Dodaj do ulubionych

Jakie ubranka dla dzieci do 1 klasy?

17.09.14, 13:57
Jakie ubranka dla dzieci do 1 klasy są stosowne, a czego nie zakładać, żeby nauczyciele nie mieli pretensji? mam dziewczynkę, często kupuję jej oryginalne ciuszki modnych marek (bawię się w stylizacje na wirtualnej przymierzalni ubranek dla dzieci - przymierzanko itd), ale nie chciałabym np ubrać dziecko no nie wiem w super czerwony kolor czy róż, jesli coś takiego byłoby przez nauczycieli niemiło widziane.

Jak uważacie? Czego unikać?
Obserwuj wątek
    • triss_merigold6 Re: Jakie ubranka dla dzieci do 1 klasy? 17.09.14, 14:10
      Eeee przeczytaj szkolny regulamin?
    • ewa_mama_jasia Re: Jakie ubranka dla dzieci do 1 klasy? 17.09.14, 14:17
      Z pewnością ubranka powinny być wygodne dla dziecka (pozwalające turlać się po podłodze, biegać czy skakać , przebrać się samodzielnie na wf i z powrotem) i takie, które nie jest strach pobrudzić, poplamić, rozerwać. Co do wyglądu - ciuszki oryginalne mogą być bronią obosieczną - albo będą budziły zachwyt i zazdrość koleżanek (o co Ci pewnie chodzi), albo młoda zostanie zakwalifikowana jako dziwadło i nikt nie będzie się chciał z nią bawic. Co do bardziej szczegółowego opisu ubran dozwolonych w szkole - zapytaj nauczycielki.
    • mamma_2012 Re: Jakie ubranka dla dzieci do 1 klasy? 17.09.14, 14:26
      Wydaje mi sie, ze zwykle wyczucie i doświadczenie życiowe podpowie Ci, gdzie sa granice dobrego smaku.
      W młodszych klasach pełno różu i czerwieni, wiec to nie o sam kolor chodzi.
      Ponadto dziecko ma sie dobrze czuć wsród rówieśników, a to czesto nie idzie w parze z gustem mamy, wiec niech corka tez ma prawo głosu.
    • joanna_poz Re: Jakie ubranka dla dzieci do 1 klasy? 17.09.14, 14:51
      zapoznaj się jak szkoła to uregulowała w swoim regulaminie szkolnym.
      u nas np. stroj szkolny to góra jednolita w jednym z trzech kolorów: białym, granatowym, pomarańczowym.
    • saszanasza Re: Jakie ubranka dla dzieci do 1 klasy? 17.09.14, 14:52
      Marna kryptoreklama.
      • angazetka Re: Jakie ubranka dla dzieci do 1 klasy? 17.09.14, 19:16
        Bardzo marna, skoro nikt poza nami nie zauważył nawet, że to w ogóle reklama.
        • mama-ola Re: Jakie ubranka dla dzieci do 1 klasy? 18.09.14, 10:06
          Ja zauważyłam smile
    • mynia_pynia Re: Jakie ubranka dla dzieci do 1 klasy? 17.09.14, 14:53
      Życie samo zweryfikuje problem wink.
      Koleżanka nakupowała na wyprzedażach sporo ciuchów dla córki jakież było jej zdziwienie jak dziecię wróciło z zerówki zalewając się łzami że dziewczyny śmieją się że ma dziecinne ciuchy (z myszką miki miała) i to normalne ciuchy z sieciówek typu kappal czy też HundM smile
      • czarna_kita Re: Jakie ubranka dla dzieci do 1 klasy? 17.09.14, 15:10
        Czy ciuchy są oryginalne czy nie akurat nie ma żadnego znaczenia. Dziecko ubierasz stosownie do sytuacji oraz w miarę ze smakiem. Poczytaj regulamin szkoły, tam się dowiesz czego nie wolno.
        Dziecko ma być ubrane wygodnie i w miarę jego możliwości. Czyli jesli córka ma wf normalne że nie zakładam jej sukienki z pierdylionem guziczków do rozpinania i zapinania bo zwyczajnie będzie to dla niej problem przy przebieraniu się.
    • kitka05 Re: Jakie ubranka dla dzieci do 1 klasy? 17.09.14, 15:25
      Dawno nie czytałam takich pierdół.
    • agni71 Re: Jakie ubranka dla dzieci do 1 klasy? 17.09.14, 20:00
      >Czego unikać?

spamowania
    • roksanka_3 Re: Jakie ubranka dla dzieci do 1 klasy? 19.09.14, 09:53
      wczoraj widziałam jak ze szkoły szły dzieci na wycieczke, spacer czy może na basen. klasa 1 albo 2 podst. Szła dziewczynka w tak krótkiej minióweczce różowej dziwsowej obcisłej, że aż mi sie niesmacznie zrobiło. Od pasa w dół przypominała malutką prostytutkę. Nie chodzi o kolor, ale rodzice tak dobrali niefortunnie krój mini, że chłopcy czy pedofile mieliby dużo po podniety..;/
      trzeba myśleć przy ubiorze dziewczynek i tyle
      • mama-ola Re: Jakie ubranka dla dzieci do 1 klasy? 19.09.14, 09:58
        Ja widuję takie gimnazjalistki lub licealistki. Czarne rajstopy z seksownym wzorem, krótkie dżinsowe spodenki lub spódniczka, różowa bluzeczka na ramiączkach z dekoltem odsłaniającym biust, długie kolczyki. Wyglądają jak kiedyś wyglądały tylko prostytutki. Teraz to normalne (?) u nastolatek?

A w podstawówce mojego syna dziewczyny wyglądają zwyczajnie wink
      • saszanasza Re: Jakie ubranka dla dzieci do 1 klasy? 19.09.14, 10:13
        > a malutką prostytutkę. Nie chodzi o kolor, ale rodzice tak dobrali niefortunnie
        > krój mini, że chłopcy czy pedofile mieliby dużo po podniety..;/
        > trzeba myśleć przy ubiorze dziewczynek i tyle

tak, bo pedofile polują wyłącznie na dziewczynki w krótkich spódniczkachbig_grin
        jak ja lubię osoby, które dokładnie wiedzą co podnieca pedofila....

nie wpadło ci do głowy, że niektóre dziewczynki są tak szczupłe, że aby w ogóle założyć im spódniczniczkę, która byłaby dobra w pasie, należy kupić rozmiar lub dwa mniejszą, co przekłada się również na jej długość?
        • a-bara Re: Jakie ubranka dla dzieci do 1 klasy? 19.09.14, 10:27
          A znasz instytucje krawcowej aby taka spodniczke zwężyć?

"Szczupłość" pasa nie oznacza za krótkich spódniczek!
          • saszanasza Re: Jakie ubranka dla dzieci do 1 klasy? 19.09.14, 11:34
            -bara napisała:

> A znasz instytucje krawcowej aby taka spodniczke zwężyć?

a znasz pojęcie ograniczeń finansowych?
          • saszanasza Re: Jakie ubranka dla dzieci do 1 klasy? 19.09.14, 11:37
            a-bara napisała:

>
            > "Szczupłość" pasa nie oznacza za krótkich spódniczek!

a czym się różną za krótkie spódniczki od krótkich spodenek czy też kostiumów kąpielowych. rozumiem że to też pożywki dla pedofilabig_grin
            • a-bara Re: Jakie ubranka dla dzieci do 1 klasy? 19.09.14, 12:07
              Odnioslam sie do zdania:

----nie wpadło ci do głowy, że niektóre dziewczynki są tak szczupłe, że aby w ogóle założyć im spódniczniczkę, która byłaby dobra w pasie, należy kupić rozmiar lub dwa mniejszą, co przekłada się również na jej długość?

O pedofilu sama sobie dopowiedzialas.

Mam dwie córki. Starsza jest bardzo szczupła. Ale nie wpadlo mi do glowy aby kupowac jej ZA MAŁE rzeczy tylko dlatego, ze w pasie sa za szerokie. Mozna zwężyć, samemu wciągnąć gumke lub po prostu konkretnej rzeczy zwyczajnie nie kupowac.
              Krótkie spodenki tez nosi - nie widac spod nich majtek i posladków jak w przypadku ZA KRÓTKIEJ spódniczki ( gdy np dziewczynka wchodzi po schodach lub sie pochyla).
              A strój kąpielowy to sie nosi na basenie lub plazy i tam nikogo nie razi w oczy.
              • saszanasza Re: Jakie ubranka dla dzieci do 1 klasy? 19.09.14, 12:35
                Nie dopowiedziałam sobie sama, a ustosunkowałam się do wypowiedzi koleżanki powyżej:

"Nie chodzi o kolor, ale rodzice tak dobrali niefortunnie krój mini, że chłopcy czy pedofile mieliby dużo po podniety..;/
                trzeba myśleć przy ubiorze dziewczynek i tyle"

> Krótkie spodenki tez nosi - nie widac spod nich majtek i posladków jak w przy
                > padku ZA KRÓTKIEJ spódniczki ( gdy np dziewczynka wchodzi po schodach lub sie p
                > ochyla).

ja nie widzę problemu oglądania dziecięcych majtek. mało tego...dzieci nawet w długich spódńicach potrafią te majtki eksponować, choćby zwisając na trzepakubig_grin
                mnie zupełnie nie przeszkadza widok dziecięcych majtek i śmiem twierdzić, że mało jest sytuacji, w których może oglądać je ktoś, kto jest nimi zainteresowany.

> A strój kąpielowy to sie nosi na basenie lub plazy i tam nikogo nie razi w oc
                > zy.

czysto teoretycznie i tam może jakiś pedofil z głębin zerkać, wszak pedofili czychających na roznegliżowane dzieci, według części forumek, pełnobig_grin
                dlatego nie widzę różnicy między za krótką spódniczką i kostiumem kąpielowym. i to i to eksponuje dziecięcy tyłek w miejscu publicznym w którym może przebywać pedofil,
                skąd więc ta obłuda?
                • a-bara Re: Jakie ubranka dla dzieci do 1 klasy? 19.09.14, 12:52
                  Nakręcasz się.

Za krótka spodniczka to za krótka spodniczka.
                  Niezależnie czy ma ja na sobie 4 latka, 12latka czy dorosła kobieta.
                  • saszanasza Re: Jakie ubranka dla dzieci do 1 klasy? 19.09.14, 13:06
                    a-bara napisała:

> Nakręcasz się.
                    >
                    > Za krótka spodniczka to za krótka spodniczka.

ale to pojęcie względne, dla mnie czy dla ciebie może być za krótka, a dla kogoś innego może być w sam raz.
                    Nakręcają się osoby, które na każdym rogu widzą pedofila czyhającego na dziewczynkę w zbyt krótkiej spódniczce i zwyczajnie nie wierzę, że wszystkie dotąd molestowane przez pedofili dzieci takie spódniczki na sobie miały. Dla (klinicznego) pedofila wystarczającą podnietą jest fakt, że jest to dziecko (i to jeszcze bez owłosienia łonowego).
                    • a-bara Re: Jakie ubranka dla dzieci do 1 klasy? 19.09.14, 13:18
                      Przyczepiłas sie mojej wypowiedzi i drążysz temat potencjalnego pedofila. A ja na ten temat ani słowa nie napisałam. Odnioslam sie do długości spodniczki.

Ja nie widze wszedzie czających sie podstepnie pedofili. I wiem, że na takiego działa czesto sam fakt iż dziecko to po prostu dziecko. Mam o takich osobach wyrobione zdanie i nie ma w nim ani grama tolerancji.

Ps. Twoja sygnaturka jest powalającasmile A mój chrapiący mąż oburzył sie jak mu ją przeczytałam.
                      • saszanasza Re: Jakie ubranka dla dzieci do 1 klasy? 19.09.14, 13:22
                        wiem, że nic o pedofilach nie pisałaś, ale wkurza mnie ten temat, a ty jesteś pod rękąwink
                        powinnam bardziej "piać" do mamy-oli, ale jakoś wyszło w korespondencji z tobą.

ps. mój też chrapie i też dostał wkurwu po przeczytaniu tegożbig_grin
                        • a-bara Re: Jakie ubranka dla dzieci do 1 klasy? 19.09.14, 13:27
                          Ok, temat zamkniety.

Miłego dniasmile
                          • saszanasza Re: Jakie ubranka dla dzieci do 1 klasy? 19.09.14, 13:36
                            a-bara napisała:

> Ok, temat zamkniety.
                            >
                            > Miłego dniasmile

dziękuję...

I "cichych" nocybig_grin

i wzajemnie
        • mama-ola Re: Jakie ubranka dla dzieci do 1 klasy? 19.09.14, 10:33
          > nie wpadło ci do głowy, że niektóre dziewczynki są tak szczupłe, że aby w ogóle
          > założyć im spódniczniczkę, która byłaby dobra w pasie, należy kupić rozmiar lu
          > b dwa mniejszą, co przekłada się również na jej długość?

Nie przesadzaj. Są rozmiary slim, są sposoby przerabiania ubrań.
      • camel_3d roksanka_3 19.09.14, 22:26
        roksanka_3 napisała:

> wczoraj widziałam jak ze szkoły szły dzieci na wycieczke, spacer czy może na ba
        > sen. klasa 1 albo 2 podst.
        że chłopcy czy pedofile mieliby dużo po podniety..;/

ty mysisz ze chlopcy w 1 czy 2 klasie podniecaja sie na widok krotkiej spodniczki????
    • camel_3d Re: Jakie ubranka dla dzieci do 1 klasy? 19.09.14, 22:24
      tyko to czy dziecko jest swiadomo co to za marka i czy jest drga czy nie.a tego ucza niestety rodzice. bo dzeicku wisi czy cos jest drogie czy nie, wazne, zeby bylo fajne i wygodne.

duzo zalezy co znacy orygnalne marki... KAZDA marka jest oryginalnasmile)) a poa tym wiele tych ubran jest szytych w bangladeszu..czy pakistanie... i poza tym ze sa drogie w europie to koszt ich produkcji jest nikowy.

uwazam, ze do szkoly powinno sie ubierac w miare spokojnie..w zadadzie dlatego zeby moda nie byla glownym wyznacznikiem.. dziekco nie powinno miec problemu z tym jaka marka czy jak sie urac.....a juz na pewno nie powinien takiego problemu tworzyc rodzic.

tez kupuje dziecku ubrania z bardzo gornych polek, ale on nie wie co to za marki..i jemu to wsi i powiewasmile))

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka