Dodaj do ulubionych

Szukam gdy planszowej na każdy wiek...

25.11.14, 15:34
Tzn. ma ona być dla 10letniego syna, ale chodzi mi o coś takiego jak np. Carcassone. Kiedyś byliśmy nim zauroczeni, ale juz nam się znudziło. Chodzi o grę, która wciągnie całą rodzinę, i dorośli nie będą się nudzili i dzieci opanują zasady (mam jeszcze 6latkę i 3latka). No 3 latek może nie kumać, ale jakoś zawsze go w każdą grę wkręcamy.
Takimi grami dla mnie są też Dobblo, Pociągi (nawet 6ścio latka juz daje radę w to grać), Osadnicy...
Akurat wyleciały mi z głowy nazwy... ale pewnie wiecie o co mi chodzi.
Coś co wciągnie całą rodzinę na długie, świąteczno-noworoczne wieczory smile
Obserwuj wątek
    • franula Re: Szukam gdy planszowej na każdy wiek... 25.11.14, 16:01
      tu znajdziesz dużo inspiracji:
      forum.gazeta.pl/forum/w,16375,85203789,85203789,Fajne_gry_duuuzo_taniej.html
      osobiście polecam: osadnicy, dixit, robale, kolejkę, remika
      • kajka271 Re: Szukam gdy planszowej na każdy wiek... 25.11.14, 21:59
        hmmm, a o czym jest ten dixit? Bo resztę mamy smile
        • kajka271 Re: Szukam gdy planszowej na każdy wiek... 25.11.14, 22:02
          Tantrix, ^bierze i Uno mamy smile
          A o reszcie zaraz poczytam. Mam blisko sklep z grami (Rebel) i też właśnie ten czytam często opinie, ale tak na Święta szukam czegoś speszyl smile Dziękuję za podpowiedzi.
          Mamokotulo, czytałam kiedyś Twojego bloga, sto lat temu... tzn. pewnie te 10lat temu smile Pozdrawiam smile
          • kajka271 Re: Szukam gdy planszowej na każdy wiek... 25.11.14, 22:26
            hmmm, fajne te kooperacyjne... Pojawia się tam też Pandemia. Znacie? Wg opisu jest od 14lat, czy rozgarnięci 10 i 11 latek dadzą radę? Wygląda fajnie... ale i ten Ognisty podmuch wygląda fajnie.
            Planujemy kilkudniowy wyjazd około sylwestrowy to i dorośli wieczorami pograją smile
            A takie znacie: Hanabi i Potwory z szafy, może dla młodszych? (mam 6ścio latkę jeszcze i 3latka)
            • mama_kotula Re: Szukam gdy planszowej na każdy wiek... 25.11.14, 22:49
              kajka271 napisała:
              > hmmm, fajne te kooperacyjne... Pojawia się tam też Pandemia. Znacie? Wg opisu
              > jest od 14lat, czy rozgarnięci 10 i 11 latek dadzą radę? Wygląda fajnie... ale
              > i ten Ognisty podmuch wygląda fajnie.

Pandemia wg mnie mniej fajna niż Ognisty podmuch, szczególnie dla młodszych.
              Jak lubicie Pratchetta, to Wiedźmy obowiazkowo - cudo i w ogóle, uwielbiam.

Qwirkle jeszcze, na wakacjach graliśmy, no i Ticket to ride, ale w to chyba gracie już. 5 sekund i Timeline (choć to pierwsze to typowa imprezówka, ja za imprezówkami nie przepadam... poza 5 sekund).
              Munchkin!!! zawsze o nim zapominam. Dla wszystkich.

Z karcianek dość fajna jest Szkoła alchemii i jeszcze fajniejsza Ewolucja, ale w nie już 6-latka nie pogra raczej.

> A takie znacie: Hanabi i Potwory z szafy, może dla młodszych? (mam 6ścio latkę
              > jeszcze i 3latka)

W "Potwory do szafy" gra moja 3-latka sama ze sobą, wg mnie gra targetowana w 4-latki.

• mama_kotula Re: Szukam gdy planszowej na każdy wiek... 25.11.14, 22:51
                Jeszcze "Small World" smile
                • franula Re: Szukam gdy planszowej na każdy wiek... 26.11.14, 08:30
                  Fauny przeciętny sześciolatek nie ogranie bo nei zna miar - a tam są miary długości i masy - chyba że junior ale tej nie znam.
                  My faunę lubimy ale bez przesady, hoiciorem nie była.

Dixit polega na skojarzeniach, wyrabia zupełnie inne umiejętności niż zwykle robią to planszówki. Widząc obrazek którego nie widzą inni gracze musisz powiedzieć jakieś skojarzenie, tytuł, przysłowie które Ci się z tym kojarzy ale nie super jednoznaczne (nie możesz powiedzieć "na moim obrazku jest dzwonek") . Chodzi o to by ktoś zgadł o który obrazek chodzi ale nie wszyscy. Jednocześnie inni gracze starają się spośród sowich kart znaleźć najbliższe zadanemu skojarzeniu.

Nie no nie da się tego opowiedziećsmile

Natomiast z dziećmi gra się nieco inaczej niż z dorosłymi - musisz mierzyć skojarzenia na ich miaręsmile
                  • mama_kotula Re: Szukam gdy planszowej na każdy wiek... 26.11.14, 09:33
                    Cytat
                    Fauny przeciętny sześciolatek nie ogranie bo nei zna miar - a tam są miary długości i masy

Na wakacjach graliśmy w Faunę z najbardziej przeciętnymi sześciolatkami na świecie wink. Wszystkie bezproblemowo po krótkim czasie opanowały to, o czym piszesz.

Inna rzecz, że - już o tym pisałam - grając z małymi dziećmi warto rozważyć zmianę reguł, uproszczenie ich - i tak, wielu osobom wydaje się to kompletnie nie do pomyślenia, ale nie ma nic w tym złego, a wręcz przeciwnie. Ba, w takim np. Superfarmerze grając nawet z dorosłymi zmieniamy reguły i każdy zaczyna z jednym królikiem, bo czasami bywa, że czeka sie do usranej śmierci na wyrzucenie dwóch królików czy innych świnek, i gra przestaje być przyjemnością.

• annka78 Re: Szukam gdy planszowej na każdy wiek... 27.11.14, 10:28
          Z całego serca polecam Dixit, to w właśnie typowo gra dla każdego. Gra karciana, karty to obrazki : www.vividscribe.com/wp-content/uploads/2011/12/dixit-cards.jpg zadaniem gracza jest, gdy jest jego "kolejka", znaleźć jakieś skojarzenie z obrazkiem, ale niezbyt oczywiste. Potem inni szukają wśród swoich kart karty pasującej do skojarzenia. Każdy daje swoją kartę, miesza się karty, odkrywa, i następuje głosowanie - każdy (oprócz podającego skojarzenie) zgaduje, która z kart należy do pytającego. Punkty dostaje każdy, ma czyją kartę ktoś głosował, oraz osoba podająca skojarzenie - w zalężności ile osób zagłosowało na jej kartę, ale nie mogą być to wszystkie osoby, jeśli wszyscy na niego głosowali, dostaje 0 punktów. Dlatego skojarzenie nie może być zbyt oczywiste. Dzieci bardzo szybko łapią tę grę i ogromnie im się podoba, dorosłym także. Gram w to zarówno na imprezach wśród znajomych, jak i z moimi dziewczynami 6 i 9 lat.
    • srubokretka Re: Szukam gdy planszowej na każdy wiek... 25.11.14, 16:14
      Moj trzylatek siedzi wlasnie przy mnie i uklada Tantrix. Nie jest to typowa planszowka, ale jest to gra dla kazdego i dla dowolnej ilosci osob. B polecam.
      www.tantrix.com/english/TantrixWorldwide.html
    • pajesia Re: Szukam gdy planszowej na każdy wiek... 25.11.14, 17:06
      Elektrownia, czy jakos tak. Buduje sie siec stacji trafo by miec ich jak najwiecej i z najlepszym wynikiem ekonomicznym i ekologicznym

111 oraz 303 to planszowki IPN. W 111 należy obronic Warszawę, w drugiej zbombardowac Londyn (udaje się!)

Qwirkle
    • mama_kotula Re: Szukam gdy planszowej na każdy wiek... 25.11.14, 17:21
      Próbowaliście kooperacyjnych? Świetna jest "Ognisty podmuch".
    • larenata Re: Szukam gdy planszowej na każdy wiek... 25.11.14, 18:06
      "Osadnicy"..., a naszą ulubioną grą rodzinną jest Rummikub.
    • mama-ola Re: Szukam gdy planszowej na każdy wiek... 25.11.14, 20:32
      Podobno Fauna jest taką grą. Mnie osobiście z opisu wydaje się dziwna, ale w necie ma entuzjastyczne recenzje.

Moja rodzina woli karcianki od planszówek. Jakbyście chcieli odmiany, polecam "6 bierze" i Uno.

A propos recenzji - zawsze ich szukam, gdy chcę kupić jakąś grę. Jest taka recenzentka o nicku Scheherezade (mam nadzieję, że nie zrobiłam literówki), polecam jej recenzje. Widać, że zagrała przynajmniej parę razy, z dziećmi w różnym wieku, zanim coś napisała.
    • jagoda2 Re: Szukam gdy planszowej na każdy wiek... 25.11.14, 22:46
      Polecam Rummicub - 3-latek jeszcze nie ogarnie, chyba że zna liczby, ale reszta rodziny będzie grać z zapamiętaniem wink. Polecam, wszyscy lubią tę grę.
    • tusia-mama-jasia Re: Szukam gdy planszowej na każdy wiek... 26.11.14, 13:19
      Oj, co za uporczywa reklama! W kilku wątkach naraz, nawet takich sprzed kilku miesięcy uncertain//
    • ewa_mama_jasia A ja jestem za głupia na gry...... 26.11.14, 13:55
      Zakupiłam kilka nowych gier w celu pogrania z dzieckiem, mężem itp. i moja samoocena spadła drastycznie. Po prostu nie rozumiem instrukcji. Kupiłam "Polska w budowie", "Biznes po polsku", dziecko dostało ostatnio jakąś taką małą dotyczącą rozwikłania morderstwa (karcianą) i ni chu chu nie rozumiem zasad........ Aż się boję kupować następnych.
      Umiejętnosci gry w gry smile skończyły mi się chyba na Monopoly, statkach itp.
      • mama-ola Re: A ja jestem za głupia na gry...... 26.11.14, 14:29
        > taką małą dotyczącą rozwikłania morderstwa (karcianą)
        Czarne historie pewnie? Jedna osoba zna zagadkę, inne nie. Te inne zadają pytania, na które ta jedna odpowiada: Tak, Nie, ew. To nie ma znaczenia.
        Ot, wszystkie zasady. To jest gra towarzyska. Im więcej osób, tym lepiej. Bywa dowcipnie, jak się gra w 25 osób (grałam tak).
        • azja-o-d-kuchni Re: A ja jestem za głupia na gry...... 26.11.14, 14:33
          Kolejka .... Uwielbiamy rodzinnie i gramy często.
          --
          azjaodkuchni.blogspot.sg/
        • ewa_mama_jasia Re: A ja jestem za głupia na gry...... 26.11.14, 14:50
          Czarne historie pewnie?

Nie. Inna nazwa. Zobacze w domu i napisze.
        • ewa_mama_jasia Re: A ja jestem za głupia na gry...... 01.12.14, 11:28
          Cluedo bodajże.
      • mama_kotula Re: A ja jestem za głupia na gry...... 26.11.14, 20:11
        Cytat
        Kupiłam "Polska w budowie", "Biznes po polsku",

To ogólnie kiepskie gry są, szczególnie pierwsza z nich. Może spróbuj z innymi, szczególnie polecam "Wsiąść do pociągu", gdzie zasady są trywialne i rozgrywka świetna.
      • nevada_r Re: A ja jestem za głupia na gry...... 26.11.14, 22:59
        Spróbuj z innymi grami - są strony o planszówkach; na youtube są kanały poświęcone recenzjom planszówek (lubię BoardGameGeek) - poczytaj i posłuchaj, jak są oceniane te gry. Bo bardzo możliwe, że mama_kotula ma rację - gry, które kupiłaś, po prostu są kiepskie.

Polecam Rój, Kolejkę, Owczy Pęd, Wsiąść do Pociągu, Sabotażystę, Dixit, Tajemnicze Domostwo...
        • franula Re: A ja jestem za głupia na gry...... 27.11.14, 07:41
          my bardzo lubimy gry a dwóch nie rozgryzłam:
          Zakochaj się w Warszawie i Magnum Sal

chyba najlepiej zaczynać od grania z kimś kto już grę zna
    • annubis74 Re: Szukam gdy planszowej na każdy wiek... 26.11.14, 14:54
      ja polecam Trivial Pursuit - w wersji rodzinnej - my mamy taką gdzie oddzielnie są pytania dla dorosłych a oddzielnie dla dzieci. U nas sprawdziły się też kalambury. Fajne jest Tabu (niestety znam tylko ze słyszenia na Tabu moje dziecko za małe)
    • maesstra Re: Szukam gdy planszowej na każdy wiek... 26.11.14, 18:11
      może kogoś zainteresuje, fajne są gry brainbox, są różne stopnie trudności: matematyka, pierwsze obrazki, świat. Przy czy minusem jest że jak się pogra naście razy to się można już nauczyć odpowiedzi na pytania. Natomast fajny trening spostrzegawczości.
      • dorga1 Re: Szukam gdy planszowej na każdy wiek... 27.11.14, 09:09
        A mój syn czekał na ten konkurs jak na Mikołaja i niestety nie poszedł, bo z zapaleniem oskrzeli go nie puściłam. W ogóle mamy jakiegoś pecha, bo jak był ostatnio kangurek, to też był chory. Ale że była to końcówka to poszedł.
        • dorga1 Re: Szukam gdy planszowej na każdy wiek... 27.11.14, 11:06
          Ups, wątek mi się pomyliłwink
    • aguszak Re: Szukam gdy planszowej na każdy wiek... 27.11.14, 15:00
      Polecam z całą odpowiedzialnością Zooloretto smile
      www.rebel.pl/product.php/1,606/13382/Zooloretto-edycja-polska.html
      • aguszak Re: Szukam gdy planszowej na każdy wiek... 27.11.14, 15:08
        A ostatnio u mojej siostry graliśmy, dzieciaki również, w Rój - fantastyczna gra, jak już się załapie o co chodzi i jak poruszają się robale wink
        • mama-ola Re: Szukam gdy planszowej na każdy wiek... 28.11.14, 08:47
          > A ostatnio u mojej siostry graliśmy, dzieciaki również, w Rój
          To brzmi nieco myląco. Rój jest grą dla 2-osób.
          • aguszak Re: Szukam gdy planszowej na każdy wiek... 28.11.14, 12:55
            mama-ola napisała:

> > A ostatnio u mojej siostry graliśmy, dzieciaki również, w Rój
            > To brzmi nieco myląco. Rój jest grą dla 2-osób.

hmmm... może rzeczywiście, teraz to widzę wink Najpierw ja z siostrą, a dzieciaki się przyglądały. Jak już załapały o co chodzi, to same już grały bez naszej pomocy, za to my się przyglądałyśmy. hmmm... to nie podpada pod kategorię wspólnej gry? wink wink wink
            • mama-ola Re: Szukam gdy planszowej na każdy wiek... 28.11.14, 14:16
              > to nie podpada pod kategorię wspólnej gry? wink wink wink

To podpada pod kategorię gry obok siebie wink Nie wiem, jak inni, ale ja mam problem ze znalezieniem gry, która połączy 2 osoby dorosłe (które nie będą się nudzić!), 9-latka i 5-latka (który musi dać radę). Jak na razie udało się do wyłącznie grze Basen (trefl) oraz Uno (karcianka). Takich gier, że gram tylko z jednym z synów, mam więcej.
              • kajka271 Re: Szukam gdy planszowej na każdy wiek... 28.11.14, 14:20
                Mamo-olu, taką grą jest też Dooblo (moja 6ścio latka prawie ją uwielbia, a i mąż pogrywa sobie czasem sam. 3latek tez juz od jakiegoś czasu kuma). Carcasone też spełnia te warunki...
                My gramy też w tym zestawie we wsiąść do pociągu, ale naszej 5 (prawie 6) latce trzeba jeszcze pomagać w odnalezieniu miast na nmapie... gramy czasem tak, że ona układa pociągi bez planu, bez zaliczania tras... a my gramy normalnie. Też się sprawdza smile
                Tylko te gry już mamy i szukamy czegoś nowego smile
                • mama-ola Re: Szukam gdy planszowej na każdy wiek... 28.11.14, 14:51
                  Dobble znamy... Ale u nas słabo z tym idzie, bo mój starszy syn zgarnia kolejno wszystko, zanim ktokolwiek zdąży mrugnąć wink

> My gramy też w tym zestawie we wsiąść do pociągu, ale naszej 5 (prawie 6) latce
                  > trzeba jeszcze pomagać w odnalezieniu miast na nmapie... gramy czasem tak, że
                  > ona układa pociągi bez planu, bez zaliczania tras... a my gramy normalnie.

Właśnie na "Wsiąść do pociągu" chyba się w końcu zdecyduję. Tylko nie wiem, co lepsze - USA czy Europa. A Wy co macie?
                  • kajka271 Re: Szukam gdy planszowej na każdy wiek... 01.12.14, 09:33
                    My mamy Europę... fajnie, bo choć trochę się kojarzy umiejscowienie miast smile
                  • melmire Re: Szukam gdy planszowej na każdy wiek... 01.12.14, 09:53
                    Wez Skandywawie, na poczatek jest fajniejsza moim zdaniem smile no i motyw ma Mikolajowy, jesli to na prezent pod choinke smile
                • aguszak Re: Szukam gdy planszowej na każdy wiek... 28.11.14, 14:52
                  Dobblo i Pędzące żółwie bym dodała smile
                  • aguszak Re: Szukam gdy planszowej na każdy wiek... 28.11.14, 14:56
                    aguszak napisała:

> Dobblo i Pędzące żółwie bym dodała smile

Dobble - oczywiście wink

Jeszcze do głowy przyszła mi gra Pirackie Skarby (Rebel)
              • slonko1335 Re: Szukam gdy planszowej na każdy wiek... 28.11.14, 15:11
                Jenga, Pictureka, Pędzące żółwie, Nogi Stonogi-w te gry graliśmy wszyscy jak nasz najmłodszy miał 5 lat i mniej
    • camel_3d chinczyk 27.11.14, 15:12
      niezaleznie od wieku smile))

• biba23 Re: Szukam gdy planszowej na każdy wiek... 28.11.14, 06:01
      My ostatnio gramy w Zakazaną wyspę
      • mama-ola Re: Szukam gdy planszowej na każdy wiek... 28.11.14, 08:52
        > My ostatnio gramy w Zakazaną wyspe
        Z opisu tej gry wynika, że muszą być 4 osoby - czy tak? 3 osoby nie wystarczą?
        Mój młodszy syn ma 5 lat, a gra jest od 8 lat. Czy 5-latek da radę Twoim zdaniem?
        • biba23 Re: Szukam gdy planszowej na każdy wiek... 17.12.14, 09:54
          Nie muszą graliśmy i we dwójkę
          Da tym bardziej, że gra się w otwarte karty i można na początku podpowiadać po kilku partiach to dzieci podpowiadają smile
          w święta będziemy grać z 5 latką to powiem
    • mama-ola Re: Szukam gdy planszowej na każdy wiek... 30.11.14, 21:32
      Na weekend pożyczyłam grę Splendor i śpieszę donieść, że gra się b. dobrze. Mój 9-latek dwa razy nas dorosłych ograł smile Polecam
    • roksanka_3 Re: Szukam gdy planszowej na każdy wiek... 01.12.14, 10:37
      monopol, jest tez wersja monopol junior, milionerzy i jakies tam inne wersje tej gry
      • franula Re: Szukam gdy planszowej na każdy wiek... 01.12.14, 11:50
        monopol junior to raczej już za prosta nawet dla sześciolatka

jest doskonale losowa, zero decyzji, jedyny aspekt edukacyjno-logiczne to liczenie pieniędzy w zakresie 10
    • solaris31 Re: Szukam gdy planszowej na każdy wiek... 01.12.14, 12:08
      u nas króluje nieśmiertelny chińczyk wink do tego moje dzieci uwielbiają memo - mają kilka różnych. no i tradycyjnie - monopol i grzybobranie. inne gry w ogóle się nie przyjęły.
    • mama-ola jaka kooperacyjna 6+ ? 01.12.14, 13:35
      Mój młodszy syn ma 5,5 roku, jest bystry. Może grać w grę ciut powyżej swojego wieku, ale 9+ czy 10+ nie da rady.
      Jaką grę kooperacyjną poleciłybyście dla niego? No i żeby starszyzna rodzinna też była nią zaciekawiona wink
      • katanus Re: jaka kooperacyjna 6+ ? 01.12.14, 13:51
        Polecam Sorry. Prosta planszówka, ale często ze zmiana akcji. Nikt nie jest pewny dnia ani godziny smile Szczególnie dobra dla dzieci, które maja problem z nauczeniem się przyjmowania przegranej.
        • nevada_r Re: jaka kooperacyjna 6+ ? 01.12.14, 16:00

Czy dobrze rozumiem, że to jest gra bardzo losowa, w której może się wszystko zmienić błyskawicznie, np. z powodu złego rzutu kostką? To nie polecam, sama takich nie lubię. I nie chodzi o to, że nie lubię przegrywać, wink ale jeżeli już się napracuję nad strategią, dążę prostą drogą do zwycięstwa, to wkurza mnie jeżeli przypadek mi to zaprzepaści.
      • mama_kotula Re: jaka kooperacyjna 6+ ? 01.12.14, 16:56
        Możecie spróbować "Ognisty podmuch", linkowałam wyżej.
        • mama-ola Re: jaka kooperacyjna 6+ ? 01.12.14, 20:24
          Widziałam, oglądałam recenzje. Tylko martwię się, czy malec da radę.
      • melmire Re: jaka kooperacyjna 6+ ? 01.12.14, 23:08
        Moze Mice and Mystics? plusem jest to ze jest bardzo, bardzo, bardzo piekna smile

www.rebel.pl/product.php/1,371/24909/Mice-and-Mystics.html
        • mama-ola Re: jaka kooperacyjna 6+ ? 02.12.14, 08:34
          Dziękuję, brzmi ciekawie. Przyznam, że cena mnie powaliła - ponad 250 zł... A znasz może polski tytuł tej gry? Szukałam w necie, ale tak na szybko nie umiałam znaleźć.
          • melmire Re: jaka kooperacyjna 6+ ? 02.12.14, 08:37
            Nie wiem czy ma polski tytul w ogole, moze Kotula bedzie widziala? Droga, fakt, ale inwestycja na dlugo, mu jeszcze nie skonczylismy pierwszej ksiazki (bo to jest opowiesc, odgrywa sie rozdzialy). A dodatek juz czeka!
      • magdalenca78 Re: jaka kooperacyjna 6+ ? 10.12.14, 20:14
        My gramy w "Było sobie życie" od ok. 7 m-cy. Syn dostał ją przy okazji urodzin młodszego brata, nie miał wtedy jeszcze 5 lat, jednak od razu mu się spodobała i bardzo lubi w nią grać, a my razem z nim. Daje radę nawet z trudnymi pytaniami (dużo pamięta z serialu BSŻ), choć oczywiście nie ze wszystkimi, jednak grając zapamiętuje i te bardziej skomplikowane. Pytania z kategorii łatwych są w większości banalne.

Na Mikołaja dostał "Pędzące żółwie" i po kilku partyjkach już załapał o co chodzi i stara się kombinować, nie muszę się wysilać, żeby dawać mu fory big_grin
      • hema14 Re: jaka kooperacyjna 6+ ? 08.01.15, 11:44
        "Kto to był" - nie ta z zakrytymi wizerunkami osób, ale takie spore pudło, gra planszowa z "mówiącą" skrzynią, dzięki której każda rozgrywka jest trochę inna i zaciekawia. Super w tej grze jest właśnie to, że wszyscy gracze (do 4) zbierają informacje dla wspólnego dobra, wspólnego zwycięstwa. Rozgrywka ma 3 poziomy trudności, więc może być krótsza (20minut?) lub dłuższa (do godziny?, nie pamiętam).
    • mama-ola Re: Szukam gdy planszowej na każdy wiek... 08.12.14, 11:05
      "Przebiegłe wielbłądy" - zna ktoś? Widziałam posty polecające tę grę.
      Wstępnie zdecydowałam się na "Ognisty podmuch" dla 5-latka oraz "Wsiąść do pociągu. Europa" dla 9-latka. A teraz wpadły mi w oko te wielbłądy i się zawahałam...
      Proszę, niech ten wątek nie ginie. Osoby znające się na grach, doradzajcie dalej wink
      • anatewka11 Re: Szukam gdy planszowej na każdy wiek... 19.12.14, 12:44
        "Pędzące wielbłądy" i "Faunę" dostaną moje dzieci pod choinkę więc wypowiem się za tydzień smile
        Dla młodszych dzieci polecam gorąco "Straszne schody" super wykonane, proste jak barszcz ale wygrać trudno (zwłaszcza dorosłym ).
        Również pod kątem dzieci moim hitem nadal jest "Mały książę" przede wszystkim dlatego, że ta gra mnie się nie nudzi od roku i że dzieciaki się przy niej nie kłócą smile No i jak na grę planszową nie jest taka droga.
        www.youtube.com/watch?v=yE4JcoMXG1I
        Poza tym cały czas na topie już od 2 lat jest u nas gra "Poszukiwacze skarbów" firmy Egmont.
        A najlepsza nasza gra, która nie ma "dziecięcej" stylistyki to "Stone Age" lub w polskiej wersji "Epoka kamienia".
        www.youtube.com/watch?v=fKUu4wmRDDg
    • monique_alt Re: Szukam gdy planszowej na każdy wiek... 23.12.14, 08:18
      To ja jeszcze dopiszę jedną grę - mój siedmiolatek jest od jakiegoś roku fanem gry Magia i Miecz. Gramy we czwórkę jeszcze z dwa lata starszą córką i mężem. Na początku trzeba było dzieciom czytać karty teraz już po obrazkach wiedzą o co chodzi (no i już sami czytają).

Gra o tyle łatwa że nie trzeba dziecku za bardzo tłumaczyć zasad - na bierząco mówimy mu co ma robić (rzucać kostką, brać kartę itp).

Jedyny problem jeśli chodzi o grę z dziećmi jest w długości rozgrywki. My musieliśmy dzielić ją na dwa wieczory bo po 1,5 - 2 godzinach młodszy się nudził. Tylko raz udało nam się rozegrać ją w jeden wieczór w jakieś 2,5 godziny od początku do końca.

Tak szczerze to byłam bardzo zaskoczona że syn tak bardzo polubił akurat tą grę. Kiedy zaczynaliśmy grać miał 6 lat i sądziliśmy że będzie dla niego za trudna. Okazało się że wręcz przeciwnie - była bardziej wciągająca i emocjonująca niż "pędzące żółwie" czy "rummikub".

Poza Magią i Miecz gramy też z dziećmi w "Wsiąść do pociągu" (ulubiona córki), "Carcassone" (tu fanką jest moja mama), "Karalucha Kłamczucha" (ciekawiej grać z samymi dorosłymi), a mnożenie ćwiczymy na Memo z mnożeniem z Granny (polecam - dobra pomoc przy nauce tabliczki mnożenia).

Na gwiazdkę czekaja już pod choinką "Ankh Morpork" i "Dixit". Zobaczymy jak się sprawdzą.
      • anatewka11 Re: Szukam gdy planszowej na każdy wiek... 25.12.14, 23:47
        Melduję, że Przebiegłe wielbłądy rewelacyjne! Pięknie wydane, dzieciakom bardzo się podoba rzucanie kostek wink a sama rozgrywka do końca ciekawa i trzyma w napięciu. Drugi nasz prezent, Fauna, też super. Ale wielbłądy wymiatają smile
    • mama-ola Re: Szukam gdy planszowej na każdy wiek... 31.12.14, 11:40
      Mam trochę wątpliwości, jak grać w ognisty podmuch. Pomoże ktoś? Kotula? smile
      Szukałam jakiegoś forum na ten temat, ale nie znalazłam. Chodzi o to, jak się wykorzystuje te 4 punkty. Jeśli przejdę na pole z ogniem, to tracę 2 punkty, i jeśli ten ogień usunę, to tracę kolejne 2 punkty, tak? Czyli usunięcie jednego ognia to jest maksimum tego, co mogę zrobić w jednej kolejce?
      • mama_kotula Re: Szukam gdy planszowej na każdy wiek... 31.12.14, 12:01
        Nie musisz wchodzić na pole z ogniem, aby go usunąć! możesz gasić z pola obok. I tak, jeśli sąsiadujesz z dwoma polami z ogniem, możesz je oba wygasić z tego, na którym stoisz smile
        • mama-ola Re: Szukam gdy planszowej na każdy wiek... 31.12.14, 13:35
          O, matko, to myśmy grali zupełnie błędnie!
          Znak zapytania (człowieka) też mogę odkryć bez wchodzenia na jego pole?
          A jak mam grać, gdy przy drzwiach wyjściowych jest dym, obok też dym, a za tym drugim dymem ja z człowiekiem do wyniesienia?
          wyjście - dym - dym - my
          Jak to się przechodzi, ile punktów traci i za co?
          • mama_kotula Re: Szukam gdy planszowej na każdy wiek... 31.12.14, 20:29
            > Znak zapytania (człowieka) też mogę odkryć bez wchodzenia na jego pole?

Nie. Odkrywanie znaku nie zabiera punktu akcji, ale musisz stać na tym polu co POI.

> A jak mam grać, gdy przy drzwiach wyjściowych jest dym, obok też dym, a za tym
            > drugim dymem ja z człowiekiem do wyniesienia?
            > wyjście - dym - dym - my
            > Jak to się przechodzi, ile punktów traci i za co?

Przeniesienie ofiary na pole z dymem to 2 AP, wiec możesz przenieść przez oba pola i zakonczyć ruch na polu z dymem. Możesz też wygasić dym (1 AP), przenieść ofiarę na pole, które własnie wygasiłaś (2 AP) i wygasić drugi dym (1 AP) - co bywa lepsze strategicznie, bo jak ci w okolicy buchnie pożar, to nie zapali was (tylko zadymi wink).

My przez długi czas też graliśmy błędnie, co i tak nie umniejszało przyjemności z gry. Nota bene w wielu grach zmieniamy zasady, albo upraszczamy je - np. w superfarmerze każdy zaczyna z jednym królikiem (bo czasem wyrzucenie tego nieszczęsnego dubla zajmowało kilka minut i ludzie zaczynali się nudzić).

Jeszcze co do ognistego podmuchu - łatwiejsza wersja to w sumie taki tutorial i dla młodszych, spróbujcie bez dzieciaków zagrać kiedyś w pełną wersję, z samochodami, materiałami wybuchowymi itd - dużo trudniej, dużo bardziej ekscytująco smile
            • mama-ola Re: Szukam gdy planszowej na każdy wiek... 01.01.15, 03:05
              Dziękuję! smile
    • per-vers Nowe forum o grach planszowych 03.01.15, 22:16
      A ja zapraszam na moje nowiuteńkie, świeżuteńkie forum o planszówkach smile Link w stopce smile
      • kajka271 Re: Nowe forum o grach planszowych 08.01.15, 12:48
        Super forum, zakochałam się smile
    • hema14 Re: Szukam gdy planszowej na każdy wiek... 08.01.15, 11:34
      "Talisman Magia i Miecz" - dostaliśmy w Święta, rozegraliśmy już 3 partie (wielogodzinne, rozkładane na dwa dni) z dziećmi 7 i 10 lat. Jak na razie ciągle wygrywają dzieci! A nie stosujemy taryfy ulgowej. Ja w tę grę grałam jako dziecko, mieliśmy też dodatkowe plansze, także pamiętałam, i wiem, że grę tę można rozwijać. Wszystkim nam się podoba, polecam!
      • kajka271 Re: Szukam gdy planszowej na każdy wiek... 08.01.15, 11:42
        My dostalismy w końcu Pandemię i dzieci zadowolone... ale w sumie gra w nią 10latek z nami, lub z kuzynami. 6ścio latka wogóle nie jest nia zainteresowana...
        Dla niej na urodziny kupiłam Małego Księcia... zobaczymy za tydzień jak to się sprawdzi...
        • hema14 Re: Szukam gdy planszowej na każdy wiek... 08.01.15, 11:49
          No teraz jest tyle gier ciekawych dla całej rodziny, pięknie wydanych. I logicznych i zaciekawiających, ja bardzo lubię dobre gry. Czasem takie szybkie rozgrywki jak "Pędzące żółwie", a czasem te długie jak w "Magii i Miecz". Aktualnie uwielbiam grać w "Blokusa", z mężem smile
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka