Dodaj do ulubionych

Oceny - 1 klasa

26.11.13, 06:32
Zwracam się do Was z takim "problemem" związanym z ocenami.
Córka poszła w tym roku do 1-ej klasy. Uczy się zadziwiająco dobrze, ponieważ (pomijając wf) ma wyłącznie 5-tki i 6-stki.
Nie mam parcia na aż tak dobre oceny, nawet nie doglądam córki przy odrabianiu lekcji, jedynie potem spojrzę na efekt końcowy. Mimo wszystko zaczyna mnie niepokoić fakt, że z wf ma same 3-ki i 4-ki. Przykładowo ostatnio pani podzieliła ich na dwie grupy, grupa córki zwyciężyła, ale wszystkie dzieci (włącznie z tymi przegranymi) dostały 5-tki, oprócz córki, która dostała 4-kę. Nie wie z czego wynika jej gorsza ocena, ale też nie widzi w tym problemu, bo ona nie należy do nadwrażliwych dzieci.
Reszta ocen (3,3,4) nawet nie wie za co są, ponieważ pani nie informowała o wystawieniu ich.
Na zebraniu widziałam oceny chłopca z wf, który nie potrafi sam się przebrać i wfistka mu w tym pomaga - miał same 5-tki z tego przedmiotu.
Rozumiem, że pani ocenia sprawność fizyczną, a niektóre dzieci nie są tak sprawne jak inne, ale moja córka jest pod tym względem przeciętna, absolutnie nie poniżej (tak, mam co do tego absolutną pewność).
No i tak zastanawiam się o co chodzi? Czy może być tak, że ta pani nie lubi mojej córki? Co powinnam zrobić, pogadać z tą panią, czy dać sobie na luz?
Wiem, że takie oceny to nie tragedia. Ale skoro już tak dobrze się uczy, stara się, to niezbyt mnie cieszy, że na świadectwie będzie miała same 5-tki i 6-tki (o ile oczywiście nie zacznie gorzej się uczyć), a z wf 3-kę, tym bardziej, że ona lubi ten przedmiot, chętnie ćwiczy i zawsze radzi sobie z wszelkimi ćwiczeniami.
Obserwuj wątek
    • mama303 Re: Oceny - 1 klasa 26.11.13, 07:33
      na świadectwie są oceny opisowe... ale pogadać możesz pójść, może jakis jest problem. u nas nie było oceny z wf w klasach I-III
    • mamma_2012 Re: Oceny - 1 klasa 26.11.13, 07:46
      To pierwsza klasa SP czy gimnazjum, chociaż w gimnazjum pani raczej nie przebiera chlopcow, wiec chyba jednak chodzi o SP, a tu nie ma ocen na świadectwie.
      I skad corka zna oceny całej klasy? Pani mowi, wszyscy dostają piątkę, a A. dostaje 4?
      Jedyne co mi przychodzi do głowy to to, ze przy grach zespołowych nauczyciel ocenia tez umiejętność współpracy w drużynie, moze gdzieś na tym kawałku jest problem.
      Jedyny sposób to isc i porozmawiać z nauczycielem.
      • lucja_ka Re: Oceny - 1 klasa 26.11.13, 08:04
        Tak, to podstawówka.
        Zwykle nauczyciele podają jakie oceny wpisują do dziennika, stąd też córka wie, że dostała 4, a reszta klasy 5. Do dzienniczka ucznia oceny te nie były wpisywane, więc pani podała je głośno.

> Jedyne co mi przychodzi do głowy to to, ze przy grach zespołowych nauczyciel oc
        > enia tez umiejętność współpracy w drużynie, moze gdzieś na tym kawałku jest pro
        > blem.

Na pewno nie.

Do osoby, która pisała powyżej - jesteś pewna, że nie ma świadectw? Bo w szkole jest podana średnia ocen z tamtego roku najlepszych uczniów z danych klas, również dotyczy to klas 1-3. Chyba, że pomimo iż nie ma normalnych świadectw to i tak wyliczają średnią, aby w jakiś sposób docenić zdolnych uczniów.

Trudno, to tylko wf. Tylko mi o tyle szkoda, że córka naprawdę uwielbia ćwiczyć.
        • jotde3 Re: Oceny - 1 klasa 26.11.13, 08:10
          > Trudno, to tylko wf. Tylko mi o tyle szkoda, że córka naprawdę uwielbia ćwiczy
          > ć.

może za bardzo uwielbia i nie jest zbyt grzeczna w ocenie pani nie stojąc karnie w rządku ?
          • lucja_ka Re: Oceny - 1 klasa 26.11.13, 12:28
            > może za bardzo uwielbia i nie jest zbyt grzeczna w ocenie pani nie stojąc karn
            > ie w rządku ?

nie, to nie ten typ. Ona jest z natury opanowana, niezbyt pobudliwa i niekonfliktowa. Przez 4 lata w przedszkolu żadna z pań nie miała żadnych uwag odnośnie jej zachowania i w szkole też tak jest. Za niegrzeczne zachowania nauczyciele wystawiają im kropki i dużo dzieci dostało je właśnie za zachowanie na wfie, ale moja córka nie.
            Ale niewykluczone, że coś w charakterze córki może drażnić panią.
            • jakw Re: Oceny - 1 klasa 26.11.13, 15:37
              Btw to jest klasa z samymi 6-latkami? Jeśli z 7-latkami to może pani porównuje ją właśnie z tymi 7-latkami?
              • bluestarfish Re: Oceny - 1 klasa 26.11.13, 22:29
                No ale skoro dziewczynka poszła do szkoły po 4 latach przedszkola, to chyba właśnie jako 7-latka...
        • iwoniaw Re: Oceny - 1 klasa 26.11.13, 09:19
          Świadectwa są, ale na 100% w klasach 1-3 w podstawówce jest tylko ocena opisowa (poza religią, jeśli ktoś chodzi).
          Ja bym po protu poszła do nauczycielki i spokojnie zapytała z czym jest problem na wf-ie, bo widzisz, że oceny odstają od tych z pozostałych przedmiotów, a z cyferek to ciężko coś wywnioskować. I albo się dowiesz, co jest nie tak, albo pani dostanie sygnał, że patrzysz jej na ręce i będzie się zastanawiać bardziej przy ocenianiu córki na 3 z wf-u...
        • mamma_2012 Re: Oceny - 1 klasa 26.11.13, 09:28
          Cos jest nie tak. Od wielu lat nauczyciele nie wyczytuja, nawet w starszych klasach, kto dostał jaka ocenę (oczywiscie sa wyjatki, czasem nauczyciel wyczyta osoby z najwyzszymi ocenami, czasem ktos sie pokusi i nodczyta wszystkie, ale to naprawde nie jest regula.

W dzienniku dla młodszych klas nawet nie ma mozliwosci wpisywania ocen, bo nie ma takich rubryk, a w razie pierwszej kontroli i nauczyciel i dyrekcja mieliby duże kłopoty.

Ewentualne "oceny" pani moze wpisywać sobie w nieoficjalnym kalendarzyku czy innym notesiku.

W podstawówkach w klasach 1-3 na pewno jest ocena opisywa. Nawet w szkole mojej córki, gdzie nie było buziek i sloneczek tylko punkty, na świadectwie tez była ocena opisowa.
          Jedyna możliwość to taka, ze corka jakos mocno podpadla pani i spróbuj dowiedzieć sie czym.
          Z trzeciej strony, gdyby podpadla, to czemu pani obniża oceny tylko z zajęć ruchowych, przecież szlaczki ocenia sie uznaniowo i zawsze mozna sie do czegos doczepic.
          Dziwne, bardzo dziwne
          • bbkk Re: Oceny - 1 klasa 26.11.13, 09:57
            Dziennik jest taki sam jak w innych klasach.
          • julka-4 Re: Oceny - 1 klasa 26.11.13, 10:01
            mamma_2012 napisała:
            > W dzienniku dla młodszych klas nawet nie ma mozliwosci wpisywania ocen, bo nie
            > ma takich rubryk, a w razie pierwszej kontroli i nauczyciel i dyrekcja mieliby
            > duże kłopoty.
            Alez są takie rubryki.Sama widziałam dziennik na zebraniu w szkole,nie są wpisywane prowdziwe oceny bo Z,BD,D itp. ale każdy wie jaka literka jest tak naprawdę jaką oceną.\
            > W podstawówkach w klasach 1-3 na pewno jest ocena opisywa. Nawet w szkole mojej
            > córki, gdzie nie było buziek i sloneczek tylko punkty, na świadectwie tez była
            > ocena opisowa.
            Z tym się zgadzam w klasach 1-3 na świadectwie jest ocena opisowa.
            I tak jak ktos wyżej pisał o ile z innych przedmiotów dzieciaki miały wpisywane oceny ,to z wf nie byli oceniani w klasie 1.Teraz w 2 już są.
          • lucja_ka Re: Oceny - 1 klasa 26.11.13, 12:32
            > Od wielu lat nauczyciele nie wyczytuja, nawet w starszych kla
            > sach, kto dostał jaka ocenę

U córki w klasie wyczytują. Jest to informacja dla dzieci, jakie oceny dostały.

> Z trzeciej strony, gdyby podpadla, to czemu pani obniża oceny tylko z zajęć ruc
            > howych, przecież szlaczki ocenia sie uznaniowo i zawsze mozna sie do czegos doc
            > zepic.

Córka ma od wf inną panią.
            Ogólnie to oprócz wychowawczyni ma jeszcze 3 panie.
    • mama-ola Re: Oceny - 1 klasa 26.11.13, 10:15
      Na lekcjach typu WF czy basen zwraca się dużą uwagę realizację celów wychowawczych - słuchanie nauczyciela, wykonywanie poleceń, umiejętność pracy w zespole, staranie się itp. itd. Umiejętności sportowe też są ważne, ale są tylko składową oceny.
      Na przykład mój syn jest bardzo wysportowany, szczupły, gibki, sprawny, no i umie pływać w odróżnieniu od wielu innych dzieci. (Opowiadał, że tylko trzy osoby z klasy dobrze pływają i nurkują). Z basenu nie ma jednak najwyższej oceny - z powodu nieodpowiedniego zachowania właśnie.
      Może u Twojej córki jest podobnie? Nikt Ci tak na to pytanie nie odpowie, jak Twoja córka właśnie smile Mnie syn odpowiedział...
    • kanna Re: Oceny - 1 klasa 26.11.13, 10:30
      Może warto zapytać panią, czym się kieruje oceniając tak córkę na w-f? Skąd MY to mamy wiedzieć?

Ocen w klasach I-III nie ma, na świadectwie będzie opis. Odpuść sobie i dziecku.
      • lucja_ka Re: Oceny - 1 klasa 26.11.13, 12:45
        > Może warto zapytać panią, czym się kieruje oceniając tak córkę na w-f? Skąd MY
        > to mamy wiedzieć?

Wiem, że nie wiecie z czego to wynika, ale pomyślałam, że może właśnie powiecie mi, że nie potrzebnie się przejmuję i żebym dała sobie z tym spokój, że jestem przewrażliwiona i w ogóle.
        Tak naprawdę to nie wiedziałam, że nie będzie normalnych świadectw na koniec roku. Pani ta będzie córkę do końca podstawówki uczyć wychowania fizycznego, więc w razie czego wolę się nie narażać.
        • olga727 Re: Oceny - 1 klasa 26.11.13, 13:00
          lucja_ka napisała:
          Pani ta będzie córkę do końca podstawówki uczyć wychowania fizycznego, więc
          > w razie czego wolę się nie narażać.

To może na spokojnie wyjaśnić sprawę z wuefistką,o co chodzi z tymi niższymi ocenami dla córki ? Bo jeśli tak ma być,do końca podstawówki,to ja to blado widzę:dziecko będzie się dobrze uczyć,a wf zawsze niższy to może jej wiarę w siebie zaburzyć i też średnią wszystkich ocen(od IV kl. począwszy). Jeśli nawet Pani by coś nie pasowało/nie odpowiadało w zachowaniu dziecka to powinna oceniać umiejętności,a nie cechy charakteru. Ja bym to wyjaśniła i to jeszcze na długo przed końcem semestru.
        • jakw Re: Oceny - 1 klasa 26.11.13, 15:39
          lucja_ka napisała:

> Pani ta będzie córkę do końca podstawówki uczyć wychowania fizycznego, więc
          > w razie czego wolę się nie narażać.
          Tym bardziej powinnaś wyjaśnić o co chodzi. Z tym, że bez tzw. "latania z gębą" - dowiedz się po prostu o co chodzi.
    • budzik11 Re: Oceny - 1 klasa 26.11.13, 11:15
      Po 1., jak już wyżej napisano, na świadectwie nie ma oceny z WF (są z religii i angielskiego), jest jedna ocena opisowa. Natomiast w ciągu roku szkolnego sa normalne oceny wstawiane do dziennika, przecież na podstawie nauczyciel wystawia ocenę opisową, trudno, żeby pamiętał postępy dziecka przez cały rok. No i wyciagana jest średnia ocen, na tej podstawie przyznawane są nagrody ksiązkowe na koniec roku.
      Po 2. w klasach 1-3 wfu uczy najczęściej wychowawca - więc po prostu spytaj panią na zebraniu.
      • lily-evans01 Re: Oceny - 1 klasa 26.11.13, 12:35
        Pierwsze słyszę, córka jest już w drugiej szkole, nigdy nie dostała OCENY jako takiej z żadnego przedmiotu. Nawet w trakcie roku szkolnego. A często zaglądałam do dziennika elektronicznego. Kolejna nauczycielka stosuje skalę: musisz jeszcze popracować wink/zadowalająco/brawo/wspaniale. Z angielskiego jest z kolei 20-stopniowa punktacja, bo są sprawdziany i jest właśnie 20 słówek/poleceń.
        • budzik11 Re: Oceny - 1 klasa 26.11.13, 20:29
          lily-evans01 napisała:

> Pierwsze słyszę, córka jest już w drugiej szkole, nigdy nie dostała OCENY jako
          > takiej z żadnego przedmiotu. Nawet w trakcie roku szkolnego.

Moja starsza jest w 3 klasie, młodszy w 1 i od początku obydwoje dostają oce... o, pardon - PUNKTY w skali 1-6 czyli najlepsza ocena 6pkt, potem 5pkt itd. To nie są oceny oczywiście, prawda? W takiej sytuacji moi też nie dostają ocen.
          • mama303 Re: Oceny - 1 klasa 26.11.13, 22:12
            budzik11 napisała:

> Moja starsza jest w 3 klasie, młodszy w 1 i od początku obydwoje dostają oce...
            > o, pardon - PUNKTY w skali 1-6 czyli najlepsza ocena 6pkt, potem 5pkt itd. To
            > nie są oceny oczywiście, prawda? W takiej sytuacji moi też nie dostają ocen.
            Moja córka miała normalne oceny od I klasy smile
            • lily-evans01 Re: Oceny - 1 klasa 29.11.13, 21:48
              Ok, ok, właśnie jesteśmy po zabraniu i z ciekawości zapytałam wychowawczynię, o co biega z tymi ocenami. I dowiaduję się, że zapis "ocena opisowa na świadectwie klas I-III" szkoły sobie interpretują bardzo dowolnie wink. U nas nie ma żadnych punktów 1-6, tak naprawdę równoważnych z ocenami szkolnymi, jest jedynie punktacja z języków, ale skala jest bardziej rozbudowana, 1-20, jak na co niektórych certyfikatach.
              Cóż, jak widać, na szufladkowe myślenie co niektórych nauczycieli i żadne reformy nie pomogą wink.
      • iwek33 Re: Oceny - 1 klasa 26.11.13, 16:14
        budzik11 napisała:

> Po 1., jak już wyżej napisano, na świadectwie nie ma oceny z WF (są z religii i
        > angielskiego), jest jedna ocena opisowa. Natomiast w ciągu roku szkolnego sa n
        > ormalne oceny wstawiane do dziennika, przecież na podstawie nauczyciel wystawia
        > ocenę opisową, trudno, żeby pamiętał postępy dziecka przez cały rok. No i wyci
        > agana jest średnia ocen, na tej podstawie przyznawane są nagrody ksiązkowe na k
        > oniec roku.

Pisanie ocen cyfrowych jest niedopuszczalne w klasach 1-3 póki co. W klasach 1-3 mogą być stosowane oceny słowne lub symbole- nie oceny cyfrowe. W dziennikach również nie wolno zapisywać cyfrowych ocen ( wyj. religia) . Nauczyciel może zapisywać SOBIE ( w notesie itp) oceny cyfrowe, w dzienniku musi pojawić się ocena zgodna z zapisem w Wewnątrzszkolnym Systemie Oceniania, a jeśli ten jest zgodny z ustawą, to nie mogą tam pojawić się oceny cyfrowe.
        • julka-4 Re: Oceny - 1 klasa 26.11.13, 17:08
          iwek33 napisała:
          > Pisanie ocen cyfrowych jest niedopuszczalne w klasach 1-3 póki co. W klasach 1-
          > 3 mogą być stosowane oceny słowne lub symbole- nie oceny cyfrowe. W dziennikach
          > również nie wolno zapisywać cyfrowych ocen ( wyj. religia) . Nauczyciel może z
          > apisywać SOBIE ( w notesie itp) oceny cyfrowe, w dzienniku musi pojawić się oce
          > na zgodna z zapisem w Wewnątrzszkolnym Systemie Oceniania, a jeśli ten jest zgo
          > dny z ustawą, to nie mogą tam pojawić się oceny cyfrowe.
          Ale Ty myślisz że to coś zmienia?U nas w klasie wszyscy więdzą że Z to 6,BD to 5,D to 4 ,P to 3 ,S to 2 i N to 1.Niby opisowa a i tak wszyscy wiedzą o co chodziwink
        • mama303 Re: Oceny - 1 klasa 26.11.13, 19:35
          iwek33 napisała:

> Pisanie ocen cyfrowych jest niedopuszczalne w klasach 1-3 póki co.

Jestes w błędzie, gdzie to wyczytałaś. Na świadectwie nie może być, a to jak sobie nauczyciel ocenia wewnetrznie to masz w statusie szkoły.
        • budzik11 Re: Oceny - 1 klasa 26.11.13, 20:26
          iwek33 napisała:

> Pisanie ocen cyfrowych jest niedopuszczalne w klasach 1-3 póki co. W klasach 1-
          > 3 mogą być stosowane oceny słowne lub symbole- nie oceny cyfrowe.

Na jakim świecie żyjesz? To, że pani doda do oceny skrót "pkt" to coś zmienia? Myślisz, że np. 5pkt różni się czymś od 5? Bo u nas dzieci TEORETYCZNIE dostają te "punkty", nie oceny, ale nie oszukujmy się. Dzieci tez oczywiście wiedzą, że dostają oceny.
          • iwek33 Re: Oceny - 1 klasa 27.11.13, 18:15
            budzik11 napisała:

> iwek33 napisała:
            >
            > > Pisanie ocen cyfrowych jest niedopuszczalne w klasach 1-3 póki co. W klas
            > ach 1-
            > > 3 mogą być stosowane oceny słowne lub symbole- nie oceny cyfrowe.
            >
            > Na jakim świecie żyjesz? To, że pani doda do oceny skrót "pkt" to coś zmienia?
            > Myślisz, że np. 5pkt różni się czymś od 5? Bo u nas dzieci TEORETYCZNIE dostają
            > te "punkty", nie oceny, ale nie oszukujmy się. Dzieci tez oczywiście wiedzą, ż
            > e dostają oceny.

A czy rozumiesz znaczenie słów " oceny słowne" i "symbole"? Bo wydaje mi się, że nie, i nie rozumieją znaczenia tych słów także nauczyciele w sporej części.
            Oceny słowne, to np: doskonale to obliczyłeś, brawo, znakomicie, postaraj się bardziej
            oceny symbole to: np: słonko, słonko z chmurką, uśmiechnięta buźka, smutna minka itp

Ocena punktowa jest oceną cyfrową - użyta jest cyfra i tu już nie ma znaczenia, czy pani dopisze literki "pkt", czy nie.
            • mama303 Re: Oceny - 1 klasa 27.11.13, 19:46
              iwek33 napisała:

> Ocena punktowa jest oceną cyfrową - użyta jest cyfra i tu już nie ma znaczenia,
              > czy pani dopisze literki "pkt", czy nie.

cyferka tez może sie przekładac na ocenę słowną, w klasie córki tak właśnie było. To jest wszystko kwestia umowna.
      • jakw Re: Oceny - 1 klasa 26.11.13, 17:03
        budzik11 napisała:

> Natomiast w ciągu roku szkolnego sa n
        > ormalne oceny wstawiane do dziennika, przecież na podstawie nauczyciel wystawia
        > ocenę opisową, trudno, żeby pamiętał postępy dziecka przez cały rok.
        I myślisz, że podstawie samych stopni cyfrowych nauczyciel będzie pamiętał lepiej, że Kasia ma problem z odejmowaniem, a Jaś z czytaniem skomplikowanych wyrazów?
        • budzik11 Re: Oceny - 1 klasa 26.11.13, 20:24
          Tak, bo ma w rubryczkach ma napisane z czego (za co, za jaką umiejętność) są oceny.
          • jakw Re: Oceny - 1 klasa 27.11.13, 21:02
            budzik11 napisała:

> Tak, bo ma w rubryczkach ma napisane z czego (za co, za jaką umiejętność) są oc
            > eny.
            A czym różni się to od napisania w odpowiedniej, opisanej jw rubryczce informacji, że dziecko ma opanowaną daną umiejętność?
            • mama303 Re: Oceny - 1 klasa 27.11.13, 21:05
              jakw napisała:

> A czym różni się to od napisania w odpowiedniej, opisanej jw rubryczce informac
              > ji, że dziecko ma opanowaną daną umiejętność?
              to chyba nie jest zero-jedynkowe: umie lub nie umie.
              • budzik11 Re: Oceny - 1 klasa 27.11.13, 21:48
                No dokładnie - do oceny stopnia umiejętności służą właśnie stopnie.
              • jakw Re: Oceny - 1 klasa 27.11.13, 21:57
                mama303 napisała:

> jakw napisała:
                >
                > > A czym różni się to od napisania w odpowiedniej, opisanej jw rubryczce in
                > formac
                > > ji, że dziecko ma opanowaną daną umiejętność?
                > to chyba nie jest zero-jedynkowe: umie lub nie umie.
                Ale jeśli dziecko nie umie kawałka jakiegoś zagadnienia to z samego stopnia wcale nie wynika czego dokładnie nie umie. Chyba że ma same 6 wtedy nauczyciel robi ctrl-c i ctrl-v i rodzic dowiaduje się, że dziecko, które przed pójściem do szkoły liczyło do 100, "liczy do 20" i zbulwersowany pisze wątek na jakimś forum wink. Więc twierdzenie, że stopnie są po to, żeby nauczyciel mógł potem napisać ocenę opisową , wydaje mi się nieco naciągane. Tak samo może napisać ocenę opisową na podstawie plusików i minusików , chmurek i słoneczek czy notatek opisujących czego uczeń nie umie. Podejrzewam, że te stopnie to po prostu takie belferskie przyzwyczajenie.
                • mama303 Re: Oceny - 1 klasa 27.11.13, 22:55
                  jakw napisała:

> Ale jeśli dziecko nie umie kawałka jakiegoś zagadnienia to z samego stopnia wca
                  > le nie wynika czego dokładnie nie umie.
                  szczegóły to sobie nauczyciel wynotuje, natomiast stopien ma okreslać ogólnie czy np dziecko czyta ze zrozumienem doskonale bez jakichkolwiek problemów, czy w miare dobrze, czy np. wymaga jeszcze sporo pracy. Łatwiej też zrobić mapę umiejetnosci całej klasy i wyznaczyc kierunek nauczania.
                  Może sobie tę skale zrobić i dla chmurek/słoneczek czy dla literek czy dla cyferek. Nie ma to znaczenia bo jest to pomocnicze do oceny bardziej szczegółowej opisowej.
                  • jakw Re: Oceny - 1 klasa 28.11.13, 20:23
                    Ale tak czy siak bez jakiegoś opisania za co stopień ( w postaci cyfry, litery czy chmurko-słoneczka) to nauczyciel nie będzie wiedział co to za stopień. Naprawdę ocenianie w klasach I-III to jednak coś innego niż w klasach wyższych - tam po prostu nauczyciel ocenia , a na koniec roku wyciąga jakąś średnią. Tutaj musi przełożyć te swoje notatki czy znaki na ocenę opisową - co pewnie bywa proste tylko w przypadku ucznia, który ma same 6 lub same 1.
                    • mama303 Re: Oceny - 1 klasa 28.11.13, 23:11
                      jakw napisała:

> Ale tak czy siak bez jakiegoś opisania za co stopień ( w postaci cyfry, litery
                      > czy chmurko-słoneczka) to nauczyciel nie będzie wiedział co to za stopień.

No wiec zawsze jest opisanie, można sie z nim zapoznać w regulaminie szkoły. A panie nauczycielki przy ocenia opisowej i tak korzystaja z szablonów smile
                • budzik11 Re: Oceny - 1 klasa 28.11.13, 10:43
                  jakw napisała:

> Ale jeśli dziecko nie umie kawałka jakiegoś zagadnienia to z samego stopnia wca
                  > le nie wynika czego dokładnie nie umie. Więc twierdzenie, że stopnie są po to, żeby nauczyciel mógł potem napisać
                  > ocenę opisową , wydaje mi się nieco naciągane. Tak samo może napisać ocenę opi
                  > sową na podstawie plusików i minusików ,

Ale nauczyciel nie musi wiedzieć dokładnie, czego dziecko nie umiało. Jeśli np. z kilku kolejnych wierszyków dziecko dostaje 3, to nauczyciel nie musi wiedzieć, czego za każdym razem dziecko nie powiedziało (czy tytułu, czy pomyliło się w trzeciej zwrotce, czy się zacinało), tylko będzie wiedział pod koniec roku, że dziecko "ma problemy z pamięciowym opanowaniem tekstu" czy jakoś tak - i to napisze na świadectwie. Jak dzieciak będzie miał same plusiki lub same minusiki, to na koniec roku nauczyciel będzie widział, że dziecko albo w ogóle nie opanowało wierszy, albo recytowało jest śpiewająco. A, jak ktoś wyżej napisał, nauka nie jest zerowo-jedynkowa. I to stopniowanie umiejętności jest odzwierciedlone w ocenach "stopniowych".

chmurek i słoneczek czy notatek opisuj
                  > ących czego uczeń nie umie.

Mógłby rysować w dzienniku słoneczka i chmurki, mógłby prowadzić zeszyty notatek o każdym uczniu, nie wiem - teczki im zakładać, ale... po co? Jest system ocen, który jest sprawdzony, logiczny, przejrzysty, praktyczny, znany i nauczycielom, i rodzicom, i dzieciom - co w nim złego? Kiedy nauczyciel miałby czas rysować te chmurki (nie mówiąc juz o tym, jak to jest infantylne) i pisać te notatki? Po każdym odpytaniu (z rzeczonego wiersza np powiedzieć w klasie "Siadaj Kowalski, Nowak czekaj, muszę napisać notatkę o Kowalskim"?)

Podejrzewam, że te stopnie to po prostu takie belfe
                  > rskie przyzwyczajenie.
                  >
                  No ale co jest złego w ocenach?
                  • mamma_2012 Re: Oceny - 1 klasa 28.11.13, 11:10
                    Oto czym z grubsza rozni sie ocena ucznia klas starszych od oceny ucznia w kształceniu zintegrowanym
                    www.nowaera.pl/dokumenty/dzienniki/karta_obserw_1.pdf
                    • mamma_2012 Ocena z wf 28.11.13, 11:12
                      Jak sie przyjrzycie sa tam cztery punkty brane pod uwagę przy ocenianiu pracy na wf
    • frestre Re: Oceny - 1 klasa 26.11.13, 14:16
      nie ma co gdybać:
      1. porozmawiałabym z wychowawczynią, nauczyciele komunikują się, rozmawiają...
      może wie coś?
      2. jeśli wychowawczyni nie orietuje się?! bezpośrednio poprosiłabym o rozmowę z w-fistką
      może to jest coś, co wystarczy skorygować? zachowanie/czy umiejętność? i córka zacznie zdobywać wyższe oceny

grunt to KOMUNIKACJA a nie "wkręcanie sobie tzw filmów", że może ktoś nie lubi mojej córkiwink
    • wrzesniowamama07 Re: Oceny - 1 klasa 26.11.13, 14:22
      Nie wiedziałaś, że w klasach 1-3 nie ma normalnych ocen, tylko opisowe (na świadectwie, ale w dużej części szkół nie ma też ocen cząstkowych - u nas np. są znaczki).

A zapoznałaś się ze szkolnym systemem oceniania? Każda szkoła musi mieć taki dokument, z tego co pamiętam musi się na niego zgodzić również Rada Rodziców (dokument uchwala Rada Pedagogiczna). Warto do niego sięgnąć. W dużej części szkół np. w przypadku wf nauczyciele nie oceniają sprawności fizycznej, tylko zaangażowanie. Np. jeśli dziecko ma 100 proc. przygotowania do lekcji (strój i podstawowa aktywność na zajęciach), dostaje ocenę bardzo dobrą (nauczyciel ocenia zaangażowanie). Dopiero na celujący wymagane jest osiągnięcie pewnych wyników, a w starszych klasach np. udział w zawodach międzyszkolnych, dodatkowe treningi sportowe.
    • jakw Re: Oceny - 1 klasa 26.11.13, 15:10
      Prawdopodobnie na świadectwie nie będzie miała 5 i 6 tylko ocenę opisową typu: "liczy do 20-tu"
    • kocio-kocio Re: Oceny - 1 klasa 26.11.13, 15:19
      Ja bym na początek sprawdziła u wychowawczyni, jak te oceny na prawdę w klasie wyglądają.
      Ja sama (30 lat temu) rozpętałam straszną aferę, że wszyscy dostali 5, a ja 4 z czegoś tam.
      A potem się okazało, że wszyscy to znaczy 3 moje przyjaciółki i jeszcze parę osób, a większość klasy dostała 3.
      Percepcja 7-latków bywa wybiórcza.
    • monikaj21 Re: Oceny - 1 klasa 29.11.13, 20:14
      Moja córka w 1 klasie na 1 semestr obok samych A z innych przedmiotów, miała B z w-fu. Przyznam, że się zdziwiłam bo moje dziecko zawsze było uważane za nadzwyczaj sprawne, ale ok, nie zrobiło to na mnie wielkiego wrażenia. Ale jak już pod koniec roku, jak córka 2 razy mnie zapytała czy mogę jej napisać zwolnienie z w-fu, to postanowiłam pójść do pani w-fistki (tym bardziej, że równocześnie dziecko chodziło 2 razy w tygodniu na zajęcia sportowe na AWFie, z wielkim zapałem).
      Od pani dowiedziałam się, że młoda jest bardzo grzeczna, że przeciętna z w-fu, a po chwili pani przyznała, że może ona się po prostu boi tych lekcji 'bo klasa jest taka, że ja muszę na nich krzyczeć i gwizdać, ja sobie z nimi nie mogę dać rady, to najtrudniejsza klasa jaką miałam. Oni się ciągle popychają wpadają na siebie i może ona się boi bo jest najmniejsza ze wszystkich'. A moje dziecko nadwrażliwe na krzyk i hałas się po prostu się kuliło na tych lekcjach. Do tego okazało się, że pani wystawia im oceny za szybkość w bieganiu (młoda o głowę niższa od większości była wolniejsza od reszty). Postanowiłam obserwować co dalej, bo nieco mnie zaniepokoiła ta rozmowa smile
      Ale w 2 klasie było lepiej - młoda się chyba nieco uodporniła na hałas, chłopcy przestali tak szaleć, pani zaczęła wystawiać oceny też za inne rzeczy, tak więc miała już A na semestr i koniec roku (najbardziej się cieszyła właśnie z tego A, z innych przedmiotów wydawały się jej oczywiste smile

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka