Dodaj do ulubionych

Zadanie z matematyki

02.12.14, 19:25
Statek wypłynął w rejs 16 kwietnia. 7 dnia rejsu odbył się bal. Podaj dokładną datę kiedy odbył się bal?
Obserwuj wątek
    • mama-ola Re: Zadanie z matematyki 02.12.14, 19:55
      22 kwietnia, bo 7. dnia, a nie po 7 dobach.
      Z Titanikiem mi się skojarzyło...
      • morekac Re: Zadanie z matematyki 03.12.14, 10:09
        A ja mam skojarzenia jeszcze ze Starym Testamentem:

A gdy Bóg ukończył w dniu szóstym swe dzieło, nad którym pracował, odpoczął1 dnia siódmego po całym swym trudzie, jaki podjął. 3 Wtedy Bóg pobłogosławił ów siódmy dzień i uczynił go świętym; w tym bowiem dniu odpoczął po całej swej pracy, którą wykonał stwarzając.
        • zjawa1 Re: Zadanie z matematyki 03.12.14, 23:02
          No, to skojarzenia masz oparte na tym, co usłyszałaś i sama nie poddałaś analizie. Stary testament jest mimo wszystko nie łatwym ,,dziełem" jako przykład podaję w analogii dzień zmartchwystania Jezusa, choć przypuszczam, że i tak pond połowa nie wykuma klimatusad
          Jezus nie mógł umrzeć w środę, gdyż aresztowany został w środę wieczorem, a w Mt.27,1-2 mamy informacje, że od wczesnego ranka rozpoczęły się działania arcykapłanów i starszych mające na celu doprowadzenie do uśmiercenia Jezusa. A więc musiał to być czwartek rano.

Czy śmierć w czwartek wieczór i zmartwychwstanie w niedzielę wypełnia warunek 3 dni i 3 noce w grobie?
          1) Umiera w czwartek przed zachodem słońca ? zaliczony czwartek jako pierwszy dzień.
          Do piątku rana ? pierwsza noc,
          Piątek ? drugi dzień,
          Z piątku na sobotę ? druga noc,
          Sobota ? trzeci dzień,
          Noc z soboty na niedzielę ? trzecia noc.
          Mamy 3 noce i trzy dni.

2) Umiera w czwartek po zachodzie słońca:
          Do piątku rano ? pierwsza noc,
          Piątek ? pierwszy dzień,
          Z piątku na sobotę ? druga noc,
          Sobota ? drugi dzień,
          Noc z soboty na niedzielę ? trzecia noc,
          Czas po zachodzie słońca liczy się jako następny dzień ? trzecia noc jest jednocześnie początkiem niedzieli, trzeciego dnia.

3) Ewentualne ukrzyżowanie w piątek przed zachodem słońca:
          W piątek do zachodu słońca ? piątek jako pierwszy dzień,
          Noc z piątku na sobotę ? pierwsza noc,
          Sobota ? drugi dzień,
          Sobota po zachodzie słońca ? druga noc,
          Noc z soboty na niedzielę jako już rozpoczęta niedziela ? trzeci dzień rozpoczęty.
          Przy ukrzyżowaniu nawet przed zachodem słońca w piątek brakuje jednej nocy.

Wypełniły się proroctwa odnośnie czasu i okoliczności ukrzyżowania Mesjasza:

+- został zabity o zmierzchu; II Mój 12.6 => Mt.27,45,
          +- Mesjasz zapowiedział, że miał być w grobie 3 dni i 3 noce jak Jonasz w rybie; Jon.2,1 => Mat. 12. 39-40; Jan. 19.31 ? Mt.28,1-6, Mt.20,19
          • morekac Re: Zadanie z matematyki 03.12.14, 23:18
            Nieśmiało chciałam zauważyć, ze ukrzyżowanie opisane jest w Nowym Testamencie, nie Starym. A to, ze ktoś sobie coś nagina, żeby pasowało do wcześniejszych proroctw, to już inna sprawa.
            W sprawie starotestamentowych siedmiu dni nie ma jakiś rozbieżności (poza geologicznego paleontologicznymi) -z tekstu dosyć logicznie wynika, ze siódmy był po sześciu dniach pracy.
          • tijgertje Re: Zadanie z matematyki 04.12.14, 09:24
            Haha, ale nakrecilas. Myslisz, ze wtedy ktokolwiek sie w takie krecenie bawil? dzien byl od wschodu do zmierzchu, w piatek Jezusa zabito (pierwszy dzien), sobote przelezal w grobie (drugi dzien), trzeciego zmartwychwstal. Wszedzie jest o trzecim dniu, miedzy trzema dniami sa tylko 2 noce, jakby liczono doby, to zmartwychwstanie byloby juz czwartego dnia (a tobie znoooowu by sie rachunki nie zgadzaly). Moze napisz do jakich szkol chodzilas? Niektorym latwiej by bylo, gdyby wiedzieli, gdzie idiotyzmow ucza i ktore omijac szerokim lukiem?
            Poza tym jak juz ktos powiedzial, zycie i smierc Jezusa, to Nowy Testament, nie Stary i nie pojmuje, dlaczego powolujesz sie na cos, o czym bladego pojecia nie masz? Jak nie jestes w stanie przyznac sie do bledu to przynajmniej sie juz nie odzywaj i nie pograzaj bardziej.
    • camel_3d 22 kwietnia 02.12.14, 20:35
      slonko1335 napisała:

> Statek wypłynął w rejs 16 kwietnia. 7 dnia rejsu odbył się bal. Podaj dokładną
      > datę kiedy odbył się bal?
    • guderianka Re: Zadanie z matematyki 02.12.14, 20:54
      22-go ?
      • zjawa1 Re: 23-go kwietnia 02.12.14, 22:17
        23-ciego bo :16 dodać 7 równa się 23! Gdzie ,,pies pogrzebany"?
        • slonko1335 Re: 23-go kwietnia 02.12.14, 22:20
          16.04-1 dzien rejsu, 17.04- 2dzien, 18-trzeci...22 siódmy dzien rejsu.
        • mama-ola Re: 23-go kwietnia 02.12.14, 22:22
          A dlaczego chcesz dodawać? Jaki powód? Bo taki, że matematyka kojarzy się z dodawaniem, to trochę słaby...
          A gdyby w zadaniu było "pierwszego dnia dali na obiad rybę", to byś... dodała 1, tak?
          • zjawa1 Re: mama-ola 02.12.14, 22:31
            Ale czy Ty również czasem nie dodałaś???
            tyle, że do 16-tu włącznie i wyszło Ci 22?
            W zadaniu jasno jest napisane... ,,dnia 16-tego i którego dnia". To jest czysto logiczno-matematyczne zadanie.
            • slonko1335 Re: mama-ola 02.12.14, 22:34
              A pierwszy dzien rejsu to Twoim zdaniem 17?
            • mama-ola Re: mama-ola 02.12.14, 22:36
              Nie, niczego nie dodawałam. Przypasowałam tylko: 1 dzień rejsu - 16 kwietnia, 2 dzień rejsu - 17 kwietnia itd. To jest sytuacja życiowa, a nie mechaniczne rachunki.
              • zjawa1 Re: mama-ola 02.12.14, 23:19
                A kiedy o której godzinie ten 1 dzień rejsu kończy się? Bo wg. mnie najpóźniej o 24, kiedy to nastepuje kolejny dzień, a więc 17-ty. Wy naprawdę tego nie kumacie czy tak tylko udajecie?
                Jeśli tak, to przerażająco niska jest wiedza matematyczna na naszym forum, żeby nie rzec,że w Polsce.
                • camel_3d Re: mama-ola 03.12.14, 09:17
                  no to skoro 1 dzien rejsu konczy sie 16 o 24
                  to siodmy dzien rejsu konczy sie 22 o 24.

w pytaniu nie bylo ze po siedmu dniach tylko SIODMEGO dnia...
                  16 to pierwszy dzien
                  22 to siodmy dzien.

tak samo jak DRUGI dzien rejsu to nie jest 18 kwietnia tylko 17 kwietnia.
                  Gdyby pytabie bylo. DRUGIEGO dnia rejsu na sniadanie byla ryba...czyli ktory to bylby dzien?
                  17 czy 18 kwietnia? 17.

• stillgrey Re: mama-ola 03.12.14, 00:48
              Statek wypłynął w rejs 16 kwietnia. 7 dnia rejsu odbył się bal.

Zjawa, wyplyniecia statku nie mozna liczyc jako czynnosci trwajacej 24h!!! Tym samym logiczne jest, ze statek wyplynal najpozniej o 00:00 dnia 16 kwietnia! I ta wlasnie chwila wyplyniecia statku jest liczona jako pierwszy dzien rejsu!

W szkole albo nauczycielka sie walnela, albo zadanie zostalo niepoprawnie sformulowane.
              • stillgrey Re: mama-ola 03.12.14, 00:59
                Sama sie tu zakrecilam. Zle napisalam. Skoro statek wyplynal 16 kwietnia, to jesli juz koniecznie chcesz liczyc te 24h to ich koniec musi przypadac na godzine 00:00 16 kwietnia.
                Tak czy inaczej uwazam, ze bzdura totalna jest w przypadku tego zadania liczenie pelnej doby, to jest najprostsze zadanie z kalendarzem, sformulowane wlasnie w taki sposob zeby dzieciaki nie dodawaly bezmyslnie tylko zastanowily sie czym sie rozni "po 7 dniach" od "7go dnia".
        • jakw Re: 23-go kwietnia 03.12.14, 00:26
          zjawa1 napisała:

> 23-ciego bo :16 dodać 7 równa się 23! Gdzie ,,pies pogrzebany"?
          Pogrzebany leży w tym, że jak do czegokolwiek dodasz 7 dni to w czasie dziejącym się po wyniku dodawania masz już dzień ósmy. A bal był dnia siódmego. Czyli odbył się między W+6 dni a W+7 dni, gdzie W jest momentem wypłynięcia.
        • camel_3d OJ NIE 23 kweistnia - metoda manualna:) 03.12.14, 09:14
          16 pierwszy dzien rejsu
          17 drugi dzien rejsu
          18 trzeci
          19 czwarty
          20 piaty
          21 szosty
          22 SIODMY DZIEN REJSU
        • guderianka Re: 23-go kwietnia 03.12.14, 11:11
          Zjawa, a jak opłacasz pobyt w hotelu/pensjonacie/gdziekolwiek i płacisz za 7 dni od 16 lipca -to pobyt zaczyna Ci się liczyć 17 lipca ? wink
          • zjawa1 Re: 23-go kwietnia 03.12.14, 22:50
            Jak jadę, to liczona jest kolejna doba która kończy się lub zaczyna tradycyjnie o 12:00
            • guderianka Re: 23-go kwietnia 04.12.14, 08:52
              Jesteś pewna ? Dzisiaj przyjeżdżasz do hotelu ale pobyt jest liczony od jutra ?
            • mama_kotula Re: 23-go kwietnia 04.12.14, 09:05
              zjawa1 napisała:
              > Jak jadę, to liczona jest kolejna doba która kończy się lub zaczyna tradycyjnie
              > o 12:00

Przyjeżdżasz do hotelu o siedemnastej w poniedziałek, doba hotelowa zaczyna się o dwunastej - we wtorek o 12 zacznie się twoja pierwsza czy druga doba pobytu? tongue_out
      • slonko1335 Re: Zadanie z matematyki 02.12.14, 22:17
        Mi tez tak wychodzi...na lekcji zrobili 16+7=23 i odpiwiedx 23 kwietnia
        • zjawa1 Re: Zadanie z matematyki 02.12.14, 22:27
          Banalne zadanie, może dlatego, że jestem ścisłowcemsmile
          W takich zadaniach ważne jest to jak ,,językowo" zadanie zostało ułożone.
          Jeśli piszą i zaczynają od pojęcia którego ,,dnia" wiadomo, że do pierwotnej liczby należy dodać kolejną. Czysta syntaktyka!
          • slonko1335 Re: Zadanie z matematyki 02.12.14, 22:29
            Ja tez jestem scislowcem i tez uwazam ze jest banalne ale odpiwiedzia nie jest 23...
          • mama-ola Re: Zadanie z matematyki 02.12.14, 22:30
            Moim zdaniem, piszesz bzdury, Zjawo smile
            • mama_kotula Re: Zadanie z matematyki 02.12.14, 22:47
              Moim zdaniem też Zjawa nie ma racji.

Natomiast zawsze można pokombinować. Bowiem - co uznajemy za "dzień"? Dobę? Jeśli uznajemy za "dzień rejsu" dobę, to odpowiedź "22 kwietnia" jest prawdziwa wyłącznie wtedy, kiedy statek wypływa równo o północy szesnastego. Jesli wypływa później, bal może się odbyć 22 lub 23 kwietnia (przykładowo, jeśli początek rejsu to 8 rano 16 kwietnia, wtedy siódma doba rozpoczyna się o 8 rano 22 kwietnia i kończy o 8 rano 23 kwietnia). Natomiast to jest matematyka teoretyczna, a zadanie jest dla niższych klas podstawówki - więc raczej się przyjmuje praktyczny punkt widzenia w odniesieniu do życia codziennego (wiec bal o 8 rano 23 kwietnia raczej odpada wink), a dzień to dzień (w odróżnieniu od nocy wink).

Co nie zmienia faktu, że dodawanie Zjawy jest błędne, a w tym zadaniu chodzi właśnie o to, aby tak bezmyślnie nie dodawać. I aby odróżnić "siódmego dnia" od "po siedmiu dniach".
              • zjawa1 Re: mama_kotula 02.12.14, 23:13
                Moja, droga koleżanko dzień to doba, a doba to 24 godziny!
                W zadaniu nie ma znaczenia to o której dokładnie wypłynął statek, bowiem to nie ma znaczenia dla wyniku zadania!!!
                16 dzień, przykładowo kwiecień jak i styczeń, luty czy marzec, zawsze zaczyna się po 24:00!
                Każdy dzień w całym kalendarzu zaczyna się o tej samej godzinie i o tej samej kończy.
                Nowy rok witamy o 24:00 wtedy to mamy 1 stycznia! 1 styczeń kończy się po 24:00 i zaczyna 2 styczeń.
                Gdyby rejs rozpoczął się o 12:00 16 dnia kwietnia to zakończy się 1 dzień 17 kwietnia o 12:00.
                Powracając do zadania Ci którzy obliczyli, że bal odbył się dnia 22-go automatycznie uznają, że doba trwa nie 24 godziny ale niespełna 21 godzin! Proste przeliczenia! 7( siedem dni) razy 24( godziny) równa się 168 godzin. 168godzin podzielone na 7dni równa się 24 godziny.
                Logiczne! Jeśli natomiast przyjmiemy 6 dni jak w waszym błędnym wyniku to doba wg. was trwa o ok 3 godziny krócej czyli niecałe 21 godzin. Sorry, ale brak mi słów, żeby dorosłae osoby nie zrozumiały banalnego zadania z matematyki jak przypuszczam dla klasy 3 okoł!
                • mama_kotula Re: mama_kotula 02.12.14, 23:24
                  Zjawo. Jeszcze raz: tam jest "siódmego dnia". Wg twojego rozumowania - W SIÓDMEJ DOBIE.

Tak jak napisałam powyżej - siódma doba będzie dniem 22 kwietnia wyłacznie wtedy, kiedy rejs rozpocznie się szesnastego o godzinie 0:00. Jesli rozpocznie się choćby minutę później, siódma doba zahaczy już o 23 kwietnia (jedną minutą). Masz to na obrazku poniżej:

https://fotoforum.gazeta.pl/photo/9/mg/bd/q4ws/IHZBCZai5GmDHufCKB.jpg

(dolny pasek możesz sobie dowolnie przesuwać, w zależności od godziny rozpoczęcia rejsu).

Nie rozumiesz różnicy między "siódmego dnia" i "po 7 dniach". Po 7 dniach rozpocznie się ósma doba, i tak, będzie to 23 kwietnia albo 23/24 kwietnia, w zależności od godziny.

Bal był W SIÓDMYM DNIU. Na obrazku widać, kiedy mógł być. Q.E.D.
                  • zjawa1 Re: mama_kotula 02.12.14, 23:38
                    Sorry, albo ktoś kuma matmę, albo jej nie kuma!!!
                    To jest tragedia, rysujesz wykres, którego sama nie rozumiesz!
                    Narysowałaś to, co jest zgodne z rozwiązaniem, a więc 23 dzień, a potem zaprzeczasz!!!
                    No, masakra!!! Sorry ale ja już nie mam siły, zgłoś się na ,,zywo" do jakiegoś matematyka, jeśli ten da radę coś Ci przetłumaczyć, to się odezwij. Przeprosiny przyjmuje z 7 dni tj. 9-tego grudnia obojętnie o jakiej godzinie, bo to jest bez znaczenia dla samej w sobie ilości dni sugerowanych przez moją osobę. Pozdrawiam, naprawdę serdecznie!
                    • mama_kotula Re: mama_kotula 03.12.14, 00:22
                      Cytat
                      Sorry, albo ktoś kuma matmę, albo jej nie kuma!!!

Święte słowa tongue_out
                    • tijgertje Re: mama_kotula 03.12.14, 19:48
                      Zjawa,najpierw wez przestudiuj slownik, naucz sie poojec, a potem sprobuj czytac ze zrozumieniem. kombinujesz jak kon pod gorke, to zadanie dla dzieci. Siodmego dnia a po 7 dniach to nie to samo i doba nie ma tu nic do rzeczy. Tak samo sie bedziesz wyklocac o wakacje, jak zarezerwujesz lot poznym wieczorem i powrot nad ranem, ze ci 2 dni z pobytu ukradli???
                • jakw Re: mama_kotula 03.12.14, 00:20
                  zjawa1 napisała:
                  > Gdyby rejs rozpoczął się o 12:00 16 dnia kwietnia to zakończy się 1 dzień 17 kw
                  > ietnia o 12:00.
                  To kiedy odbyłby się wtedy bal , który miałby odbyć się 1-szego dnia rejsu?
                  a) między 16.04 12:00 a 17.04 12:00
                  b) między 17.04 12:00 a 18:04 12:00

> Sorry, ale brak mi
                  > słów, żeby dorosłae osoby nie zrozumiały banalnego zadania z matematyki jak prz
                  > ypuszczam dla klasy 3 okoł!
                  Sorry, ale skoro dorosła osoba nie myli pojęcia "w ciągu" i "po zakończeniu" ...
        • mama-ola Re: Zadanie z matematyki 02.12.14, 22:29
          Jeśli to nauczanie początkowe, to żaden autorytet niestety. Teraz nierzadko pracują tam osoby, które nawet matury z matematyki nie musiały pisać.
          W cytowanym zadaniu zachodzi ten sam przypadek co w "trzeciego dnia zmartwychwstał", 1 - piątek, 2 - sobota, 3 - niedziela. Działanie "plus 3" nie ma racji bytu.
          • slonko1335 Re: Zadanie z matematyki 02.12.14, 22:39
            Jutro ide z dzieciakami na rewie na lodzie to zapytam pani jak 23 im wyszedl...
            • jakw Re: Zadanie z matematyki 03.12.14, 00:27
              slonko1335 napisała:

> Jutro ide z dzieciakami na rewie na lodzie to zapytam pani jak 23 im wyszedl...
              Może statek wypłynął wieczorem wink
              • mama_kotula Re: Zadanie z matematyki 03.12.14, 00:29
                jakw napisała:
                > Może statek wypłynął wieczorem wink

Może pani jest tak bystra z matematyki jak Zjawa.
        • zjawa1 Re: Zadanie z matematyki 02.12.14, 22:41
          slonko1335 napisała:

> Mi tez tak wychodzi...na lekcji zrobili 16+7=23 i odpiwiedx 23 kwietnia

Skoro na lekcji zrobili 16 plus 7 to zrobili to idealnie, nie rozumiem twoich pretensji.
          Zadanie zrobione jest idealnie. Piszą w za daniu jasno 16-tego dnia wypłynęli po 7 dniach mieli bal.
          Każdy dzień ma 24 godziny. Nawet gdyby wypłynęli o 24:01 16-tego to już zaczyna pierwszą dobę! A więc 7 pełnych dób minie 23 o godzinie 24:01. Nie rozumiem w czym problem? To jest proste jak cep. I liczymy : 17 godzina 24:01, 18 godzina 24:01, 19 godzina 24:01, 20 godizna 24:01, 21 godzina 24:01, 22 godzina 24:01, 23 godzina 24:01! Ja na dłoni 23-go dnia!
          • bbkk Re: Zadanie z matematyki 02.12.14, 22:49
            No właśnie nie po 7 dniach tylko 7 dnia.
            • mama_kotula Re: Zadanie z matematyki 02.12.14, 22:50
              bbkk napisała:
              > No właśnie nie po 7 dniach tylko 7 dnia.

Otóż to.
          • jakw Re: Zadanie z matematyki 03.12.14, 00:16
            zjawa1 napisała:

> slonko1335 napisała:
            >
            > > Mi tez tak wychodzi...na lekcji zrobili 16+7=23 i odpiwiedx 23 kwietnia
            >
            > Skoro na lekcji zrobili 16 plus 7 to zrobili to idealnie, nie rozumiem twoich p
            > retensji.
            > Zadanie zrobione jest idealnie. Piszą w za daniu jasno 16-tego dnia wypłynęli p
            > o 7 dniach mieli bal.
            > Każdy dzień ma 24 godziny. Nawet gdyby wypłynęli o 24:01 16-tego to już zaczyna
            > pierwszą dobę! A więc 7 pełnych dób minie 23 o godzinie 24:01. Nie rozumiem w
            > czym problem? To jest proste jak cep. I liczymy : 17 godzina 24:01, 18 godzina
            > 24:01, 19 godzina 24:01, 20 godizna 24:01, 21 godzina 24:01, 22 godzina 24:01,
            > 23 godzina 24:01! Ja na dłoni 23-go dnia!
            Każdy dzień (a właściwie doba) ma 24 godziny, ale nie ma takiej godziny jak 24:01...
            No i w tym przypadku 23 o 0:01 skończy się właśnie dzień 7-my i zacznie 8-my.
            A zatem bal odbywający się 7-go dnia (na wypadek , gdybyś w języku polskim była mniej biegła niż w przedmiotach ścisłych: oznacza to, że bal odbył się pomiędzy początkiem a końcem dnia 7-go ) i równocześnie 23go danego miesiąca trwałby jakąś minutę. A zatem nie byłby balem.
            Gdyby bal odbył się pierwszego dnia rejsu - odbyłby się w tym przypadku pomiędzy 0:01 16-go dnia miesiąca a godziną 0:01 dnia 17-go.
          • slonko1335 Re: Zadanie z matematyki 03.12.14, 07:50
            Piszą w za daniu jasno 16-tego dnia wypłynęli p
            > o 7 dniach mieli bal.
            nie orle matematyczny, w zadaniu nie jest napisane po 7 dniach tylko 7 dnia...
        • guderianka Re: Zadanie z matematyki 03.12.14, 10:54
          Młodsza odpowiedziała najpierw 23 -ale potem zaczęła liczyć na palcach-i poprawiła na 22
    • ga-ti Re: Zadanie z matematyki 02.12.14, 22:48
      Mnie też wychodzi 22. 04. ale odpowiedź zależy od kilku czynników wink
      1. czy w książce jest miejsce (kratki) na napisanie działania matematycznego (wtedy już trudniej dziecku wytłumaczyć i faktycznie można iść śladem 16 + 7, choć moim zdaniem błędnym).
      2. czy miejsca na działanie brak i trzeba tylko odpowiedź słowami sformułować.
      3. czy akurat przerabiają kalendarz (bierzesz kartkę, rozpisujesz dni w kwietniu albo bierzesz gotowy kalendarz, wynajdujesz kwiecień i zaznaczacie dzień wypłynięcia i kolejne dni rejsu - łatwiejszy sposób dla dziecka i 22. wyjdzie).
      4. Jaki sposób obliczeń właśnie przerabiają (np. 16 + 7=16+4+3=20+3=23 - moim zdaniem zła odpowiedź wink ).
      I pewnie jeszcze kilka czynników by się znalazło.
      Ale według mnie dzieciaki po to się uczą, by sobie w życiu lepiej radzić, więc rozwiązanie życiowe jak najbardziej poprawne smile
      No mogliby jeszcze sprecyzować, że statek wypłynął 16 kwietnia rano i sprawa byłaby jaśniejsza wink
      • zjawa1 A może wy podstaw nie znacie?? 02.12.14, 23:30
        ... I stąd te błędne ,,obliczenia"????
        Wiecie, co kryje się pod nazwą ,,dzień".?
        Otóż dzień utożsamiany jest na całym świecie z dobą, a doba to nic innego jak 24 godziny.
        Przykładowo pytamy o 16.12. 2014 o godzinie 1:00 rano :,, Jaki dzisiaj mamy dzień"?...odpowiedz brzmi 16.12.2014. Pytamy o 23:59 : ,,jaki dziś mamy dzień" odpowiadamy ,,jeszcze 16.12.2014 bo za minutę mamy już koilejny dzieńtj. 17.12.2014!!
        Tak więc-aktualizując czassmile- dzisiejszego dnia tj. 02.12.2014 o godzinie 23:28 piszecie do mnie głupoty, a za 7 dni jak już sprawdzicie tj 09.12.2014 oczekuje od Was przeprosin. Bo brak wiedzy nie usprawiedliwia przed głupkowatym obrażaniem mojej-jak widać najbardziej bystrej w tej kwestji, tutaj na forum-osoby!!
        • mama_kotula Re: A może wy podstaw nie znacie?? 02.12.14, 23:32
          "Za 7 dni" to nie to samo co "siódmego dnia", bystra osobo.
          • zjawa1 Re: A może wy podstaw nie znacie?? 02.12.14, 23:44
            mama_kotula napisała:

> "Za 7 dni" to nie to samo co "siódmego dnia", bystra osobo.
            W takim razie nie pozostaje mi nic innego jak tylko przeprosić za moją ,,bystrość umysł", choć i o tej ciężko mówić przy tak banalnym zadaniu matematycznym na poziomie klasy 3-ciej podstawowej. Ale dziękuję, tym bardziej czuję się doceniona, jak na srednią statystycznąsmile
            Miłej nocy życzę.
            • agni71 Re: A może wy podstaw nie znacie?? 03.12.14, 09:24
              zjawa, ochłoń, i pomyśl. Jakbyś ty płynęła w ten rejs, to 16 kwietnia nie uznałabys za pierwszy dzień rejsu? Bo jesli uznajesz go za pierwszy dzień rejsu, to siódmym dniem jest właśnie 22.04. Nie widzisz, że się zaplątałaś? Że nie zwróciłas uwagi, że w zadaniu nie jest po siedmiu dniach, tylko siódmego dnia?
              • morekac Re: A może wy podstaw nie znacie?? 03.12.14, 10:13
                Jakbyś ty płynęła w ten rejs, to 16 kwietnia nie uznał
                > abys za pierwszy dzień rejsu?
                Biuro podróży też uznałoby 16 kwietnia za pierwszy dzień imprezy.
        • jakw Re: A może wy podstaw nie znacie?? 03.12.14, 00:03
          zjawa1 napisała:

> ... I stąd te błędne ,,obliczenia"????
          > Wiecie, co kryje się pod nazwą ,,dzień".?
          > Otóż dzień utożsamiany jest na całym świecie z dobą, a doba to nic innego jak 2
          > 4 godziny.
          > Przykładowo pytamy o 16.12. 2014 o godzinie 1:00 rano :,, Jaki dzisiaj mamy dzi
          > eń"?...odpowiedz brzmi 16.12.2014. Pytamy o 23:59 : ,,jaki dziś mamy dzień" odp
          > owiadamy ,,jeszcze 16.12.2014 bo za minutę mamy już koilejny dzieńtj. 17.12.201
          > 4!!
          > Tak więc-aktualizując czassmile- dzisiejszego dnia tj. 02.12.2014 o godzinie 23:28
          > piszecie do mnie głupoty, a za 7 dni jak już sprawdzicie tj 09.12.2014 oczekuj
          > e od Was przeprosin.
          Ale w zadaniu nie było, że bal odbył się za 7 dni od wypłynięcia, tylko 7-go dnia.
          Jeśli statek wypłynął 16go rano to 16-ty będzie niewątpliwie 1-szym dniem rejsu. A 23 będzie dniem 8-mym - przynajmniej ta część po ranku.. Gdyby w zadaniu było, że po 7-dniach odbył się bal - to co innego.
        • camel_3d ale jakie to ma znaczenie? 03.12.14, 09:23
          czy dzien czy doba?

pytanie nie dotyczy PO 7 DNIACH tylko 7 DNIA

Dzien zaczyna sie o 24. A nie po 24 godzinach od rozpoaczecia czynnosci.

czyli pierwszy dzien jest 16 kwiatnia od mometu wyplyniecia DO 24.00
          7 dzien zaczyna sie 22 kwietnia o 00.00 do 24.00
          Wiec logiczne ze nie mozna traktowac pierwszego ndia od momentu rozpoczecia rejsu do nastepnego dnia tej samej godziny.

jezeli bytanie bedzie...

16 rozpoczal sie rejs - a na drugi dzien doplyneli do portu.. to kiedy doplyneli? 17 czy 18? 17...
          Natomiast jezeli byloby ze PO 2 dniach doplyneli do portu..to byloby 18.
      • slonko1335 Re: Zadanie z matematyki 03.12.14, 08:00
        > czy w książce jest miejsce (kratki) na napisanie działania matematycznego
        tak, są kratki na działanie matematyczne i jest tam zapisane na lekcji: 16+7=23

>czy akurat przerabiają kalendarz
        tak robią zegar i kalendarz obecnie

>Jaki sposób obliczeń właśnie przerabiają
        i tu jest też problem, całe zadanie jest na stronę w książce(pytanie z balem to tylko jego część) i jest do niego kilka innych pytań w których odpowiedzią będzie poprawne jak powyższe działanie-znaczy pytają o coś innego i coś innego trzeba policzyć, typu: statek do do portu docelowego płynął 16 dni(strzelam nie pamiętam teraz ile tych dni było), podaj dzień i miesiąc kiedy statek przypłynął do portu docelowego.
        Podróż powrotna trwała tyle samo dni, podaj datę kiedy statek wrócił do portu macierzystego biorąc pod uwagę, że jeden dzień stał w porcie docelowym.
    • stillgrey Re: Zadanie z matematyki 03.12.14, 01:32
      Analogiczne zadanie z alfika:

Urlop Pana Jarka trwal 10 dni. Pierwszy dzien jego urlopu wypadł w czwartek. W jakim dniu tygodnia wypadl ostatni dzien jego urlopu?

Wedlug zjawy zapewne w niedziele wink
      • slonko1335 Re: Zadanie z matematyki 03.12.14, 08:10
        tak zjawa wypisując urlop od poniedziałku do piątku wypisuje go na 4 dni zapewne......
    • mama-ola Błąd Zjawy 03.12.14, 08:40
      ...polega na tym, że ona 16 kwietnia traktuje jako dzień 0. A to nie jest dzień 0, tylko 1 dzień.
      Nie powinna również podkreślać, że ma ścisły umysł i jakieś tam matematyczne wykształcenie. Takich osób na forum może być więcej wink Ja na przykład siedzę w matematyce szkolnej od kilkunastu lat.
    • mama-ola Zapytałam fachowca 03.12.14, 09:12
      ... czyli koleżankę zajmującą się zawodowo układaniem szkolnych zadań z matematyki.
      Pierwsza natychmiastowa odpowiedź: takich zadań trzeba unikać. Bardzo przy nich uważać. Trzeba brać pod uwagę to, co małe dziecko wie i co może zrozumieć, np. to, że dla dziecka słowo "dzień" to przede wszystkim dzień w odróżnieniu od nocy, a nie doba.
      Druga rzecz: treść takiego zadania powinna zostać wzbogacona o dodatkowe treści, np. "Statek wyruszył w rejs 16 kwietnia rano". Zbyt sucha treść rodzi nieporozumienia.
      (Fakt, rodzi).
      Trzecia i dla nas najistotniejsza: w tym konkretnym zadaniu koleżanka skłania się ku traktowaniu dnia 16 kwietnia jako 1. dnia rejsu, a więc 7. dzień rejsu wypada 22 kwietnia.
      • biala_ladecka Re: Zapytałam fachowca 03.12.14, 09:30
        mama-ola napisała:
        : w tym konkretnym zadaniu koleżanka skłania s
        > ię ku traktowaniu dnia 16 kwietnia jako 1. dnia rejsu, a więc 7. dzień rejsu wy
        > pada 22 kwietnia.

Jeju, tego zadania naprawdę, nie trzeba analizować z uwzględnieniem pierdyliona czynników. Wystarczy przyjąć założenie, że szkoła podstawowa nie ma za zadanie nauczyć dziecka funkcji syntaktycznych, na które się ktoś tu powołuje, a jak podpisać umowę z biurem podróży, żeby wiedziało gdzie i na jak długo jedzie.
      • an.16 Re: Zapytałam fachowca 03.12.14, 09:56
        Zjawa policzyła dni nie jak scisłowiec, tylko jak prawnik. Przy obliczaniu terminu, zgodnie z kodeksem cywilnym (innymi zresztą też) nie wlicza się dnia w którym termin rozpoczął swój bieg, ale wlicza sie dzień ostatni. I to jest typowe 16+7. Przy takim sformułowaniu zadania, 16 jest pierwszym dniem rejsu, a 17 drugim. Dokładnie tak jak w przykładzie z urlopem (chociaz pewno wiele dzieci, i może Pani tez nie wiedzą, że do urlopu wlicza sie tylko dni robocze). I należy posłużyć sie logiką oraz wykładnią językową, a nie "mysleniem matematycznym".
        • agni71 Re: Zapytałam fachowca 03.12.14, 12:03
          Dokładnie tak jak w przykładzie z urlopem (chociaz pewno wiele dzieci, i m
          > oże Pani tez nie wiedzą, że do urlopu wlicza sie tylko dni robocze).

Dużo lepiej tu się sprawdzi choćby wyliczenie dni wczasów, nie urlopu. Jak wykupujesz urlop na 7 dni, od 16 dnia miesiąca, to masz opłacone do 22 włącznie. Bardzo jestem ciekawa jak zjawa opłaca wczasy i czy nie ma z tego powodu nieprzyjemności w BP wink
          • agni71 Re: errata 03.12.14, 12:04
            miało być "jak wykupujesz wczasy", oczywiście
        • morekac Re: Zapytałam fachowca 03.12.14, 18:37
          Ale to nie było zadanie typu : przedsiębiorca otrzymał pismo z urzędu skarbowego z niekorzystnym dla siebie postanowieniem. Może odwołać się w ciągu 7 dni od dnia otrzymania pisma. Kiedy upływa ostatni dzień, w którym może złożyć odwołanie?
          Tylko zdanie dotyczącego siódmego dnia trwania czegoś.
    • slonko1335 Re: Zadanie z matematyki 03.12.14, 14:31
      Dzieci zrobiły to zadanie z panią od angielskiego która została na kawałek drugiej godziny po angielskim bo ich pani była rano na jakimś szkoleniu i nie zdążyła dojechać. Wychowawczyni dzieci dokończyła zadanie ale nie sprawdziła wcześniejszych pytań a dokładniej odpowiedzi-jutro ma prostować i tłumaczyć dzieciom czemu powinien być 22 a nie 23...
      Zjawa moze podjedziesz na lekcje do drugiej klasy i sobie przypomnisz co nieco jak już chcesz tak na forum tym swoim matematycznym myśleniem się chwalić bo póki co to obciach-zaczynają o 12.40smile
      • mika_p Re: Zadanie z matematyki 03.12.14, 17:39
        To może jeszcze ja spróbuję smile

Pierwszy dzien grudnia 2014 r przypadł w dniu 01-12-2014. W siódmy dzień grudnia przypadł bal. Kiedy był bal? Podaj datę i dzień tygodnia, Zjawo.
        • mama-ola Re: Zadanie z matematyki 04.12.14, 08:13
          > Pierwszy dzien grudnia 2014 r przypadł w dniu 01-12-2014. W siódmy dzień grudnia przypadł
          > bal. Kiedy był bal? Podaj datę i dzień tygodnia, Zjawo.

Bardzo dobra analogia!
          • slonko1335 Re: Zadanie z matematyki 04.12.14, 08:17
            > Bardzo dobra analogia!

jak widać ciągle za słaba dla zjawy wink
      • jakw Re: Zadanie z matematyki 03.12.14, 21:03
        slonko1335 napisała:

> Dzieci zrobiły to zadanie z panią od angielskiego która została na kawałek drug
        > iej godziny po angielskim bo ich pani była rano na jakimś szkoleniu i nie zdąży
        > ła dojechać.
        Uff, bo już myślałam, że to była pani od nauczania początkowego. Pani od angielskiego z takim zmysłem matematycznym jest raczej mało szkodliwa - działa co najwyżej okazjonalnie wink. Pewnie stwierdziła, że skoro zadanie z matematyki to trzeba dodać i tak wyszło.
        • zjawa1 Re: Zadanie z matematyki 03.12.14, 23:12
          I taka dobra rada, nie opierjcie swych teorii na rzeczach, który nie znacie, a nawet w całości nie przeczytałyście-mam tutaj na myśli biblię i stary testament.
          Coś niektórym ,,gra ale nie wiedzą w którym kościele"... sorry ale tak to zaczyna wyglądać.
          • morekac Re: Zadanie z matematyki 03.12.14, 23:22
            A poza tym to było luźne skojarzenie z 7 dniami i Titanikiem, całkowicie niematematyczne, możesz więc się tak nie ciskac. 😉
            • zjawa1 Re: Zadanie z matematyki 03.12.14, 23:30
              Oczywiście morekac :,, Niech pierwszy rzuci we mnie kamieniem, kto jest bez winy"smile Ewangelia wg. św. Janasmile
          • mama-ola Re: Zadanie z matematyki 04.12.14, 08:12
            > nie opierjcie swych teorii na rzeczach, który nie znacie, a nawet w całości nie
            > przeczytałyście-mam tutaj na myśli biblię i stary testament.
            Opierałam swoje teorie (w sensie: matematyczne) na... Biblii, Twoim zdaniem? Wiesz, Ciebie tak zaślepia złość, że nawet nie umiesz czytać ze zrozumieniem i logicznie myśleć.
            Ochłoń trochę. Najlepiej porzuć ten wątek, zapomnij. Za parę dni nikt nie będzie pamiętał. wink
            • stillgrey Re: Zadanie z matematyki 04.12.14, 09:35
              "Ochłoń trochę. Najlepiej porzuć ten wątek, zapomnij. Za parę dni nikt nie będzie pamiętał wink"

No nie wiem, nie wiem wink Zapomniec to mozna jak ktos sie pomyli, przyzna do bledu i przeprosi wink
              • mama-ola Re: Zadanie z matematyki 05.12.14, 09:00
                > No nie wiem, nie wiem wink Zapomniec to mozna jak ktos sie pomyli, przyzna do bledu i przeprosi wink

Eee, niech nie przeprasza... Ja Zjawę i tak głównie kojarzę z tego, że ma zdolnego syna wink
      • zjawa1 Re: Slonko:) 03.12.14, 23:20
        Przyznaję, sprytne jak na to forum wybrnięcie z sytuacji!! Moje gratulacjesmile))...
        Dobrze wiesz o czym pisze!!!! Szacun, poziom kumasz idealniewink
        • zjawa1 Re: Slonko:) 03.12.14, 23:27
          ,,Dzieci zrobiły to zadanie z panią od angielskiego która została na kawałek drugiej godziny po angielskim bo ich pani była rano na jakimś szkoleniu i nie zdążyła dojechać. Wychowawczyni dzieci dokończyła zadanie ale nie sprawdziła wcześniejszych pytań a dokładniej odpowiedzi-jutro ma prostować i tłumaczyć dzieciom czemu powinien być 22 a nie 23...
          Zjawa moze podjedziesz na lekcje do drugiej klasy i sobie przypomnisz co nieco jak już chcesz tak na forum tym swoim matematycznym myśleniem się chwalić bo póki co to obciach-zaczynają o 12.40smile"
          ..Naprawdę momentami skrajnie żałosne są te tendencyjne manipulacje na tym forum!!!!
          A dlaczego nie pani z Polskiego tylko z Angielskiego? Ta pierwsza nadałaby bardziej wiarygodny tok dysputy! Poważniesmile...Nie, no momentami brak słów, ale jak widać relacja popyt-podaż jest i to najważniejsze więc jeszcze raz gratulacjesmile)))
          • ga-ti Re: Slonko:) 04.12.14, 00:01
            Pani z angielskiego zapewne dla tego, że dzieci w klasie 1-3 przeważnie mają większość lekcji ze swoją panią wychowawczynią, a angielski i religię z innymi nauczycielami (czasem jeszcze wf i muzykę).
          • slonko1335 Re: Slonko:) 04.12.14, 07:03
            A dlaczego nie pani z Polskiego tylko z Angielskiego? Ta pierwsza nadałaby bard
            > ziej wiarygodny tok dysputy! Poważniesmile...
            nie wiem czy wiesz ale w nauczaniu początkowym nie ma kogoś takiego jak nauczyciel od polskiego. Mam dziecko w klasie dwujęzycznej i ma 9 godzin języka tygodniowo angielskiego z uwaga, uwaga panią od języka(a dokładniej dwiema paniami od języka), poza tym mają jeszcze siostrę która ich uczy religii i wychowawcę od nauczania zintegrowanego.

ALe spoko dzisiaj tłumaczyć matmę będzie ich wychowawczyni, to fajna babka wiec myślę, że się nad Tobą ulituje i spróbuje mimo wszystko nawet z takim betonem-bo nie wątpię, że dzieci z drugiej klasy będą już po południu rozumiały czemu jest 22 a nie 23...
    • slonko1335 Re: Zadanie z matematyki 04.12.14, 17:56
      No dobra moje dziecko wróciło dzisiaj ze szkoły i ma cyrk na kółkach w całym zadaniu. Popoprawiane ale w końcu już sama nie wie co do czego i jak am być a według mnie w ogóle źle i niestety tym razem przerabiali to ze swoją panią ta od nauczania początkowego. W końcu pani zakręciła sie jak beret, moim zdaniem poprawiła te zadania gdzie było dobrze na źle ale nie doszli do końca bo kazała im to zostawić, że jutro to raz jeszcze przerobią bo nikt nie wiedział o co chodzi już...

Napiszcie mi proszę jakie są rozwiązania według Was takich zadań, ja już nie wiem jak to dzieciakowi wytłumaczyć... - zjawo bardzo Ci dziękuje daruj sobie proszę nie bede brać pod uwagę Twojego rozwiązania mimo tych "wybitnych" zdolności matematycznych......

1. Statek "Albatros" wypłynął 16 marca. Do pierwszego portu płynął 13 dni. Podajcie dokładną datę pierwszego postoju statku w procie.
      2. Cala podroż statkiem do portu docelowego trwała 36 dni. Podajcie dokładna datę zakończenia rejsu.
      3. to zadanie z balem tu przerobione przeprawione z tego nieszczęsnego 23 na 22.....wytłumaczyłam dziecku żeby dniami liczyła 16-1 dzień rejsu, 17-drugi, itd.
      4. Statek będzie wracał do portu macierzystego tyle samo dni. Podajcie dokładna datę jego powrotu, jeżeli wypłynie po jednodniowym postoju w porcie docelowym.

reszta mi się zgadza....
      • guderianka Re: Zadanie z matematyki 04.12.14, 18:16
        1. 28 marzec
        2. 20 kwiecień
        3.27 maj
        (klikałam na kalendarzu i jeśli synek mnie nie przeszturchał to jest tak)

Statek wypływa 16 dnia - i jest w RUCHU- czyli REJS jest rozpoczęty.
        • slonko1335 Re: Zadanie z matematyki 04.12.14, 19:54
          Moda ma:
          1. 29 marzec
          2. 20 kwietnia

i tu jest niekonsekwencja bo albo dodajemy do 16 albo liczymy z 16....a jedno jest tak a drugie inaczej zrobione...
          a ostatnie ma 3 daty i tak nakreślone, że nie ma pojęcia która miała być według pani poprawna ...
          • camel_3d no roznica jest zasadnicza.. 04.12.14, 20:30
            miedzy PO 13 dniach..a 13 dnia.

skoro wyplyneli 16 to PO 13 dniach..beda 29.
            gdyby doplyneli 13 dnia rejsu..to wtedy 28

analogicznie:
            po 1 dniu doplyneli do.. czyli 17
            pierwszego dnia.. doplyneli do.. czyli 16 ..tego samego dnia kiedy zaczal sie rejs.

• slonko1335 Re: no roznica jest zasadnicza.. 04.12.14, 21:05
              w zadaniu masz napisane, że płynął 13 dni i nie wiem czy można sobie samemu zinterpretować czy po 13 dniach czy 13 dnia..a dziecko w drugiej klasie to tym bardziej nei wie, zwłaszcza, że dwie różne odpowiedzi miało od dwóch różnych nauczycieli
              • asia_i_p Re: no roznica jest zasadnicza.. 05.12.14, 09:04
                Dla mnie płynął 13 dni jest jednoznaczne - masz do wyjściowej daty dodać 13 razy po 24 godziny. To nie to samo, co dopłynąć 13-go dnia.
                • slonko1335 Re: no roznica jest zasadnicza.. 05.12.14, 09:54
                  ja jestem ciekawa czy dzisiaj coś z tym ruszą(na razie dałam młodej spokój bo wczoraj jak wrócila to już nie była w stanie nic z siebie wykrzesać), mieli dzisiaj na rano to może będą lepiej funkcjonować, bo Pani twierdzi, że na popołudniową zmianę to trudno sie dzieciom skoncentrować ale wcale się nie dziwi bo i ona ma problem...w dodatku w szkole nieustający remont...wczoraj mieli z kolei anagogiczne zadanie do domu tylko z godzinami a nie dniami i dzwoniła do mnie wieczorem jedna z mam bo już tez zgłupiała jak to robić a dziecko ni w ząb..i dzwoniła sie spytać czy moja też nic nie czai i ma tak nakreślone i namazane w książce i też że jej się nic nie zgadza...normalnie masakra..
                  • guderianka Re: no roznica jest zasadnicza.. 05.12.14, 09:59
                    to jest proste
                    można podejść do tego matematycznie - na zasadzie 16+7 -23
                    lub
                    życiowo/logicznie - od 16 dnia (włącznie) -22 dni
                    • guderianka Re: no roznica jest zasadnicza.. 05.12.14, 10:00
                      NIE MA ZEROWEGO DNIA REJSU
      • mika_p Re: Zadanie z matematyki 04.12.14, 20:32
        Wisz, problem jest taki, że zaczynamy od zera i pierwsze jest pierwsze.
        W zadaniu ze statkiem dzień zero - dzień, kiedy jeszcze nie było rejsu - to 15 marca.
        Siódmego dnia rejsu był bal, czy co tam miało być.
        15 + 7 = 22

Możemy spróbować tez wyjasnić w ten sposób:
        Statek wypłynął w rejs 8 grudnia. Drugiego dnia rejsu odbył się bal. Kiedy odbył się bal?
        To jest bardziej intuicyjne, trzeci dzień rejsu w sumie też, bo to można sobie wyobrazić naocznie:
        początek rejsu - dzień przerwy - bal
        A potem się robi mniej intuicyjnie.

> 1. Statek "Albatros" wypłynął 16 marca. Do pierwszego portu płynął 13 dni.
        (16-1) + 13

> 2. Cala podroż statkiem do portu docelowego trwała 36 dni.
        (16-1) + 36
        wink
        Czyli płynął 16 dni marca (do 31-03 włącznie) i 20 dni kwietnia, w dniu 20-04 dotarł do celu.

> 4. Statek będzie wracał do portu macierzystego tyle samo dni. Podajcie dokładna
        > datę jego powrotu, jeżeli wypłynie po jednodniowym postoju w porcie docelowym.

No a tu bym się jednak zastanowiła nad interpretacją. Czy 1 dzień postoju oznacza 24 h i wypłynięcie 21-04, czy 1 dzień postoju oznacza że przez calutki dzień 21-04 statek ani drgnie i wypływa 22-04 (bo 20-04 jest koniec rejsu, 21-04 postój i początek kolejnego rejsu 22-04)
        Obstawiłabym pierwszą wersję.
        • asia_i_p Re: Zadanie z matematyki 05.12.14, 09:03
          Mika, ale tu nie mamy, że dopłynął 13 dnia, tylko, że płynął 13 dni. Gdybyś miała powiedziane, że dopłynął pierwszego dnia, to dopłynąłby 13, ale gdyby było powiedziane, że płynął jeden dzień, to dopłynąłby 14-go.

Też nie lubię tych kalendarzowych, na żywo mam zawsze problem, kiedy liczę, na który dzień po wyrwaniu zęba mogę już jeść gorące wink.
      • asia_i_p Re: Zadanie z matematyki 05.12.14, 09:00
        Słonko, kiedy ja mam napisane 16 dni, to traktuję to jako 16 dób (tylko nie mówię na głos, bo wychodzi brzydko). I liczę na palcach - 17-go było po 1 dniu, czyli 16+1, 18-go po dwóch dniach, czyli 16+2 -czyli wychodzi, że po 13 dniach mamy 29 marca.
        • guderianka Re: Zadanie z matematyki 05.12.14, 09:36
          1. Statek "Albatros" wypłynął 16 marca. Do pierwszego portu płynął 13 dni. Podajcie dokładną datę pierwszego postoju statku w procie.

Wypłynął 16 marca i stanął ? I ruszył znowu na drugi dzień ? wink
          Nie-wypłynął już tego 16 i to był pierwszy dzień płynięcia/kursu/ruchu
    • koza_w_rajtuzach Re: Zadanie z matematyki 05.12.14, 10:01
      22-ego oczywiście wink.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka