Dodaj do ulubionych

czytanie do domu

09.10.14, 18:26
Co to właściwie znaczy?
Córka po raz pierwszy ma zadane czytanie. Co ma właściwie opanować?

Ma czytać płynnie czy może składać wyraz z liter? A może z sylab?
Tak w ogóle to jest dziwne bo jedna z tych czytanek (Litera M - Nasz Elementarz) jest dość skomplikowana dla dziecka, które jeszcze nie czyta. Dzieci nie uczyły się jeszcze tych liter.
Zastanawiam się czego mam wymagać od córki? Ma czytać płynnie czy literkami?
Może pytanie wyda się głupie ale naprawdę nie wiem jak się do tego czytania zabrać.
Obserwuj wątek
    • slonko1335 Re: czytanie do domu 09.10.14, 18:42
      U mojej coś do przeczytania do domu w pierwszej klasie oznaczało, że dziecko ma to przeczytać dwukrotnie-tak jak potrafi.
      • manala Re: czytanie do domu 09.10.14, 19:30
        dzięki
    • saszanasza Re: czytanie do domu 09.10.14, 19:30
      ale co na boga ma przeczytać? mama? bo z liter które obecnie przerabiają za dużo czytania nie mauncertain
      • manala Re: czytanie do domu 09.10.14, 19:48
        Nasz elementarz str. 35:

"Dla mamy mam obrazek z plam. Ta plamka to ptak, ta - strumyk, ta - mak. A ta - to słonko na niebie. Słonko ode mnie dla ciebie."

• magdalenka79k Re: czytanie do domu 09.10.14, 20:15
          U nas była ta czytanka dokładnie tydzień temu. Moje dziecko powiedziało, że mają "nauczyć się czytać tak jak umieją/ spróbować przeczytać"coś w ten deseń. Dla mnie oczywistym jest, że dziecko, które nie umie czytać i składa literki czytając nie nauczy się płynnie czytać tzn wcześniej nauczyłoby się tej czytanki na pamięć. Przeczytaliśmy więc dwa razy i moje dziecko mówiło, że pani pytała tylko te dzieci, które potrafią czytać.
        • lucyjkama Re: czytanie do domu 10.10.14, 13:40
          To co jest na zielono jest przeznaczone dla dzieci które już czytać umieją.
          Jeśli Twoje dziecko dopiero uczy się czytać niech przeczyta kilka razy to co na czarno i już.
        • bbkk Re: czytanie do domu 10.10.14, 13:54
          Wszystkie litery z tej czytanki zostały już wprowadzone? Szybko smile
    • ivaz Re: czytanie do domu 10.10.14, 14:24
      a ja zadam pytanie z innej beczki, co robią dzieci, które juz płynnie czytają i te czytanki dla nich są banalne, czy nauczyciele proponują dzieciom coś w zamian, żeby nie stały w miejscu?
      • jagodasoft2 Re: czytanie do domu 10.10.14, 14:41
        Nie nie proponują, takie dzieci w domu czytają inne książki i cieszą sie że ich zadanie domowe nie tyczy.
        • ivaz Re: czytanie do domu 10.10.14, 14:49
          A co takie dzieci robią na lekcjach, jak Pani uczy inne dzieci poznawać litery, czy jest jakaś alternatywa, żeby się te bardzo dobrze czytające dzieci nie nudziły a lekcje były również dla nich atrakcyjne?
          • jagodasoft2 Re: czytanie do domu 10.10.14, 16:02
            Ale co to znaczy poznawać litery ? bo 80 % dzieci juz je zna i niestety pozostałe 10 % musi gonić, zna i przeczyta nie znaczy że ładnie je napisze. Przy poznawaniu literek piszę się je w liniaturze i choć moje dziecko czyta od dwóch lat to takie ćwiczenia pisania bardzo jej sie przydają, dodatkowo są wycinanki, kolorowanki, jakieś zadania typu połącz. Moje dziecko sie nie nudzi, może trochę mniej uważa na lekcji, ale to chwilowe.
            Mnie bardziej martwi matematyka która wg mnie jest za łatwa w pierwszej klasie.
        • saszanasza Re: czytanie do domu 23.10.14, 15:59
          Nie nie proponują, takie dzieci w domu czytają inne książki i cieszą sie że ich zadanie domowe nie tyczy.

dokładnie!
          • mysz1978 Re: czytanie do domu 23.10.14, 21:29
            moj syn wprawdzie nie na elementarzu, ale jzu od lat w podrecznikach (czytankach) dla pierwszoklasistow sa teksty o roznym stopniu trudnosci - krotkei zdania zawierajace wyrazy zlozone z poznanyh liter dla dzieci uczacych sie czytac i dluzsze teksty dla bardziej "zaawansowanych".
            Moj syn jako tako czyta, ale i tak cwiczymy w domu zeb ydoskonalic technike- wracanie uwagi na znaki przestankowe przede wszytskim.
    • jagienka75 Re: czytanie do domu 13.10.14, 11:50
      mój syn dostał na weekend Elementarz do domu. na lekcji mieli w piątek literkę K.
      na stronie 45 ( chyba) jest krótka czytanka o kotku Mlekotku, kotku Toli i Tomka, którą dziecko ma czytać. mój składa litery i czyta.
      dzień wcześniej przerabiał literkę E.
      • nullik Re: czytanie do domu 13.10.14, 13:13
        Już robią literkę K? O to szybcy są - mój syn jest przy T. I jeszcze nie mieli zadane nic do czytania.
        W nowym elementarzu są teksty na czarno i teksty na zielono - Pani wyjaśniła nam, że te teksty na zielono dotyczą dzieci, które już umieją czytać.
        • jagienka75 Re: czytanie do domu 13.10.14, 14:05
          nie przerabiają alfabetu od początku.
          do tej pory przerabiali literki A,E,I,K,L,M,O,T.
          mój czyta teksty na czarno.
    • camel_3d Re: czytanie do domu 13.10.14, 12:49
      a zapytaj nauczycielke co ma opanowac.
    • justyszda Re: czytanie do domu 23.10.14, 22:33
      U nas też pani odpytywała z czytania. Młoda nawet mi nie powiedziała, że ma się nauczyć czytać- bo umie smile Trzeba było przeczytać tekst o tym kotku bodajże właśnie, odpowiednio intonując. Ale to bardzo krótki tekst, wydaje mi się, że dzieci mogły się na pamięć po prostu nauczyć (Nasz elementarz):
      Kto to? To Mlekotek.
      Kotek Toli i Tomka.
      Kotek ma sen.
      To sen o lwie, tygrysie i pumie.
      Lwy, tygrysy i pumy to wielkie koty.
      Mlekotek to mały kot.
      Co do liter, to dziś było Y i cyfra 2.
      • hema14 Re: czytanie do domu 26.10.14, 22:29
        Hi hi przy drugim dziecku to już się tak nie przeżywa. Od początku pierwszej klasy raz go poprosiłam parę dni temu by przeczytał mi tekst z elementarza i okazał się, że całkiem ładnie składa też te zielone teksty - że zna litery wizualnie to wiedziałam, ale w wakacje jeszcze nie umiał ich łączyć w wyraz zbyt szybko, po literce dukał, a tu mnie zaskoczył. Nie trzeba pierwszaka tak co dzień kontrolować, mówię wam smile
        Hm, starszej córki też nie kontrolowałam z czytania bo już umiała płynnie gdy szła do szkoły, także miała łatwiej, ale cieszyłam się, że ie nudzi się bo skupić się może na pisaniu i tych wszystkich innych zadaniach.
    • cosiedzieje3 Re: czytanie do domu 27.10.14, 12:53
      u mnie w I klasie dziecko miało 5-krotnie przeczytać. Po 5 razach czytała dobrze tekst ( właściwie umiała go już na pamięć),Ale ona pamieć ma dobrą, a z czytaniem gorzej idzie.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka