Dodaj do ulubionych

matematyka klasa 3 sp

13.12.13, 16:35
Sprawa dot. nieuznawania przez panią dobrych wyników bez rozpisywania.
2x5=10(źle) powinno być 2x5=5x2=10 lub
2x5+3=13(źle) powinno być 2x5+3=10+3=13
Rozumiem jeśli jest napisane w zadaniu rozpisz ale chyba i w tym przypadku powinna być odjęta tylko połowa punktów.
Jak to wygląda u Waszych dzieci? Sprawę pogarsza fakt że dzieć bardzo wrażliwy i jak nic za chwilę się zatnie. Szkoda bo w matematyce radzi sobie bardzo dobrze. Rozmawiałam z panią ale tłumaczy się że mówiła o konieczności rozpisywania.
Jeszcze kwestia dzielenia przez 0 i dzielenia zera-podobno w programie klasy 3
2:0 jest nieobliczalne jak również 0:2.
Obserwuj wątek
    • mama_kotula Re: matematyka klasa 3 sp 13.12.13, 16:55
      Powiedziałam córce, że jeśli w poleceniu zadania nie ma wyraźnie napisane "rozpisz" (czy coś odpowiadającego, np. podaj wyniki cząstkowe), to ma nie rozpisywać. A w razie czego panią proszę odesłać do mnie.

Przy czym, u nas pani kazała np. obliczać wyniki w zadaniach typu:
      Porównaj sumy/różnice:
      26 + 58 ..... 26 + 61
      42 - 17 ....... 43 - 17

- gdzie ewidentnie chodziło o dostrzeżenie tego, co się stanie z sumą/różnicą, jeśli zmniejszymy bądź zwiększymy składnik, a nie o zwykłe porównanie. Czyli kompletnie bez sensu.

Jak na razie przeszło, nie musiałam interweniować, córka nie rozpisuje na wyniki cząstkowe, jeśli nie ma tego wyraźnie określonego w poleceniu. Pani nauczycielka świadoma jest, że córka będzie w razie czego wiedziała, jak rozpisać. I tyle.
      • gertruda.k Re: matematyka klasa 3 sp 13.12.13, 17:14
        Zastanawiam się czy jest sens rozmawiać z Panią ponownie jeśli wcześniejsze rozmowy nie odniosły skutku. Właściwie zostało pół roku-potem zmiana nauczyciela lub nawet szkoły. Niestety zdarza się to notorycznie. Praktycznie do każdego sprawdzianu z matmy mam zastrzeżenia.
        • mama_kotula Re: matematyka klasa 3 sp 13.12.13, 17:49
          Cytat
          Jeszcze kwestia dzielenia przez 0 i dzielenia zera-podobno w programie klasy 3
          2:0 jest nieobliczalne jak również 0:2.

O ile 0/2 jest obliczalne, to 2/0 nie jest obliczalne na żadnym etapie edukacji (znaczy, można policzyć ewentualnie granicę, do której ciąg dązy ciąg 2/n, kiedy n dązy do 0, ale to też nie będzie wynik dzielenia przez zero).
          • gertruda.k Re: matematyka klasa 3 sp 13.12.13, 22:41
            Pani stwierdziła że w piątej klasie dowiedzą się że jednak można zero dzielić przez ileśtam.
            Szczerze powiem że albo ze mną coś nie tak albo z tym programem, albo pani nie mówi całej prawdy.
      • mama303 Re: matematyka klasa 3 sp 14.12.13, 21:12
        mama_kotula napisała:
        > Przy czym, u nas pani kazała np. obliczać wyniki w zadaniach typu:
        > Porównaj sumy/różnice:
        > 26 + 58 ..... 26 + 61
        > 42 - 17 ....... 43 - 17
        Boszsz uwielbiam takie pseudonauczycielki. Przecież chodzi o to aby nie obliczać własnie tylko zauważyć zalezność. U mnie też pani nie podobło się jak dziecko sprawnie w pamieci robi obliczenia na ułamkach. Pani wymaga kilometrowych rozpisywań smile
    • majarzeszow Re: matematyka klasa 3 sp 13.12.13, 17:42
      U nas tego problemu nie ma. Syn czasem nie rozpisuje, bo mowi, ze jemu w glowie "wyskakuje" wynik i co bedzie sie wyglupial. z tym, że uczulam go, ze jak ma napisane "rozpisz" albo "zrob jak w przykładzie" - to ma tak robic. co do zera, to brali mnożenie przez zero i dzielenie. i wie, ze jak mnozy razy zero, to mu wyjdzie ta sama liczba, a jak dzieli to zero (przytoczylam mu slynny wierszyk "nie dziel nigdy przez zero" smile
      • aneskw Re: matematyka klasa 3 sp 13.12.13, 18:17
        "i wie, ze jak mnozy razy zero, to mu wyjdzie ta sama liczba,"

Naprawdę tak uczysz syna, czy to pomyłka przy pisaniu tekstu?
        • majarzeszow errata 13.12.13, 18:49
          oczywiscie ze blad przy pisaniu smile mialo byc ZERO, a nie ta sama liczba.
      • mama_kotula Re: matematyka klasa 3 sp 13.12.13, 18:39
        Cytat

to brali mnożenie przez zero i dzielenie. i wie, ze jak mnozy razy zero, to mu wyjdzie ta sama liczba, a jak dzieli to zero (przytoczylam mu slynny wierszyk "nie dziel nigdy przez zero" smile

To już bym chyba wolała, aby uczyli się na razie, że to nie da się policzyć - niż żebym miała uczyć dziecko tak błędnie.

n * 0 = 0, a nie n
        0/n = 0
        n/0 jest niewykonalne
    • monikaa13 Re: matematyka klasa 3 sp 13.12.13, 18:16
      Jak jeszcze drugi przykład można rozpisać to rozpisywanie pierwszego jest co najmniej dziwne. Po co to? Ale nie wiem jakie dokładnie było pytanie. Jeżeli było" Oblicz jak w przykładzie to fakt należałoby tak zrobić, choć czasami faktycznie jest to bezsensowne i zupełnie niepotrzebne.

Co do 0 to 2/0 nie ma ale 0/2 to zero. Moją córkę z 1 klasy tak uczę od dawna i nie wyobrażam sobie, że pani jej tłumaczyła, że nie można policzyć 0/2!!!
    • ga-ti Re: matematyka klasa 3 sp 13.12.13, 21:37
      Co do zera - już wytłumaczono.
      Co do rozpisywania. Jeśli akurat uczą się, że mnożenie jest przemienne, to robią ileś tam przykładów mających to udowodnić, czy wbić do głowy, więc rozpisywać muszą.
      Często właśnie coś tak ćwiczą, np. dopełnianie do pełnej dziesiątki w dodawaniu, odejmowaniu i robią rozpisywanie właśnie po coś.
      Często o rodzaju działania informuje długość kratki w ćwiczeniu (dlatego jestem przeciwna ćwiczeniom i tęsknię do 'zbioru zadań' i zeszytu wink ).

Co do przykładu z kilkoma działaniami, moim zdaniem rozpisywać muszą właśnie po to, że za chwilę działanie będzie typu: 3+2x5 i się okaże, że obowiązuje kolejność wykonywania działań i ma znaczenie, co robimy najpierw. Ja lubię porządek w matematyce, a tego muszą się nauczyć od początku, by w przyszłości nie pogubić się w bardziej złożonych przykładach.

Jeśli dzieciak mądry to wytłumacz, po co to robią.

Co do obcinania punktów na klasówkach, jeśli wynik jest poprawny, miałabym żal jednak.
      • mama303 Re: matematyka klasa 3 sp 14.12.13, 21:25
        ga-ti napisała:

> Jeśli akurat uczą się, że mnożenie jest przemienne, to robi
        > ą ileś tam przykładów mających to udowodnić, czy wbić do głowy, więc rozpisywać
        > muszą.

klasyczny sposób na znienawidzenie matematyki. Matematyka nie powinna polegac na wbijaniu do głowy lub na nudnym rozpisywaniu czegokolwiek. Jeżeli to komus pomaga to niech rozpisuje, jeżeli kogos nudzi to absolutnie nie powinien. generalnie każdy pownien sobie znaleźc swój najlepszy dla siebie sposób.
    • gertruda.k Re: matematyka klasa 3 sp 13.12.13, 22:29
      Oba przytoczone przykłady pochodzą ze sprawdzianów. W pierwszym przypadku było polecenie rozpisz według wzoru, w drugim nic o rozpisywaniu nie było(jestem pewna że jeśli pójdę porozmawiać z panią to powie że przekazała ustnie konieczność rozpisywania). Dla mnie to kuriozum aby dziecko otrzymało 0/20 możliwych punktów mając 20 dobrych wyników. (oceny nie było-tylko uwaga-pamiętaj o kolejności wykonywania działań) przecież jeśli ta kolejność byłaby zła wynik byłby nieprawidłowy. Jak już pisałam rozmawiałam delikatnie z panią nie raz. Z różnych powodów nie chciałabym stawiać sprawy na ostrzu noża ale czuję że powinnam.
      • beatazet Re: matematyka klasa 3 sp 14.12.13, 16:18
        Nauczycielka mogła ocenić, że źle ponieważ w kluczu odpowiedzi do sprawdzianu tak ma.
        Klucz odpowiedzi - przewidywane odpowiedzi dziecka z punktacją.
        Jeśli takiego klucza nie ma zwalam na nauczycielki nauczania początkowego.
        Z matematycznego punktu widzenia błędu nie ma.
        Poszłabym zapytać dlaczego.
      • mama303 Re: matematyka klasa 3 sp 14.12.13, 21:32
        gertruda.k napisała:

> Z różnych powodów nie chciałabym stawiać sprawy na ostrzu noża ale czuję że powinnam.
        oczywiście że powinnaś, dla dobra syna.
    • gertruda.k Re: matematyka klasa 3 sp 13.12.13, 22:49
      Dziecko ledwo skończyło 8 lat. Rozumie że wynik jest dobry. Po minie widzę że nie rozumie kiedy rozpisywać (czasem napisane a czasem nie, a czy dobrze usłyszy i zrozumie przed sprawdzianem jeśli tyko ustnie jest dopowiedziane rozpisz tak czy siak?) I dzieciakowi zwyczajnie przykro że oceny słabe, mimo że świetnie liczy.
    • jotde3 Re: matematyka klasa 3 sp 14.12.13, 09:47
      > Jak to wygląda u Waszych dzieci?

różnie ,jak zrobił zadanie dodatkowe jako jedyny w klasie to było "brawo" i ustnie tylko mu ze powinien rozpisać bo z boku było spacjalne miejsce do rozpisania . a jak była łatwizna to że żle bo nie rozpisał .
      ja sam w to nie wnikam bo zeby roztrzygać o realizowaniu wymaganych norm to musiał bym z nimi siedziecieć na lekcji .pani raz powie a raz nie , uczeń musi rozumieć jej wymagania a każdorazowo czekać na dokładne instrukcje .
    • jakw Re: matematyka klasa 3 sp 15.12.13, 11:22
      > 2x5=10(źle) powinno być 2x5=5x2=10 lub
      > 2x5+3=13(źle) powinno być 2x5+3=10+3=13
      Jeśli to było sprawdzenie czy uczeń kuma przemienność mnożenia itp to skłaniam się do tego, że pani może mieć w tym przypadku rację.
      > Jeszcze kwestia dzielenia przez 0 i dzielenia zera-podobno w programie klasy 3
      > 2:0 jest nieobliczalne jak również 0:2.
      2:0 to zasadniczo jest nieobliczalne wink
      A skoro 0:2 dla 3-klasistów jest nieobliczalne to ręcę opadają.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka