ola07 22.04.15, 23:02 Jak oceniacie tegoroczny test?, moja córka twierdzi, że najgorsza część przyrodnicza. Ja przeglądając arkusze stwierdzam podobnie, a jak było u Was? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
jakw Re: test gimnazjalny 2015 22.04.15, 23:26 Ja z ciekawości zajrzałam do części przyrodniczej i padłabym już na pytaniu nr 1 (chyba żebym trafiła). Oglądanie reszty sobie darowałam. Część przyrodnicza chyba zawsze jest najgorsza, bo trzeba mieć opanowane kilka dość różnych przedmiotów. Odpowiedz Link Zgłoś
azja-od-kuchni Re: test gimnazjalny 2015 23.04.15, 05:39 Trudny nawet mój dzieciak odjechany biologiczno-chemicznie ( poza polskim systemem i troszkę młodszy) powiedział , że test był trudny ...a to zadanie z telewizorem (17) uważam za nieprecyzyjne i kretyńskie.. Odpowiedz Link Zgłoś
la_mujer75 Re: test gimnazjalny 2015 23.04.15, 07:49 Ja w ogóle jestem w szoku, że te egzaminy gimnazjalne wcale nie są łatwe. Fakt-mój starszy dopiero w IV kl.S.P., więc do tej pory nie interesowałam się tym. W tym roku z ciekawością zaczęłam je sobie przeglądać i tak, jak jeszcze historia, wos , polski bym "nieźle zdała " , to ta część matematyczno-przyrodnicza mnie powaliła. Tyle negatywnych krąży opowieści o tych gimnazjalistach i o poziomie nauki w dzisiejszych szkołach. Patrząc na moje dzieciaki w podstawówce (i na zakres materiału), byłam skłonna się pod tym podpisać rękoma i nogami. Przeglądałam zawsze matury i tez nie wydawały mnie się trudne. Ale te testy gimnazjalne, a przede wszystkim zakres materiału jest powalający. Polski, historia, wos, chemia (!), fizyka (!!), matma, geografia. I tak sobie myślę, że mój młodszy syn,który musiał iść jako 6 latek , będzie zdawał te testy jako 15 latek, czyli tak, jak ja zdawałam do L.O. Byłam dobra uczennicą, ale np. fizyki w o gole nie łapałam,chemii też - i na pewno większość z tych zagadnień, które oni teraz muszą opanować przed liceum, ja miałam dopiero w ogólniaku ! Jestem w szoku. I do końca nie rozumiem dlaczego tak zmienili wymagania ? Czy w liceum to już nie mają fizyki, chemii ? (oczywiście te osoby, które nie idą na "dawny" biol-chem. ). Rozumiem :polski,matma,języki (po grzyba te dwa poziomy ?). Ale i historia, wos, geografia, fizyka,chemia! przecież już w tym wieku pomału widać predyspozycje dziecka i wiadomo, że Jas jest dobry z matmy, a kiepski z historii . Dlaczego oni teraz muszą opanować tak olbrzymi zakres materiału ? Odpowiedz Link Zgłoś
morekac Re: test gimnazjalny 2015 23.04.15, 12:53 Czy w liceum to już nie mają fizyki, chemii Mają tylko w 1 klasie. A tak ogólnie to chciałabym zobaczyć, jak ci wszyscy, co ręce załamują nad poziomem materiału szkolnego (czy gimnazjum czy szkoła ponadgimnazjalna) - piszą te egzaminy. Odpowiedz Link Zgłoś
nitka111 Re: test gimnazjalny 2015 23.04.15, 09:31 Testy przeglądałam z z moim osobistym pierwszakiem gimnazjalnym i tak: historia i wos - rozwiązane ( nie mówię 100%, ale tak 2/3 z marszu, ale od zakręcony na punkcie historii) polski - też ocenił jako spoko przyrodniczy - nawet ja poległam ( oprócz części biologiczno - chemicznej - ale ja w tym kierunku mam studia skończone), nie mówiąc o synu matematyka - dla mojego syna trudna z nazwy , on humanista jest, ale jeszcze nie patrzyliśmy Odpowiedz Link Zgłoś
skarolina Re: test gimnazjalny 2015 23.04.15, 10:13 Dziecko osobiste i dzieci znajome twierdzą, że wczorajsze testy były łatwe, polski dziwny, a historii i wosu nie lubią, więc średnio trudny, ze wstępnych odpowiedzi wynika, że na jakieś 80% powinno się załapać. Odpowiedz Link Zgłoś
skarolina Re: test gimnazjalny 2015 23.04.15, 10:14 Znaczy z historii na te 80%, reszta łatwiejsza. Odpowiedz Link Zgłoś
joa66 Re: test gimnazjalny 2015 23.04.15, 11:10 Przyznam się, że chyba nigdy nie zaglądałam do tych testów - ani wtedy kiedy syn zdawał egzaminy, ani wczesniej. Bałam się, że wpadnę w panikohisterię. Poza tym - nie wiem czy potrafiłabym ocenić czy dany ezgamin/pytanie są trudne czy łatwe (nie "przerabiałam" programu z dzieckiem, nie wiedziałabym czy dane zagadnienie było wałkowane w szkole czy tylko raz o nim wspomina itd) Tak czy owak - powodzenia dla wszystkich gimnazjalnych trzecioklasistów. Odpowiedz Link Zgłoś