Dodaj do ulubionych

historia dla 7-latka

10.07.14, 21:00
Czy mógłby ktoś polecić jakąś książkę, grę lub coś innego fajnego dla 7 latka zainteresowanego historią. Ale żeby to było w przystępny sposób nie jakieś suche fakty tylko takim językiem dla dzieci smile
Obserwuj wątek
    • ewa_mama_jasia Re: historia dla 7-latka 10.07.14, 23:24
      Najlepsze są książki. Najpierw fikcyjne historie osadzone na historycznym tle, później - z biegiem czasu - mniej fikcji, więcej historii.
      W "naszych" czasach było tego sporo. Bogato ilustrowana seria "Tak żyli ludzie" do wspólnego oglądania, takie książki jak np. Rękopis pani Fabulickiej Januszewskiej (o czasach Zygmunta Wazy), Ich Tajemnice - Niemyskiej - Rączaszkowej (o czasach Powstania Listopadowego), wspominana tu książka o Wojtku - niedźwiedziu z frontu, seria animowana "Był sobie człowiek", dla trochę starszych cała seria książek Przyborowskiego. Ponadto "Tomki" Szklarskiego, historia z geografią. Też dla starszych "Chłopcy ze Starówki". To tak na szybko z tego, co mam na półce i co czytałam (i jeszcze będę czytać) z synem.
      Są też wydawnictwa albumowe, encyklopedyczne właśnie dla dzieci. Tylko trzeba uważać, przeglądac zanim się da dziecku, bo niektóre bardzo tendencyjnie przedstawiają historię.
    • mama303 Re: historia dla 7-latka 11.07.14, 08:50
      "Historia dla Piotrka"
      • marwro3 Re: historia dla 7-latka 11.07.14, 09:02
        ja polecam serię książek "Kroniki Archeo"
        • olga727 Re: historia dla 7-latka 11.07.14, 09:23
          Seria:"Był sobie człowiek".
          • learning-to-fly Re: historia dla 7-latka 11.07.14, 16:13
            "Był sobie człowiek" jest świetne, sama czasami lubię pooglądać wink
            Baardzo luźna jest seria "Straszna historia", zbyt wiele wiedzy jako takiej tam nie ma, ale bardzo przyjemna do czytania, poza tym obrazki, duże litery.
      • 4basia1 Re: historia dla 7-latka 11.07.14, 13:05
        A ja nie polecam "Historii Polski dla Piotrka". Zbyt ogólnie napisana, a przez to niezrozumiała. To w sumie takie streszczenie historii.
    • kocianna Re: historia dla 7-latka 11.07.14, 10:26
      "Kocham Polskę - Elementarz dla Dzieci" i gry z serii Kocham Polskę, i gry IPN (np. "Kolejka"). Autorzy "Kocham Polskę" są z IPN i mają odchył prawicowy, ale napisane jest bardzo przyzwoicie, poprawnie pod względem metodycznym, dość ciekawe. Mojej Młodej się podobało.
    • tusia-mama-jasia Re: historia dla 7-latka 11.07.14, 10:30
      Też mam synka w tym wieku, który interesuje się historią i choć pewien wybór tej literatury historycznej dla dzieci jest, to jednak mam wrażenie, że jest ona bardzo wyrywkowa jeśli chodzi o przekrój epok.
      "Historii przedhistorycznych" nie miałam jeszcze w rękach, ale tematyka ludzi pierwotnych kusi wink
      Mity greckie w różnych interpretacjach i wydaniach gęsto się ścielą na półkach księgarń, nam spodobały się te opracowane przez D. Inkiowa, ale o faktach dotyczących historii starożytnej, podobnie jak o najdawniejszych dziejach Polski niełatwo znaleźć coś sensownego dla dziecka - ma ktoś jakieś fajne pomysły?

O nieco późniejszych czasach - krótkie opracowania jednego wydarzenia /fabularyzowane, ilustrowane/ takie jak "Bitwa pod Racławicami" /oczywiście nakreśla też z grubsza tło insurekcji, ale objętość książeczki nie pozwala na znaczną wnikliwość/ czy "Bitwa pod Grunwaldem". Szybki przekrój przez różne epoki daje "Historia dla Piotrka" czy choćby "Poczet królów i książąt polskich" dla dzieci.
      Na pewno powieści - klasyka typu "Historia żółtej ciżemki", "Szwedzi w Warszawie", wspomniani tutaj "Chłopcy ze Starówki" to o ile pamiętam kontynuacja "Polną ścieżką" Rudnickiej - perypetie bohaterów w końcówce okupacji.
      Z nowszych pozycji - cenimy Wierzbickiego, np. "Wyprawa niesłychana Benedykta i Jana" /średniowiecze/ czy "Dziadek i niedźwiadek" /o misiu Wojtku wędrującym z armią Andersa/.
      No i w tym roku szczególnie na czasie - 2 książeczki o Powstaniu Warszawskim, ładnie wydane, napisane bez patosu, "Mały powstaniec" i nieco trudniejszy "Halicz" - niby przeznaczony dla 10-latków, ale mój syn połknął jednym tchem, myślę, że Twój też połknie, skoro historia go ciekawi.
      Dużo pojawiło się ostatnio książek dla dzieci o IIWŚ /"Wszystkie moje mamy", "Zaklęcie na W", "Asiunia", "Pamiętniki Blumki" czy "Jest taka historia. Opowieść o Januszu Korczaku" - może niektóre zbyt ogólnikowe już dla 7-latka rozeznanego w temacie, a może właśnie będą bardzo trafne.../.
      No i z najnowszej historii "Mała książka o pewnej kurtynie, czekoladzie i wolności" M. Rusinka - dla nas to dzieciństwo, dla naszych dzieci to historia...

Nie znam "Ich tajemnic", które ktoś tu wspomniał, musimy złowić w bibliotece, dzięki za podpowiedź smile
      • tusia-mama-jasia Re: historia dla 7-latka 11.07.14, 10:38
        Aaa, i jeszcze podrzucę nasze ostatnie odkrycie - "Opowiadania dla dzieci" pióra żydowskiego pisarza, noblisty Izaaka Singera. Niektóre opowiadania mają zdecydowanie baśniowy klimat, przez niektóre przewija się historia nie zawsze łatwa, często ludowe wierzenia i żydowska obyczajowość na dyskretne wątki historyczne się nakładają - to raczej wstęp do rozmowy o historii, niż źródło informacji o ścisłych faktach. Miałam wątpliwości, czy nie będzie zbyt ciężka, zbyt refleksyjna momentami dla dziecka w tym wieku /choć i humoru w niej nie brak/, ale czyta się świetnie, mój syn po prostu nie rozstaje się z tą książką.
        A mnie ujęło w przedmowie Autora piękne założenie, że książka celowo nie ma ilustracji, bo tym, co najlepiej i najpełniej oddziałuje na umysł i wyobraźnię młodego odbiorcy jest Słowo. W dzisiejszych czasach - bezcenne.
    • saszanasza Re: historia dla 7-latka 11.07.14, 11:40
      To polecam: www.ambelucja.pl/moja-pierwsza-encyklopedia-historii/551/
      Mamy i używamysmile
    • sion2 Re: historia dla 7-latka 11.07.14, 12:01
      Bardzo polecam "Mój tato szczęściarz" - Joanna Papuzińska. Jest to opowiesc o Powstaniu Warszaskim ale napisana z punktu widzenia pewnego taty, który... nieustannie miał szczęście. Nie był wcale żołnierzem, bo został ranny w nalocie i pozniej opiekowal sie "tylko" dziecmi bez rodziców, przeprowadzał przez kanały. Świetne ilustracje. Historia nie napisana "na kolanach" jak to niektórzy mówią o wszelkich patriotycznych produkcjach, naprawdę ciekawie opowiedziane. Nie nadaje sie dla dzieci ponizej 7 lat lub dla bardzo wrazliwych. Jest tam otwarcie powiedziane o bomach, o rannych, o zawaleniu sie kamienicy w której był szpital itd ale bez szczególnego epatowania cierpieniem i bohaterstwem. Na koncu sa zdjecia tego taty który przezył tę historię, jego dzieci którym ją opowiadał i autentyczne fotki listów powstanczych.
      Polecam wszystkim, tym z prawicowym pogladem na rzeczywistosci i lewicowym także. Nie ma tam ocen politycznych, same fakty widziane przez zwykłego uczestnika powstania, a nie pomnikowego bohatera.
      • papilon2013 Re: historia dla 7-latka 11.07.14, 20:59
        dziękuję bardzo za wszystkie propozycje. Na pewno coś fajnego wybiorę.
    • agaward Re: historia dla 7-latka 15.07.14, 08:42
      Ja polecam Ilustrowaną Historię Polski dla najmłodszych z SBM:
      www.matras.pl/ilustrowana-historia-polski-dla-najmlodszych.html?gclid=CLbyoPHZxr8CFQ2WtAodZwgA-w
      Ciekawa nawet dla 9-latków smile

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka