kochammezaonly 30.11.13, 08:25 Witam! Mam takie pytanie: Czy w pierwszej klasie na w-f można już uczyć fikołków? Bo u nas w szkole te ćwiczenia maja na w-f i tak sie zastanawiam czy to nie za wcześnie . Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
jagodasoft2 Re: fikołki 30.11.13, 08:50 Moja młodsza ćwiczy już w zerówce, ale ona robiła fikołki mając niecałe 4 lata wiec nie za bardzo wiem o co chodzi? Odpowiedz Link Zgłoś
zana781 Re: fikołki 30.11.13, 09:23 U nas w szkole(2klasa) nie zmuszaja do fikolkow, kto nie chce lub nie potrafi kula sie. Odpowiedz Link Zgłoś
zawilec1 przewrót w przód 30.11.13, 09:55 przewroty w przód- oczywiście, że tak, ale nauczycielka musi zadbac o własciwą technikę; dzieciaki sa gibkie, bez obaw Odpowiedz Link Zgłoś
andaba Re: przewrót w przód 30.11.13, 10:11 ???????? Chyba wszystkie tego typu ćwiczenia im wcześniej zaczęte, tym łatwiej przyswajane. Moja córka trenuje gimnastykę artystyczną, instruktorka mówiła, że aby z dziecko naprawdę nauczyć i rozciagnąć, trzeba zacząć najpóźniej w 6 roku życia. I co trudnego jest w fikołkach? Moje dzieci osiągały te umiejetność niemal jednocześnie ze skakaniem. Odpowiedz Link Zgłoś
ewa_mama_jasia Re: fikołki 30.11.13, 11:13 No tak, nic dziwnego, że potem 2 dzieci na klasę potrafi zrobić przewrót w przód. A i ta dwójka wyniosła umiejętność z pozaszkolnych treningów sztuk walki czy akrobatyki. Odpowiedz Link Zgłoś
ewa_mama_jasia Re: fikołki 30.11.13, 11:14 Ja bym się wręcz zaniepokoiła, gdyby nauczyciel nie uczył takich rzecz w pierwszej klasie. Odpowiedz Link Zgłoś
bbkk Re: fikołki 30.11.13, 13:53 Yyyy przeciez dzieci ucza sie fikolkow jak maja gdzies 4 lata. Odpowiedz Link Zgłoś
ga-ti Re: fikołki 30.11.13, 19:26 Córka chodzi na funny judo, zajęcia dla 4-6 latków i na każdym treningu robią fikołki, w przód i w tył. Początkowo z asekuracją i dużą pomocą trenera, dla ułatwienia mieli też materac położony trochę 'z górki' Czy robią w szkole, nie wiem, u syna raczej nie, brak warunków chyba Syn też wszelkie przewroty robi na judo. Odpowiedz Link Zgłoś
triss_merigold6 Re: fikołki 30.11.13, 20:04 O ile dobrze pamiętam własną podstawówkę, to przewrót w przód i w tył był w I klasie. Syn miał 6 lat jak zaczął chodzić na judo i elementem każdej rozgrzewki były przewroty. Nie, to nie jest za wczesnie. Odpowiedz Link Zgłoś
iwoniaw Re: fikołki 30.11.13, 20:33 No chyba raczej ciężko zacząć uczyć tego rodzaju ćwiczeń później? Zazwyczaj takie rzeczy robią przedszkolaki. Nie bardzo rozumiem, o co Ci chodzi? Spodziewałaś się na wf-ie w I klasie - no właśnie, czego? Odpowiedz Link Zgłoś
olga727 Re: fikołki 01.12.13, 16:25 kanna napisała: > Na aikido 4-o, 5-o latki się uczą Ale nie wszystkie dzieci w tym wieku, chodzą na aikido i tym podobne zajęcia sportowe. Odpowiedz Link Zgłoś
ewa_mama_jasia Re: fikołki 02.12.13, 08:26 Tu nie chodizo aikido tylko o cezurę wiekową. Autorka pytała, czy nie za wczesnie w I klasie, czyli wśród 6cio i 7mio latków. Podane przykłady mają świadczyć, że nie za wcześnie. Odpowiedz Link Zgłoś
olga727 Re: fikołki 02.12.13, 15:54 ewa_mama_jasia napisała: > Tu nie chodizo aikido tylko o cezurę wiekową. Autorka pytała, czy nie za wczes > nie w I klasie, czyli wśród 6cio i 7mio latków. Podane przykłady mają świadczyć > , że nie za wcześnie. Ja odpowiadałam,na konkretny post,a czytać ze zrozumieniem potrafię i wiem,o co pytała autorka. Ps. I kl. podstawówki,to nie za wcześnie na ćwiczenie przewrotów. Odpowiedz Link Zgłoś
ewa_mama_jasia Re: fikołki 02.12.13, 17:10 Ja wiem, że Ty wiesz Ale odebrałam Twojego posta jako odczytanie dosłowne - że te dzieci, które chodza na sztuki walki to umieją, a chodza nieliczne - w skali kraju. A ja to odebrałam jako tłumaczenie wieku, a nie ćwiczenia sztuk walki Odpowiedz Link Zgłoś
camel_3d U na w przedzskolu uczyli 01.12.13, 15:55 4 latki. i wszystkie sie nauczyl? Odpowiedz Link Zgłoś
aleksandra1357 Re: fikołki 01.12.13, 22:13 Mój półtoraroczny synek robił piękne przewroty w przód. Odpowiedz Link Zgłoś
mamma_2012 Re: fikołki 07.12.13, 21:48 Moj tez ma półtora roku i jeszcze nie, pewnie jest opóźniony Odpowiedz Link Zgłoś
monikaa13 Re: fikołki 02.12.13, 08:43 Nie wiem czy u nas robią, ew. kto chce i umie. Moja nie potrafi i nie robi (klasa 1) Odpowiedz Link Zgłoś
mamma_2012 Re: fikołki 07.12.13, 21:50 A moja ma 13 lat i wlasnie okazało sie, ze... nie potrafi skakać na skakance! Jak ja mogłam to przeoczyć, jak szkola to przetoczyła??? Odpowiedz Link Zgłoś
mw144 Re: fikołki 02.12.13, 09:43 Myślę, że odpowiedni wiek na taką naukę to 2-3 lata. 5-6 latki na treningach u syna robią już przewroty w powietrzu, przez przeszkody i takie tam. 7 latek nie potrafiący zrobić przewrotu, choćby japońskiego to już chyba kalectwo i przydałaby się jakaś rehabilitacja? Odpowiedz Link Zgłoś
kajka271 Re: fikołki 02.12.13, 13:21 Mój 2 latek już robi... krzywo itp, ale uwielbia to Jak za wcześnie? Czy później lepiej, chyba im wcześniej tym łatwiej... Odpowiedz Link Zgłoś
olga727 Re: fikołki 02.12.13, 15:59 mw144 napisała: > Myślę, że odpowiedni wiek na taką naukę to 2-3 lata. 5-6 latki na treningach u > syna robią już przewroty w powietrzu, przez przeszkody i takie tam. 7 latek nie > potrafiący zrobić przewrotu, choćby japońskiego to już chyba kalectwo i przyda > łaby się jakaś rehabilitacja? Nie przesadzaj już tak,z tą rehabilitacją. Odpowiedz Link Zgłoś
jakw Re: fikołki 02.12.13, 22:40 mw144 napisała: > Myślę, że odpowiedni wiek na taką naukę to 2-3 lata. 5-6 latki na treningach u > syna robią już przewroty w powietrzu, przez przeszkody i takie tam. Ale zapewne są już po conajmniej kilku m-cach treningu (albo i po kilkunastu) - ćwicząc pewnie te fikołki na każdych zajęciach. Odpowiedz Link Zgłoś
aleksandra1357 Re: fikołki 03.12.13, 08:44 jakw napisała: > mw144 napisała: > > > Myślę, że odpowiedni wiek na taką naukę to 2-3 lata. 5-6 latki na trening > ach u > > syna robią już przewroty w powietrzu, przez przeszkody i takie tam. > Ale zapewne są już po conajmniej kilku m-cach treningu (albo i po kilkunastu) - > ćwicząc pewnie te fikołki na każdych zajęciach. Moi synowie są po kilku latach treningów na kanapie, dywanie i piachu. Doskonale robią przewroty z rozpędu i bez, z podparciem i bez od 2-3 roku życia. To naturalna umiejętność. Odpowiedz Link Zgłoś
jakw Re: fikołki 07.12.13, 23:05 aleksandra1357 napisała: > jakw napisała: > > > mw144 napisała: > > > > > Myślę, że odpowiedni wiek na taką naukę to 2-3 lata. 5-6 latki na t > rening > > ach u > > > syna robią już przewroty w powietrzu, przez przeszkody i takie tam. > > Ale zapewne są już po conajmniej kilku m-cach treningu (albo i po kilkuna > stu) - > > ćwicząc pewnie te fikołki na każdych zajęciach. > > Moi synowie są po kilku latach treningów na kanapie, dywanie i piachu. Doskonal > e robią przewroty z rozpędu i bez, z podparciem i bez od 2-3 roku życia. To nat > uralna umiejętność. Taa, bo dzieci to normalnie salta ćwiczą, i to od czasów żłobkowych. Jakoś nie przypominam sobie z moich czasów dziecięco-szkolnych nikogo, kto kręciłby tak sobie z "natury" fikołki w powietrzu. Odpowiedz Link Zgłoś
male_a_cieszy Re: fikołki 03.12.13, 09:15 Przewrotów w przód córka się nauczyła jak miała jakieś dwa lata - sama, na łóżku. Teraz (6 lat) robi też przewroty w tył ale tylko przez bark. Zdziwiłabym się gdyby w pierwszej klasie nie robili tego typu ćwiczeń. Odpowiedz Link Zgłoś
kochammezaonly Re: fikołki 04.12.13, 11:04 Dziękuję za odpowiedzi.Pytam bo u córki w klasie na w-f ie jednej osobie podczas tych ćwiczeń coś sie stało w szyję , a inna dziewczynka miała spuchniętą nogę. I tak się tylko zastanawiałam nad tymi ćwiczeniami. Odpowiedz Link Zgłoś
mamusia1999 Re: fikołki 07.12.13, 18:19 temu dziecku pewnie nigdy nie bylo wolno fikolkow robic. najpierw krzywych (bo szyja i glowa przeszkadzaja) a potem ze schowana glowa. u mnie fikolek byl czescia testow wczesnej interwencji/sprawdzianu gotowosci szkolnej 5latkow. w ten sposob przed rozpoczeciem nauki byl czas na dokladniejszy oglad sytuacji (bo moze dzeiiciak nie fika, ale za to jezdzi na rowerze jednokolowym ergo koordynacje ma OK) i ew. interwencje. Odpowiedz Link Zgłoś