30.11.13, 08:25
Witam! Mam takie pytanie:
Czy w pierwszej klasie na w-f można już uczyć fikołków?
Bo u nas w szkole te ćwiczenia maja na w-f i tak sie zastanawiam czy to nie za wcześnie .
Obserwuj wątek
    • jagodasoft2 Re: fikołki 30.11.13, 08:50
      Moja młodsza ćwiczy już w zerówce, ale ona robiła fikołki mając niecałe 4 lata wiec nie za bardzo wiem o co chodzi?
      • zana781 Re: fikołki 30.11.13, 09:23
        U nas w szkole(2klasa) nie zmuszaja do fikolkow, kto nie chce lub nie potrafi kula sie.
    • zawilec1 przewrót w przód 30.11.13, 09:55
      przewroty w przód- oczywiście, że tak, ale nauczycielka musi zadbac o własciwą technikę; dzieciaki sa gibkie, bez obaw
      • andaba Re: przewrót w przód 30.11.13, 10:11
        ????????

Chyba wszystkie tego typu ćwiczenia im wcześniej zaczęte, tym łatwiej przyswajane.

Moja córka trenuje gimnastykę artystyczną, instruktorka mówiła, że aby z dziecko naprawdę nauczyć i rozciagnąć, trzeba zacząć najpóźniej w 6 roku życia.
        I co trudnego jest w fikołkach? Moje dzieci osiągały te umiejetność niemal jednocześnie ze skakaniem.
    • ewa_mama_jasia Re: fikołki 30.11.13, 11:13
      No tak, nic dziwnego, że potem 2 dzieci na klasę potrafi zrobić przewrót w przód. A i ta dwójka wyniosła umiejętność z pozaszkolnych treningów sztuk walki czy akrobatyki.
      • ewa_mama_jasia Re: fikołki 30.11.13, 11:14
        Ja bym się wręcz zaniepokoiła, gdyby nauczyciel nie uczył takich rzecz w pierwszej klasie.
    • bbkk Re: fikołki 30.11.13, 13:53
      Yyyy przeciez dzieci ucza sie fikolkow jak maja gdzies 4 lata.
    • ga-ti Re: fikołki 30.11.13, 19:26
      Córka chodzi na funny judo, zajęcia dla 4-6 latków i na każdym treningu robią fikołki, w przód i w tył. Początkowo z asekuracją i dużą pomocą trenera, dla ułatwienia mieli też materac położony trochę 'z górki' wink
      Czy robią w szkole, nie wiem, u syna raczej nie, brak warunków chyba uncertain
      Syn też wszelkie przewroty robi na judo.
    • triss_merigold6 Re: fikołki 30.11.13, 20:04
      O ile dobrze pamiętam własną podstawówkę, to przewrót w przód i w tył był w I klasie.
      Syn miał 6 lat jak zaczął chodzić na judo i elementem każdej rozgrzewki były przewroty.

Nie, to nie jest za wczesnie.
    • iwoniaw Re: fikołki 30.11.13, 20:33
      No chyba raczej ciężko zacząć uczyć tego rodzaju ćwiczeń później? Zazwyczaj takie rzeczy robią przedszkolaki. Nie bardzo rozumiem, o co Ci chodzi? Spodziewałaś się na wf-ie w I klasie - no właśnie, czego?
    • kanna Re: fikołki 30.11.13, 21:50
      Na aikido 4-o, 5-o latki się uczą smile
      • olga727 Re: fikołki 01.12.13, 16:25
        kanna napisała:

> Na aikido 4-o, 5-o latki się uczą smile

Ale nie wszystkie dzieci w tym wieku, chodzą na aikido i tym podobne zajęcia sportowe. wink
        • ewa_mama_jasia Re: fikołki 02.12.13, 08:26
          Tu nie chodizo aikido tylko o cezurę wiekową. Autorka pytała, czy nie za wczesnie w I klasie, czyli wśród 6cio i 7mio latków. Podane przykłady mają świadczyć, że nie za wcześnie.
          • olga727 Re: fikołki 02.12.13, 15:54
            ewa_mama_jasia napisała:

> Tu nie chodizo aikido tylko o cezurę wiekową. Autorka pytała, czy nie za wczes
            > nie w I klasie, czyli wśród 6cio i 7mio latków. Podane przykłady mają świadczyć
            > , że nie za wcześnie.

Ja odpowiadałam,na konkretny post,a czytać ze zrozumieniem potrafię i wiem,o co pytała autorka. wink
            Ps. I kl. podstawówki,to nie za wcześnie na ćwiczenie przewrotów.
            • ewa_mama_jasia Re: fikołki 02.12.13, 17:10
              Ja wiem, że Ty wiesz smile Ale odebrałam Twojego posta jako odczytanie dosłowne - że te dzieci, które chodza na sztuki walki to umieją, a chodza nieliczne - w skali kraju. A ja to odebrałam jako tłumaczenie wieku, a nie ćwiczenia sztuk walki smile
    • camel_3d U na w przedzskolu uczyli 01.12.13, 15:55
      4 latki. i wszystkie sie nauczyl?

• aleksandra1357 Re: fikołki 01.12.13, 22:13
      Mój półtoraroczny synek robił piękne przewroty w przód.
      • mamma_2012 Re: fikołki 07.12.13, 21:48
        Moj tez ma półtora roku i jeszcze nie, pewnie jest opóźnionytongue_out
    • monikaa13 Re: fikołki 02.12.13, 08:43
      Nie wiem czy u nas robią, ew. kto chce i umie. Moja nie potrafi i nie robi (klasa 1)
      • mamma_2012 Re: fikołki 07.12.13, 21:50
        A moja ma 13 lat i wlasnie okazało sie, ze... nie potrafi skakać na skakance!
        Jak ja mogłam to przeoczyć, jak szkola to przetoczyła???
    • mw144 Re: fikołki 02.12.13, 09:43
      Myślę, że odpowiedni wiek na taką naukę to 2-3 lata. 5-6 latki na treningach u syna robią już przewroty w powietrzu, przez przeszkody i takie tam. 7 latek nie potrafiący zrobić przewrotu, choćby japońskiego to już chyba kalectwo i przydałaby się jakaś rehabilitacja?uncertain
      • kajka271 Re: fikołki 02.12.13, 13:21
        Mój 2 latek już robi... krzywo itp, ale uwielbia tosmile
        Jak za wcześnie? Czy później lepiej, chyba im wcześniej tym łatwiej...
      • olga727 Re: fikołki 02.12.13, 15:59
        mw144 napisała:

> Myślę, że odpowiedni wiek na taką naukę to 2-3 lata. 5-6 latki na treningach u
        > syna robią już przewroty w powietrzu, przez przeszkody i takie tam. 7 latek nie
        > potrafiący zrobić przewrotu, choćby japońskiego to już chyba kalectwo i przyda
        > łaby się jakaś rehabilitacja?uncertain

Nie przesadzaj już tak,z tą rehabilitacją. wink
      • jakw Re: fikołki 02.12.13, 22:40
        mw144 napisała:

> Myślę, że odpowiedni wiek na taką naukę to 2-3 lata. 5-6 latki na treningach u
        > syna robią już przewroty w powietrzu, przez przeszkody i takie tam.
        Ale zapewne są już po conajmniej kilku m-cach treningu (albo i po kilkunastu) - ćwicząc pewnie te fikołki na każdych zajęciach.
        • aleksandra1357 Re: fikołki 03.12.13, 08:44
          jakw napisała:

> mw144 napisała:
          >
          > > Myślę, że odpowiedni wiek na taką naukę to 2-3 lata. 5-6 latki na trening
          > ach u
          > > syna robią już przewroty w powietrzu, przez przeszkody i takie tam.
          > Ale zapewne są już po conajmniej kilku m-cach treningu (albo i po kilkunastu) -
          > ćwicząc pewnie te fikołki na każdych zajęciach.

Moi synowie są po kilku latach treningów na kanapie, dywanie i piachu. Doskonale robią przewroty z rozpędu i bez, z podparciem i bez od 2-3 roku życia. To naturalna umiejętność.
          • camel_3d Re: fikołki 06.12.13, 21:48
            w powietrzu?
          • jakw Re: fikołki 07.12.13, 23:05
            aleksandra1357 napisała:

> jakw napisała:
            >
            > > mw144 napisała:
            > >
            > > > Myślę, że odpowiedni wiek na taką naukę to 2-3 lata. 5-6 latki na t
            > rening
            > > ach u
            > > > syna robią już przewroty w powietrzu, przez przeszkody i takie tam.
            > > Ale zapewne są już po conajmniej kilku m-cach treningu (albo i po kilkuna
            > stu) -
            > > ćwicząc pewnie te fikołki na każdych zajęciach.
            >
            > Moi synowie są po kilku latach treningów na kanapie, dywanie i piachu. Doskonal
            > e robią przewroty z rozpędu i bez, z podparciem i bez od 2-3 roku życia. To nat
            > uralna umiejętność.
            Taa, bo dzieci to normalnie salta ćwiczą, i to od czasów żłobkowych. Jakoś nie przypominam sobie z moich czasów dziecięco-szkolnych nikogo, kto kręciłby tak sobie z "natury" fikołki w powietrzu.
    • male_a_cieszy Re: fikołki 03.12.13, 09:15
      Przewrotów w przód córka się nauczyła jak miała jakieś dwa lata - sama, na łóżku. Teraz (6 lat) robi też przewroty w tył ale tylko przez bark. Zdziwiłabym się gdyby w pierwszej klasie nie robili tego typu ćwiczeń.
      • kochammezaonly Re: fikołki 04.12.13, 11:04
        Dziękuję za odpowiedzi.Pytam bo u córki w klasie na w-f ie jednej osobie podczas tych ćwiczeń coś sie stało w szyję , a inna dziewczynka miała spuchniętą nogę. I tak się tylko zastanawiałam nad tymi ćwiczeniami.
        • lumja Re: fikołki 05.12.13, 13:42
          spuchnietą nogę po przewrotach???
          • kochammezaonly Re: fikołki 06.12.13, 17:46
            Ta noga to akurat od innych ćwiczeń.
        • mamusia1999 Re: fikołki 07.12.13, 18:19
          temu dziecku pewnie nigdy nie bylo wolno fikolkow robic. najpierw krzywych (bo szyja i glowa przeszkadzaja) a potem ze schowana glowa.
          u mnie fikolek byl czescia testow wczesnej interwencji/sprawdzianu gotowosci szkolnej 5latkow. w ten sposob przed rozpoczeciem nauki byl czas na dokladniejszy oglad sytuacji (bo moze dzeiiciak nie fika, ale za to jezdzi na rowerze jednokolowym ergo koordynacje ma OK) i ew. interwencje.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka