Dodaj do ulubionych

Filmy dla 7-latka

04.12.14, 08:58
Wszechobecne kreskówki. Ile można oglądać filmów o gadających klockach, wymyślnych stworach i zwierzątkach? Ja naprawdę doceniam niektóre filmy animowane, są super, ale dochodzę do wniosku, że dla dzieci w wieku 6-8 lat nie ma praktycznie żadnej innej propozycji oprócz kolejnych mniej lub bardziej udanych produkcji wytwórni, głównie na D i P.

Siedmiolatek to już w sumie duże dziecko i powinno zobaczyć coś innego niż tylko powielany po raz setny ten sam, sprawdzony schemat, z fabułą dla dzieci i kilkoma słownymi aluzjami dla towarzyszących im dorosłych (co uważam za kompletnie zbędne, w końcu to bajka dla dzieci).

Przychodzą Wam na myśl jakieś tytuły? Coś oprócz Pottera. W pustyni i w puszczy może? Była też kiedyś taka bajka z czerwonym krzesłem, ale trochę słabo zrobiona. Pomóżcie, bo mam pustą głowę smile
Obserwuj wątek
    • jagabaga92 Re: Filmy dla 7-latka 04.12.14, 09:43
      Mój syn (10l), choć lubił i nadal lubi bajki, od zawsze wykazywał zainteresowanie programami z typu popularno-naukowych. Hitem dnia od dłuuuugiego już czasu jest "Galileo", lubi też "Jak to działa?" (Galileo nagrywa i "utrwala siebie" w wolnym czasie). Przekaz programów łatwy, humorystyczny, niejednokrotnie zaskakującysmile. Dla ciekawego świata 7-8 latka są w sam raz, choć to ani nie bajka, ani nie film "z morałem".
      • magdalenka79k Re: Filmy dla 7-latka 04.12.14, 10:06
        "Polarny ekspres",
        "Zathura-kosmiczna przygoda"
        "Most do Terabithi"
        "Lew, czarownica i stara szafa"
        • franula Re: Filmy dla 7-latka 04.12.14, 10:46
          Było sobie życie.
          Familijne typu Beethoven
        • el_elefante Re: Filmy dla 7-latka 04.12.14, 11:56
          Ano właśnie, Polarny Express, coś mi dzwoniło, tylko nie wiedziałem gdzie smile
        • monikaa13 Re: Filmy dla 7-latka 05.12.14, 23:43
          Co jak co ale uważam że most do therabiti nie jest filmem dla 7 latka
    • tusia-mama-jasia Re: Filmy dla 7-latka 04.12.14, 11:08
      " Bella i Sebastian" - urzekło nas ostatnio, przepiękny, taki kompletnie inny niż wszystko, co się dzieciom proponuje.
      "Lew, czarownica i stara szafa"
      • el_elefante Re: Filmy dla 7-latka 04.12.14, 11:57
        Bella i Sebastian - czytałem recenzje na Filmweb i nawet mnie zachęciły. Dużo bardziej niż wyżej oceniana Wielka Szóstka (czy jakoś tak).
      • valtho Re: Filmy dla 7-latka 06.12.14, 00:03
        Również polecam. Prześliczny film.
    • koza_w_rajtuzach Re: Filmy dla 7-latka 04.12.14, 11:09
      Czy ja wiem czy nie ma ciekawych propozycji? Oj, sporo tego jest.
      Moje dzieci mogłyby pewnie wymieniać bez końca wink.

Tak na szybkiego, to z bajek animowanych najbardziej chyba lubią "Kraina Lodu", "Odlot", "Ruchomy zamek Hauru", "Spirited away", "Koralina", "Królowa śniegu" (ta najnowsza, chyba czeska), "Powrót Dorotki", "Kirikou", "Jak ukraść księżyc".

Z filmów "Tajemnica rajskiego wzgórza", "Spiderman", "Gdzie mieszkają dzikie stwory", "Matylda", "Dziennik cwaniaczka", "Cj7" "Yoko", "Mały wilkołak", "Zwierzak", "Gremliny", "Ace Ventura: psi detektyw", "Przyjaciel wesołego diabła", "Aksamitny królik", "Rodzina Addamsów", "Koń wodny", "Smerfy", "Grinch: świąt nie będzie", "Orzeszek", Kot (Cat in the hat), "Charlie i fabryka czekolady", "Mój przyjaciel lis", Jumanji", "Tajemniczy ogród".

Trochę tego jest. Moje dzieci (6 i 9 lat) lubią te bajki/filmy. Moim zdaniem wszystkie są bardzo w porządku.
      W "Pustyni i w puszczy" chyba by im się nie podobało.
      • pasik Re: Filmy dla 7-latka 04.12.14, 11:38
        koza_w_rajtuzach napisała:

> Czy ja wiem czy nie ma ciekawych propozycji? Oj, sporo tego jest.
        > Moje dzieci mogłyby pewnie wymieniać bez końca wink.
        >
        > Tak na szybkiego, to z bajek animowanych najbardziej chyba lubią "Kraina Lodu",
        > "Odlot", "Ruchomy zamek Hauru", "Spirited away", "Koralina", "Królowa śniegu"
        > (ta najnowsza, chyba czeska), "Powrót Dorotki", "Kirikou", "Jak ukraść księżyc"
        > .

Podrzuciłaś kilka filmów animowanych japońskiego ze Studia Ghibli.....moje dzieciaki są na nich wychowane. Kochamy miłością niezłomną...a z wiekiem rozszerzam.
        Syn podziwia "Zrywa się wiatr" niedawno obejrzeliśmy "Szkarłatnego pilota"
        Zafundowałam dzieciakom odważny, przeraźliwie smutny "Grobowiec świetlików" jednak z odpowiednim komentarzem uważam za bardzo cenną pozycję.
        Z fajniejszych...Mój sąsiad Totoro.. Ruchomy zamek Hauru ( mogłabym w nieskończoność oglądać)

> Z filmów "Tajemnica rajskiego wzgórza", "Spiderman", "Gdzie mieszkają dzikie st
        > wory", "Matylda", "Dziennik cwaniaczka", "Cj7" "Yoko", "Mały wilkołak", "Zwierz
        > ak", "Gremliny", "Ace Ventura: psi detektyw", "Przyjaciel wesołego diabła", "Ak
        > samitny królik", "Rodzina Addamsów", "Koń wodny", "Smerfy", "Grinch: świąt nie
        > będzie", "Orzeszek", Kot (Cat in the hat), "Charlie i fabryka czekolady", "Mój
        > przyjaciel lis", Jumanji", "Tajemniczy ogród".
        >
        > Trochę tego jest. Moje dzieci (6 i 9 lat) lubią te bajki/filmy. Moim zdaniem ws
        > zystkie są bardzo w porządku.
        > W "Pustyni i w puszczy" chyba by im się nie podobało.

ekspres polarny, jak ukraść księżyc ( 2 części) świetne, wielokrotnie wracamy.
        Dawno temu w trawie, Akademia Pana Kleksa, Wakacje z duchami, Walle
        • koza_w_rajtuzach Re: Filmy dla 7-latka 04.12.14, 14:26
          > Podrzuciłaś kilka filmów animowanych japońskiego ze Studia Ghibli...

smile)))
          "Mój sąsiad Totoro" też znamy i lubimy. W styczniu idę z dzieciakami do kina na "Wilcze dzieci", również z tego studia, więc sądzę, że będzie nieźle wink.

> Syn podziwia "Zrywa się wiatr" niedawno obejrzeliśmy "Szkarłatnego pilota"
          > Zafundowałam dzieciakom odważny, przeraźliwie smutny "Grobowiec świetlików

Na pewno w wolnej chwili zobaczymy.
          • gopio1 Re: Filmy dla 7-latka 08.12.14, 23:03
            koza_w_rajtuzach napisała:
            > W styczniu idę z dzieciakami do kina na "Wilcze dzieci", również z tego studia, więc sądzę, że będzie nieźle wink.

W styczniu w kinie? To mnie zmartwiłaś. Byłam na Wilczych Dzieciach z córką we wrześniu i miałam ogromną nadzieję, że znajdę je na dvd pod choinką....

Film niemożliwie cudowny. Odkąd go obejrzałam, ciągle wracam myślami. Biorąc pod uwagę wszystkie filmy, które obejrzałam w swoim życiu - ten jest w pierwszej trójce moich ulubionych! I z pewnością na pierwszym w kategorii animacja.
    • agni71 Re: Filmy dla 7-latka 04.12.14, 11:40
      Dzieci w tym wieku często lubia oglądać filmy przyrodnicze. świetny był też serial BBC (nie mylić z animowana porażką kinową) Wędrówki w dinozaurami:
      https://img27.olx.pl/images_tablicapl/174412829_1_644x461_filmy-dokumentalne-wedrowki-z-dinozaurami-bbc-olsztyn.jpg
      • mama-ola Re: Filmy dla 7-latka 04.12.14, 15:46
        Miałam jeden z tych filmów. Był strasznie brutalny, dinozaur rzucił się na jakieś zwierzę, odgryzł pół ciała. Wyłączyłam po 2 minutach. To było dawno, ale tak to zapamiętałam...
        • agni71 Re: Filmy dla 7-latka 04.12.14, 15:57
          nie przypominam sobie takiej sceny, ale może przejrzę ponownie
        • mama_kotula Re: Filmy dla 7-latka 05.12.14, 13:27
          mama-ola napisała:
          > Miałam jeden z tych filmów. Był strasznie brutalny, dinozaur rzucił się na jaki
          > eś zwierzę, odgryzł pół ciała.

Nie spodziewałaś się chyba, że zawiąże sobie serwetkę wokół szyi i spożyje zwierzę kulturalnie nożem i widelcem? wink
    • el_elefante Re: Filmy dla 7-latka 04.12.14, 12:00
      Mnóstwo fajnych filmów, dziękuję za przypomnienie smile
      Ale proszę o więcej, zróbmy listę.
      • olga727 Re: Filmy dla 7-latka 04.12.14, 16:18
        "Opowieść wigilijna" Charlsa Dickensa (my mamy wersję animowaną, oraz z fabularną),
        Wspomniana już Kraina Lodu, Było sobie życie,Natura w Jedynce,Galileo.okazjonalnie (jeszcze obejrzy) Jedynkowe Przedszkole,oraz Domowe Przedszkole,Jedyneczka (córka 7,5 lat)
    • mondovi Re: Filmy dla 7-latka 04.12.14, 14:26
      Mio, mój Mio - na podstawie genialnej książki A. Lingren.
      • an.16 Re: Filmy dla 7-latka 04.12.14, 15:21
        A czy dzieci musza oglądac tylko filmy dla dzieci? Jezeli ktos nie szuka warstwy dydaktyczno-moralizującej to może pozwolić dziecku obejrzeć filmy z de Funesem (7 letnia córka uwielbia), Jasiem Fasolą. Pamietam,ze zasmiewaliśmy sie z synem z Głupi Głupszy czy podobnej głupawki -Ostrza Chwały. A on sam zakochał sie wręcz jakoś tak w zerówce w "Legalnej blondynce". Z tych typowo dzieciecych wiekszości wymienionych chyba nie widziałam, ale nie padły (a m.zd. niezłe) Merida Waleczna i Zaplątani. I jeszcze Alicja w Krainie Czarów ta z Mia Wasikowską i Deppem. Syn (ale on muzyczny jest) b. lubił High School Musical, a potem filmy z Travoltą. Ja nie lubie restauracji czy hoteli "dla rodziców z dziećmi", literatury "kobiecej" i tego typu kategorii. A wręcz nie znoszę filmów czy przedstawień dla dzieci z puszczaniem oka (często sprośnego) do dorosłych.
        • agni71 Re: Filmy dla 7-latka 04.12.14, 15:25
          z kategorii "głupi film dla dorosłych i dzieci" to moim podobała się "Noc w muzeum".

A z dziecięcych jeszcze dodałabym "Psy i koty", sa dwie części, u nas bardzo lubiane przez dzieci.

"Mój przyjaciel lis", "Mustang z Dzikiej Doliny" - jeszcze z ciekawszych pozycji. Choć co do "lisa" to mam swoje zastrzeżenia.
          Ekranizacje Lindgren.
        • an.16 Re: Filmy dla 7-latka 04.12.14, 16:04
          W zasadzie wszystkie filmy z B. Stillerem nadaja się dla rozgarnietych 7 latkówwink Chyba przedwczoraj w tel była komedia "Nadchodzi Polly". Rechotalismy wspólnie z 14 latkiem, smaczkiem był udział nieodzałowanego Hoffmana. No i filmy z H. Grantem. Ale to raczej dla 10 latków.
        • koza_w_rajtuzach Re: Filmy dla 7-latka 04.12.14, 17:30
          Moje dzieci też oglądają sporo filmów właśnie nie dla dzieci wink).
          Lubią też różne ciekawostki, programy przyrodnicze, córki ulubiony obecnie to "Nagi instynkt przetrwania", a syn najbardziej lubi "Niesamowite historie" big_grin.
          • olga727 Re: Filmy dla 7-latka 04.12.14, 18:10
            Wiecie,przypomniał mi się dawny serial familijny:"Domek na prerii." Szkoda,że go nie powtarzają. A jeśli chodzi o inne filmy (nie tylko dla dzieci) to wszystkie filmy z de Finnesem .
            • jagabaga92 Re: Filmy dla 7-latka 05.12.14, 09:16
              >"Domek na prerii." Szkoda,że go nie powtarzają

do 15-go, czy bodaj 16-go odcinka są na Youtube, tyle że podzielone na kawałki (1 odcinek to, z tego co pamiętam, 3 części po ok. 15 minut). Resztę ściągam z Chomika (tam są praktycznie wszystkie odcinki)
              • olga727 Re: Filmy dla 7-latka 05.12.14, 14:34
                Dzięki za info jagabaga. smile
        • ewa_mama_jasia Re: Filmy dla 7-latka 07.12.14, 17:56
          Dokładnie. Od zeszłego roku zaczynam pokazywać synowi filmy dla dorosłych, w miarę starannie wybrane. Wszelkie bajki typu Avengers, Batman (ten mniej mroczny) czy Spiderman, historyjki wojenne jak Stawka.... czy Pancerni, przygodowe jak Bibliotekarz czy Indiana Jones oraz zaczynam pokazywać mu klasykę kina. W zeszłym roku oglądaliśmy Seksmisję a teraz chętnie pokazałabym mu Jak rozpętałem... , tylko wczoraj leciał zbyt późno żeby oglądał.
          • ewa_mama_jasia Re: Filmy dla 7-latka 08.12.14, 09:22
            I oczywiście filmy i seriale familijne.Od kiedy ze 2 lata temu pokazalam mu "Hotel pod zyrafa i nosorozcem" juz chyba ze 2 razy do niego wracal.
    • mama-ola Kevin ;) 04.12.14, 15:47
      Oglądałam ostatnio z 5- i 9-latkiem "Kevin sam w domu" i "Kevin sam w Nowym Jorku". Ubaw po pachy wink
      • el_elefante Re: Kevin ;) 04.12.14, 18:20
        No popatrz. A ja te filmy omijam szerokim łukiem, okazuje się, że zupełnie niesłusznie, bo powinienem zasiąść do Kevina z synem!. Dzięki za przypomnienie smile
        • pasik Re: Kevin ;) 04.12.14, 22:25
          hehe, to po ptokach bo był na Polsacie w ostatni weekendtongue_out
          • truscaveczka Re: Kevin ;) 05.12.14, 13:18
            Na Wigilię znów będzie, nie bój nic wink
          • olga727 Re: Kevin ;) 05.12.14, 14:37
            Oj tam,nic straconego;jest szansa,że w święta powtórzą obi części. Moje dziewczyny też go lubią,tylko te reklamy... uncertain
        • ewa_mama_jasia Re: Kevin ;) 07.12.14, 17:58
          Pomijając myśl przewodnią filmu (głupią jak but i bardziej niewychowawczą niż "Oto jest Kasia"), stało się to niestety klasyką kinematografii. I jako klasykę ostatnio pokazałam synowi (ale tylko jedynkę), bo koledzy w klasie mówili o tym filmie a on nie znał tematu.
          • olga727 Re: Kevin ;) 08.12.14, 15:26
            ewa_mama_jasia napisała:
            I jako klasykę
            > ostatnio pokazałam synowi (ale tylko jedynkę), bo koledzy w klasie mówili o tym
            > filmie a on nie znał tematu.
            I jakie wrażenia miał po filmie ? wink
      • nevada_r Re: Kevin ;) 05.12.14, 17:26
        >Miałam jeden z tych filmów. Był strasznie brutalny, dinozaur rzucił się na jakieś zwierzę, odgryzł pół ciała. >Wyłączyłam po 2 minutach. To było dawno, ale tak to zapamiętałam...

>Oglądałam ostatnio z 5- i 9-latkiem "Kevin sam w domu" i "Kevin sam w Nowym Jorku". Ubaw po pachy

Nie rozumiem, w tym poście polecasz Kevina samego w domu, a w poprzednim mówisz, że Wędrówki z dinozaurami są brutalne, bo dinozaur jadł drugiego dinozaura. Przecież jest właśnie odwrotnie - dinozaur robi tylko to, do czego go zaprogramowała natura - próbuje przeżyć. Przecież ty sama dzielisz mięso na obiad i je zjadasz.

Natomiast Keviny są niesamowicie pełne bezsensownej brutalności; gdyby to się działo naprawdę, to ten dzieciak pozabijałby bandytów swoimi pułapkami. Nie, że mam coś przeciwko Kevinowi, sama go lubię, ale dla mnie te twoje dwa posty są bez sensu zupełnie. tongue_out
        • agni71 Re: Kevin ;) 05.12.14, 18:08
          No właśnie, jakos moje dzieci lepiej znosza realistyczną brutalność w świecie zwierząt w filmie przyrodniczym, niż w filmach fabularnych...
    • klubgogo Re: Filmy dla 7-latka 04.12.14, 23:04
      Od mniej więcej roku nie chodzę z moją obecni e6-latką na filmy animowane do kina.
      Ostatnio urzekła nas francuska produkcja Bella i Sebastian.
      Polecam Czarownicę w konwencji baśniowej, ale jakże innej niż znana nam Aurora.
      Polecam filmy o zwierzętach i ze zwierzętami w roli głównej:
      Mój przyjaciel lis, Marley i ja, Mój przyjaciel Hatchiko, Ruffian, Życie Pi. To przepiękne filmy, które uczą jak ważne są zwierzęta, uczą wrażliwości.
      Ostatnio oglądałyśmy w tv Hobbita i córka się nie bała, bo wszystko jej na bieżąco wyjaśniałam.
      • pasik Re: Filmy dla 7-latka 05.12.14, 00:51
        znalazłam takie cuś:
        zestawień : Walt Disney Animation Studios
        # Zaplątani (2010)
        # Ralph Demolka (2012)
        # Frankenweenie (2012)
        # Uniwersytet Potworny (2013)

Pixar :
        # Toy Story 3 (2010)
        # Auta 2 (2011)
        # Merida waleczna (2012)
        # Uniwersytet potworny (2013

Dreamworks:
        # Megamocny (Megamind, 2010)
        # Kung Fu Panda 2 (2011)
        # Kot w butach (Puss in Boots, 2012)
        # Madagaskar 3 (2012)
        # Strażnicy marzeń ( 2012)
        # Krudowie (The Croods, 2013)
        # Turbo (2013)
        # Mr. Peabody & Sherman (2014)
        # Jak wytresować smoka 2 (2014)

Sony Pictures Animation:
        # Klopsiki i inne zjawiska pogodowe (2009)
        # Sezon na misia 3 (2011)
        # Smerfy (2011)
        # Artur ratuje gwiazdkę (2011)
        # Piraci! (2012)
        # Hotel Transylwania (2012)
        # Klopsiki kontratakują (2013)
        • klubgogo Re: Filmy dla 7-latka 05.12.14, 21:48
          Wszystko co wymieniłaś, to animacje, autorce chodziłoo coś innego niż animacje.
      • agni71 Re: Filmy dla 7-latka 05.12.14, 09:05
        Życie Pi dla 7-latka? hmmmm
        • kachass Re: Filmy dla 7-latka 05.12.14, 10:15
          A ja proponuję "Kubusia Puchatka", wszystkie części. Córka ma 11 lat, a już od wielu lat ogląda, co jakiś czas wraca do Kubusia, a my, rodzice, razem z nią. Również rodzinnie oglądamy: "Reksio", "Sąsiedzi", "Baranek Shaun", "Maja" - tą starą wersję, "Krecik" - jest ogrom odcinków, "Bolek i Lolek", a z filmów: "Jak rozpętałem II wojnę...", "Żandarm..." (z Louisem), "Ratatuj".
          • agni71 Re: Filmy dla 7-latka 05.12.14, 10:30
            Zapomniałam, że u nas hitem przez długi czas był "Piotruś Pan"
        • klubgogo Re: Filmy dla 7-latka 05.12.14, 21:46
          A dlaczego nie? Moja córka łyknęła mając 5,5, oczywiście, że nie dotrze do filozofii tego filmu, ale sam film jest piękny, z cudownymi, momentami baśniowymi zdjęciami, bogactwem zwierząt i prawdziwością natury.
          • agni71 Re: Filmy dla 7-latka 06.12.14, 13:41
            nie tyle nie dotrze do filozofii, co po prostu filmu nie zrozumie, piękne zdjęcia to nie wszystko
            • klubgogo Re: Filmy dla 7-latka 06.12.14, 19:27
              A nie może obejrzeć tego co na wierzchu i spojrzeć na film, jakby to była tylko podróż wskutek niebezpiecznego wypadku na morzu? Czy dzieci faktycznie mają oglądać tylko kreskówki z racji tego, że są dziećmi? Życie Pi nie niesie żadnych niebezpiecznych treści - nie ma seksu, nie ma przemocy, więc dlaeczego nie?
              • agni71 Re: Filmy dla 7-latka 06.12.14, 23:10
                nie ma przemocy? chyba inny film oglądałyśmy...
    • 4basia1 Re: Filmy dla 7-latka 06.12.14, 08:27
      Filmy fabularne (do znalezienia w sieci):
      Dzieci z Bullerbyn
      Pożyczalscy
      Magiczne drzewo (serial - ale każdy odcinek to osobny film)
      Akademia Pana Kleksa
      Arabela (serial czeski)
      Siedem życzeń (serial polski)
      Dziewczyna i chłopak (serial polski)
      Ania z zielonego wzgórza
      Porwanie w Tiuturlistanie (kreskówka)
      Proszę słonia (kreskówka)
      Tajemnica szyfru Marabuta (kreskówka)
      • sonrisa06 Re: Filmy dla 7-latka 06.12.14, 10:59
        No to ja dopiszę jeszcze uwielbiany przez moją córkę film fabularny pt. "Panna Minoes - kocia agentka"
        www.filmweb.pl/film/Panna+Minoes+-+kocia+agentka-2001-114688
        I drugi wałkowany przez córkę "Psy i koty powrót Kitty"
        "Oz wielki i potężny" oraz "Heidi" i moja ulubiona "Zaczarowana" Disneya, wiele, wiele razy oglądana
        Moja córka lubi też filmy z serii "Percy Jackson".
        W okresie świątecznym wybieramy się na trzecią część Hobbita, już na drugą chciałam ją wziąć do kina i nie wzięłam, bo miałam obiekcje, że za mała (miała wtedy 7,5) a później żałowałam, a i córka miała żal jak już obejrzała na płycie. Mówiła, że to wcale nie straszne i dlaczego jej nie wzięłam do kina, dlatego na trzecią część już ją wezmę. Musimy sobie te dwie pierwsze przypomnieć, bo i ja mało już pamiętam.
        Acha i moja córka w wieku 5 - 6 lat miała już obejrzane wszystkie Gwiezdne wojny (jest wielką fanką) i "Władcę pierścieni". "Władcę pierścieni" oglądała ze mną, bo musiałam jej niektóre rzeczy tłumaczyć, bo nie rozumiała, ale pokochała trylogię Tolkiena, a teraz gra w Lego Władca Pierścieni na ps - ulubiona gra.
        Ostatnio w kinie zachwyciła nas "Czarownica" oraz "Sebastian i Bella".
        A w zeszłym roku film "Amazonia, przygody małpki Sai" - przepiękna przyroda, chętnie obejrzałabym jeszcze raz, ale w kinie i w 3d.
        A i jakoś wiosną oglądałyśmy wszystkie części "Piratów z Karaibów", bo dostała grę na ps i w ogóle nie wiedziała o co kaman.
        Jak mi się jeszcze coś przypomni to dopiszę. My ogólnie kochamy Disneya, ale i nie Disneya też niektóre np. "Jak wytresować smoka" 1 i 2.
        • sonrisa06 Re: Filmy dla 7-latka 06.12.14, 11:07
          A i chętnie obejrzałabym z córką "Indianę Jonesa" ale te stare filmy, tylko nie wiem skąd je wziąć.
          • agni71 Re: Filmy dla 7-latka 06.12.14, 13:40
            powtarzaja nieraz w telewizji, ale moim zdaniem dla młodszych dzieci nadaje sie może pierwsza częśc i bodajże trzecia. Druga to chyba ta z hinduskimi bogami i ofiarami z ludzi? Bardzo drastyczna, moim zdaniem. Scena deseru polegająca na jedzeniu mózgu jeszcze żywej małpy - tez niekoniecznie dla dzieci, dla nikogo właściwie....
      • tusia-mama-jasia Re: Filmy dla 7-latka 06.12.14, 12:53
        O właśnie, "7 zyczeń" się podobało.
        "Życie Pi" mnie oczarowało /te zdjęcia!/, ale 7-latkowi jednak bym nie pokazała jeszcze.
        Ostatnio Junior zainteresowany realiami towarzyszącymi dzieciństwu matki w PRLu woli takie np. "Nie lubię poniedziałków" niż kreskówki wink
    • amaf Re: Filmy dla 7-latka 06.12.14, 13:44
      "Czarodziejka Lili, smok i magiczna księga" ,
      "Ella zaklęta",
      z polskich "Vinci" się też dla siedmiolatka nadaje moim zdaniem
      • amaf Re: Filmy dla 7-latka 06.12.14, 16:18
        "Na tropie Marsupilami"
        "Asteriks i Obeliks" różne części są wersje animowane i fabularne
    • sonrisa06 Re: Filmy dla 7-latka 06.12.14, 14:23
      Uczeń czarnoksiężnika
      Królewna Śnieżka i Łowca
      Jack pogromca olbrzymów
      Złoty kompas
      Gwiezdny pył
      Pan Peabody i Sherman
      Niania
      Cziłała z Beverly Hills
      Wyspa Nim
      7 krasnoludków - Historia prawdziwa
      Zebra z klasą
      Lemony Snicket: Seria niefortunnych zdarzeń
      Śnieżne psy
      Psy i koty
      Dr Dolittle 1 i 2
      Nie wierzcie bliźniaczkom
      Spirited Away: W krainie Bogów
      Wszystkie przez nas oglądane, polecamy: ja i moja ośmiolatka smile
      • pasik Re: Filmy dla 7-latka 06.12.14, 16:37
        No nas zachwyciła kilka dni temu "Wielka szóstka" kurcze łezki były normalniesmile
        • sonrisa06 Re: Filmy dla 7-latka 07.12.14, 18:56
          pasik napisała:

> No nas zachwyciła kilka dni temu "Wielka szóstka" kurcze łezki były normalnie:-
          > )

My właśnie wróciliśmy z "Wielkiej szóstki". Film bardzo, bardzo dobry, ale jednak nie zachwycający. Po "Krainie Lodu" nie wiem czy mnie jeszcze coś zachwyci sad
          Niemniej "Wielką szóstkę" polecam, na prawdę wart obejrzenia. Weźcie chusteczki.
    • mama_kotula Re: Filmy dla 7-latka 07.12.14, 14:25
      Wczoraj obejrzeliśmy "Surferkę z charakterem" (Soul Surfer) - wg mnie doskonale wpasowuje się w kategorię "film familijny", myślę, że i 7-latek może obejrzeć. Oraz nie jest zabawny, ani trochę, co dla mnie jest wielką zaletą (subiektywna ocena, mam przesyt filmami "śmiesznymi") - jest ciepły, z pozytywnym przesłaniem, ale jednocześnie nie przesłodzony i nie nudny.
    • clio_yaga Re: Filmy dla 7-latka 07.12.14, 20:19
      Nie wiem czy już ktoś napisał, ale "Charlie i fabryka czekolady", "Pięcioro dzieci i coś", "Artur i Miminki" i w ogóle filmy z Freddiem Highmorem.
      Wszystkie 3 części "Opowieści z Narnii"
    • el_elefante Re: Filmy dla 7-latka 08.12.14, 10:02
      Byliśmy wczoraj na "Sebastian i Bella". Piękny i wyjątkowy. Każde dziecko powinno go zobaczyć.
      I tak się zastanawiam, dlaczego w szkołach obowiązujące są tylko lektury? Przecież na świecie istnieje nie tylko literatura. Dlaczego nie ma filmów, które się przerabia na lekcjach? Obrazów? Muzyki? O takim "Sebastianie" można z dziećmi godzinami rozmawiać i wypracowania pisać, równie dobrze (a nawet lepiej) niż na temat Plastusia, że o Pankracku nie wspomnę.
      Szkoda.
      • ewa_mama_jasia Re: Filmy dla 7-latka 08.12.14, 11:10
        Wszystko można.Tylko albo trzeba to załatwić jako wyjście klasowe (a wtedy rodzice sie mogą oburzyć ze wyciąganie pieniędzy) albo wymóc pojscie prywatne, a to pociąga za sobą juz nie tylko zwiększone naklady finansowe ale i ingerencje w wolny czas rodzica. A nawet tutaj rodzice mocno protestują przeciwko takiej ingerencji.
        • el_elefante Re: Filmy dla 7-latka 08.12.14, 11:38
          Bo to nie jest do załatwienia na poziomie szkoły, ale na poziomie ministerstwa. Co za problem, udostępnić w sieci kilka filmów (przecież nie chodzi o kasowe nowości) dla zarejestrowanych użytkowników, choćby w ramach e-dziennika, albo jeszcze prościej - wydać zezwolenie szkołom na wyświetlenie tych kilku filmów w czasie zajęć - jeden papierek raptem, szkoły sobie poradzą. Nie w organizacji jest problem, tylko w wyrwaniu się z zabetonowanego myślenia.
          • kanga_roo Re: Filmy dla 7-latka 08.12.14, 15:04
            Mój przyjaciel delfin
            Uwolnić orkę
            Dwaj bracia

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka