze córkas osiągnie 180 cm. Rozwój przed córka jeszcze więc poczekajcie.
    • mama_amelii Re: wzrost 9 latki-jakie badania? 19.04.13, 18:31
      A ile Twoja córka waży i mierzy?
      Bo mój siostrzeniec ma 9 lat(w listopadzie skończy 10) wazy 25 kg i ma ok 130 cm wzrostu.Jest najmniejszy w klasie,ale wszystkie badania w normie(ojciec ma 167 cm).W jednym roku w ogóle nie rósł,a w tym kilka cm przez zimę.
      Zbadać powinnaś dla własnego spokoju,ale czasami bywa,że ten typ tak ma.
      Moja córka ma 6,5 r waża 31 kg i mierzy 124cm,ale ona ma niedoczynnośc tarczycy stwierdzoną w wieku 2,5 r(jej szybko rosnąca waga ,potliwość,łamliwość paznokci mnie skloniły do zrobienia badań).
    • joxanna Re: wzrost 9 latki-jakie badania? 19.04.13, 18:47
      Zawsze dobrze skonsultować to z endokrynologiem. Jeśli rośnie słabo (a 4 cm na rok to słabo, nie utrzyma nawet 3 centyla), to nie daj sobie wmówić, że 'wyrośnie'. Najprawdopodobniej wyrośnie, ale może być też tak, że wymaga to leczenia. I lepiej wyleczyć jak najszybciej.
      • madaw Re: wzrost 9 latki-jakie badania? 19.04.13, 23:43
        Dziekuje bardzo za wszytskie cenne dla mnie odpowiedzi. Wszystkie wezme pod uwage. Za dwa tyg. idziemy do szczepienia wiec wspomne znowu lekarce o moim zmartwieniu. Lekarka kiedys mi powiedziala ze wizyta u endokrynologa to glownie mierzenie i wazenie dziecka i badania z krwi. A to mozemu kontrolowc u niej czyli pediatry poki co. Zobaczymy co nam teraz powie.
        • joxanna Re: wzrost 9 latki-jakie badania? 20.04.13, 13:01
          No, tak. badania krwi. Sorry, ale co wyczyta twoja lekarka z TYCH badań krwi? I co zaproponuje? Bo akurat sprawy wzrostu są bardzo skomplikowane, dotyczą wielu dziedzin i trochę jest do pochodzenia po lekarzach.

Ale zależy jakie badania, jak je przeanalizować i jak na nie zareagować. W pierwszym rzucie te badania krwi będą dotyczyły nie prostej morfologii (rozumiem, że to są te 'tylko badania krwi'), tylko hormonów, jakichś wskaźników dotyczących celiakii i jeszcze inne. To są badania krwi. Poza tym 'tylko rentgen'. Ale ten rentgen też musi być odpowiednio zanalizowany. 'Tylko ważenie' też jest analizowane przez antropologa, a nie przez pediatrę.

Po jakimś czasie możesz dojść do badań genetycznych - to też 'tylko' badania krwi.

A już wizyta u ginekologa, w ogóle obywa się bez krwi, to jest 'tylko' usg.

Przebij się przez pediatrzycę. Moje doświadczenie mówi, że ze specjalistami można już poważnie rozmawiać, zrobią badania i powiedzą Ci, czy mogą działać i ewentualnie co mogą zrobić.

Jeśli sprawa byłaby poważna i np trzebaby włączyć hormon wzrostu, to masz coraz mniej czasu, bo trzeba skończyć podawanie do okresu dojrzewania, tak, że raczej się pospiesz. Wizyty u endokrynologa nie umawia się z dnia na dzień, diagnozy są długie i kosztowne, trochę to potrwa.
      • morekac Re: wzrost 9 latki-jakie badania? 20.04.13, 13:42
        Jeśli rośnie słabo (a 4 cm na rok to słabo,
        Nie wiem, czy 4 cm to tak znowu słabo... Moja młodsza córka jako 9 -latka też tak mniej więcej rosła - +- 1 cm na 3 miesiące - właśnie sprawdziłam na framudze...
    • krakrakrakra Re: wzrost 9 latki-jakie badania? 20.04.13, 00:18
      Wazny jest nie tyle sam wzrost, czy jego umiejscowienie na siatce centylowej, ale przede wszystkim to czy dziecko utrzymuje sie na tym samym centylu, czy spada na siatce. Jesli spada, to zdecydowanie trzeba zdiagnozowac przyczyne.
      Wy jestescie niscy, ale zadne z Was nie ma wzrostu ponizej 3 centyla, wiec to zadne usprawiedliwienie.
      Na ta chwile oprocz hormonow tarczycy warto jeszcze zbadac wiek kostny (rtg nadgarstka).
    • dorotakatarzyna Re: wzrost 9 latki-jakie badania? 20.04.13, 00:46
      Będąc u pediatry poproś o skierowanie do poradni zaburzeń rozwoju. Tam lekarz oceni, czy problem jest poważny, ewentualnie porobią badania. Nie za bardzo chcą badać, dopóki dziecko mieści się w centylach, ale piszesz, że twoje poniżej trzeciego. Bardzo ważne jest zrobienie prześwietlenia nadgarstka, żeby ocenić wiek kostny.
      Jedna z moich córek była całe życie na trzecim centylu, chociaż my jesteśmy wysocy. Nie robiono wielu badań, lekarka stwierdziła, że urośnie, tylko później. I rzeczywiście, w wieku 15,5 lat jest już na 50 centylu wzrostu.
      Siostrzenica natomiast jest pod stałą opieką poradni, także metabolicznej. Rośnie 4-6 cm rocznie, ma 11 lat i 133 cm. Jest też dosyć okrągła. Okazało się w badaniach, że ma za dużo kortyzolu, hiperinsulinemię, niedobór hormonu wzrostu, i to wszystko łączy się ze sobą. Jedząc normalnie tylko tyje, a nie rośnie. Musi być na diecie o niskim indeksie glikemicznym, wtedy zaczyna rosnąć. Niedługo idzie na wizytę - jeśli okaże się, że spadła poniżej 3 centyla, będą rozważać podawanie hormonu wzrostu.
    • majarzeszow Re: wzrost 9 latki-jakie badania? 20.04.13, 07:38
      twoja corka ma 9 lat i ty tylko sie martwisz ? Pogratulowac dobrego samopoczucia. Sorry, ale pediatra dawno powinien wypisac skierowanie do endokrynologa dzieciecego. wiem o czym mowie, moja corka jest ponizej 3 centyla od urodzenia, w chwili obecnej ma 5 i pol roku. za soba 1 pobyt w szpitalu na oddziale dziennym (badania wypisane na 2 kartkach A4 - tylei ch było), w czerwcu powtarzamy badania hurtem i tez w szpitalu (juz mamy termin - troche sie czeka, bo to nie jest takie hop siup) i na jesieni zapada decyzja, czy wlaczamy hormon wzrostu. Jak pediatra mowi, ze wizyta u endokrynologa to tylko mierzenie i wazenie, to jest niedouczona i wciska ci ciemnotę.

tutaj masz dobrą stronę, zobacz orientacyjne wzory, ile corka moze osiagnac w normalnych warunkach:
      niski wzrost
    • olga727 Re: wzrost 9 latki-jakie badania? 20.04.13, 11:22
      madaw napisała:
      Nasza pediatra wie o tym ale nie widzi wiekszego probl
      > emu.
      Mowie odrazu ze w rodzinie meza sa niscy. Ja mam 164cm
      > ,maz 170 albo i nawet 169.

To nie oczekuj od córki,że będzie wysoka jak dziecko rodziców o wzroście ok. 180 cm.każde. smile
      • verdana Re: wzrost 9 latki-jakie badania? 20.04.13, 12:36
        Spróbuj też przypomnieć sobie, jak wygladało rośnięcie Twoje i męża, moze są jakieś książeczki zdrowia, czy rodzice pamiętają. Lekarz pewnie zapyta, jak było w rodzinie. Moi synowie byli bardzo niscy przez całą podstawówkę, ale tak samo miał mój mąż, nagle urósł w wieku 14-15 lat. Synowie dokładnie tak samo. To jest wazna wskazówka.
        Ważną wskazówką bywa też rozmiar stopy.
        Obie oczywiście są niedokładne i badania warto zrobić - mnie robionosmile I powiedziano, ze jestem niska i bedę niska, do widzenia.
    • budzik11 Re: wzrost 9 latki-jakie badania? 20.04.13, 15:48
      madaw napisała:

> Mowie odrazu ze w rodzinie meza sa niscy. Ja mam 164cm
      > ,maz 170 albo i nawet 169.

gdyby były siatki centylowe dla dorosłych (może są??) to wy na jakim centylu bylibyście? Na pewno nie za wysokim. A jak mówi przysłowie, wrona sokoła nie urodzi. Wy jesteście niscy to i córka niska, ja bym się centylami nie przejmowała, ona nie może być wysoka ani nawet średnia mając niskich rodziców.
      • mierzejka Re: wzrost 9 latki-jakie badania? 20.04.13, 21:13
        dla dorosłych siatki centylowe tez są, tzn endokrynolog sprawdza w którym centylu jest rodzic sprawdzajac jego wzrost dla wieku 18 lat. I ten wynik mowi, w którym centylu jest wzrost rodzica. I tak dorosła kobieta o wzroście 164 jest w centylu 25- 50, prawie na 50tym- dane z ksiązeczki zdrowia dziecka. To nie jest mało! Trzeba pamiętać, że od momentu wystąpienia miesiaczki dziewczynka rośnie już bardzo mało, po ledwo kilka cm na rok, więc wtedy już nie nadgodni wzorstu. W wam zostało juz bardzo mało czasu, ledwo parę lat do tego momentu. Koniecznie odwiedź endokrynologa, nawet prywatnie,u was liczy się każde pół roku. Sugeruję wybrac lekarza z listy ośrodków refererencyjnych do leczenia hormonem wzrostu, tam pracują lekarze z doświadczeniem
        www.chceurosnac.pl/osrodki.html
        • aga_sama Re: wzrost 9 latki-jakie badania? 21.04.13, 10:28
          Weż skierowanie do poradni metabolicznej i endokrynologa. Idź tam, gdzie przyjmą Cię wcześniej, chociaż endokrynolog i tak powinien zobaczyć córę, ale jest szansa, że badania zrobią te same.
          Córka rośnie zdecydowanie za wolno.
          Na początek pewnie zrobią jej rtg nadgarstka, aby ustalić wiek kostny, usg jamy brzusznej i pobiorą krew. Oznaczą hormony, gospodarkę wapń-fosfor, powinni zbadać przeciwciała w kierunku celiakii.
        • 3lato Re: wzrost 9 latki-jakie badania? 21.04.13, 12:48
          mierzejka napisała:
          Trzeba pamiętać, że od momentu wystąpienia miesiaczki dziewczynka rośnie
          > już bardzo mało, po ledwo kilka cm na rok, więc wtedy już nie nadgodni wzorstu.

I tu się nie zgodzę. Miesiączkę dostałam gdy miałam lekko ponad 140 cm a ostatecznie mierzę prawie 160 cm.
          • przeciwcialo Re: wzrost 9 latki-jakie badania? 21.04.13, 13:11
            Jednostkowy przypadek nie liczy sie. Wiekszosc dziewcxynek wczesnie miesiaczkujacych jest niska. Pomijam genetyczne skłonnosci do niskigo wzrostu .
            • aniaturek0409 Re: wzrost 9 latki-jakie badania? 23.04.13, 16:54
              to podam drugi przypadek. Miesiączkę dostałam mając 13 lat i byłam prawie najniższa w klasie. po dwóch latach nastąpił duży skok i osiągnęłam 170 cm w wieku 16 lat. Do 18 urosłam do 173. Po niskich rodzicach mogą być też wysokie dzieci. Mama ma 163 ojciec 172 a najstarszy brat 196. Liczą sę też geny dziadków i pradziadków.
              Poza tym wyznacznikiem prawidłowego wzrostu jest to czy dziecko trzyma się centyli. Jeżeli było np na 50 centylu a z biegiem lat spada coraz niżej do 3 to jest się czym martwić a jeżeli cały czas jest na 3 to raczej nie trzeba się martwić.
              • przeciwcialo Re: wzrost 9 latki-jakie badania? 23.04.13, 17:09
                To i tak nie czyni wiosny. Poza tym miesiączka w 13 roku zycia to póxno jak na obecne warunki, teraz zaczynają miesiączkowac nawet 8-9 latki. I takie dziewczynki raczej niewiele urosną.
    • jagienka75 Re: wzrost 9 latki-jakie badania? 21.04.13, 11:21
      no cóż, do wielkoludów nie należycie więc i trudno oczekiwać, żeby córka w przyszłości była wysoka. zazwyczaj dziecko niskich rodziców jest niskie albo średnie. rzadko się zdarza, żeby było wysokie, chociaż i takie wypadki się zdarzają.
      wiem co mówię, ponieważ w rodzinie ze strony mojej matki są same "karakany". jestem córką niskiej matki i wysokiego ojca a i tak osiągnęłam raptem wzrost średni.
      • madaw Re: wzrost 9 latki-jakie badania? 21.04.13, 19:48
        Dzieki.Dodam jeszcze ze ja urodzilam sie o 3 cm wieksza od mojej coreczki. Wiec juz na starcie bylam wyzej. Nie wiem czy to cos zmienia,pewnie niewiele, ale z drugiej strony gdyby moja corka miala w tym momencie te 3 cm wiecej to bylaby ciut powyzej 3 centyla. A to juz inaczej brzmi niz ponizej 3 centyla.
        • czarne-jagody Re: wzrost 9 latki-jakie badania? 21.04.13, 19:54
          Nie wiem czy Cie to pocieszy ale moja starsza córka pomiedzy 9 a 11-12 lat była najniższa z dziewcząt z dwóch równoległych klas. Obecnie ma 15 lat i 166 cm, poprzerastała te wyzsze od siebie. Może twoja ma opóźniony rozwój kostny jak moja.
      • regli Re: wzrost 9 latki-jakie badania? 22.04.13, 17:32
        Ale rodzice dziewczynki nie są niskorośli!!! Matka jest na prawie 50 centylu, więc jest średniego wzrostu, a ojciec jest na 10 centylu i owszem jest niski, ale nie niskorosły, tak jak córka. Dziewczynka nie ma po kim być niskorosła.
    • anika772 Re: wzrost 9 latki-jakie badania? 21.04.13, 20:12
      Idź do endokrynologa dziecięcego. Pediatra moich dzieci także "nie widział problemu", endokrynolog jednak dostrzegła. Dzieci będą miały badanie hormonu wzrostu, wieku kostnego, i nie pamiętam, czego jeszcze. Łączy się to z dwudniowym pobytem w szpitalu.
      • madaw do: czarne-jagody 22.04.13, 14:14
        a robilas malej jakies badania czy nie?
        • czarne-jagody Re: do: czarne-jagody 23.04.13, 09:01
          Lekarz rodzinny nie zalecił badan, córka była powyżej 3 centyla ale jednak niziutka. Rozwijała sie wolniej niz kolezanki, mleczne zeby wyrosły jej po skonczeniu 12 miesięcy, pózno wyrastały jej stałe, później miesiączkowała, dlatego tak długo odstawała ze wzrostem. Zrób niezbedne badania, może Cie to uspokoi.
          • madaw Re: do: czarne-jagody 23.04.13, 16:15
            dzieki. U mojej z zebami wszystko w normie,i z mleczakami i ze stalymi. W zasadzie wszystko jest ok oprocz tego niskiego wzrostu. Szkoda ze ja nie mam swoich wpisow w ksiazeczce zdrowia bo mialabym porownanie. Idziemy w przyszlym tyg.chyba do szczepienia to poprosze lekarke o skierowania na badania.
    • male_a_cieszy Re: wzrost 9 latki-jakie badania? 23.04.13, 10:23
      Mam koleżankę której córka była zbyt niska - z tym, że zauważyli to gdy dziewczynka miała 3 lata. Pediatra uspokajał ich, że wszystko jest w porządku, że przecież oni (rodzice) też są niscy i inne takie uspokajające gadki. Ale koleżanka nie dała się przekonać i prywatnie poszła do lekarza i porobiła badania - wyszło z nich, że mała nie ma praktycznie hormonu wzrostu. Teraz po trzech latach brania hormonu dziewczynka do gigantów nie należy ale mieści się na siatce.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka