Dodaj do ulubionych

Pierwsza klasa czytanie

07.02.14, 15:21
Syn chodzi do pierwszej klasy, czyta tak sobie więc postanowiłam, że przez ferie będzie czytał dziennie po dwie czytanki z książki. Chyba źle robię bo dzisiaj w szkole poznawali kolejną literkę a on umiał czytać już tą czytankę i Pani się to nie spodobało. Syn chciał się pochwalić, że umie czytać pozwoliła mu czytać, ale kazała wolno (hmm myślę, że szybko jej nie czytał). Będę musiała znaleźć inną książkę do nauki czytania.
Czy źle robię, że syn uczy się czytać z książek szkolnych??
Obserwuj wątek
    • triss_merigold6 Re: Pierwsza klasa czytanie 07.02.14, 15:29
      Tak, bo będzie nudził się na lekcji.
      Znajdź inne książki.
      • sonrisa06 Re: Pierwsza klasa czytanie 07.02.14, 15:39
        Też ćwiczę czytanie z moją pierwszoklasistką. Używamy elementarza Falskiego. Już powoli go kończymy i córka zaczyna czytać inne, zwyczajne książki.
    • monikaa13 Re: Pierwsza klasa czytanie 07.02.14, 16:01
      Oczywiście!

Możesz uczyć czytać ze szkolnych ale nie do przodu.

Moja córka robi prawie codziennie dodatkowe ćwiczenia - przeróżne, j. polski, matematyka, ogólne, robi testy olimpuska, zucha, testy logiczne, jakieś sprawdziany wszystko co tam znajdę lub kupię, Czyta książki wypożyczane z biblioteki i czytanki z podręcznika dodatkowe, których nie robią na lekcji.

Ale nigdy nie przerabiam z nią tego co mają w książkach szkolnych.

Nie może twój syn wypożyczyć sobie czegoś z biblioteki. Są takie książeczki, które są nawet krótsze niż te czytanki z podręcznika. Mają wielką czcionkę i zawsze to coś innego niż podręcznik.

Ja uwielbiałam robić zadania w przód. Zawsze na lekcji wtedy mogłam błysnąć smile Ale to było w liceum smile I nie robiłam tego, żeby się poduczyć tylko z pasji, bo to lubiłam.
    • budzik11 Re: Pierwsza klasa czytanie 07.02.14, 16:31
      Źle robisz, bo potem syn będzie się nudził na lekcji, bo będzie już znał czytankę. Mój (też pierwszak) czyta sobie też Elementarz Falskiego, mamy współczesny reprint, bardzo mu się podoba. Ostatnio też wypożyczył w bibliotece książkę z serii "Czytam sobie" - to, co niedawno dawali w Macu do Happy Mealów wink Poziom 2, coś o jajku i papudze - bardzo mu się podoba i jest niezwykle dumny, że sam czyta książkę, nie podręcznik.
      • shisha.pl Re: Pierwsza klasa czytanie 07.02.14, 19:49
        > Źle robisz, bo potem syn będzie się nudził na lekcji, bo będzie już znał czytan
        > kę.

Zaskoczę Cię, nie wszystkie dzieci są takie same wink
        • budzik11 Re: Pierwsza klasa czytanie 08.02.14, 09:50
          shisha.pl napisała:

> Zaskoczę Cię, nie wszystkie dzieci są takie same wink

A gdzie napisałam, że są??
          • shisha.pl Re: Pierwsza klasa czytanie 08.02.14, 11:00
            Powtórzę:
            > Źle robisz, bo potem syn będzie się nudził na lekcji, bo będzie już znał czytan
            > kę.
            • wrzesniowamama07 Re: Pierwsza klasa czytanie 08.02.14, 11:03
              To typowe konsekwencje. Być może Twoje dziecko nie jest takie i się nie nudzi, jeśli coś potrafi zrobić, ale nie zakładaj, że większość dzieci tak ma.

Bo nie ma. U nas w klasie - sześciolatków - jest sześcioro dzieci, które przyszły do 1 klasy czytate i pisate. I sjurprajs - spośród tej szóstki na pochwałę pani zasłużyło tylko troje. Pozostała trójka (w tym dwie dziewczynki) jest tak rozbawiona, że przeszkadzają. Oczywiście, pani daje im zadania dodatkowe etc., ale one i tak mają poczucie, że wszystko zrobią w minutę, a co najważniejsze - nie są zainteresowane lekcją. Nudzą się, po prostu.
              • jdylag75 Re: Pierwsza klasa czytanie 12.02.14, 21:48
                Rzeczywiście jest to powód żeby hamować zapędy dzieci do czytania.
                • wrzesniowamama07 Re: Pierwsza klasa czytanie 12.02.14, 22:45
                  A kto mówi o hamowaniu pędu do czytania? Ja piszę o tym, dlaczego nie warto "przerabiać" z dzieckiem czytanek do przodu, jeśli wcześniej się ono nie uczyło czytać.

Jest wiele innych książek, które mogą być pomocne, jeśli dziecko czuje "pęd". Ale tu raczej autorka posta zarządziła czytanie w ferie, i to czytanie elementarza do przodu. Ja żadnego pędu nie widzę, i nie o tym był post.
    • shisha.pl Re: Pierwsza klasa czytanie 07.02.14, 19:43
      Dziwna pani... Ja mojego syna nauczyłam sama czytać przed pójściem do 1 klasy, i od początku czytał każdy tekst bez uczenia się, po prostu brał i czytał-płynnie. Ale nauczycielka nigdy nie miała żadnych uwag tylko była zadowolona, że tak świetnie czyta i stawiała z przyjemnością piątki smile
      • shisha.pl Re: Pierwsza klasa czytanie 07.02.14, 19:47
        A dlaczego ta nauczycielka nie pomyśli, że może dziecko tak po prostu umie czytać wszystko jedno co by nie wzięło do czytania smile
        • makurokurosek Re: Pierwsza klasa czytanie 07.02.14, 20:14
          Skoro przed weekendem nie umiał, a po weekendzie świetnie czyta przerabianą akurat czytankę to logiczne, że nagle nie nauczył się płynnie czytać tylko że uczył się czytać tej czytanki w domu. Nauczyciele są leniwi ale nie są debilami i widzą czy dziecko coś umie czy zwyczajnie zostało wytresowane w domu.
          • verdana Re: Pierwsza klasa czytanie 07.02.14, 20:36
            Zupełnie co innego, gdy dziecko po prostu dobrze czyta, a co innego, gdy ma juz przeczytany cały podręcznik. Czytanki oprócz literek mają treść. Jesli dziecko ja zna, to się nudzi i tyle.
    • morekac Re: Pierwsza klasa czytanie 07.02.14, 21:54
      Nie rób tak. Jak już chce czytać - niech czyta co innego. Są ciekawsze rzeczy...
    • srubokretka Re: Pierwsza klasa czytanie 07.02.14, 22:42
      Moja nie dostaje podrecznika do domu. Kiedys przyniosla na jeden weekend, bo chcialam zobaczyc jak wyglada. Przeczytala z polowe jednego dnia, wiec trudny nie jest. Nie wiem, czy inne dzieci biora do domu. Sensu w tym nie widze, wiec mala nie przyniosla go wiecej.
      Moja ma mase ciekawszych ksiazek do czytania w domu i z bibloteki przyciaga.
      Poza tym to jest troche , jak strzal w noge. Dziecko bedzie umialo czytac czytanki, po kilku tygodniach zacznie sie nudzic i zaczna sie problemy. Czytanki w podreczniku nie sa jakies bardzo amibitne, wiec po co je walkowac po kilka razy? Mz strata czasu.
      Nauczycielka nie jest glupia. pewnego dnia da mu cos do przeczytania z innej ksiazki i maly moze przezyc niezla kompromitacje. Nie bedzie chcial wogole czytac. Pomysl o tym.
      U nas wlasnie tak jest. Jak nauczycielka chce sprawdzic poziom czytania, to daje czytanke na ksero.
      • fogito Re: Pierwsza klasa czytanie 07.02.14, 23:06
        A w jaki sposób pani nauczycielka wyraziła niezadowolenie, że uczeń umie czytać? Wysłała maila, czy napisała notę w dzienniczku? Gdyby walnęła focha to olałabym. Co to za paranoja, że dziecko które się czegoś nauczyło jest źle odbierane, bo a nuż zna juz treść tego co na lekcji. No i co z tego. Na lekcji jest mało czasu na naukę, więc super, że już wie o co chodzi. Może się skupić na czyms innym np. na pisaniu. No nie pojmuję tego trendu do zakazu uczenia się do przodu z podręcznika. Ja wprawdzie nie uczyłam syna czytać na czytankach, bo on już umiał czytać jak poszedł do szkoły i wszystko od razu czytał płynnie, ale gdybymi mi się zachciało, to nie widzę przeszkód. To jakiś wydumany problem. Ćwiczcie czytanie na czym chcecie.
        • wrzesniowamama07 Re: Pierwsza klasa czytanie 08.02.14, 08:51
          Jest bardzo ważny powód, dla którego nie powinno się "przerabiać" z dzieckiem podręcznika do przodu.

Czytanki w I klasie są dość banalne - w większości podręczników. Moje dziecko po trzykrotnym przeczytaniu takiej czytanki zna ją na pamięć, i doskonale "czyta". Aby sprawdzić, czy faktycznie potrafi przeczytać słowa, pytam go na wyrywki - i dopiero wtedy uznaję, że faktycznie czyta a nie klepie.

Dziecko, które do tej pory szło z programem jak inne dzieci i uczyło się czytać, nauczycielka traktuje inaczej niż jak dzieci, które czytać umieją (w naszej klasie pani np. nie stawia znaczków za czytanie czytanek dzieciom, które przyszły do klasy z umiejętnością czytania). One dostają świetne znaczki za to, że czytają same sobie (i innym dzieciom) polecenia w ćwiczeniach - przyznacie, że to inny stopień trudności (choćby to, że litery są mniejsze no i są dwuznaki np.). Czytanki są dla tych, które uczą się czytać. Pierwszy etap to czytanie "na świeżo" w klasie. Pani pyta, czy któreś dziecko chce przeczytać czytankę z nową literą (spośród tych uczących się liter i czytania). Czasem kogoś zachęca. I widzi, czy dziecko potrafi syntezować nową głoskę, jak ją łączy w sylaby etc. Dzieci czytają po jednym zdaniu, czytają słowa z nową głoską.

Przeczytanie czytanki to efekt finalny. A i to - przynajmniej u nas - pani odpytuje najczęściej wtedy, gdy przerabiana jest kolejna litera (nie na "świeżo", żeby uniknąć efektu klepania).
        • alin9 Re: Pierwsza klasa czytanie 11.02.14, 17:54
          No nie pojmuję tego trendu do zakazu uczenia się do przodu
          > z podręcznika.
          A ja nie pojmuję po co są rodzice,którzy to robią.Zaczyna się od niewinnej czytanki a kończy na odrabianiu za dziecko prac w starszych klasach.Potem wielkie zdziwienie,że niektóre dzieci nie odrabiają pewnych lekcji(np.prace plastyczne,wypracowania z języka polskiego czy obcego).Wiedzą,którzy ich koledzy przyniosą odrobione przez mamusię i nie widzą sensu w chorej rywalizacji.Co innego uczyć czytać a co innego przerabiać podręcznik do przodu.
          • mysiaapysia Re: Pierwsza klasa czytanie 12.02.14, 22:03
            wypracowania z języka polskiego czy obcego).Wiedzą,którzy ich koledzy przyniosą odrobione przez mamusię

No tak, ale przecież to jest łatwe do zweryfikowania przez nauczyciela - wystarczy zadać napisanie wypracowania na lekcji i zebrać zeszyty/prace od razu do oceny.
            Nauczycielka w klasie mojego dziecka bardzo szybko w ten właśnie sposób dała do zrozumienia rodzicom, że nie warto pisać za dzieciom prac domowych (jedna czwarta klasy otrzymała oceny diametralnie różne w stosunku do pierwszych ocen z wypracowań domowych).
            • alin9 Re: Pierwsza klasa czytanie 12.02.14, 22:11
              Jesteś szczęściarą mając takich nauczycieli.
            • alin9 Re: Pierwsza klasa czytanie 13.02.14, 10:05
              W klasach początkowych masz dużo rysowania.Potem tylko plastyka,technika i jakieś rysunki poglądowe z innych przedmiotów.Jacy zakompleksieni(moje tłumaczenie takiego postępowania)muszą być rodzice dzieci klas początkowych by rywalizować z ich rówieśnikami.Na tym etapie edukacji musieliby wyciągać karteczki i rysować kopiesmileDla mnie liczy się praca własna.Potem ten szok i panika w czwartej klasie bo dziecko musi się uczyć.Tego już rodzic za dziecko nie zrobi.Obserwuję w klasie dzieci "geniuszów" z 1-3 co to jadą na minimum w starszych klasach.Wychodzi wyuczona nieumiejętność pracy samodzielnej.
          • fogito Re: Pierwsza klasa czytanie 13.02.14, 11:00
            alin9 napisała:

> No nie pojmuję tego trendu do zakazu uczenia się do przodu
            > > z podręcznika.
            > A ja nie pojmuję po co są rodzice,którzy to robią.Zaczyna się od niewinnej czyt
            > anki a kończy na odrabianiu za dziecko prac w starszych klasach.

Bez przesadyzmu. Jako dzieciak przerabialam podreczniki w wakacje z nudów. Nie widzę w tym nic złego. Nie odrabiam za dziecko prac domowych, ale błędy owszem koryguje.

Potem wielkie z
            > dziwienie,że niektóre dzieci nie odrabiają pewnych lekcji(np.prace plastyczne,w
            > ypracowania z języka polskiego czy obcego).Wiedzą,którzy ich koledzy przyniosą
            > odrobione przez mamusię i nie widzą sensu w chorej rywalizacji.Co innego uczyć
            > czytać a co innego przerabiać podręcznik do przodu.

Co innego słuchanie jak dziecko czyta czytanke, a co innego pisanie wypracowania za dziecko smile
            • alin9 Re: Pierwsza klasa czytanie 13.02.14, 22:03
              Tak jak Piszesz co innego wspieranie a co innego wyręczanie.Ja nie mam nic przeciwko pracy dziecka w domu.Poszerzanie wiedzy samodzielnie jest mile widzianesmile
    • zaneta11113 Re: Pierwsza klasa czytanie 08.02.14, 09:17
      Nie chciałam, żeby wyszło źle z tym czytaniem, a wyszło jak wyszło. Musze wybrać się do księgarni i coś mu kupić fajnego do czytania, nie spodziewałam się, że zostanie to tak źle odebrane. Jak byłam na zajęciach otwartych to bardzo szybko lecą z materiałem. Uwaga była w zeszycie kontaktów (nauczycielka jest bardzo skrupulatna).
      • jakw Re: Pierwsza klasa czytanie 08.02.14, 09:39
        Te czytanki z elementarza to dziecko po 2-3 przeczytaniach zna na pamięć albo niemal na pamięć. Np u mojej młodej czytanie więcej niż 2 razy nie ma sensu - na pewno nie ćwiczy już wtedy czytania tylko odtwarzanie z pamięci. Do ćwiczenia czytania możesz kupić jakiś inny elementarz.
      • monique_alt Re: Pierwsza klasa czytanie 10.02.14, 10:58
        Absolutnie odstaw czytanki szkolne. Raz że potem problemy z nauczycielką dwa że zwykle nudne są strasznie i nie zachęcą dziecka do samodzielnego czytania.

Ja polecam serię Czytam sobie Egmontu (są rózne poziomy można dostosowac do aktualnych możliwości dziecka), świetne są ksiązki Moje szczęśliwe życie i Moje serce skacze z radości (raczej dla dziewczynki chyba, duże litery krótkie rozdziały), dla miłośniczek Martynki jest seria zaczynam czytać z Martynką. Dla bardziej wyrobionych czytelników seria Biuro Detektewistyczne Lassego i Maji (Tajemnica diamentów, Tajemnica mumiii itp), Afryka Kazika i inne ksiązki Łukasza Wierzbickiego.

Niech dziecko czyta coś co je interesuje, bo tak to będzie tylko przykry obowiązek.
    • koza_w_rajtuzach Re: Pierwsza klasa czytanie 08.02.14, 11:14
      hmmm... wg mnie to jest dziwne, bo przecież chyba właśnie o to powinno chodzić, aby dzieci czytały, bo dzięki temu uczą się robić to szybciej i lepiej. U nas na zebraniu ostatnio pani się skarżyła, że dzieci, które czytają już dobrze często w ogóle nie czytają w domu czytanek, bo uważają, że po co mają to robić, a to jest właśnie błąd. Chociaż ja to mam taki problem z córką, że jak ona dwa razy przeczyta czytankę, to zna już ją na pamięć wink.
      Co prawda ja nie jestem zwolenniczką tego, aby w ferie zmuszać dzieci do nauki, bo jest to czas wolny, raczej okazja do odsapnięcia od szkoły. Sama jeszcze nigdy poza szkołą nie uczyłam niczego córki, ograniczamy się tylko do odrobienia lekcji i przeczytania czytanki, jeśli mają jakąś zadaną.

> Chyba źle robię bo dzisiaj
      > w szkole poznawali kolejną literkę a on umiał czytać już tą czytankę

A w sumie jakie to ma znaczenie, że się uczyli nowej literki? Siłą rzeczy i tak w czytankach są literki, których jeszcze się nie uczyli. Nie wiem jak w Waszym podręczniku, ale u nas pierwsza czytanka jest bardzo krótka, z wykorzystaniem tych literek, których się uczyli i część słów jest zastąpiona obrazkami, natomiast druga czytanka jest na podobny temat, ale dłuższa, znacznie trudniejsza, gdzie literą przewodnią oczywiście jest ta, którą obecnie się uczą, ale w sumie w tych czytankach jest zawarty cały alfabet. U nas za tę drugą czytanką można dostać 6, bo jakby wykracza poza program, skoro wszystkich literek z niej jeszcze nie poznali.
      • wrzesniowamama07 Re: Pierwsza klasa czytanie 08.02.14, 11:30
        Ta druga czytanka jest w podręczniku umieszczona z myślą o dzieciach, które przyszły do pierwszej klasy ze znajomością czytania właśnie.

A my mówimy o dzieciach, które uczą się liter.
        • pasik Re: Pierwsza klasa czytanie 10.02.14, 23:18
          lub w klasach mieszanych..u nas wykorzystywane czytanki po lewej dla początkujących, po prawej dla wyrobionych w czytaniu:-smile
    • lily-evans01 Re: Pierwsza klasa czytanie 14.02.14, 17:57
      Źle, bo faktycznie będzie nudził się na lekcjach, to raz.
      A po drugie, czytanie będzie mu się kojarzyło głównie ze szkołą, z podręcznikami, a nie z przyjemnym spędzaniem czasu.
      Obydwie nauczycielki mojej córki od e.w. mówiły, żeby kupować dzieciom książki do czytania, i broń boziu nie czytać tego, co będzie w szkole za jakiś czas.
    • mamusia1999 Re: Pierwsza klasa czytanie 16.02.14, 17:39
      sek bywa w tym, ze na poziomie pierwszej klasy dziecko z "normalnym" tekstem, bajeczka etc. sobie jeszcze nie radzi. bo czytanki sa ustawione pod juz poznane litery, a neutralne teksty nie. przeciez czasem czytanki dziwnie brzmia, tak sie autor musi nawyginac, zeby ze znanych literek juz cos sklecic. ale moze znalezc inny elementarz? bo z drugiej strony, umeijetnosc przeczytania (czesciowo z pamieci) znanej cztyanki to nei to samo co kompetencja w cztyaniu na danym etapie.
      • an.16 Re: Pierwsza klasa czytanie 17.02.14, 10:38
        Kiepski pomysł, żeby dziecko czytało czytanki szkolne. Ja myślę, że dodatkowe czytanie jest niepotrzebne, bo dziecko uczy sie czytać nie tylko czytając ale tez niejako "dojrzewając do czytania" i nie ma sensu tego procesu przyspieszać. Być może dużym nakładem sił osiągniecie to samo to po prostu przerabiając zwykły materiał, tyle że nastąpi to 2-3 tyg później. Moja córak ma 6 lat i jest w 1 klasie razem z 7 latkami. Uczy się czytać i poznaje litery w szkole. Bardzo lubi dwutygodnik "Świerszczyk, ale dotychczas najbardziej pochłaniały ją łamigłówki i zabawy logiczne. Nigdy nie zabierała sie za samodzielnie czytanie, że do paru dni wstacz, kiedy postanowiła przeczytać wierszyk z serii "litery znam więc czytam sam". Wzięła gazetkę przed nos i rzeczywiści przeczytała (sylabizując) ze dwie zwrotki! Wyszo to wyłącznie od niej i nie bazowało na podręczniku. Rzeczywiście te wierszyki składają sie dośc prostych wyrazów i przeznaczone sa dla dzieci uczących sie czytać. Naprawdę polecam.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka