franianiania 31.01.15, 14:26 Czy pisał ktoś z was prośbę do dyrekcji szkoły o to by lekcje religii odbywały się jako pierwsza lub ostatnia lekcja? Jak argumentowaliście? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
mama303 Re: lekcje religii 31.01.15, 14:41 ja pisałam, argumentowałam tym, aby uwzgledniono przy planowaniu planu lekcji moje dziecko, które nie uczęszcza na religię. Uwzgledniono jeden dzień w tygodniu serdecznie przepraszajac, że nie udało sie dwóch dni Odpowiedz Link Zgłoś
plater-2 Re: lekcje religii 31.01.15, 16:47 Chcesz zeby cala szkola miala lekcje religii na ostatniej lub pierwszej godzinie, czy tylko klasa twojego dziecka ? Odpowiedz Link Zgłoś
mama303 Re: lekcje religii 01.02.15, 10:00 plater-2 napisała: > Chcesz zeby cala szkola miala lekcje religii na ostatniej lub pierwszej godzini > e, czy tylko klasa twojego dziecka ? występuje w imieniu SWOJEGO dziecka a nie całej klasy lub szkoły. Odpowiedz Link Zgłoś
vilez Re: lekcje religii 02.02.15, 08:19 Ja bym chciała, żeby cała szkoła. Bo czemu tylko klasa mojego dziecka? Odpowiedz Link Zgłoś
grrrrw Re: lekcje religii 01.02.15, 11:43 Radni miejscy w Szczecinie, reprezentujcy SLD proponują, aby lekcje religii i etyki odbywały się w szczecińskich szkołach albo na początku zajęć, albo na końcu. To ze względu na bezpieczeństwo uczniów, którzy nie uczęszczają na takie zajęcia i nie do końca wiadomo co wtedy robią. A jest takich dzieciaków w Szczecinie kilka tysięcy. Pytanie jest tak sformułowane,ze nie wiadomo, o co franianiania pyta. Obowiązujące w Polsce prawo nie narzuca szkołom ustawienia zajęć szkolnych tak, aby religii uczono na pierwszej bądź ostatniej godzinie lekcyjnej. Odpowiedz Link Zgłoś
franianiania Re: lekcje religii 01.02.15, 12:41 chodzi mi o klasę mojej córki , ale z tego co udało mi się ustalić to w szkole ( wiejska szkoła ok. 300 uczniów ) na lekcje religii nie uczęszcza trójka innych dzieci ( z różnych klas), w szkole lekcji katechezy uczą 3 osoby , tym bardziej nie widzę problemu aby w 4 klasach do których chodzą dzieci ułożyć plan tak aby lekcje zaczynały lub kończyły się religią. Odpowiedz Link Zgłoś
grrrrw Re: lekcje religii 01.02.15, 15:57 No to zwroc sie do dyrekcji, popros o wsparcie Rade Rodzicow... Do września sporo czasu masz... Odpowiedz Link Zgłoś
salma75 Re: lekcje religii 02.02.15, 00:39 Zapraszam do naszej grupy fejsbukowej, dostaniesz konkretne instrukcje . www.facebook.com/groups/nasze.dzieci.nie.chadza.na.religie Odpowiedz Link Zgłoś
vilez Re: lekcje religii 02.02.15, 08:17 Co roku, co roku.,, To nasza stała, rytualna, "zabawa" - w każdej szkole. Począwszy od odmowy oświadczeń, że dziecko NIE będzie chodzić na religię i etykę, po prośby by zechcieli jednak mieć na uwadze dzieci, które marnotrawią czas podczas okienek. Oczywiście bezskuteczna. Ale mi się to przyda (jako dokumentacja- dla potomnych i innych celów niekoniecznie bezpośrednio szkolnych). Odpowiedz Link Zgłoś
grrrrw Re: lekcje religii 02.02.15, 08:26 Dlaczego "marnotrawia". Moga w bibliotece spedzac czas z pozytkiem, niekoniecznie przesiadywac w swietlicy. Albo mozesz zalatwic, zeby chodzily w tym czasie z inna klasa na jakas lekcje np. na angielski ? Odpowiedz Link Zgłoś
mama-ola Re: lekcje religii 02.02.15, 09:35 Mój syn jedno okienko spędza w świetlicy, a drugie na korytarzu, bo świetlica akurat w środy jest zamknięta. Nikt się nie interesuje, co on robi. Jakby wyszedł ze szkoły, nie przeszkadzano by mu w tym. > Albo mozesz zalatwic, zeby chodzily w tym czasie z inna klasa na jakas lekcje np. na angielski ? Twoje dziecko by chciało w tym czasie iść do innej klasy na lekcje??? Mój syn w życiu by nie chciał. Odpowiedz Link Zgłoś
natalia.nat Re: lekcje religii 02.02.15, 14:14 Nie rozumiesz, że zajęcia nieobowiązkowe (na które dodatkowo nie chodzą wszystkie dzieci - w klasie mojego dziecka 6 osób), powinny być na skrajnych godzinach? Mało to jest nauki, żeby jeszcze bezproduktywnie przesiadywać w szkole? Odpowiedz Link Zgłoś
mama303 Re: lekcje religii 02.02.15, 14:54 natalia.nat napisała: > Nie rozumiesz, że zajęcia nieobowiązkowe (na które dodatkowo nie chodzą wszystk > ie dzieci - w klasie mojego dziecka 6 osób), powinny być na skrajnych godzinach Mi powiedziano, że nie ma takiego przepisu i to jest "dobra wola" szkoły Odpowiedz Link Zgłoś
salma75 Re: lekcje religii 02.02.15, 14:57 Ciekawostką jest to, że etyka jest zorganizowana na skrajnych godzinach (nawet bardzo skrajnych, często po lekcjach) i nie ma takich sytuacji, że część klasy chodząca na religię ma okienko, bo akurat odbywa się etyka. Odpowiedz Link Zgłoś
mama303 Re: lekcje religii 02.02.15, 15:12 salma75 napisała: > Ciekawostką jest to, że etyka jest zorganizowana na skrajnych godzinach (nawet > bardzo skrajnych, często po lekcjach) i nie ma takich sytuacji, że część klasy > chodząca na religię ma okienko, bo akurat odbywa się etyka. w naszej szkole etyka jest na "tak skrajnej godzinie" ..... że nikt nie chodzi z całej szkoły Odpowiedz Link Zgłoś
plater-2 Re: lekcje religii 03.02.15, 07:45 gdyby na etyke chodzila zdecydowana wiekszosc uczniow , a na religie kilku-kilkunastu, to logiczne, ze byloby odwrotnie. Odpowiedz Link Zgłoś
salma75 Re: lekcje religii 03.02.15, 08:30 Religia i etyka to przedmioty równorzędne i w ten sam sposób dzieciaki biorące udział w tych zajęciach powinny być traktowane. To po prostu dyskryminacja osób, które na religię nie uczęszczają. Problemu nie byłoby w ogóle, gdyby tą cholerną religię wyprowadzono ze szkół. Odpowiedz Link Zgłoś
mama303 Re: lekcje religii 03.02.15, 08:42 plater-2 napisała: > gdyby na etyke chodzila zdecydowana wiekszosc uczniow , a na religie kilku-ki > lkunastu, to logiczne, ze byloby odwrotnie. to nie jest logiczne. Szkoła powinna tak planować rozkład zajec aby każde dziecko miało optymalnie a nie wiekszość. To jest własnie klasyczny przejaw dyskryminacji. Odpowiedz Link Zgłoś
plater-2 słuszan i niesłuszna dyskryminacja 03.02.15, 19:35 Dyskryminacja znaczy odmienne traktowanie. Czesto sie zdarza, ze komus odmawia sie czegos, ktos nie ma do czegos prawa. Ja na przyklad nie mam prawa operowac zylakow, egzaminowac osoby chetne do dobycia prawa jazdy . A moze bym chciala ? W dyskryminacji nie ma nic zlego o ile jest sluszna. Niesluszna dyskryminacja byloby organizowanie jakichs zajec tylko dla dzieci okreslonego wyznania. Tylkodla chodzacych/niechodzacych na etyke/religie. Tymczasem na lekcje etyki / religii moze chodzic kazde dziecko, nauczyciel nie ma mozliwosci zakazac, odmowic mu wstepu na lekcje. Nie okazuje sie w szkole zaswiadczen o przynaleznosci religijnej, aby moc chodzic na lekcje nieobowiazkowa. W szkole nie ma mozliwosci ulozyc planu tak, aby wszystkim pasowalo. Uklada sie tak, aby pasowalo wiekszosci. Jest to wazne nie tylko dla dzieci ale i szkoly. Gdy okienko ma kilkoro dzieci, mozna je "zagospodarowac", gdyby okienko mialo dwadziescioro kikoro dzieci, bylyby klopot. Oczywiscie, zawsze mozna wnioskowac, prosic Rade Rodzicow o wsparcie, aby klasa, w ktorej jest kilkoro niechodzacych na jakis nieobowiazkowy przedmiot, czy zwolnionych z przedmiotu obowiazkowego miala plan dostosowany do potrzeb tej klasy. Odpowiedz Link Zgłoś
mama303 Re: słuszan i niesłuszna dyskryminacja 03.02.15, 19:59 Dyskryminacja - oznacza nierówne, gorsze traktowanie kogoś na przykład z powodu jego odmiennej rasy lub pochodzenia etnicznego, religii, przekonań, płci, niepełnosprawności lub orientacji seksualnej. Dzieci nie chodzące na religię są gorzej traktowane niż chodzące gdyz mają z góry zalożone w planach lekcji"okienka" między lekcjami, podczas gdy dzieci niechodzace nie maja takich okienek. ale jak w tym kraju mozna oczekiwać równego traktowania gdy prezes trybunału konstytucyjnego dostał medal za zasługi dla watykanu Odpowiedz Link Zgłoś
plater-2 Re: słuszan i niesłuszna dyskryminacja 03.02.15, 20:21 Dyskryminacja (łac. discrimino – rozróżniam) oznacza odmienne traktowanie różnych podmiotów, które znajdują się w podobnej sytuacji.. Potocznie slowa dyskryminacja uzywa sie w znaczeniu niesluszna dyskrymincja, podobnie jak molestowac w znaczeniu molestowac seksualnie, a slowo to ma szersze znaczenie. Niesluszną dyskryminacja jest odmienne traktowanie z uwagi na rasę, kolor skóry, płeć, język, religię, poglądy polityczne lub jakiekolwiek inne, pochodzenie narodowe lub społeczne, majątek, urodzenie lub jakąkolwiek inną sytuację.. Dzieci niechodzace na religie nie sa traktowane odmiennie, czy pozbawiane jakiegos prawa a tylko postawione w niekonfortowej sytuacji z uwagi na to, ze chetnych na etyke, czy niechodzacych na religie jest mniej. Dzieci na zjecia z etyki czy religii zapisuje sie na tej samej zasadzie jak na kda lekcje. Kazde dziecko ma prawo uczestniczyc w lekcji (w tym wypadku nieobowiazkowej) oferowanej przez publiczna szkołe bez podawania przyczyny oraz przynaleznosci religijnej. To ze dziecko chodzi na etyke nie znaczy, ze jest niewierzace, a to ze chodzi na religie - ze jest wierzace i do tego jest rzymskim katolikiem. W takiej samej niekonfortowej sytuacji bedzie dziecko, ktore nie chodzi na drugi jezyk, zajecia z wychowania rodzinnego, czy jest zwolnione z w-f. Okienko w czasie zajec nie jest pozbawianiem prawa do lekcji bez okienek, bo takiego prawa nie ma zaden uczen. Odpowiedz Link Zgłoś
salma75 Re: słuszan i niesłuszna dyskryminacja 03.02.15, 20:28 Czy Twoje dziecko chodzi na religię? Odpowiedz Link Zgłoś
plater-2 Re: słuszan i niesłuszna dyskryminacja 03.02.15, 20:33 Moje dzieci sa od dawna pelnoletnie, ale na religie chodzily. Odpowiedz Link Zgłoś
salma75 Re: słuszan i niesłuszna dyskryminacja 03.02.15, 20:36 No to o czym my rozmawiamy? Syty głodnego nie zrozumie. Odpowiedz Link Zgłoś
plater-2 ???? 03.02.15, 20:41 Na czym to polega,ze ja syta, a ty glodna ? Czego nie masz, co ja mialam ? Moje dzieci uczeszczaly do publicznej szkoly, oplacanej z podatkow. Uwazam, ze szkola publiczna ma obowiazek zapewnic chetnym nieobowizkowe lekcje religii i etyki. Odpowiedz Link Zgłoś
mama303 Re: ???? 03.02.15, 20:57 plater-2 napisała: > Uwazam, ze > szkola publiczna ma obowiazek zapewnic chetnym nieobowizkowe lekcje religii i > etyki. to niech zapewnia ale tak, aby nie przeszkadzały one dzieciom, które na nie nie chodzą bo to zajecia dodatkowe. Odpowiedz Link Zgłoś
plater-2 Re: ???? 03.02.15, 21:06 Rownie dobrze mozna wnioskowac o zorganizowanie lekcji drugiego jezyka albo jezyka mniejszosci narodowej, albo wychowania rodzinnego tak, zeby pasowalo tym, ktore nie chodza. A tak sie nie robi. Robi sie tak, jak jest najwygodniej z punktu widzenia calosci pracy szkoły. jesli w szkole jest zatrudniony jeden nauczyciel konkretnego predmiotu niemozliwe jest,zeby mial lekcje na pierwszej i ostatniej godzninie. Odpowiedz Link Zgłoś
mama303 Re: ???? 03.02.15, 21:20 plater-2 napisała: > Rownie dobrze mozna wnioskowac o zorganizowanie lekcji drugiego jezyka albo je > zyka mniejszosci narodowej, albo wychowania rodzinnego tak, zeby pasowalo tym, > ktore nie chodza. jakiego drugiego języka? dodatkowego? to zasady powinny byc podobne. Zrozum, że zajecia dodatkowe nie moga mieć rangi takiej samej co obowiązkowe w planowaniu zajęć. > jesli w szkole jest zatrudniony jeden nauczyciel konkretnego predmiotu niemozli > we jest,zeby mial lekcje na pierwszej i ostatniej godzninie. ale to jest szkoły problem, dlaczego ma byc to moj problem, że duzo dzieci jest zainteresowanych zajeciami dodatkowymi? Ja nie jestem nimi zainteresowana. Jest zapotrzebowanie to niech zatrudnią dodatkowego nauczyciela, a może trzeba by dzieci nieuczeszczajace na religie zbierac w jednej klasie, a nie rozrzucac po wielu. Jak sie chce to sie da. Ale my żyjemy w państwie katolickim, religia ponad wszystko. Dziecko nie chodzące na religie musi pokornie i grzecznie poczekać godzinkę np. na lekcje jezyka polskiego czy przyrody po to aby inne dzieci poszły na swoje zajecia dodatkowe. Nie dostrzegasz naprawdę głupoty tej sytuacji? trzeba naprawdę być ślepym. Odpowiedz Link Zgłoś
mama303 Re: słuszan i niesłuszna dyskryminacja 03.02.15, 20:48 plater-2 napisała: > Potocznie slowa dyskryminacja uzywa sie w znaczeniu niesluszna dysk > rymincja, podobnie jak molestowac w znaczeniu molestowac seksual > nie, a slowo to ma szersze znaczenie. nie "potocznie" tylko w sensie prawnym. Oczywiscie że chodzi o gorsze a nie o lepsze traktowanie. To chyba oczywista oczywistośc. > Dzieci niechodzace na religie nie sa traktowane odmiennie, czy pozbawiane jaki > egos prawa a tylko postawione w niekonfortowej sytuacji z uwagi na to, ze chet > nych na etyke, czy niechodzacych na religie jest mniej. co za eufemizm. Dyskryminacje nazywasz niekomfortową sytuacją. Odpowiedz Link Zgłoś
plater-2 Re: słuszan i niesłuszna dyskryminacja 03.02.15, 20:53 Nie istnieje prawo do "planu lekcji bez okienek" dlatego, ze uczen nie uczeszcza na nieobowiazkowy przemiot. Gdyby twoje dziecko nie chodzilo na wychowanie rodzinne albo drugi jezyk tez uwazalabys za dyskryminacje, ze ma okienko ? Nie wszyscy maja prawo do wszystkiego. I nie jest to nisluszna tylko sluszna dyskryminacja. Odpowiedz Link Zgłoś
mama303 Re: słuszan i niesłuszna dyskryminacja 03.02.15, 21:06 plater-2 napisała: > Nie istnieje prawo do "planu lekcji bez okienek" dlatego, ze uczen nie uczesz > cza na nieobowiazkowy przemiot. owszem istnieje, jest to prawo niepisane oczywiscie. Widziałaś kiedys jakis plan z okienkami w szkołach? planuje się tak lekcje aby okienek nie było, są nawet specjalne do tego programy a potem dopiero sie dostosowuje ew. zajecia dodatkowe, warsztaty itd. > Gdyby twoje dziecko nie chodzilo na wychowanie rodzinne albo drugi jezyk tez > uwazalabys za dyskryminacje, ze ma okienko ? nie chodziło właśnie na wychowanie rodzinne i jakimś dziwnym trafem były to zawsze lekcje na skrajnych godzinach. A religia nie jest przedmiotem obowiazkowym, z którego zwalniam swoje dziecko wiec porównanie do wf nietrafione. > Nie wszyscy maja prawo do wszystkiego. I nie jest to nisluszna tylko sluszna d > yskryminacja. nie chodzi prawo do wszystkiego tylko prawo ucznia do przyzwoicie rozplanowanego planu lekcji bez zbędnych okienek i z poszanowaniem jego cennego czasu. Odpowiedz Link Zgłoś
plater-2 Re: słuszna i niesłuszna dyskryminacja 03.02.15, 21:19 Owszem, w czasach, gdy ja uczylam w szkole zdarzalo sie, ze klasa miala okienko. I do tego nie bylo co z taka klasa robic. Tylko wygonic na boisko ! W swietlicy, stolowce, nawet na korytrzach odbywaly sie lekcje. To byl rok 2000/2001, rok reformy gimnazjalnej i mielismy I klas gimnazjum od A do J !!! Nawet, gdyby takie prawo niepisane istnialo nie jest dyskryminacja z przyczyn religijnych okienko dla tych, ktorzy na religie nie chodza, bo deklaracja udzialu w lekcjach religii (jakiejkolwiek denominacji) nie jest deklaracja wyznawania tej religii. A niechodzenie na lekcje religii (jakiejkolwiek denomincji) nie jest deklarcja swiatopogladu materialistycznego. Zajecia dodatkowe, warsztaty to zajecia "poza planem". Odpowiedz Link Zgłoś
mama303 Re: słuszna i niesłuszna dyskryminacja 03.02.15, 21:34 plater-2 napisała: > Owszem, w czasach, gdy ja uczylam w szkole zdarzalo sie, ze klasa miala okienko ale to akurat nie jest powód do dumy i naśladowania tylko wyraz nieprawidłowosci, nieudolnosci, sama zreszta piszesz o tym poniżej. . > Nawet, gdyby takie prawo niepisane istnialo nie jest dyskryminacja z przyczyn r > eligijnych okienko dla tych, ktorzy na religie nie chodza, bo deklaracja udzial > u w lekcjach religii (jakiejkolwiek denominacji) nie jest deklaracja wyznawani > a tej religii. nie no jasne, na religie katolicką pewnie masowo chodzą muzułmanie bo w ten sposób sie kamuflują Jeżeli nawet jakiś ateista chodzi sobie na religię z ciekawosci to znaczna wiekszość nie chodzi bo to jest niezgodne z ich sumieniem i przekonaniami wiec może sie jak najbardziej czuć dyskryminowana ze wzgledu na wiarę /w tym wypadku na brak wiary/. Odpowiedz Link Zgłoś
plater-2 Re: słuszna i niesłuszna dyskryminacja 04.02.15, 00:01 "Warsztatow" i SKS nie mozna wstawiac do planu. Mozna wstawic godziny z DDD. Okienka nie sa wynikiem nieudolnosci dyrekcji w ukladaniu planu, ale wynikaja z duzej ilosci klas i malej ilosci pomieszczen. Czasem dlatego,ze nauczyciel na caly ettat parcuje w innej szkole i druga szkola musi sie dostosowc . Lekcje religi sa realizowane w Polsce w systemie konfesyjnym, ale nie wyklucza to obecnosci dzieci innych wyznan. Po prostu nie pyta sie wyznanie w momencie zapisu. Lekcje etyki nie sa organizowane dla dzieci niewierzacych, ale dla wszystkich. Nie rozumiem, dlaczego chodznie na religie dla ateisty byloby niezgodne z ich sumieniem i przekonaniami.. Czy dziecko to bedzie zmuszone w wyniku uczstnictwa w lekcji religii katolickiej ochrzcic sie, isc do komunii, bierzmowania ? Zmuszone do jakichkolwiek deklaracji światopogladowych ? Odpowiedz Link Zgłoś
mama303 Re: słuszna i niesłuszna dyskryminacja 04.02.15, 09:21 plater-2 napisała: > "Warsztatow" i SKS nie mozna wstawiac do planu. Mozna wstawic godziny z DDD. Nieby kto zabrania? W planie u córki sa wstawione bo wiele dzieci chodzi na SKS i wszystkie na warsztaty z matematyki. Nie koliduja one z lekcjami obowiazkowymi. > Okienka nie sa wynikiem nieudolnosci dyrekcji w ukladaniu planu, ale wynikaja > z duzej ilosci klas i malej ilosci pomieszczen. Jest wynikiem nieudolności i lekceważenia uczniów którzy nie uczeszczają. Religia jest przedmiotem dodatkowym, dla chetnych i powinna byc tak zorganizowana aby nie kolidowała z innymi zajeciami. Szkoła robi ukłon w stronę dzieci uczęszczajacych na religię kopiac jednoczesnie w tyłek dzieci nieuczeszczajace. Klasyczny przejaw dyskryminacji. > Nie rozumiem, dlaczego chodznie na religie dla ateisty byloby niezgodne z ic > h sumieniem i przekonaniami.. Twoje rozumienie bądż nierozumienie nie ma tu żadnego znaczenia. Licza sie powody, dlaczego ktos posyła/nie posyła dziecko na religię. Ogromna wiekszosc nie posyła jednak bo jest innego wyznania lub niewierząca a rzeczywistosci nie ma co zaklinać, że przecież co im włąsciwie szkodzi chodzić. To jest sprawa sumienia i przekonań. To trzeba uszanować i już. Odpowiedz Link Zgłoś
plater-2 Re: słuszna i niesłuszna dyskryminacja 04.02.15, 12:01 Widocznie juz mozna. Skoro mozna, tym bardziej mozna religie, na ktora jest wielu chetnych. A co z dziecmi, ktore nie chodza na SKS, skoro SKS jest w planie ? Maja okienko, czy SKS jest na ostatniej godzinie ? Osoby, ktoresa innego wyznania moga na terenie szkoly zorganizowac lekcje religii. Szkola nie moze odmowic. Jesli za malo chetnych w klasie, mozna utworzyc grupe miedzyklasowa. A nawet miedzyszkolna. Podobnie z lekcjami etyki . Kto dzieci kopie i dyskryminuje ? Lekcje religii NIE koliduja z innymi zajeciami. Nie tylko lekcja religii nie moze kolidowac z innymi zajeciami. Nie mozna organizowac na terenie szkoly zajec nawet dla chetnych (np. sportowych) , wtedy gdy jest przewidziana inna lekcja, na ktora dziecko jest zglosozne. Zdarza sie, ze osob innego wyznania jest ponad połowa w szkole (prawosławni). Wtedy uklada sie tak plan, aby wszyscy byli usatysfakcjonowani. Decyduje fakt, ze jest wielu chetnych. Odpowiedz Link Zgłoś
mama303 Re: słuszna i niesłuszna dyskryminacja 04.02.15, 12:42 plater-2 napisała: > Widocznie juz mozna. > Skoro mozna, tym bardziej mozna religie, na ktora jest wielu chetnych. ale niech sobie będzie wszystko w planie uwzglednione tylko żeby lekcje dodatkowe nie tworzyły okienek dla dzieci, które nie uczęszczaja na nie. Zrozum: najpier układamy zjęcia obowiązkowe a POTEM dokładamy dodatkowe. > Osoby, ktoresa innego wyznania moga na terenie szkoly zorganizowac lekc > je religii. Szkola nie moze odmowic. Jesli za malo chetnych w klasie, mozna u > tworzyc grupe miedzyklasowa. A nawet miedzyszkolna. A czy ja twierdze że nie mogą? Ale czy ktos wpadnie na taki karkołomny pomysł, żeby inne dzieci czekały okienko bo tamte dzieci maja swoja religię? > Podobnie z lekcjami etyki . Kto dzieci kopie i dyskryminuje ? Ja juz Ci wytłumaczyłam - ma być wygodnie dla dzieci chodzacych na religię! inni sa nieistotni. Tu jest dyskryminacja. U nas w szkole lekcje etyki wymyślono na takiej godzinie, że nikt nie chodzi. To ma być udogodnienie? To ja mam gdzieś taką etykę. Odpowiedz Link Zgłoś
joanna_poz Re: słuszna i niesłuszna dyskryminacja 04.02.15, 12:49 U nas w szkole lekcje etyki wymyślono n > a takiej godzinie, że nikt nie chodzi. To ma być udogodnienie? To ja mam gdzieś > taką etykę. u nas podobne "udogodnienia". etyka jest na 8 lekcji (2 razy w tygodniu). więc moje dziecko nie chodzące na religie nie dość, ze ma okienka wynikające z religii w srodku planu, to jeszcze - gdyby był zainteresowany - musiałby czekać na etykę, ktora tez nie jest bezpośrednio po lekcjach. Odpowiedz Link Zgłoś
mama303 Re: słuszna i niesłuszna dyskryminacja 04.02.15, 13:42 joanna_poz napisała: > więc moje dziecko nie chodzące na religie nie dość, ze ma okienka wynikające z > religii w srodku planu, to jeszcze - gdyby był zainteresowany - musiałby czekać > na etykę, ktora tez nie jest bezpośrednio po lekcjach. dokładnie jak u nas. To jest tak "przesprytnie" zorganizowane, żeby nikt na ten przedmiot nie chodził i w naszej szkole rzeczywiscie nikt nie chodzi. Zresztą to wygladało tak, że najpierw był plan lekcji /z uwzgledniona oczywiscie religią!/a dopiero potem zbierano chetnych na etykę. Moim zdaniem szkoła juz w czerwcu powinna zbierac deklaracje aby to wszystko sensownie zaplanować. Odpowiedz Link Zgłoś
joanna_poz Re: słuszna i niesłuszna dyskryminacja 04.02.15, 13:46 Zresztą > to wygladało tak, że najpierw był plan lekcji /z uwzgledniona oczywiscie religi > ą!/a dopiero potem zbierano chetnych na etykę. no to przecież oczywista oczywistość w każdej szkole Odpowiedz Link Zgłoś
hjdsj Re: słuszna i niesłuszna dyskryminacja 10.03.15, 03:16 To co wy nazywając siebie Polakami piszecie jest tak nisko jak wszystkie litery które wypowiadają politycy. Czytając fora jestem zdumiony tym jaką wrogością oceniane są katechetki. Za 2.5 roku stanę się jedną z nich. W tym roku we wrześniu będę mieć do czynienia z dziećmi ze szkół podstawowych. UWAGA UWAGA 1. OBOWIĄZKIEM RODZICÓW JEST WYCHOWYWAĆ DZIECKO W WIERZE SKORO RODZICE PRZYJĘLI CHRZEST I NIE "WYPISALI " SIĘ Z KOŚCIOŁA. 2. WASZYM ZADANIEM JEST TAK JAK KATECHETY UCZYĆ RELIGII, PROWADZIĆ DO KOŚCIOŁA - W KARTACH HISTORII KIEDYŚ TO BYŁO MARZENIEM DZIECKA ABY BYĆ NA MSZY! 3. NIE CHCESZ POSYŁAĆ DZIECKA NA RELIGIĘ? ! TO SKOŃCZ Z TRADYCJAMI POLSKIMI BO TO ZACHACZA W KAŻDYM CALU O CHRZEŚCIJAŃSTWO. TRADYCJE POLSKIE TOTRADYCJE KATOLICKIE 4. KATECHETKA Z MAGISTREM UCZYŁA SIĘ 5 LAT. NIE TAK JAK TY RODZICU, STUDIA ZE ŚCIĄGAMI. JEŚLI NIE TO SZACUN,ALE JEŚLI GO CHCESZ TO SZANUJ NAUCZYCIELA SWOJEGO UCZNIA. 5. TO ŻE DZIECKO NIE CHCE CHODZIĆ NA RELIGIĘ TO BŁĄD W 80% RODZICÓW I ICH ŻAŁOSNEGO "JESTEM KATOLIKIEM NIEPRAKTYKUJACYM" "NIE BĘDĘ ZMUSZAĆ DZIECKA DO CHODZENIA DO KOSCIOLA". 6. NIE TO WYPAD TAM GDZIE NIE MA WIARY RELIGI I RASIZMU NIE TYLKO ZE WZGLĘDU NA KOLOR SKÓRY ALE ŚWIATOPOGLĄDY 7. CÓŻ ZA PIĘKNO DLA PROSTEGO RODZICA ZNAĆ DEKALOG.... PRZECZYTAJ CAŁE PISMO ŚWIĘTE I CIESZ SIĘ ZE MAMY NOWY TESTAMENT BO WEDŁUG STAREGO MUSIAŁBYŚ BIĆ SYNA GDY TEN JEST CI NIE POSŁUSZNY 8. JEŚLI UWAŻASZ ZE GENDER, "GEJE I LESBIJKI" TO COŚ NIE NORMALNEGO TO DOKŁADNIE TO SAMO MOWIE NA BRAK PRZYMUSU DO CHODZENIA NA RELIGIĘ... BO SKUTKIEM CZEGO TE DEBILIZMY SIĘ NARODZIŁY? 9. TO ŻE NIECHODZISZ DO KOŚCIOŁA, ŻE STARASZ SIĘ NIE OBCHODZIĆ I TŁUMIC MAGIĘ ŚWIAT BOŻEGO NARODZENIA, WIELKIEJ NOCY, WSZYSTKICH ŚWIĘTYCH ITD. TO NIE MÓW ZE NIE WIERZYSZ. ROBISZ TO! TYLKO CZEMU OPIERASZ SIĘ CZEMUŚ CO CHCE CI POMÓC? BO TY WIESZ LEPIEJ?! WIERZ MI NIE WIESZ! 10 OSTATNIE: CZY WIESZ ZE JEZUS NIGDY NIE POCHWALIŁ SWOICH UCZNIÓW? A BARDZIEJ W PROST IM MÓWIŁ I WYRZUCAŁ JAKIE TO SĄ NIEMOTY I TŁUKI KTÓRE NIC NIE ROZUMIEJĄ Z PRZYPOWIEŚCI I ZE MUSI IM WSZYSTKO TŁUMACZYĆ? WYTYKAŁ IM BŁĘDY NIGDY NIE CHWALIŁ SWOICH WYBRANYCH. ROBIŁ TO PO TO BY ICH HARTOWAĆ DO PRZEKAZU USTNEGO JEGO NAUK... BO PISMO ŚWIĘTE BYŁO SPISANE DUŻO PÓŹNIEJ. TAKŻE ZASTANÓW SIĘ RODZICU BO TO TY NIGDY NIE ZOBACZYSZ SWOJEGO DZIECKA NA OŁTARZU PRZY ŚLUBIE INO TWOJE DZIECKO STRACI NA TYM.... BO TY JUŻ JESTEŚ ZA STARY ŻEBY ZMĄDRZEĆ! A JEŚLI NIE WIERZYSZ W TO CO NAPISANE W BIBLII TO CHCIEJ PRZYJĄĆ CZY NIE.... ALE PO ZA PISMEM JAKI BY MIAŁO SENS DLA ŻYDÓW PISANIE O JEZUSIE W NEGATYWNYM ŚWIETLE SKORO MOGLI ZAPRZECZYĆ JEGO ISTNIENIU? AMEN - ZNACZY ZGADZAM SIĘ, Prawda Odpowiedz Link Zgłoś
mamitadejordi Re: słuszna i niesłuszna dyskryminacja 10.03.15, 18:18 Jak pomyślę, że moje dziecko miało by trafić w "łapki" takiej "KATECHETKI" to tym bardziej w życiu go nie puszczę na jakiekolwiek lekcje religii katolickiej!!! Odpowiedz Link Zgłoś
nihiru Re: słuszna i niesłuszna dyskryminacja 12.03.15, 13:30 ja posłałam dziecko do katolickiej szkoły, ale też mam nadzieję że takiej katechetki tam nie będzie Odpowiedz Link Zgłoś
plater-2 Re: słuszna i niesłuszna dyskryminacja 04.02.15, 19:28 Lekcja etyki zorganizowana jest zapewne w grupie miedzyklasowej, dlatego nie wszustkim dzieciom pasuje. Przeciez musi byc okreslona ilosc chetnych. Zaloze sie,ze nikt z ukladajacych plan zlosliwie nie uklada go tak, aby dzieci niechodzace na religie mialy okienko. gdyby postepowano odwrotnie i religie robiono tak, by dzieci niechodzace nie musialy czekac, miec okienek - co bys powiedziala ? Ze dyskryminowane sa dzieci chodzace na religie ? Odpowiedz Link Zgłoś
mama303 Re: słuszna i niesłuszna dyskryminacja 05.02.15, 08:50 plater-2 napisała: > gdyby postepowano odwrotnie i religie robiono tak, by dzieci niechodzace nie m > usialy czekac, miec okienek - co bys powiedziala ? Ze dyskryminowane sa dzieci > chodzace na religie ? Gdyby dzieci nie chodzace na etykę np. musiały czekać okienko aby iśc na polski czy matematykę bo inne dzieci mają etykę to owszem tak bym powiedziała. Tyle że tak nie ma w żadnej szkole. Odpowiedz Link Zgłoś
plater-2 Re: słuszna i niesłuszna dyskryminacja 05.02.15, 11:16 Stowarzyszenie "Wolnosc od religii" podaje wykaz okolo 900 szkol. w ktorych nie ma religii a jest etyka. Odpowiedz Link Zgłoś
mama303 Re: słuszna i niesłuszna dyskryminacja 05.02.15, 12:27 plater-2 napisała: > Stowarzyszenie "Wolnosc od religii" podaje wykaz okolo 900 szkol. w ktorych ni > e ma religii a jest etyka. ale co to ma do rzeczy? czy te dzieci co nie chodza tam na etyke maja przez to okienka oczekując az inne dzieci odbęda swoje dodatkowe zajecia? Bo o tym rozmawiamy, o układaniu planów lekcji w szkołach bez spychania kogokolwiek na drugi plan. Odpowiedz Link Zgłoś
plater-2 Re: słuszna i niesłuszna dyskryminacja 05.02.15, 13:08 Nie wiem, co robia. Dla mnie logicznym jest,ze robi sie tak, aby było wygodniej wiekszości. Dałam przyklad dziecka zwolnionego z w-f. Musi sie pogodzic, ze ma okienko. Dyrekcja dla jednego czy nawet kilkorga dzieci, ktore nie chodza na jakis przedmiot nieobowiazkowy lub sa zwolnine z obowiazkowego nie bedzie zmieniac planu, jesli to sie wize z utrudnieniem dla innych i dezorganizuje zycie szkoly. Uczniowie, ktorzy maja indywidualny tryb zajec tez maja okienka niezaleznie od tego, czy nauka odbywa sie w domu czy szkole. Odpowiedz Link Zgłoś
mama303 Re: słuszna i niesłuszna dyskryminacja 05.02.15, 14:35 plater-2 napisała: > Dla mnie logicznym jest,ze robi sie tak, aby było wygodniej wiekszości. to nie jest logika tylko bezmyslność, pojscie po najmniejszej linii oporu i własnie dyskryminacja tłumaczona głupio że wiekszość ....ble ble ble. Bo ta wiekszośc jak będzie niewygodnie to podniesie raban a mniejszość cichutko siedzi i nie ma siły przebicie i to sie wykorzystuje.... > Dałam przyklad dziecka zwolnionego z w-f. Musi sie pogodzic, ze ma okienko. juz Ci tłumaczyłam, że to jest zupełnie inna sytuacja. WF jest przedmiotem obowiązkowym i dlatego, ktoś kto zwalnia dziecko z obowiązkowego przedmiotu, godzi sie z ew. niedogodnościami okienek. > Dyrekcja dla jednego czy nawet kilkorga dzieci, ktore nie chodza na jakis prz > edmiot nieobowiazkowy lub sa zwolnine z obowiazkowego nie bedzie zmieniac pla > nu, jesli to sie wize z utrudnieniem dla innych i dezorganizuje zycie szkoly. nie chodzi o zmianę planu tylko o zebranie danych, kto na co bedzie uczęszczał i ustalenie optymalnego planu, BEZ OKIENEK. I niech nie chrzanią że etyka jest dla chociaz jednego ucznia bo to nieprawda, to jest pozorne. Odpowiedz Link Zgłoś
plater-2 niesłuszna dyskryminacja !!!! 05.02.15, 15:15 A na jakiej zasadzie dziala demokracja parlamentarna ? Z przedmiotu obowiazkowego nie zwalnia sie dziecka na widzi mi sie rodzicow. Musi byc uzasadnienie - zwolnienie lekarskie, stale lub czasowe. I to biedne chore dziecko jest dyskryminowane, bo ma okienko ? Uwazam, ze zarzadzenie pozwalajace na organizowanie lekcji etyki dla jednego chetnego to jest dopiero niesluszna dyskryminacja. Dzieci na zajecia z religii musi byc siedmioro w klasie/szkole/punkt katechetyczny. Podobnie z chetnymi na inne zajecia nieobowiazkowe (rodzinne, jezyki mniejszosci narodowych, drugi jezyk w podstawowce). A na etyke tylko jedno ???!!!! Odpowiedz Link Zgłoś
mama303 Re: niesłuszna dyskryminacja !!!! 05.02.15, 17:57 plater-2 napisała: > A na jakiej zasadzie dziala demokracja parlamentarna ? cos Ci się miesza, demokracja parlamentarne to jest głosowanie przez przedstawicieli społeczeństwa wybranych do tego głosowania. To jest inna dziedzina. Dyskryminacja to jest traktowanie w gorszy sposób dwóch osób będących w tej samej sytuacji z powodu np. wyznania czyli np. wierzacy zarabiaja wiecej niż niewierzący na tym samym stanowisku, wierzący płaca mniejsze podatki niż niewierzący lub..... dzieci wierzacych maja lepszy plan lekcji niż niewierzących, w tej samej szkole, w tej samemj klasie. > Z przedmiotu obowiazkowego nie zwalnia sie dziecka na widzi mi sie rodzi > cow. Musi byc uzasadnienie - zwolnienie lekarskie, stale lub czasowe. ależ to nieistotne jaki powód tylko istotne że zwolnienie dotyczy obowiązkowej lekcji. > Dzieci na zajecia z religii musi byc siedmioro w klasie/szkole/punkt katechetyc > zny. Podobnie z chetnymi na inne zajecia nieobowiazkowe (rodzinne, jezyki mni > ejszosci narodowych, drugi jezyk w podstawowce). > > A na etyke tylko jedno ???!!!! cos Ci sie znowu miesza, dzieci musi być siedmioro żeby zajecia były w danej szkole a jedno aby w ogóle były zajęcia /mogą być wtedy zjaecia między szkolne/ i to dotyczy i religii i etyki. Odpowiedz Link Zgłoś
plater-2 Re: niesłuszna dyskryminacja !!!! 05.02.15, 19:43 Aby zorganizowac lekcje religii/jezyka mniejszosci/wychowania rodzinnego w planie dla konkretnej klasy musi byc siedmioro chetnych w tej klasie. Jak bedzie mniej, te dzieci musza dolaczyc do innych klas lub tworzy sie grupe miedzyklasowa. Tak jest u nas w szkole, jest grupa zielonoswiatkowcow, umowili sie, ze beda swoje dzieci posylac do wybranej szkoly podstawowej i maja jedna grupe na cala szkole. Podobnie w gimnazjum. Jak nie ma siedmiorga w szkole to robi sie grupe miedzyszkolna lub punkt katechetyczny poza szkolny. Tak jest u nas w przypadku baptystow, maja punkt poza szkola. Natomiast : rodzina-i-kariera.infor.pl/rodzina/moje-dziecko/326102,Etyka-w-szkole-lekcje-nawet-dla-jednego-zainteresowanego-ucznia.html Dzieci wierzacych nie maja lepszego planu tylko taki jaki pasuje wiekszosci. Na religie moze chodzic niewierzacy, na etyke wierzacy. Nie wyznanie jest kryterium. Na lekcje bialoruskiego tez moze chodzic kazde dziecko, nie musi przedstawiac zaswiadczenia o przynaleznosci narodowej/etnicznej. Jesli ta grupa chetnych bedzie miala "gorszy" plan niz grupa uczaca sie litewskiego - czy to bedzie dyskryminacja ? Odpowiedz Link Zgłoś
mama303 Re: niesłuszna dyskryminacja !!!! 06.02.15, 09:38 te same zasady dotycza etyki, co nawet masz potwierdzone w zalinkowanym artykule. A najlepiej wejsc na strone MEN. Odpowiedz Link Zgłoś
plater-2 Re: niesłuszna dyskryminacja !!!! 06.02.15, 22:33 No to bardzo sie ciesze, bo myslalam, ze etyka na innych zasadach jest organizowana... Odpowiedz Link Zgłoś
mama303 Re: słuszna i niesłuszna dyskryminacja 03.02.15, 21:38 plater-2 napisała: > Zajecia dodatkowe, warsztaty to zajecia "poza planem". jak to poza planem. A kto Ci zabroni wrzucić jakiegoś SKS czy warsztatu matematycznego do planu? tyle że nie koliduja z zajeciami obowiazkowymi. Odpowiedz Link Zgłoś
jakw Re: słuszan i niesłuszna dyskryminacja 12.03.15, 12:52 mama303 napisała: > Dzieci nie chodzące na religię są gorzej traktowane niż chodzące gdyz mają z gó > ry zalożone w planach lekcji"okienka" między lekcjami, podczas gdy dzieci niech > odzace nie maja takich okienek. Wolnego też w tym czasie nie mają. Tak samo dziecko, które ze względów zdrowotnych nie chodzi na wf czy basen, ma okienko , o ile wf nie jest na 1-szej lub ostatniej lekcji. To zapewne też dyskryminacja. Odpowiedz Link Zgłoś
mama303 Re: słuszan i niesłuszna dyskryminacja 13.03.15, 21:09 jakw napisała: > Tak samo dziecko, które ze względów zdrowotnych nie chodzi na wf czy basen, ma > okienko , o ile wf nie jest na 1-szej lub ostatniej lekcji. To zapewne też dysk > ryminacja. to juz było Nie porównuj zwalniania dziecka z obowiązkowego wf do nieuczęszczania na dodatkowe zajecia, jakim jest religia. Odpowiedz Link Zgłoś
natalia.nat Re: lekcje religii 02.02.15, 16:08 O to własnie chodzi, że nie ma takiego przepisu, a powinien być. Jak to w ogóle możliwe, że w świeckiej szkole w XXI w. dziecko musi mieć okienko, bo w środku lekcji jest nieobowiązkowa religia?! To się w ogóle w głowie nie mieści. Odpowiedz Link Zgłoś
mama303 Re: lekcje religii 02.02.15, 16:11 natalia.nat napisała: > O to własnie chodzi, że nie ma takiego przepisu, a powinien być. właśnie, właśnie, może trzeba cos do ministry napisać..... Odpowiedz Link Zgłoś
vilez Re: lekcje religii 02.02.15, 16:32 Jakby Ci to wytłumaczyć.... bo marnotrawią. Spróbuj z własnym dzieckiem, potrzymaj go w szkole dłużej- bez celu. Moje dzieci w domu lepiej spędzają czas, niż podczas bezsensownego okienka. Odpowiedz Link Zgłoś
gertruda.k Re: lekcje religii 02.02.15, 10:39 Nigdy nie było najmniejszego problemu. Szkoła 1000 uczniów, bez proszenia z mojej strony, dzieci zawsze miały religię na pierwszej lub ostatniej lekcji. Odpowiedz Link Zgłoś
joanna_poz Re: lekcje religii 02.02.15, 15:00 ja piszę co roku. co roku szkoła odpowiada, że jest to bardzo trudne i karkoomne, bla, bla, ale postara się. przez 5 lat - uwzględniono prośbę tylko raz. za to pani dyrektor potrafi wstawić religię jako pierwsza i ostatnią w klasie gdzie 100% dzieci chodzi na religię - opad rąk.. Odpowiedz Link Zgłoś
3-mamuska Re: lekcje religii 12.03.15, 00:28 Weź moze sama ułóż plan lekcji dla szkoły np. 16-20 klasami tak aby religia wszystkich klas była ja koncu lub początku, i pasowały jeszcze inne lekcje godziny i nauczycielom którzy np. Pracuja w 2 szkołach. Taka mądre jesteście. Ja pamietam ze plan lekcji we wrześniu kilka razy potrafił sie zmienić bo był jakis problem z sala/nauczycielem nie mozna było dopasować. Odpowiedz Link Zgłoś
gopio1 Re: lekcje religii 10.03.15, 14:39 Rodzice z klasy mojego dziecka piszą co roku i co roku religia jest w środku zajęć. Rodzice rozumieją, że nie wszystkie klasy mogą mieć religię na pierwszej albo ostatniej lekcji, ale np. na pierwszej ma klasa, która chodzi na religię w całości. W przeciwieństwie do klasy syna, mimo iż z tej klasy aż 9 dzieci na religię nie uczęszcza. Mają wtedy okienko. 2 razy w tygodniu. Oczywiście etyka po zajęciach, na 8 godzinie lekcyjnej. Według mnie to czysta złośliwość ze strony dyrektorki. Moja córka ma jeszcze gorzej: w piątek ma 5 lekcji, na trzeciej religię. Nie chodzi na nią, więc ma okienko. Po lekcjach czeka dwie godziny na etykę. Czyli w jednym dniu ma 3 okienka. Gdyby miała sensownie ułożony plan spędzałaby w szkole o 3 godziny krócej - a tak kwietnie od 8.00 do 15.20 (4 klasa) Odpowiedz Link Zgłoś
hjdsj Re: lekcje religii 10.03.15, 14:55 Obchodzi pan mikołaja? Kupuje pan dziecku prezenty?! To won na religię a nie jakieś bzdury nie chodzi i koniec. Masz pan chrzest? Twoje dziecko ma? To o czym ty piszesz co to za rozmowa? Odpowiedz Link Zgłoś
koza_w_rajtuzach Re: lekcje religii 10.03.15, 18:47 Nie pisałam. I powiem szczerze, że ... chętnie bym powiedziała co o tym wszystkim myślę, ale ze względu na córkę tego nie zrobię. Do niedawna jeden dzień w tygodniu w środku zajęć była religia. Dowiedziałam się, że jest problem, bo inne dziecko z grupy niechodzące na religię zapisało się na etykę i lepiej byłoby jakbym córkę też zapisała, bo nie mają co z nią zrobić. Odbierałam ją w ten dzień na te 45 minut wychodząc z założenia, że pewnie nie przewidzieli takiej sytuacji. Niedawno była zmiana planu lekcji i teraz obie religie są w środku zajęć. Córce nie wolno przebywać ani na religii ani na etyce, bo to jest wbrew jakimś tam zasadom czy coś tam. Powiedziałam, że nie jestem w stanie dwa razy w tygodniu ją odbierać, mam inne zajęcia. Pani dyrektor powiedziała, że córka może siedzieć tam, gdzie odbywa się etyka (w bibliotece), tyle tylko, że obok w jakimś małym pomieszczeniu. Dla mnie to chore. Jeśli w trzeciej klasie będzie ta sama sytuacja, to zmienię córce szkołę. Odpowiedz Link Zgłoś
3-mamuska Re: lekcje religii 12.03.15, 00:38 A i miała kolezanke ktora nie chodziła na religie, była z innej wiary, jej mama była nauczycielka w liceum i rozumiała ze cała Szkola nie mize sie podporządkowac do niej jednej. Ona w tym czasie szła do biblioteki czy świetlicy odrabiała lekcje , miała mniej do siedzenia w domu. Chyba 5 klasie bylo ,ze religia była pierwsza i ona przychodziła pozniej. Odpowiedz Link Zgłoś
koza_w_rajtuzach Re: lekcje religii 12.03.15, 06:49 To jest inna sytuacja. Mi nie przeszkadza fakt, że córka miałaby okienko, choć mimo wszystko plan można ułożyć inaczej, ponieważ w innych klasach frekwencja na religii jest 100% (dobra, nie wiem czy we wszystkich, ale na pewno w większości). Chodzi o to, że ja usłyszałam, że córka nie może być w czasie religii nigdzie, bo świetlica jest zamknięta, w bibliotece odbywa się etyka, na religii też siedzieć nie może (mi to osobiście nie przeszkadza) i nie może też być bez opieki, więc mam ją odbierać, albo zapisać na etykę. Odpowiedz Link Zgłoś
plater-2 Re: lekcje religii 12.03.15, 10:25 Skoro dopuszczasz sytucje,ze corka moze przebywac na lekcji religii nie bedac na nia zapisana., to moze zapisz, ale wystap do szkoly o niewystawianie stopnia na swiadectwie Odpowiedz Link Zgłoś
joanna_poz Re: lekcje religii 12.03.15, 10:27 i nie może też być bez opieki, > więc mam ją odbierać, albo zapisać na etykę. nie, nie, nie. szkoła tu ewidentnie łamie prawo - bo to szkoła ma obowiązek zapewnić Twojemu dziecku na opiekę, a nie Ty. a twoje dziecko nigdzie nie musi być zapisane. Mówi o tym stosowne rozporządzenie w sprawie organizacji lekcji religii i etyki w szkołach - może przypomnij o nim dyrekcji, bo zdaje się go nie znają albo zapomnieli. Albo rzną głupa, co najbardziej prawdopodobne. Odpowiedz Link Zgłoś
koza_w_rajtuzach Re: lekcje religii 12.03.15, 11:16 > szkoła tu ewidentnie łamie prawo - bo to szkoła ma obowiązek zapewnić Twojemu d > ziecku na opiekę Zdaję sobie z tego sprawę. Wcześniej machnęłam na to ręką i przez pół roku odbierałam córkę raz w tygodniu z drugiej lekcji ze szkoły i odprowadzałam ją na trzecią, bo miałam na to czas. Potem miałam mniej czasu i stało się to bardziej kłopotliwe, ale zaciskałam zęby. Szkoła jest mała, w każdym roczniku jest po jednej klasie, może rzeczywiście brakowało pracowników, żeby i prowadzić tę lekcję etyki z drugą dziewczynką z klasy córki i jeszcze jej opiekę zapewnić. Teraz jak usłyszałam, że będzie zmiana planu lekcji to się ucieszyłam, bo byłam pewna, że rozwiążą jakoś ten problem, a oni drugą lekcję religii dowalili w środku zajęć. Wychowawczyni też nie była zadowolona z takiej zmiany, nie podobało jej się to, że muszę córkę odbierać z drugiej lekcji, ale ona na to wpływu nie ma. Córka ostatecznie może siedzieć w pokoiku przy bibliotece, w jakiejś małej kanciapie. Oczywiście ona na ten czas nie potrzebuje żadnej opieki, wystarczy, że będzie miała gdzie usiąść, ale nie podoba mi się podejście szkoły do tego tematu. Do tego co roku jeszcze jest terror palmowy. Wszystkie dzieci z każdej klasy muszą przynieść palmę wielkanocną zrobioną własnoręcznie przez rodziców w domu (bo są one sprzedawane na kiermaszu) inaczej obniżony jest stopień z zachowania dzieci. Oprócz tego musiałam wyrazić lub niewyrazić zgodę czy przyjdę do szkoły i będę robić palmy wraz z innymi rodzicami. Zapomniałam napisać, że nie wyrażam zgody (wystarczy, że przyniesie palmę zrobioną w domu) i córka przyleciała do mnie z paniką, bo jutro dostanie jedynkę jeśli nie napiszę, że się nie zgadzam. Zastanawiam się z jakiego przedmiotu dostałaby 1-kę? Uznałam, że wystarczy, że córka przyniesie palmę zrobioną przeze mnie w domu, do tego bibuły do robienia kwiatów (też przymus - inaczej dzieci ponoszą konsekwencje), sznurek do wiązania ich (też przymus) plus jeszcze jakieś dodatkowe rzeczy do robienia palm (też przymus). Wiem, że szkoła całkiem dobrze zarabia na tych palmach... ale nie podoba mi się to. Na szczęście córka ma świetną wychowawczynię... ale po 3-ej klasie raczej zmieni szkołę. Odpowiedz Link Zgłoś