Dodaj do ulubionych

czwarta klasa skok

IP: *.internetdsl.tpnet.pl 20.09.13, 13:25
witam serdecznie

potrzebuje porady,moje dziecko poszlo do 1-szej klasy jako szesciolatek-radzi sobie bardzo dobrze z nauka, jest bystry. Teraz zaczal czwarte klase i wiadomo kolosalmna zmiana , kilka przedmiotow , inni nauczyciele itp. Chwali sobie,wszysscy sa mili itp. ale chce go nauczyc jak ma sie uczyc. Bardzo neichetnie czyta, choc czyta plynnie...po prostu nie lubi... a tu trzy strony z przyrody, dwie z historii...nauczyciele jeszcze nie pytaja, nie ma sprawdizanow...ale jak sie zacznie. Chce mu wpoic ze po kazdej lekcji ma sobie rpzecztac dany temat w ksiazce itp. ja go odpytam...ale on mi na to,ze nie zadano, nie kazano...jak go przyzwyczai do nauki samodzielnej????prosze o pomoc
Obserwuj wątek
    • aqua48 Re: czwarta klasa skok 20.09.13, 15:08
      Nie każ mu czytać tego czego nie musi, to najgorszy sposób na zachętę do nauki. Poszukajcie razem ciekawych książek o sprawach, które go zainteresują (np. rycerze, zwierzęta, wulkany) i będą na jego poziomie i zachęcaj w ten sposób do czytania i zdobywania wiedzy.
      Jeszcze jedno czy Ty sama czytasz w domu?
      • Gość: Kinderczekolada Re: czwarta klasa skok IP: *.30.46.19.nat.umts.dynamic.t-mobile.pl 20.09.13, 15:19
        Ale chyba chodzi o to, ze on nie chce czytać, tego co jest potrzebne do szkoły, a to cieżko przeskoczyć.

Ja wprowadzilabym jasne zasady, czyli po powrocie ze szkoły, np. jest obiad, chwila na regenerację i np. o 16.30 robi lekcje, najpierw wszystkie pisemne, potem to co jest do nauki na następny dzien, w trzeciej kolejności nauka do klasowek na kolejne dni. Przy czym nie ma dni, kiedy nie ma nic zadane, czyli jesli sa luzy to dajesz mu cos dodatkowego, zeby nie wypaść z rytmu i zeby nie opłacało sie sciemnic, ze nic nie jest zadane.
        Na początku odpytuj go, sprawdzaj itd, zeby nabrał dobrych nawyków.
        Jesli słabo idzie mu zapamiętanie tego, co czyta umówcie sie, ze najpierw czyta sam, znajduje odpowiedzi do pytań na koncu rozdziału, a potem ewentualnie czytacie to razem.
        Na początku dobrze jest towarzyszyć dziecku i pomóc sie zorganizować, bo to zaprocentuje
        • aqua48 Re: czwarta klasa skok 20.09.13, 15:46
          Gość portalu: Kinderczekolada napisał(a):

> Ale chyba chodzi o to, ze on nie chce czytać, tego co jest potrzebne do szkoły,
          > a to cieżko przeskoczyć.

To co potrzebne i zadane, czy to co mamusia uważa za potrzebne?
          Bo jeśli to drugie to odpuścić i nie dodawać zadań wg własnego widzimisię. Jeśli to pierwsze pozwolić na parę porażek w szkole.

> nie ma dni, kiedy nie ma nic zadane, czyli jesli sa
          > luzy to dajesz mu cos dodatkowego, zeby nie wypaść z rytmu i zeby nie opłacało
          > sie sciemnic, ze nic nie jest zadane.

To straszne co piszesz. Ja nigdy nie zadawałam moim dzieciom dodatkowych zadań. Odpytywałam gdy przychodziły z taką prośbą, natomiast starałam się rozbudzić w nich ciekawość świata. A sumienność i staranność dużo wcześniej i w każdej dziedzinie. Wtedy nie trzeba specjalnie zwracać uwagi na sprawy szkolne. Nie myjemy byle jak zębów, nie rzucamy byle gdzie ubrań, nie jemy byle czego i nie odrabiamy zadań byle jak. To cały system i powinien się łączyć w spójną całość.
        • jakw Re: czwarta klasa skok 22.09.13, 20:25
          Gość portalu: Kinderczekolada napisał(a):

> Przy czym nie ma dni, kiedy nie ma nic zadane, czyli jesli sa
          > luzy to dajesz mu cos dodatkowego, zeby nie wypaść z rytmu i zeby nie opłacało
          > sie sciemnic, ze nic nie jest zadane.
          Jak masz całe mieszkanie wysprzątane to i tak sprzątasz, żeby nie wypaść z rytmu? Jak dzieciak sprytny to szybko wpadnie na to, że opłaca się powiedzieć, że zadana jest jakaś mała pierdółka, którą opędzi w 5 minut.
      • Gość: Kinderczekolada Re: czwarta klasa skok IP: *.30.46.19.nat.umts.dynamic.t-mobile.pl 20.09.13, 15:22
        A i u mnie jeszcze był zakaz włączania tv i bezcelowego krecenia sie po domu dopóki tematy szkolne sa niezamknietewink
    • mama303 Re: czwarta klasa skok 20.09.13, 20:54
      Dzizas, jakby moja córka miała czytać po każdej lekcji rozdział z podręcznika i jesczze odrobic wszystko co zadane to by chyba chodziła spać o 24 smile. Moja nie czyta rozdziałów po każdej lekcji, uczy sie do zapowidzianych sprawdzianów i to tez nie zawsze.
      • dorek3 Re: czwarta klasa skok 29.09.13, 20:14
        A nie zapowiedzianych kartkówek nie miewa?
      • di_kormia Re: czwarta klasa skok 29.09.13, 20:38
        u moich dzieci nie ma opcji nieuczenia sie na biezaco- kartkóki, odpytywanie etc to codziennośc.
    • jakw Re: czwarta klasa skok 22.09.13, 20:22
      Gość portalu: marzena napisał(a):

> . Chce mu wpoic ze po kazdej lekcji ma sobie rpzecztac dany temat w ksiaz
      > ce itp. ja go odpytam...jak go przy
      > zwyczai do nauki samodzielnej????
      Raczej nie przez ciągłe odpytywanie i kontrolowanie. Od odpytywania są nauczyciele. No i wcale nie wiesz, czy nauczyciel wymaga dokładnie tego co w książce czy może czegoś jeszcze. Oczywiście podpowiadaj co warto twoim zdaniem zriobić, jak się uczyć itp ale pamiętaj, że to jednak nauka twojego dziecka, a nie twoja. Chyba że wolisz robić mu przepytywanie do samej matury albo i dłużej.
    • asia_i_p Re: czwarta klasa skok 27.09.13, 21:38
      Naucz się, a potem naucz dziecko, robić mapy umysłu. I niech polecenie nie brzmi "Przeczytaj dwie strony z geografii", tylko wypisz w postaci mapy umysłu to, co było dla ciebie nowe/ ciekawe/ zaskakujące.
      Inna opcja - niech dziecko najpierw przeczyta pytania, które są pod tekstem, a potem szuka do nich odpowiedzi.
      Czytanie musi mieć cel, inaczej jest bardzo trudno.
      • jarkotowa1 Re: czwarta klasa skok 29.09.13, 16:07
        Pamiętam jak mój starszy syn zaczął 4 klasę. Gdy przypominałam, że powinien zapoznać się z treścią w podręczniku, o której rozmawiali na lekcji padał tekst "ale pani nie mówiła". Więc tłumaczyłam, że to 4 klasa i zapoznanie się z taką treścią jest normalne. Młody nauczył się przyrody i następnego dnia wpadły w klasie dwie pały. Pani wzięła dzieci do odpowiedzi i nie umiały. Młody był trzeci w kolejności, był nauczony, otrzymał dobry stopień. W większości szkół system, niestety, nie zmienił się od naszych czasów. I zawsze trzeba było nauczyć się w domu danego tematu, z którego dzieci były odpytywane, miały kartkówki, sprawdziany. A jeżeli dzieciak wie więcej bo czytał gdzie indziej czy zgłębiał temat to ma szansę na stopień celujący. Bo w taki sposób jest doceniana wiedza wybiegająca poza program. Teraz podręczniki są bardzo czytelne - to co ważne jest napisane na kolorowo, w tabelce, tłustym drukiem. A na końcu rozdziału podsumowanie i pytania, na które można odpowiedzieć.
        A mówienie, że to dziecka szkoła i niech się samo uczy jest dla dzieci krzywdzące. Bo często złapanie kilku złych stopni na początku zniechęci je do nauki i potem będzie coraz trudniej. To jest oczywiście moje zdanie. Moje dzieci też muszą czytać te "straszne" treści z podręczników. Odpytuję na ich wyraźną prośbę, zazwyczaj przed sprawdzianem.
      • angazetka Re: czwarta klasa skok 29.09.13, 21:20
        Przypomniałaś mi, jak bardzo nie widzę u siebie sensu w stosowaniu map umysłu wink Teorię znam, próbowałam, efektów nie odnotowano.
        Należy zatem brać poprawkę na to, że nie każdemu nawet najlepsza metoda pomoże.
        • asia_i_p Re: czwarta klasa skok 29.09.13, 21:44
          Akurat nie chodziło mi o to, że mapy umysłu są dla każdego rewelacją, tylko o to, że fatalnie się czyta tekst nie mając celu czytania. A cele mogą być różne.

Mój ojciec na przykład opowiada, że nie potrafił się uczyć liniowo. Musiał sobie zadać pytanie, szukał na nie odpowiedzi, przy okazji pojawiały się inne pytania i kiedy już na nie sobie poodpowiadał, zazwyczaj znał materiał.
          • jotde3 Re: czwarta klasa skok 30.09.13, 09:03
            asia_i_p napisała:

> Akurat nie chodziło mi o to, że mapy umysłu są dla każdego rewelacją, tylko o t
            > o, że fatalnie się czyta tekst nie mając celu czytania. A cele mogą być różne.

sama prawda .
            • agni71 Re: czwarta klasa skok 30.09.13, 09:29
              nie wiem, czy moge się przyznac, ale ja to nawet nie wiem, co to sa te mapy umysłu wink
              • rayenne Tony Buzan - wgugluj :) 02.10.13, 09:37
                Są też niedrogie ksiązki tego kolesia. A metoda naprawdę działa,

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka