Dodaj do ulubionych

lista na kolonie

08.07.13, 12:58
Córka ( 9 lat) pierwszy raz wyjeżdża w góry (koło Zakopanego) na 11 dni. W związku z tym mam pytanie do rodziców, którzy mają doświadczenie w temacie - co jest niezbędne i ile ciuchów powinna zabrać? chodzi mi o taką w miarę konkretną listę, co się sprawdziło u Waszych dzieci? czy np. koszulki z krótkim rękawem po jednej na każdy dzień? czy to za dużo, biorąc pod uwagę, że będzie też brała jakieś bluzeczki na ramiączkach? ile par krótkich spodenek, rybaczek, długich spodni ? z butów planujemy zapakować takie do kostki wiązane, zwykłe typu adidas, sandały sportowe, crocsy i też nie wiem, czy to wystarczy? czy dziewczynki w tym wieku zabierają jakieś drobne zabawki lub gry? moja chce zabrać tylko pamiętnik i jakieś długopisy oraz książkę (o ile będzie czas na jej czytanie). Podpowiedzcie proszę, co Wy pakujecie i jakie są Wasze doświadczenia w tym temacie - może ktoś ma już sprawdzoną listę wg której pakuje co rok swoje dziecko? Z góry dziękuję za pomoc i wszelkie rady smile
Obserwuj wątek
    • mika_p Re: lista na kolonie 08.07.13, 13:10
      Jest forum "Podróże z dzieckiem" (dawniej: "wakacje"), na które trafiaja wątki miedzy innymi takie jak twój. Zajrzyj tam i poznęcaj się nad wyszukiwarką:
      forum.gazeta.pl/forum/f,595,Podroze_z_dzieckiem.html
    • mama-ola Re: lista na kolonie 08.07.13, 13:12
      bluzki z krótkim - 1 na dzień,
      bluzki z długim rękawem - 2-3 szt.,
      1 ciepła bluza rozpinana,
      1 kurtka przeciwdeszczowa z kapturem (z grubej folii),
      krótkie spodnie - 6-7 par
      1 dżinsy
      1 spodnie długie dresowe
      skarpetki - na każdy dzień (choć syn latem nie nosi skarpet do sandałów)
      buty: sandały, adidasy, kalosze
      czapka z daszkiem

Oraz rada, która być może do dziewczynki nie będzie pasowała smile Gorsze t-shirty, takie, których nie chcę trzymać do kolejnego lata - polecam raz założyć, a potem wyrzucić (nie przywozić z powrotem). Ale dziewczynka pewnie zabiera same nowe i ładne smile
      • lilka0408 Re: lista na kolonie 08.07.13, 13:16
        mama-ola dziękuję smile z tymi t-shirtami nie przejdzie - nawet takich nie posiada, bo jak coś z jakimś ciuchem zaczyna być nie tak, to idzie "do odrzutu" i nawet na rower koło domu nie założy smile
        • julka-4 Re: lista na kolonie 08.07.13, 14:17
          Moja 8 latka od 30.06 jest na obozie w górach świętokrzyskich.Brała ze soba:
          -4 koszulki kr.rekaw
          -5 koszulek na ramiącz.
          -1 bluzka z dł.ręk.
          -2 bluzy
          -1 polar
          -1 kurtka przeciwdeszczowa
          -12 par majtek
          -10 par skarpetek
          -1 jeansy
          -2 rybaczki
          -4 krótkie spodenki
          -1 spódniczka
          -1 sukienka
          -adidasy,tenisówki,sandały,japonki,kalosze
          Ze sobą zabrała pamiętnik,szkicowniki Lilla lou i ulubioną przytulankę.
          Ciepłych rzeczy nie miała okazji ubieraćsmileNa pamiętnik i szkicowniki nie ma czasu,nawet na telefon do nas go nie mawink
    • berdebul Re: lista na kolonie 08.07.13, 14:42
      Warto spakować karty (makao, kuku, wojna, świnka), zeszyt w kratkę i długopisy/ołówki (kropki, kółko i krzyżyk, statki...), małego chińczyka itd. Idealne na wieczór.
    • sion2 Re: lista na kolonie 08.07.13, 15:50
      Ja pakując moich kolonistów kieruję się:
      a. prognozą pogody na dany rejon na najbliższe 5 dni (bo pozniej to juz wrózenie z fusów a nie prognozy)
      b. opcją że przez cały czas bedzie zimno i deszcz i ma wystarczyc ubran oraz jednoczesnie opcją że cały czas bedzie bardzo ciepło i ubran tez ma starczyc
      c. rodzajem wyjazdu (inaczej jedzie sie na survival, inaczej na wylegiwanie na plazy, inaczej na oboz naukowy itd)

Nie wiem z jakim organizatorem jedzie dziecko ale ci porządzniejsi z reguły udostępniaja liste potrzebnych rzeczy i są to listy tworzone przez wychowawców wiec warto miec je na uwadze.

Orientacyjnie na dziewczynke w tym wieku na 11 dni dawałam:
      - 5-6 t-shirtów (u 9-latki spokojnie moga byc noszone dwa dni)
      - 2 bluzeczki na ramiaczka chyba że grzmią o fali strasznych upałów na najblizszy tydzien to wtedy wiecej
      - 2 bluzki z dlugim rekawem
      - 2 bluzy rozpinane z kapturem lub bez, w tym jedna cieplejsza
      - 2 pary dlugich spodni, w tym 1 dresowe, czasem jak zapowiadano chłody na dłuzej to dawałam 3 pay i zawsze sie przydawały
      - 1-2 pary spodni 3/4
      - 2-3 pary krótkich spodenek
      - 8 par skarpetek (+ te w których jedzie)
      - 10 par majtek (+ te w których jedzie)
      - nieprzemakalna kurtka z kapturem, czasem jeszcze taki typowy płaszcz przeciwdeszczowy cieniutki a długi
      - latarka (przydaje sie na wiekszosci obozow, maja podchody wieczorem, jakie zabawy itd)
      - kosmetyczka: mydlo w mydelniczce, troche szamponu w butelce, gąbka, szczoteczka, pasta, kubek, żel na ukąszenia komarów
      - 1 ręcznik kąpielowy i 1 50x70 cm
      - 2 pary krytych butów (np trampki i adidasowpodobne) lub kaloszki i adidasy, sandały, klapki - nie japonki żeby mogły posłuzyć jako kapcie do chodzenia po terenie osrodka
      - strój kąpielowy jesli jest przewidziany basen, jezioro, morze
      - duza płócienna (!!!) torba na brudy
      - mały plecaczek wycieczkowy, porfelik zawieszany na szyi

nie dawałam nigdy ksiązek, bo nigdy na żadnych obozach nie mieli na czytanie czasu, jesli juz to jakies czasopismo kolorowe z zagadkami itd
      • sion2 ps 08.07.13, 15:52
        Zapomniałam o spódniczkach i sukienkach - to w zależnosci co dziecko lubi, jesli daje spodniczke to o tyle mniej krótkich spodenek, jesli sukienka na ramiaczkach to 1 sztuka mniej koszulek na ramiaczka. No i jeszcze uzgodniony z dzieckiem strój na dyskoteke smile
        • lilka0408 Re: ps 08.07.13, 21:44
          Dzięki dziewczyny - na pewno Wasze uwagi będą dla nas przydatne smile
          sion2 córka jedzie z Jaworzyną tour i lista na stronie jest ale bardzo ogólnikowa, a ja mam właśnie dylemat odnośnie ilości sztuk poszczególnych rzeczy. Są to kolonie z jazdą konną i już pakujemy kask (córka chce swój, ten który używa i do którego jest przyzwyczajona), sztyblety do chodzenia po stajni i błotnistym terenie, do tego pozostałe buty, które wymieniłam powyżej i obawiam się, że wszystko co ona chciałaby zabrać, nie zmieści się do naszej największej rodzinnej walizki smile dlatego chętnie poczytam, co i w jakiej ilośći sprawdza się u waszych dzieciaków (zwłaszcza dziewczyn). Córka nie jest sukienkowo - spódniczkowa, więc stawiamy na większą ilość spodenek i rybaczek. Jedną sukienkę na dyskotekę ma jednak przygotowaną smile
          Faktycznie zamiast książki lepiej zabrać jakąś gazetkę i zeszyt w kratkę. Ma też malutki szkicownik z konikami z Top model, to pewnie też dorzuci a czy zdąży użyć to się okaże. Zastanawiam się nad ilością ręczników - przy ośrodku jest mały basen, więc jeden taki basenowy, jeden większy po kąpieli i dwa mniejsze, czy to za dużo? nie cierpię wilgotnych ręczników, a nie wiem jakie tam będą warunki, żeby je gdzieś rozwieszać do przeschnięcia. Kurcze, ja się chyba całym tym wyjazdem denerwuję zdecydowanie bardziej (ona się na razie tylko cieszy) i sama sobie szukam problemów smile
          • julka-4 Re: ps 09.07.13, 08:08
            Moja na te 10 dni wzięła jeden kąpielowy i jeden mniejszy,ale basenu nie mieli.Gdyby mieli dałabym tyle ile Ty chcesz.Nie stresuj się ,dla mojej to był pierwszy samodzielny wyjazd i ja strasznie się zamartwiałam jak ona sobie poradzi,a ona nie ma czasu i potrzeby nawet do mnie zadzwonićwink
          • tagliatele Re: ps 09.07.13, 08:09
            Moja 9,5 latka pojechała na 16 dni, więc ilości poszczególnych ubrań większe, ale co do butów to dałam adidasy, sandały, Crocsy, klapki pod prysznic i kalosze - te ostatnie dlatego, że córka lubi chodzić w kaloszach jak jest mokro, ale o ile nie będzie padało codziennie to skórzane adidasy wystarczą. I tak wiem, że będzie chodzić w sandałach lub Crocsach cały czas. Co do ubrań, to na dałam tyle "gór" ile dni, w tym t-shirty, bluzki bez rękawów, sukienki - tak by łącznie było o jedną więcej górę niż jest dni, na wszelki wypadek. Córka już się bardzo poci, więc musi zmieniać górę codziennie z powodu zapocenia ubrania, ale młodsze dzieci spokojnie mogą nosić bluzkę dwa dni. Krótkich spodni, rybaczek, legginsów z 8 par łącznie, bo to można nosić po kilka dni. Niczym się nie martw, na pewno przywiezie połowę rzeczy czystych i ze dwie podgniłe wink Daj jakąś torbę materiałową na brudne rzeczy, bo w plastikowej jeśli wrzuci wilgotne to na bank zgnije przez tydzień. Moja jest nad morzem, więc dałam dwa ręczniki "łazienkowe" duży i mniejszy i jeden duży ręcznik z przeznaczeniem na plażowanie. I koniecznie krem przeciwsłoneczny.
    • melancho_lia Re: lista na kolonie 09.07.13, 08:14
      Mój pierwszy raz pojechał w tym roku, obóz nad jeziorem.
      12 dni.
      Zabrał:
      - bieliznę na zmianę na każdy dzień
      - kąpielówki
      - 2 pary dresów
      - dżinsy
      - 5 par krótkich spodenek
      - 8 koszulek z krótkim rękawen
      - 2 koszulki z dł. rękawem
      - bluza
      - piżama
      - klapki
      - czapka z daszkiem
      - sandały
      - adidasy
      - kąpielówki
      - do tego kosmetyki (mydło, szczotka do zębów itp)
      - środek na słońce i na komary
      - ręczniki (duży plażowy plus kąpielowy)

Zabawki wybierał sobie sam- wziął dwie ksiązki, sudoku, grę magnetyczną, chińczyka, jakieś tam karty kolekcjonerskie na wymianę i chyba kilka autek.

Z tego co po tygodniu w odwiedzinach widzieliśmy podczas odwiedzin to 2/3 ciuchów było nie ruszone.
      Aha, syn ma 7,5 roku.
      • melancho_lia i jeszcze 09.07.13, 08:15
        oczywiście kurtka nieprzemakalna.
        Pakował się sam- ja mu tylko pomagałam nieco.
    • kanna Re: lista na kolonie 09.07.13, 11:56
      Zawsze daję więcej długich spodni, mniej krótkich.
      Z pogodą nie wiadomo.
    • tusia-mama-jasia Re: lista na kolonie 10.07.13, 07:01
      Syn /do 7 lat mu jeszcze prawie 4 miesiące brakują wink/ wyjeżdża w niedzielę na 14-dniowy obóz "artystyczno-indiański" z zabawami terenowymi, podchodami itp. Też zaczynamy się lada dzień pakować, nawet torbę nabyłam, ha! Do tej pory w domu tylko plecaki były z uwagi na zdecydowanie górsko-wółczęgowskie upodobania odległe od plaż i przemieszczania się autem wink, a na 5-dniowe zielone przedszkole w zeszłym roku syn się bez problemu spakował w swój 20-litrowy plecaczek. Teraz ten nr nie przejdzie wink
      Też gromadzę manele, zakładając przede wszystkim, że mają to być rzeczy, których mi nie będzie żal, jak nie wrócą/zniszczą się itp. Przy porządkach w szafie wygarnęłam zestaw koszulek, które nie są jeszcze ewidentnie za małe, ale już nie bardzo reprezentacyjne tongue_out
      - 14 koszulek z krótkim
      - 2 z długim turystyczne
      - 2 bez rękawów
      - rozpinana bluza z kapturem
      - polar
      - maleńka lekka kurtka p-deszczowa
      - majtki, skarpetki - po 15 zestawów, chociaż zakładam, że skarpety nie będą noszone codziennie, ale nie wiem, czy syn zakłada podobnie tongue_out
      - spodnie krótkie /bardzo krótkie, bermudy, 3/4/ - łącznie chyba 6-7 par wyjdzie
      - spodnie turystyczne długie
      - dres /spodnie + cienka rozpinana bluza/
      - sandały, adidasy, kapcie, buty do wody by decathlon - nie klapki, tylko takie do chodzenia po mokrych kamulach, to wg zaleceń organizatora
      - kapelusz na głowę, kąpielówki
      - waham się czy dawać dżinsy i kalosze, bo ciężkie i miejscożerne, a prawdodobieństwo użycia niewielkie
      - jasiek, prześcieradło, śpiwór - wg zaleceń organizatora
      - 2 piżamy, 2 ręczniki średnie /nie za wielkie, bo niewygodne w użyciu dla dziecia/, 1 mniejszy /2?/
      - żel do mycia, szampon, pasta, szczotka, fenistil, krem z filtrem, psikadło przeciw owadom
      - czytadło, przytulankę
      - mały plecak, portfel, latarkę-czołówkę
      - okulary słoneczne /nosi korekcyjne i słoneczne z korekcją ma, ale czy będzie o nich pamiętał?/
      - papeterię + pisadło
      Chyba tyle...
      Kieszonkowe i karta chip do lekarza /mieszkamy na Śląsku/ idą do wychowawcy.
      • julka-4 Re: lista na kolonie 10.07.13, 08:48
        A gdzie macie ten obóz?My też ze śląska -jechali w góry świętokrzyskie i karty chip nie chcieli bo ona tylko na śląsku obowiązuje.
        • tusia-mama-jasia Re: lista na kolonie 10.07.13, 22:43
          W Złatnej, to jeszcze woj. śląskie.
    • babsee Re: Lilka 10.07.13, 14:37
      Moja wlasnie wrocila z obozu konnego i powiem CI tak: okazalo sie, ze blisko caly wyjazd chodzila w legginsach!Tyle ze to byl oboz konny,prawdziwy, a nie jazda na kucyku raz na trzy dni.
      Rano, po sniadaniu,od razu szli do stajni-wiec bryczesy alebo legginsy(nawet jak jest cieplo, to latają tam muchy, siano kłuje, dlugie spodnie lepiej)potem jazdy, potem obiad i na padok-wiec znowu legginsy.Wolne mieli od 17...zazwyczaj jej sie nie chcialo juz przebierac.Dalam 5 par krotkich spodenek bo bylo b. cieplo a zalozyla jedne...
      Z mojego doswiadczenia wynika, ze legginsy sa praktyczne bardzo-zajmują malo miejsca w torbie, schną szybko jak zmoknie , sa w sumie cienkie a jednak jak zalozysz skarpety i grubą bluzę +pełne buty, to robią sie cieple smile
      I DOBRA RADA: nie dawaj nowych rzeczy!!!dziecko kompletnie nie kojarzy, ze to jej rzecz i zostawia gdzies pod kanapą.
      DRUGA DOBRA RADA: liste z rzeczami, spakowalam jej do torby-jak sie pakowala do domu, wyjęla lista i szukala tych rzeczy(lista byla szczegolowa, typu koszulka z żabką, z koniekiem, w paski itp)
      nie przywiozla tylko jednej piżamy smile
    • marcin.slawski Re: lista na kolonie 10.07.13, 23:04
      Standardowa lista + inne porady:
      www.akademia-przygody.pl/index.php?option=com_content&task=view&id=120&Itemid=151#01

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka