20.01.15, 11:39
Dzieciak ma 9 lat. Wyniki morfologii widziało dwóch pediatrów i jeden twierdzi, że to anemia, drugi zaś, że wszystko ok. Wszak normy są obok ale ponoć to są normy dla dorosłych. Co sądzicie?

RBC 4,65 mln/ul
HGB 8,1 mmol/l
HCT 0,377
MCV 81,1 fl
MCH 1 742 amol
MCHC 21,5 mmol/
Obserwuj wątek
    • 1ewok Re: anemia? 20.01.15, 14:56
      Mam wrazenie, ze troche za malo tej hemoglobiny. W sytuacji dwoch sprzecznych opini zapytalabym trzeciego lekarza, albo uwierzyla temu, ktoremu bardziej ufam. Nie wiem czy na forum otrzymasz kompetentna odpowiedz, a nawet jak, to nie bedziesz wiedziec jak ja poznac.
    • mama-ola Re: anemia? 20.01.15, 15:38
      Nie wiem, czy to anemia, ale nie zaszkodzi postępować tak, jakby była. Nie mam tu absolutnie na myśli żadnych medykamentów, suplementów. Chodzi o jedzenie, które może być bogatsze w żelazo.
      • srubokretka Re: anemia? 20.01.15, 17:38
        Tez bym podeszla jak do anemii.
        Jeszcze zalezy jak dziecko sie zachowuje (czy senne apatyczne, dostaje zadyszki szybko) mozna latwo sprawdzic, np obserwowac jak daje rade wejsc na 2 pietro.
    • melancho_lia Re: anemia? 20.01.15, 19:50
      Ta hemoglobina niska jest. Nie zawadzi wzbogacić diety w produkty bogate w żelazo. A jak dziecko sie zachowuje? Badania profilaktycznie robione czy z jakiegoś powodu?
    • tusia-mama-jasia Re: anemia? 20.01.15, 20:00
      Z zasady nie odpisuję na medyczne pytania na forum, bo to bez sensu trochę wink Ale niska hemoglobina rzuca się w oczy, diagnozowałabym przyczyny. Tyle tylko, że sama hb to za mało, nie wiemy, z jakiego powodu robiono badania, jak dziecko klinicznie wygląda, jakie są ew. inne wyniki, jak się odżywia itp. Niemniej, nie zostawiłabym na tym etapie.
      • tarta82 Re: anemia? 20.01.15, 21:04
        Witam,
        Proszę zauważyć ze wartość hemoglobiny podana jest w mmol/l a nie w g/dl jak to zwykle bywa. By przeliczyć należy pomnożyć wartość w mmol/l razy 1.611 co nam daje 13,04 g/dl. Dla dziecka lat 8 wartość 8,1 g/dl. wymagałoby pilnej diagnostyki jednak 13 jest normą. Myślę że stąd to zamieszanie, lecz oczywiście nie widzimy oryginału badania więc ciężko powiedzieć jaki jest wynik.
        • 3lato Re: anemia? 20.01.15, 22:01
          tak, hgb jest w jednostce mmol/l

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka