Dodaj do ulubionych

dwa imiona czy jedno w szkole?

25.03.15, 21:07
Jeśli wasze dzieci mają w akcie urodzenia dwa imiona to we wniosku do szkoły też wpisywaliście dwa czy tylko pierwsze?
Ja wpisałam dwa tak jak w akcie urodzenia chociaż używamy tylko pierwszego W szkole będzie teraz w dzienniku i na świadectwach miała oby dwa Ja mam dwa imiona a zawsze używam jednego drugie tylko w dowodzie mam wpisane..W mojej klasie kiedy każdy miał drugie imię a w dzienniku i na świadectwie tylko pierwsze było.Drugiego się nie używało Jak to teraz jest z tym drugim imieniem?Bo się boję że będzie teraz zamieszanie jak ona będzie używać tylko swojego pierwszego a wpisane są oby dwa.
Obserwuj wątek
    • blaszany_dzwoneczek Re: dwa imiona czy jedno w szkole? 25.03.15, 21:19
      W formularzu rekrutacyjnym wpisałam oba imiona córki, nie wyobrażam sobie inaczej, to druk oficjalny, wpisuje się też pesel i inne dane, w szkole natomiast córka funkcjonuje z jednym imieniem i nazwiskiem. Jak na świadectwie to jeszcze nie wiem, bo córka jest w pierwszej klasie, ale powiem szczerze, że jest mi obojętne czy na świadectwie będzie jedno czy oba imiona. Na takim półrocznym świadectwie-ocenie było jedno imię i nazwisko.
      • marysiaskw Re: dwa imiona czy jedno w szkole? 25.03.15, 21:45
        No właśnie myślałam że w dzienniku będzie jedno Świadectwo tez mi obojętnie ,ale pani dyrektor powiedziała że w dzienniku też będą dwa wpisane.Rozmawiałam teraz ze szwagierką w innym mieście i mówi tak jak ty.
        • angazetka Re: dwa imiona czy jedno w szkole? 25.03.15, 21:55
          Mam dwa imiona, wszędzie w sytuacjach oficjalnych (a więc też w szkolnym dzienniku) funkcjonowałam z dwoma. Na co dzień posługiwałam się jednym, także w szkolnej codzienności. Nijakiego zamieszania nigdy nie było, bo i jakie?
    • iwoniaw Re: dwa imiona czy jedno w szkole? 25.03.15, 21:59
      We wniosku rekrutacyjnym należy wpisywać wszystkie prawidłowe dane, więc jeśli dziecko ma w akcie urodzenia więcej niż jedno imię, to muszą być wszystkie. Potem są one wpisywane na świadectwie - toż to dokument oficjalny jak każdy inny. Na co dzień nie znam właściwie dziecka, które posługiwałoby się więcej niż jednym imieniem, w dokumentach szkolnych mają wszystkie nadane.
    • camel_3d Re: dwa imiona czy jedno w szkole? 25.03.15, 22:15
      ma dwa i wpisalem dwa...nie wiem jak bedzie na swiadectwie..zobaczymy..
    • budzik11 Re: dwa imiona czy jedno w szkole? 26.03.15, 08:38
      marysiaskw napisała:

> Ja wpisałam dwa tak jak w akcie urodzenia chociaż używamy tylko pierwszego (...) Ja mam dwa imion a a zawsze używam jednego drugie tylko w dowodzie mam wpisane..W mojej klasie k
      > iedy każdy miał drugie imię a w dzienniku i na świadectwie tylko pierwsze było.
      > Drugiego się nie używało

To po kiego nadawać dziecku dwa imiona, skoro i tak nikt tego nie używa? Ja też mam dwa imiona, w podstawówce na świadectwach miałam wpisywane pierwsze (sprawdziłam właśnie), w dzienniku też funkcjonowało tylko pierwsze, dopiero na świadectwie maturalnym i w dyplomie ukończenia studiów mam wpisane obydwa imiona. Dlatego moje dzieci mają tylko jedno imię. Nie jesteśmy szlachtą, żeby się tytułować kilkoma imionami po słynnych przodkach, drugie imię tylko utrudnia życie.
      • blaszany_dzwoneczek Re: dwa imiona czy jedno w szkole? 26.03.15, 08:47
        No cóż. Na studiach trafiły się na moim roku dwie osoby o takim samym imieniu i nazwisku. Przydały się wtedy bardzo ich drugie imiona.
        • zuleyka.z.talgaru Re: dwa imiona czy jedno w szkole? 27.03.15, 10:34
          U mnie w klasie było dwóch chłopaków o tych samych imionach i nazwiskach. Był dopisek I i II big_grin hehe
      • mama_kotula Re: dwa imiona czy jedno w szkole? 26.03.15, 08:47
        Cytat
        drugie imię tylko utrudnia życie.

W jakiż to sposób konkretnie utrudnia?

Offtop - na studiach mieliśmy niezły numer; były dwie dziewczyny z tym samym zestawem imion, załóżmy: dwie Anny Marie Nowak. Figurowały jako Anna Maria Nowak córka Stanisława i Anna Maria Nowak córka Zygmunta smile
        • blaszany_dzwoneczek Re: dwa imiona czy jedno w szkole? 26.03.15, 09:20
          I tak, jak widać, może się zdarzyć smile
        • mama-ola Re: dwa imiona czy jedno w szkole? 26.03.15, 09:54
          W mojej grupie na studiach były dwie dziewczyny o tym samym imieniu i nazwisku (o drugie imiona nie pytaliśmy). Za to prowadzący ćwiczenia podczas odczytywania listy obecności podnosili wzrok i zadawali pytanie: jesteście siostrami?... Zawsze mnie to pytanie rozwalało wink
          A z urody były swoim przeciwieństwem - jedna była smagłą brązowooką brunetką a druga jasnolicą niebieskooką blondynką.
          • iwoniaw OT: świetne :-D 26.03.15, 10:48
            CytatW mojej grupie na studiach były dwie dziewczyny o tym samym imieniu i nazwisku
            > (o drugie imiona nie pytaliśmy). Za to prowadzący ćwiczenia podczas odczytywani
            > a listy obecności podnosili wzrok i zadawali pytanie: jesteście siostrami?... Z
            > awsze mnie to pytanie rozwalało wink

Prowadzący, mam nadzieję, nie byli od logiki big_grin
          • ciri_77 Re: dwa imiona czy jedno w szkole? 26.03.15, 11:14
            CytatW mojej grupie na studiach były dwie dziewczyny o tym samym imieniu i nazwisku
            moje córki bliżniczki uwielbiaja podpisywac prace pierwsza litera imienia i nazwiskiem - bo jest takie samo i ze niby takie śmieszne smile
        • ciri_77 Re: dwa imiona czy jedno w szkole? 26.03.15, 11:11
          mama_kotula napisała:
          Cytat Offtop - na studiach mieliśmy niezły numer; były dwie dziewczyny z tym samym ze stawem imion, załóżmy: dwie Anny Marie Nowak. Figurowały jako Anna Maria Nowak córka Stanisława i Anna Maria Nowak córka Zygmunta smile

W szkole dziewczyn jest identycznie (a szkoła maleńka, jakies 100 kilka osób), dziewczynki sa w jednej klasie. Czasem nawet drugie imie nie rozwiązuje problemu
        • budzik11 Re: dwa imiona czy jedno w szkole? 26.03.15, 11:59
          mama_kotula napisała:

> W jakiż to sposób konkretnie utrudnia?

A w takiż mianowicie, że wszędzie trzeba to imię, normalnie nieużywane, wpisywać, oraz, że pojawiają się takie pytania, jak autorki wątku. Ja mam długie imiona, pierwsze i drugie i za każdym razem, wypełniając różne druczki, przeklinałam rodziców za taki "prezent". Nigdy nie spotkałam nikogo o tym samym imieniu i nazwisku, poza tym mamy wiele innych danych do odróżniania nas, jak adres, pesel, imię ojca itd.
          >
          > Offtop - na studiach mieliśmy niezły numer; były dwie dziewczyny z tym samym ze
          > stawem imion, załóżmy: dwie Anny Marie Nowak.

Też miałam podobną sytuację, w sytuacja oficjalnych (np. egzamin pisemny) do nazwiska dopisywały numer indeksu, a sytuacjach nieoficjalnych (np. na ćwiczeniach) były "Asią" i "Joanną". Drugie imiona, jak widać, nie są niezbędne do identyfikacji.
          • mama_kotula Re: dwa imiona czy jedno w szkole? 26.03.15, 15:41
            > A w takiż mianowicie, że wszędzie trzeba to imię, normalnie nieużywane, wpisywać, oraz, że pojawiają się takie pytania, jak autorki wątku.

Daj Boże, abyśmy mieli tylko takie problemy i utrudnienia w życiu... wink
            • budzik11 Re: dwa imiona czy jedno w szkole? 26.03.15, 16:33
              mama_kotula napisała:

> Daj Boże, abyśmy mieli tylko takie problemy i utrudnienia w życiu... wink

Nie nadinterpretuj. Nie napisałam, że to jedyny czy największy problem. Ale też nie widzę powodu, żeby go dziecku nie oszczędzić.
              • blaszany_dzwoneczek Re: dwa imiona czy jedno w szkole? 26.03.15, 21:45
                Ja mam dwa imiona. Nigdy, ani jeden raz, nie odczułam tego jako kłopot. Tego wpisywania "wszędzie" obu imion tak za wiele nie ma. Raczej rzadko się zdarza taka konieczność. Do tej pory nie sądziłam, że posiadanie dwóch imion może być traktowane jako jakikolwiek, choćby nawet najmniejszy, problem. No, jakbym nie patrzyła, nie mogę się tego problemu dopatrzeć. W mojej rodzinie zawsze wszyscy mieli po dwa, posiadanie jednego wydaje mi się dziwne, jakby czegoś brakowało. Lubię mieć to drugie imię w papierach, choć na co dzień nie używam, moja córka też lubi swoje drugie imię, zresztą deklaruje, że bardziej niż pierwsze. Kto wie, może zechce kiedyś używać tego drugiego. W każdym razie ma je w zapasie.
            • undoo Re: dwa imiona czy jedno w szkole? 07.04.15, 16:55
              Jakie utrudnienie? Drugie imię jest b przydatne. Moje dzieci są zachwycone, że mają po dwa i ułatwia im to życie już teraz, a później ułatwi jeszcze bardziej. Korzystają z nich.
      • olga727 Re: dwa imiona czy jedno w szkole? 26.03.15, 20:37
        budzik11 napisała:
        To po kiego nadawać dziecku dwa imiona, skoro i tak nikt tego nie używa?
        Jesteś Katoliczką ? Chyba nie,bo wiedziałabyś że: nadawanie podwójnego imienia ma miejsce w tradycji KK. :jeśl dziecko na chrzcie,nie otrzymało imienia jakiegoś świętego,to obowiązkiem rodziców było wybranie dziecku patrona z kanonu świętych.. Obecnie,nadawanie podwójnych imion jest traktowane trochę zgodnie z tradycją,a trochę aby dziecko miało np. fajne imię,lub z jeszcze innych przyczyn.
    • nowamama2 Re: dwa imiona czy jedno w szkole? 26.03.15, 08:58
      wpisujesz tak jak nadałaś. Sama utrudniłas sobie sprawę nadając dziecku dwa imiona smile
    • mama-ola Re: dwa imiona czy jedno w szkole? 26.03.15, 09:55
      Mam syna już w 4 klasie i jakoś nigdy nie zauważyłam tej kwestii...
    • nitka111 Re: dwa imiona czy jedno w szkole? 26.03.15, 10:15
      Moi synowie ( obecnie 1gim. i 2 sp) mają podane w szkole dwa imiona, w dzienniku jest jedno, ale na świadectwie są wpisane dwa, w końcu świadectwo to też druk oficjalny.
      • czarna_kita Re: dwa imiona czy jedno w szkole? 26.03.15, 17:31
        Podane mam dwa imiona, w dzienniku jest jedno ale na świadectwie są oba.
    • jagoda2 Re: dwa imiona czy jedno w szkole? 26.03.15, 20:39
      Wydaje mi się, może się mylę, że kiedyś to drugie imię to było imieniem nadanym na chrzcie św. Tak przynajmniej wytłumaczyli mi to kiedyś rodzice. Nie wiem, czy mieli rację. Jako, że ja bardzo szybko z KK się wypisałam, to od 18-go roku życia funkcjonuję wyłącznie z jednym imieniem, pomimo, że w metryce urodzenia (bodajże, może chrztu?) mam imiona dwa. Nigdy nie miałam najmniejszych problemów z tego powodu, że gdzieś tam kiedyś, w ubiegłej epoce, miałam nadane dwa imiona, a teraz mam jedno.
      Moja nieochrzczona córka również ma tylko jedno imię.
      • nihiru Re: dwa imiona czy jedno w szkole? 27.03.15, 11:53
        > Wydaje mi się, może się mylę, że kiedyś to drugie imię to było imieniem nadanym
        > na chrzcie św.

W sensie - inne imię podaje się w urzędzie sc a drugie w kościele? pierwszy raz się spotkałam z taką bzdurą.

Ja mam dwa imiona, oba długie. Bardzo mnie irytowała konieczność ich wypisywania i w końcu przestałam. Teraz nawet w oficjalnych drukach nie podaję drugiego.
        Synom dałam po jednym imieniu i .... żałujębig_grin. Bo dwa imiona jednak bardziej elegancko brzmiąbig_grin
        • jagoda2 Re: dwa imiona czy jedno w szkole? 27.03.15, 12:25
          Nie w sensie, że inne imię w USC, a inne w Kościele.
          W sensie, że to pierwsze imię jest jakby, nazwijmy to urzędowe, świeckie, a drugie nadane na chrzcie św. i dlatego musiało być imieniem jakiejś osoby świętej. Ale - jak napisałam - nie wiem, czy tak było naprawdę; tak mi to zostało po prostu wytłumaczone przez rodziców. Być może oni rozumowali w taki sposób.
          • marysiaskw Re: dwa imiona czy jedno w szkole? 27.03.15, 18:46
            U nas ksiądz do chrztu chciał od malej akt urodzenia i tak w papierach kościelnych wpisał jak w akcie.Może kiedyś było jak piszesz.
        • olga727 Re: dwa imiona czy jedno w szkole? 27.03.15, 18:55
          nihiru napisała:

> W sensie - inne imię podaje się w urzędzie sc a drugie w kościele? pierwszy raz
          > się spotkałam z taką bzdurą.
          To tak nie działa.W kościele musisz podać te same imiona,które masz wpisane w akcie urodzenia.Nie da się inaczej.
          > Ja mam dwa imiona, oba długie. Bardzo mnie irytowała konieczność ich wypisywani
          > a i w końcu przestałam. Teraz nawet w oficjalnych drukach nie podaję drugiego.
          A pomyślałaś o ewentualnych problemach z np. w jakiejkolwiek identyfikacji ? Masz 2 imiona w akcie urodzenia,to obydwa wpisujesz we wszystkich drukach !
      • marysiaskw Re: dwa imiona czy jedno w szkole? 27.03.15, 18:43
        Jesli w akcie urodzenia masz dwa imiona to w dowodzie też powinnaś mieć dwa.dowód paszport wystawia się na podstawie aktu urodzenia
        • jagoda2 Re: dwa imiona czy jedno w szkole? 27.03.15, 18:47
          No nie wiem. Zarówno w dowodzie, jak i paszporcie, mam tylko jedno imię.

marysiaskw napisała:

> Jesli w akcie urodzenia masz dwa imiona to w dowodzie też powinnaś mieć dwa.dow
          > ód paszport wystawia się na podstawie aktu urodzenia
        • marysiaskw Re: dwa imiona czy jedno w szkole? 27.03.15, 18:53
          ZA szybko mi się wysłało a tutaj nie idzie edytować.Nie mam problemu z tym że córka ma dwa imiona.Dziwi mnie że będzie ono w dzienniku ,bo nie spotkałam się z tym.Pytałam sąsiadki i szwagierki i mówią ,że drugiego imienia w dzienniku nie ,ma tylko na świadectwach.
        • olga727 Re: dwa imiona czy jedno w szkole? 27.03.15, 19:02
          marysiaskw napisała:

> Jesli w akcie urodzenia masz dwa imiona to w dowodzie też powinnaś mieć dwa.dow
          > ód paszport wystawia się na podstawie aktu urodzenia
          Przecież TO jest oczywiste,że we wszelkich dokumentach,potwierdzających tożsamość powinno być wpisane tyle imion ile się ma w akcie urodzenia (choćby były nie wiem jak długie czy brzydkie).
          • jagoda2 Re: dwa imiona czy jedno w szkole? 27.03.15, 19:07
            A jednak tak nie jest wink

olga727 napisała:

> marysiaskw napisała:
            >
            > > Jesli w akcie urodzenia masz dwa imiona to w dowodzie też powinnaś mieć d
            > wa.dow
            > > ód paszport wystawia się na podstawie aktu urodzenia
            > Przecież TO jest oczywiste,że we wszelkich dokumentach,potwierdzających tożs
            > amość powinno być wpisane tyle imion ile się ma w akcie urodzenia
            (choćby b
            > yły nie wiem jak długie czy brzydkie).
            • olga727 Re: dwa imiona czy jedno w szkole? 27.03.15, 19:13
              Jak nie jest ? Jeśli chcesz się upewnić JAK jest,to polecam wizytę w U.S.C. ;tam wyjaśnią wszelkie wątpliwości. wink
              • jagoda2 Re: dwa imiona czy jedno w szkole? 27.03.15, 22:17
                No cóż, ja nigdy, powtarzam nigdy, nie miałam najmniejszych problemów z tym, że w oficjalnych dokumentach używałam wyłącznie pierwszego imienia (dowody osobiste, paszporty, akt ślubu, akt urodzenia dziecka, zameldowanie, wymeldowanie i nie wiem co tam jeszcze mogło być po drodze).
                • kocio-kocio Re: dwa imiona czy jedno w szkole? 05.04.15, 22:06
                  No to najpewniej nie masz drugiego w akcie urodzenia.
                  Proste.
                  Teraz wszystkie wystawiają wszystkie dokumenty (dowód, paszport, prawo jazdy) korzystając z jednej bazy. Wpisują Twój PESEL i wychodzą dane.
                  Jeśli w bazie jest Zuzanna Anna Kiełbasa, to choćby rzeczona Zuzanna Anna Kiełbasa we wszystkich wnioskach wpisywała się jako Zuzanna Kiełbasa, w dokumentach będzie Zuzanną Anną Kiełbasą.
                  Jeszcze jej każą poprawić wnioski zanim je przyjmą.
                  Takie życie w erze komputerów.
    • beata132 Re: dwa imiona czy jedno w szkole? 06.04.15, 15:48
      Od kilku lat w dzienniku lekcyjnym i w arkuszach ocen wychowawca ma obowiązek wpisywać oba imiona (jeśli dziecko takowe ma) oraz pesel. Podobnie na świadectwie szkolnym. Dlatego we wniosku o przyjęcie do szkoły rodzic powinien podać oba imiona.
      • bluea.nne Re: dwa imiona czy jedno w szkole? 06.04.15, 16:39
        nieprawda, pesel nie jest wpisywany- ochrona danych
        co do dzienników- zależy od wydawnictwa- niektóre wymagają wpisania imion tam, gdzie jest lista, a w niektórych drugie imię wpisuje sie na innej stronie
        natomiast w arkuszach ocen lub na świadectwie muszą być podane oba imiona
        • bluea.nne Re: dwa imiona czy jedno w szkole? 06.04.15, 16:42
          tzn. pesel nie jest wpisywany do dziennika lekcyjnego- w arkuszach jest
          • beata132 Re: dwa imiona czy jedno w szkole? 07.04.15, 18:15
            Nie mylę się. Jestem wychowawcą i wiem, co wpisywałam w odpowiednie rubryki. Pesel i oba imiona.
        • olga727 Re: dwa imiona czy jedno w szkole? 06.04.15, 16:42
          Mylisz siętongue_outESEL widnieje na świadectwie szkolnym.A od nowego roku szkolnego ma też widnieć na legitymacjach szkolnych. sad
    • undoo Re: dwa imiona czy jedno w szkole? 07.04.15, 16:59
      Nie rozumiem problemu - ma dwa imiona, to są wpisane dwa i wszędzie tam, gdzie imiona trzeba podać - podaje się dwa.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka