Dodaj do ulubionych

7-latek i tablet - ile pozwalacie grać?

27.04.15, 08:53
Witam,
Pytanie jak w temacie- ile pozwalacie waszym 6 i 7 latkom siedzieć z tabletem i na psp? U nas kiedyś była zasada że syn gra tylko w konkretne trzy dni tygodnia ale zasady poszły w las po narodzinach jego siostrzyczki... Z braku czasu dla starszaka nieraz pozwalam mu grać kiedy chce bo i mi wygodniej jak nie przeszkadza np w usypianiu malutkiej.... wiem, że to mało edukacyjne zachowanie ale syn nie potrafi sam się sobą zająć poza grami i tv.... może macie jakieś pomysły czym skutecznie zająć starszaka w takich momentach kiedy żaden z rodziców nie ma czasu na wspólną zabawę?
Obserwuj wątek
    • slonko1335 Re: 7-latek i tablet - ile pozwalacie grać? 27.04.15, 09:16
      Mój 6,5 latek gra na tablecie ok. 45min-1h wyłącznie w weekendy.
      Teraz jak jest ciepło najczęściej biega na podwórku z chłopakami.
    • mw144 Re: 7-latek i tablet - ile pozwalacie grać? 27.04.15, 09:39
      Pozwalałam albo nie dwulatkowi, jak korzystał z mojego. Jak miał 3 lata dostał własny (laptop, tabletów wtedy nie było) i używał wedle uznania. W wieku 7 lat średnio jakieś 1 h dziennie, miał ciekawsze zajęcia.
    • mama2na6 Re: 7-latek i tablet - ile pozwalacie grać? 27.04.15, 10:26
      Mój 7 latek nie ma ograniczeń czasowych na granie ale też ich nie potrzebuje ..jednego dnia gra np 2 lub 3 godz oczywiście nie w ciągu ..A czasem nie sięga po gry przez tydz lub dłużej..A jak ma zorganizować sobie czas Twoj synek ? Moze cos takiego Mój robi laurki karteczki mini książeczki dla nas dla babci potem jak jest czas oglądamy opowiadomy , bawi się lego realizuje swój plan zabudowań z klocków , teraz coraz cieplej więc podwórko góruje nad wszystkim...
      • fantomka44 Re: 7-latek i tablet - ile pozwalacie grać? 27.04.15, 11:06
        Mój 7 latek gra tylko w soboty i niedziele do śniadania - czyli zazwyczaj około 1,5 godziny od momentu, od kiedy wstaje. Może grać wtedy na kompie, tablecie lub konsoli do wyboru.
        • fogito Re: 7-latek i tablet - ile pozwalacie grać? 27.04.15, 11:11
          Lego dzieciakowi zapodac. Zadnych tabletow do reki i szybko sie nauczy sam bawic. Moj syn w domu nie gra wcale. Pozwalam tylko w samochodzie i w poczekalni u lekarza. Ma 11 lat.
          • viki0 Re: 7-latek i tablet - ile pozwalacie grać? 27.04.15, 12:00
            Lego niestety już mu sie znudziło..... ma dużo zestawów tylko się kurzą na półkach.... właśnie mam zamiar pochować do kartonów.... Prace plastyczne czasem go zajmą ale po 10 minutach już się nudzi.... czasem zajmie się czytaniem komiksów i potrafi jakiś czas tak posiedzieć ale pozatym mam wrażenie że reszte zabawek mogę oddać i nawet by nie zauważył że zniknęły bo tygodniami z szuflad ich nie wyciąga. Fakt teraz jak ciepło to większość czasu na dworze spędza... na szczęście... ale po powrocie odrazu do tableta chce się dosiadaćuncertain Co prawda w domu mało ostatnio bywa bo poza szkołą prawie codziennie ma treningi i widzę że te gry to dla niego taki rodzaj relaksu i odpoczynku..... i już sama nie wiem czy ostro zakazywac czy odpuścić....
            • fogito Re: 7-latek i tablet - ile pozwalacie grać? 27.04.15, 12:15
              Co do lego... Zestawy rozwalic, wrzucic do jednego pudla i z tych elementow niech buduje z wlasnej wyobrazni. Ulozone zestawy nie nadaja sie na dluzsza mete do zabawy. Moj ma 11 lat i tez mial przerwe na lego, ale wrocil do tego po jakims czasie. U nas jest w domu zakaz grania na tablecie od zawsze wiec jest mi latwiej. Zrobisz jak uwazasz w kazdym razie.
              • camel_3d Re: 7-latek i tablet - ile pozwalacie grać? 27.04.15, 12:34
                fogito napisała:

> Co do lego... Zestawy rozwalic, wrzucic do jednego pudla i z tych elementow nie
                > ch buduje z wlasnej wyobrazni.

no moj 6 latek..raczej woli nowe niz grzebac w starych smile A bacia kupi..jak dlugo pojeczy. Mamy ze 30 zestaow... w pudle... juz. Czasem cos tam z nich zmajstruje.
                • fogito Re: 7-latek i tablet - ile pozwalacie grać? 27.04.15, 12:47
                  Nie doszedl jeszcze do tego, ze poza instrukcja istnieje wlasna wyobraźnia.
                  • camel_3d Re: 7-latek i tablet - ile pozwalacie grać? 27.04.15, 13:11
                    doszedl..ale samorobki nie wygladaj tak fajnie jak chima z pudelka wink
                    • fogito Re: 7-latek i tablet - ile pozwalacie grać? 27.04.15, 14:03
                      No cóż. Moj syn tworzy samodzielnie cuda z lego, bo te z instrukcji to nuda tylko na raz. Moze twój kiedyś tez zaskoczy.
                      • zuleyka.z.talgaru Re: 7-latek i tablet - ile pozwalacie grać? 27.04.15, 21:52
                        To zależy od dziecka.
                      • aurinko Re: 7-latek i tablet - ile pozwalacie grać? 27.04.15, 21:54
                        fogito napisała:

> No cóż. Moj syn tworzy samodzielnie cuda z lego, bo te z instrukcji to nuda tyl
                        > ko na raz. Moze twój kiedyś tez zaskoczy.

Moja córka też tworzy cuda z lego, co nie przeszkadza jej w korzystaniu z tableta.
                        • fogito Re: 7-latek i tablet - ile pozwalacie grać? 27.04.15, 22:42
                          Moj tez korzysta z tableta, ale w domu tylko w celach naukowych. Poza domem w samochodzie moze pograc i czekajac do lekarza tez. Czesto widze u znajomych dzieciaki, ktore graja na tabletach i komorkach non stop i to mi sie nie podoba.
                  • zuleyka.z.talgaru Re: 7-latek i tablet - ile pozwalacie grać? 27.04.15, 21:52
                    Mój by Cię chyba poćwiartował jakbyś mu rozwaliła i zmieszała lego star wars... jak mu się przestawi ludzika to jest wojna...a on się bawi i nagrywa swoje "odcinki star wars" smile
                    • fogito Re: 7-latek i tablet - ile pozwalacie grać? 27.04.15, 22:44
                      Ja synowi zestawow nie rozwalam. Sam to zrobil albo zdekompletowaly sie z czasem.
                      • zuleyka.z.talgaru Re: 7-latek i tablet - ile pozwalacie grać? 27.04.15, 22:53
                        A ja dokupuję kolejne regały. smile ten typ tak ma. Tak samo jak te kilogramy autek - dzielnie układane w korek - nie wolno było nic przestawić. Nie. Moje dziecko nie ma żadnych zaburzeń. Po prostu jest pedantem smile
            • slonko1335 Re: 7-latek i tablet - ile pozwalacie grać? 27.04.15, 12:23
              Ma jakieś obowiązki?, może spróbuj go wciągnąć w jakieś prace domowe. A może za bardzo miał organizowany czas i stąd problem ze znalezieniem samemu sobie zajęcia? Może tych zabawek za dużo? może warto je odświeżyć? A jak ze spędzaniem czasu z Wami-macie go tylko dla niego?
              Dla mnie to nie jest dobry znak, że dziecko od razu po przyjściu do domu sięga po taką rozrywkę podaną na tacy i kompletnie nie potrafi sobie zorganizować zajęcia i zdecydowanie bym nie pozwalała.
    • el_elefante Re: 7-latek i tablet - ile pozwalacie grać? 27.04.15, 12:15
      Średnio 2h dziennie, czasem dłużej. Teraz robi się ciepło, więc młodego wyrywa na dwór. Pokazuję mu też, że internet służy nie tylko grom, ale można w nim znaleźć odpowiedzi na różne pytania. Gdzieś w elementarzu było pytanie związane z wyglądem ptaka, innym razem kwiatka - sprawdziliśmy sobie w necie. Ostatnio wyszukuje sobie muzykę na spotifie.
      Tak naprawdę to reguł nie ma, tablet to nie samo zło, wszystko zależy od dziecka. Jedno pogra i mu się znudzi, inne zacznie wsiąkać i to już nie jest dobre. Latem jest łatwiej, gorzej w zimie, zwłaszcza takiej ponurej jak w tym roku. Bywa też że się siedzi w domu bo chore i wtedy gra się więcej. Różnie bywa. Ale na forum to mało kto ci się przyzna wink
    • camel_3d raz w tygodniu pol godziny. 27.04.15, 12:30
      mam 6.5 latka.

kiedys gral kazdego dnia po 15 minut. Ale zaczely sie problemy bo od samego przyjscia ze szkoly czekal tylko na 18 zeby moc pograc, lekcjei bele jak odrobione, pianino odwalone i ciagle pytanie "ile jeszcze godzin".

Teraz w tygodniu iPad zostal kompletnie skasowany, ma prawo pograc w weekend 30-40 minut. Moze sobie podzielic po 20 minut na sobote i niedziele lub 40 minut od razu smile)

konsoli nie posiadamy, komputery to moje narzedzia pracy i nie ma na nich gier smile

W klasie tylko nieliczni moga grac na konsolach w domu codziennie. Wiekszosc tylko w weekend lub wogole.

• pitu_finka Re: raz w tygodniu pol godziny. 27.04.15, 14:33
        Nie ma w ogóle grania na kompoe, konsoli czy ipadzie, mimo ze wszystko w domu jest. Dzieci w wieku 3,5, 6 i 8,5. Nie ma problemu z innymi zabawami. Starszej i najmlodszego w ogóle nie ciagnie, a średni jakby mógł to by grał dużo. Taki typ. Prosciej mi zakazać i pokazać, że taki typ rozrywki nas nie interesuje a komputer służy do pracy i szukania informacji. Syn akceptuje i nie jęczy. Ale gdy próbowałam wprowadzić np 15 min codziennie to jak syn Camela za bardzo na to czekał. Teraz nie czeka - buduje z klockow, ogląda książki, czasem coś porysuje. Duzo miejsca w naszym życiu zajmuje sport no i teraz podwórko.
        • camel_3d pitu_finka 27.04.15, 19:56
          >Prosciej mi zakazać i pokazać, że taki typ rozrywki nas nie interesuje

nie, nie..taki typ rozrywki nie interesuje CIEBIE, a nie was.. bo skoro piszesz, ze dzieciak moglby grac non stop to jego to interesuje smile
          • pitu_finka Re: pitu_finka 28.04.15, 19:24
            No właśnie to miałam na myśli, nas - jako rodziców, rodziny. Sami nie gramy, nie ogladamy, robimy co innego i tez to proponujemy dzieciom. Nie wiem czy syn mógłby grać non stop, bo nie sprawdzałam (i nie mam zamiaru). Ale jest faktem, że on jeden z całej trójki potrafi przeżywać zabranie ipada i lepiej funkcjonuje gdy nie ma go wcale, niż gdyby miał 15 minut dziennie. Jak ktoś napisał - po zabraniu ipada narzeka, że mu nudno, że nie ma co robić. A jak zapomni o tej możliwości to okazuje się, że pomysłów na spędzenie czasu są jednak tysiące.
            • mysz1978 Re: pitu_finka 28.04.15, 19:35
              Podejrzewam, ze zbulwersuje towarzystwo stwierdzeniem, ze moj 8-latek nie ma tableta big_grin
              Grywa na moim laptopie ale to nie codziennie. Jak juz to nigdy wiecej niz godzine (zwykle okolo pol godziny). Tak samo pieciolatek.
              • el_elefante Re: pitu_finka 29.04.15, 10:57
                Tym to nie zbulwersujesz big_grin
                Musiałabyś napisać, że twoje dziecko ma smartfon, tableta, komputer i 3 konsole, nad którymi spędza czas od przyjścia ze szkoły do 21. O, to by było bulwersujące.
                Tutaj połowa ludzi nie ma tv, a druga połowa ogląda tylko w weekendy pół godziny. Dzieci albo nie mają komputerów albo moga pograć raz w tygodniu 15 minut. Tablet ma co dziesiąte, smartfonów nie mają w ogóle.
                Poza tym pija tylko wodę, zjadają dwie czekoladki tylko w niedzielę a na dodatkowe zajęcia dwa razy w tygodniu biegają z radością.

OK, trochę sobie drwię, ale nie mogłem się powstrzymać wink
                • camel_3d Re: pitu_finka 05.05.15, 14:57
                  zaraz bedzie komunia to sie proporcje pozmieniaja...ale nie tu smile
      • el_elefante Re: raz w tygodniu pol godziny. 27.04.15, 15:02
        To czemu mu nie darowałeś tych 15 minut po przyjściu ze szkoły od razu, tylko dręczyłeś go każąc czekc do 18?
        smile
        • fogito Re: raz w tygodniu pol godziny. 27.04.15, 19:31
          Bo nie ma nic lepszego niż dręczyć dziecko big_grin
        • camel_3d Re: raz w tygodniu pol godziny. 27.04.15, 19:56
          el_elefante napisał:

> To czemu mu nie darowałeś tych 15 minut po przyjściu ze szkoły od razu, tylko d
          > ręczyłeś go każąc czekc do 18?

bo wtedy juz nie mial ochoty na nic smile))
    • an.16 Re: 7-latek i tablet - ile pozwalacie grać? 27.04.15, 14:48
      Dlaczego chcesz zakazywać, skoro chłopak duzo przebywa na dworze, ma treningi i inne zajęcia, a gry są dla niego relaksem? W końcu jest w domu, a nie w karcerze. A tobie nie zdarza sie klapnąc przed telewizorem, poczytać dla przyjemności czy obejrzeć horror lub komedię? A juz rady typu daj mu lego ... no darujcie. A w czym to lego jest niby lepsze i jaki ma zbawienny wpływ na rozwój dziecka? Przyznaję, że odetchnęłam z wielka ulgą, gdu mój syn w wieku ok. 10 lat wreszcie uwolnił nas i sebie od tych zestawów. Mój syn nigdy nie był "graczem", internetu uzywa do komunikowanie sie głównie, bo jego akurat kontakty rówieśnicze relaksują. Mam zabronić i podsuwać lego? Za to młodsza latorośl płci żeńskiej, uwielbia głupawe filmiki, aplikacje najrózniejsze, a ja rozumiem, że jest to forma odpoczynku. Najwazniejsze że wszystko odstawia gdy pojawi się kolezanka na horyzoncie.
    • jagabaga92 Re: 7-latek i tablet - ile pozwalacie grać? 27.04.15, 14:58
      Mój syn w wieku 7 lat nie miał jeszcze tabletu, ale teraz ma prawie 11 i zaczął "odstawać". Zażyczył sobie tabletu w prezencie. Kupiliśmy. Spędza przy nim czasem godzinkę, czasem 3 dziennie z podziałem np. na 2 części (to głównie w weekendy). Grając w gry tabletowe, wyrobił sobie refleks. Te 3h to wg mnie trochę dużo, ale dopóki nie zawala obowiązków domowych i nauki, niech sobie gra. Jest jedynakiem, więc do zabaw młody często potrzebuje nas, a my nie zawsze mamy na te zabawy czas i ochotę.
    • ida_marcowa1 Re: 7-latek i tablet - ile pozwalacie grać? 27.04.15, 16:37
      jakoś nie przemawia do mnie takie totalne ograniczenie sprzetów komputerowych i traktowanie ich jak wynalazek szatana.prawdą jest, że dzieci sa różne: jedne wmiękaja inne nie, jedne będą wymagały ograniczania a inne same rzucą w kąt. wspólczesny świt jest komputerowy czy nam sieto podoba czy nie. wazne co dziecko robi z tym tabletem, w co gra, do czego mu to sluży. zabawki też moga byc głupie i głupio wykorzystywane, kontakty z rówiesnikami( co niektorymi) mogą być demoralizujące każdy nadmiar jest szkodliwy - bezdyskusyjnie. ale do mnie nie przemawia strategia całkowitego wykluczania. ..taka dziwna mama ze mnie smileraczej bym była za uczeniem rozsądnego uzywania wychodząc z założenia, że zakazany owoc smakuje lepiej
      • fogito Re: 7-latek i tablet - ile pozwalacie grać? 27.04.15, 16:52
        Nie chodzi o to, zeby zakazywac totalnie, tylko o to, zeby dzieciak umial sie czyms zajac bez gapienia sie w ekran. Wiele dzieciakow juz nie potrafi sie niczym zajac jak nie mam w reku komorki albo tableta.
    • budzik11 Re: 7-latek i tablet - ile pozwalacie grać? 27.04.15, 18:59
      viki0 napisała:

sy
      > n nie potrafi sam się sobą zająć poza grami i tv....

a co by robił, jakby nie miał tabletu i tv? Serio pytam, bo tv u nas włączamy rzadko (wiadomości oglądamy, dzieci wieczorynkę, a i to nie zawsze), tabletu ani smartfona w ogóle nie posiadamy. Dzieci potrafią się sobą zająć. Młodszy, 7-latek, w ogóle nie potrzebuje naszego uczestnictwa w zabawie. Ma np. ogromny zestaw "Sekrety elektroniki", i sobie z niego buduje rózne cuda (radio, wiatrak, wyświetlacz cyfr, odtwarzacz różnych dźwięków, mikrofon i potem chodzi sobie nagrywa dźwięki), ma radioodtwarzacz (radio + CD) na którym słucha albo radia (uwielbia), albo audiobooków. Wynajduje sobie rózne konkursy i robi na nie prace (np. O czym one mówią, czy jakieś szkolne, typu ostatnio z okazji Dnia Ziemi zabawka ze śmieci). Czyta książki, ogląda albumy, ma np. ulubiony wielki "Słownik wizualny" i ciągle przychodzi z ciekawostkami "A wiecie, jak się nazywa... <coś tam, np. jakaś część stołu bilardowego>?". Albo studiuje książkę z mapami, ma taką dziecięcą ("Mapy" wyd. Trzy Siostry) i ciągle coś nowego odkrywa. To jest człowiek, który nigdy się nie nudzi smile
      • fogito Re: 7-latek i tablet - ile pozwalacie grać? 27.04.15, 19:32
        Jak mawiała moja mama "inteligentni ludzie nigdy się nie nudzą" wink
    • aurinko Re: 7-latek i tablet - ile pozwalacie grać? 27.04.15, 21:58
      Moje dzieciaki - prawie 8latka i 4latek korzystają z tableta lub laptopa bez ustalonych odgórnie ram czasowych. Czasami jest tak, że przez 2-3 dni nie mają kiedy usiąść do laptopa czy tableta, a czasami siedzą po 1,5h. Zależy co robili danego dnia, jak spędzali czas, ile tego czasu mają, jaka pogoda . Pilnujemy, żeby nie przegięli i żeby była równowaga z innymi zabawami, a od wiosny i tak większość wolnego czasu spędzają poza domem to i coraz rzadziej sięgają po elektronikę.
    • zuleyka.z.talgaru Re: 7-latek i tablet - ile pozwalacie grać? 27.04.15, 22:00
      U nas - ile spędziłeś na dworze - tyle możesz grać. Świetnie się sprawdza smile po całym popołudniu na dworze nie ma mocy na więcej niż 30 min grania.
    • magdalenka79k Re: 7-latek i tablet - ile pozwalacie grać? 28.04.15, 10:16
      Przeleciałam wątek i trochę się zszokowałam, niektórymi wypowiedziami: 7-latki nie potrafia się same sobą zająć i grają po 1-2 godzinie dziennie, moim zdaniem to jest zamknięte koło one dlatego nie potrafią się sobą zająć, nudzą się i relaksują jedynie przy grach bo tyle grają. Nie uważam żeby tablety, komputery i konsole były wytworem szatana ale w tym wieku to powinny byc dodatkiem a nie formą spędzania wolnego czasu. U mnie grania w tygodniu nie ma z wyjątkiem choroby, ferii, wolnego i brzydkiej pogody. Niestety widzę po moim 7-latku jak szybko dzieci wpadają w matnie jakiś miesiąc temu tatuś zakupił młodemu Minecraft i miał zapowiedziane, że gra tylko w weekendy po godzinie dziennie, pierwsza sobota dziecko bardzo przeżywało ale spokojnie podeszło że musi już kończyć, niedziela już gorzej a cały tydzień odliczał dni, godziny do soboty kiedy nadeszła od momentu otwarcia oczu dulczał o gre, po śniadaniu zagrał a jak miał wyłączyć to się zaczeły się pomruki niezadowolenia ale mało tego zamiast zając się jakąś zabawą zaczął się czołgać po podłodze i marudzić, że strasznie mu się nudzi, że jest nieszczęśliwy...ręce mi opdały. Dziecko której do tej pory umiało się samo świetnie bawić lego( godzinami), wariować z bratem wycinać z papieru jakieś konstrukcje...Z pewnością kilka mam zaraz mi napisze, że dlatego się tak zachowywał bo godzina dziennie to było za mało jakby grał do wyrzygu to później cały w skowronkach ruszyłby do innych zabaw. Dobrze, że ładna pogoda się zaczęła ostatni weekend cała sobota na powietrzu nawet nie wspomniał o grze, w niedziele tez trochę na rowerze ale że pogoda była kiepska to więcej w domu, tor przeszkód im urządziłam, który później sami przerabiali i jakoś nikt o grach nie wspominał...W tym wieku ruch=rozwój a nie gry.
    • joxanna1 Re: 7-latek i tablet - ile pozwalacie grać? 28.04.15, 14:27
      Mieliśmy zasadę, że do godziny dziennie na dowolne korzystanie z elektroniki.
      Ale trochę się sypie.

Bo jednak to jest co innego, jak sam sobie gra (przy czym ja akurat uważam Minecrafta za fajną grę), a co innego, jak sobie słucha muzyki na youtubue, a jeszcze co innego, jak ogląda sobie z rodzeństwem film, albo razem z coś grają, albo wyszukuje sobie film zgodny z jego aktualnymi zainteresowaniami (przeszliśmy strażaków, Titanica itp).

I co teraz. Ograniczyć gry? Ale jak jakąś grę akurat pozna, albo coś sobie pracowicie buduje w Minecrafcie i potrzebuje więcej czasu?

Nie chcę też być jakoś bardzo restrykcyjna - jak ma jakąś fazę i akurat interesuje się czymś, to jasne, że woli spędzić czas w internecie czytając o statkach, niż budować z lego. Ale dzieci to nie roboty - nie da się ich zaprogramować raz na zawsze. Za parę dni im coś przechodzi i staram się ukierunkować na coś innego - więcej rowerów, klocków, jakichś zabaw.

W zasadzie ograniczam internet tylko jeśli widzę, że staje się jedynym pomysłem na odprężenie. Jeśli dzieci znajdują czas na kolegów, różne zabawy, swoje wymysły - to nie przesadzam. Są w domu po szkole około 16. Do 21 naprawdę wiele da się zrobić.
      • tusia-mama-jasia Re: 7-latek i tablet - ile pozwalacie grać? 28.04.15, 18:39
        8,5-latek, tabletu brak.
        Opowiadał mi, że w klasie zaczyna się robić żywy temat prezentów komunijnych /wszak I Komunia za 12 dni/ i oczywiście dominuje na tej liście elektronika, zatem więcej teraz się mówi o telefonach, tabletach, grach itd. Młody dawno już powiedział, że taki prezent to mu się wcale z Komunią nie kojarzy, a ja mu powiedziałam, że jak uzna, że tablet by mu się przydał, to niech mi powie, to nie jest jakiś nieosiągalny cud techniki w dzisiejszych czasach. Zastanowimy się, do czego mógłby się przydać i kupimy. Jako narzędzie, nie jako wyśniony prezent, któremu tylko dodaje się taką formą atrakcyjności.
        Junior sam doszedł do wniosku, że właściwie... do niczego mu to na razie. Jest laptop z internetem, po cóż drugie urządzenie?
        Zatem jako się rzekło, laptopa brak na razie.
        A granie na kompie - syn sam sobie wymyślił limit 30 minut na tydzień. Nigdy jeszcze tego limitu nie wykorzystał. Ostatnio parę razy bawiliśmy się Pouem, którego mu ściągnęłam na mój telefon, Minecrafta takoż ma na moim telefonie, grał chyba ze 2 razy w ostatnim miesiącu, za każdym razem jakieś 20 minut. Pilnuje czasu, który uzgodnimy, czasem sam prosi "powiesz mi, jak czas minie? bo ja dzisiaj nie pilnuję". Jak sygnalizuję, że koniec, to koniec, nie ma problemu. Ale też mamy umowę, że jeśli chce skończyć jakiś krótki poziom czy jakąś napoczętą budowlę, to może skończyć, nie chodzi przecież o siedzenie ze stoperem, tylko o zdrowy rozsądek, zwłaszcza, że on naprawdę gra bardzo, bardzo mało. A może inni za dużo, z tego co tu czytam...
        Szukanie informacji w necie to inna para kaloszy, najczęściej robimy to razem, tu nie ma limitu - szuka się, aż się znajdzie wink Ale zwykle nie trwa to długo mimo wszystko.
        Ostatnio lubimy jakiejś muzyki posłuchać sobie z kompa, oglądając przy tym teledysk czy kawałek koncertu i to też jest fajne.
        W ramach pomysłów na zagospodarowanie wolnego czasu komp jakoś niezwykle rzadko przychodzi Młodemu do głowy, co mnie bardzo cieszy.
    • el_elefante Re: 7-latek i tablet - ile pozwalacie grać? 29.04.15, 11:15
      Gdy wspominam jak to było ze mną, to w wieku 7 lat nie miałem nawet pojęcia że kiedyś będą komputery, tablety i smartfony. TV było czarno-białe marki Neptun i dwa programy do wyboru. Czas spędzało się głównie na podwórku. Ale nie w tym rzecz. Pierwszy komp (12MHz, 30MB HDD i karta Herkules - potęga!) miałem na studiach. A i tak mnie gry wciągnęły na tyle, że zaczęły mi przeszkadzać w nauce.
      Morał z tego taki, że nawet jak teraz będziemy reglamentować i odcinać, to i tak niczego nie gwarantuje. Co więcej, im bardziej restrykcyjnie się coś reglamentuje, tym większy jęzor na to wisi. I jak się kiedyś dorwie, to tym bardziej będzie się chciało nachapać. Ze wszystkim tak jest, nie tylko z grami.
      A recepty uniwersalnej nie ma, bo każdy egzemplarz jest inny i wymaga indywidualnego traktowania.
      • viki0 Re: 7-latek i tablet - ile pozwalacie grać? 29.04.15, 12:36
        Widzę, że co rodzic to inne podejściewink ja osobiście uważam że gry komputerowe itp to marnowanie czasu i zawsze młodego goniłam ale teraz z braku czasu mu przyzwalam i widze że jak nie wprowadzam limitów to za bardzo w to wsiąka niestety... nie chcę też zupełnie zakazywać bo to też nie ma sensu... wszyscy koledzy synka mają i grywają na tabletach i psp i często jest to też tematem ich wspólnych rozmów... a nie chce by odstawał za bardzo... wróce raczej do naszych starych zasad 3 dni w tygodniu po 1 - 1,5 h (nie jeden po drugim) bo wtedy w dni bez grania będzie musiał sobie czas organizować i pewnie przypomni sobie o innych zabawach...
        • pasik Re: 7-latek i tablet - ile pozwalacie grać? 29.04.15, 22:59
          Moja 8 latka niestety lubi "wsiąkać" ma więc ustalane ramy czasowe z bonusowymi godzinami. Co drugi dzień 1h + weekend 2 h dziennie.....obecnie niewykorzystywany...bo najczęściej nas w domu nie masmile
          Syn 15 l....też ograniczenia czasowe...przystosowali się obaj.
    • aagnes Re: 7-latek i tablet - ile pozwalacie grać? 30.04.15, 09:25
      Dla mojej 7 letniej córki nie ma gier i nie bedzie jeszcze dlugo, dlugo - jedynie pstrykanie na mojej komorce jak np: jedziemy gdzies kilka godzin. Dla dziecka gry, komputer, tablet to rycie mózgu, za kilka lat bedziecie pisac posty - jak wyleczyc z uzaleznienia od gier 10 latka. Rozumiem, ze pokusa dla rodzicow jest bardzo silna - pozbycie sie dziecka na kilka godzin. komputer bedzie u nas dostepny tylko wtedy kiedy bedzie taki wymóg w szkoel, ze bez tego ani rusz.
      • zuleyka.z.talgaru Re: 7-latek i tablet - ile pozwalacie grać? 30.04.15, 09:52
        Gorzej jak Ci się dzieciak urwie ze smyczy.
        • viki0 Re: 7-latek i tablet - ile pozwalacie grać? 30.04.15, 10:02
          No właśnie... tak jak ktoś pisał już wyżej: "zakazany owoc najbardziej smakuje"... no chyba że córa sama z siebie nie jest zainteresowana grami lub nie poznała jeszcze ich "smaku" to inna sprawa no i wtedy tylko pozazdrościć..... ja nie proponuje dziecku gier by się go pozbyć... on sam się ich domaga... poznał wśród rówieśników a że jest chłopakiem to ten temat napewno bardziej go absorbuje niż niejedną dziewczynkę...
          • aagnes Re: 7-latek i tablet - ile pozwalacie grać? 30.04.15, 12:00
            Na wszystko przyjdzie czas i pora - uwazam, ze wartoby zadac sobie pytanie - dlaczego moje dziecko nie potrafi zajac sie czyms innym, dlaczego tak wyczekuje tych chwil z komputerem i dlaczego ja jako rodzic nie spedzam czasu z dzieckiem.
            corka zna gry i wie do czego sluzy komputer (do pracy), ale sleczenia nad kompem nie ma i nie bedzie.
            • slonko1335 Re: 7-latek i tablet - ile pozwalacie grać? 30.04.15, 12:13
              Jeszcze weź po uwagę, że dzieci są różne i mają różne charaktery...ja mam dwójkę-dla jednego komputer może nie istnieć, drugie mógłby być przyklejone cały czas. Jedno i drugie ma bardzo ograniczony dostęp do wszelkiej elektroniki i tak o ile dla córki jest on wystarczający całkowicie i z reguły nie ma potrzeby wykorzystania całego czasu przeznaczonego na korzystanie z komputera tak synowi jest zawsze mało....a to on spędza długie godziny biegając na podwórku z kolegami a ona wtedy częściej siedzi w domu i znajduje sobie inne zajęcia, ona woli porysować, pograć w coś czy poukładać puzzle on na rzecz komputera zrezygnuje z wszystkiego.
              • aagnes Re: 7-latek i tablet - ile pozwalacie grać? 30.04.15, 12:39
                Z rok temu corka miala taki etap, ze po prostu musiala pograc, cos zobaczyc w internecie i widzialam, ze zycie bez tego traci dla niej sens wiec zrobilismy eksperyment - prosze bardzo - masz - graj i nie wiem trwalo to moze tydzien, moze dwa i przeszlo zupelnie. wiec teraz nie ma, bo ja mam glebokie przekonanie, ze gry komputerowe to naprawde kupa zasmiecajaca dziecku mózg - trzeba zalozyc ze za pare lat przylgnie do komputera na dobre wiec teraz - dopoki mamy wplyw na dzieci, nie idziemy na latwizne i spedzamy z nim czas, albo po prostu niech sie ucza, ze mozna sie rowniez ponudzic. te biedne dzieciaczyny sa non stop bombardowane bodźcami w przedszkolu i szkole i naprawde potrzebują wyciszenia - a nie - oczekiwanie na komputer - granie a potem frustracja z odstawienia i czekanie do jutra.
                troche szacunku do wlasnych dzieci i co wazniejsze - uwagi im poswieconej nie zaszkodzi.
                • zuleyka.z.talgaru Re: 7-latek i tablet - ile pozwalacie grać? 30.04.15, 12:48
                  Sugerujesz, że rodzice WSZYSTKICH dzieci, które mają dostęp do komputerów, telefonów i tabletów, plejstejszynów itp. NIE poświęcają uwagi dzieciom, nie spędzają z nimi czasu?! Zaiste debilna sugestia.
                  • aagnes Re: 7-latek i tablet - ile pozwalacie grać? 30.04.15, 13:49
                    tak, dokladnie to napisalam.
                    rece opadają
                • slonko1335 Re: 7-latek i tablet - ile pozwalacie grać? 30.04.15, 16:50
                  bo ja mam glebokie przekonanie, ze
                  > gry komputerowe to naprawde kupa zasmiecajaca dziecku mózg -

no ale to przeczy całkowicie temu co napisałaś wcześniej , inaczej zaśmiecony graniem mózg chciałby więcej a nie przeszłoby mu po dwóch tygodniach.....

Masz po prostu dziecko takie jak moja córka, ma taki charakter, że nie utonie w takiej rozrywce i tyle, mam dwoje dzieci zupełnie różnych pod tym kątem i widzę ile zależy od podatności danego osobnika..

No i kolejna Twoja teoria która się nie sprawdza kompletnie w naszej rodzinie-to nasz czas spędzany z dzieckiem -to akurat syn ma go więcej niż córka a to jej nie ciągnie do grania a jego wręcz przeciwnie....
                  • aagnes Re: 7-latek i tablet - ile pozwalacie grać? 05.05.15, 14:22
                    ja naprawde nie mam na mysli rodzicow takich ja Ty czy ja. pogadaj z ludzmi i zobaczysz - dzieciaki w wieku 6-7 lat juz od dawna maja swoje laptopy, tablety, komorki - nieraz wszystko razem i graja do upadlego (do zasniecia nad kompem) - nawet nie chce sobie wyobrazac jaki to ma wplyw na te biedne łepetyny dzieciakow.
    • camel_3d fajny artykul... 30.04.15, 10:00
      niestety po niemiecku, ale ogolnie.. dotyczy malych dzieci 2-3 latkow.

w zasadzie sprowadza sie do jednego ilosc czasu spedzona przy tabletach, telefonach, komputerach w przypadku malych dzeici jest "uzalezniona" najczesciej od statusu splecznego rodzicow i ich wyksztalcenia. Im nizy status i wyksztalcenie tym wiecej czasu dziecko juz od 6-7 miesiaca) spedza przy mediak. W wielu przydkach umotywowane jest to obyciem sie z mediami i edukacyjna wartosci amediow.

www.faz.net/aktuell/wissen/mensch-gene/smartphone-nutzung-wenn-das-baby-scrollt-13562142.html
    • annubis74 Re: 7-latek i tablet - ile pozwalacie grać? 13.07.15, 18:18
      pozwalam korzystać z komputera - czasem. moja 7latka czasem coś ogląda, czasem gra w gry, uczy się angielskiego. tableta młoda nie posiada i raczej póki co nie dostanie. 7latek znakomicie potrafi sie zając sam sobą i nie wszystkie zabawy trzeba planwać i aranżować. możliwości - setki zależnie od tego co lubi
    • lucyjkama Re: 7-latek i tablet - ile pozwalacie grać? 14.07.15, 18:17
      Sporadycznie. Raz na 3-4 tygodnie przez 20-30 minut pozwalam pobuszować na stronce z grami. No i w szkole jeszcze dziecko gra na informatyce. Pod koniec lekcji jak już dzieci zrobią co miały zrobić pani pozwala grać (czyli z 15 minut w tygodniu kiedy jest szkoła). Córka 6,5 roku.
    • nena20 Re: 7-latek i tablet - ile pozwalacie grać? 24.07.15, 22:49
      wcale, nie wiem po co komu gry
      • miggotkka33 Re: 7-latek i tablet - ile pozwalacie grać? 28.07.15, 11:12
        my w domu stawiamy na aktywność plastyczną, rozwijanie wyobraźni, a nawet wzięliśmy udział w konkursie wakacje z kartą pko junior, gdzie zrobiliśmy kolarz przedstawiający wakacje z kartą pko junior. Może coś wygramy smile
    • valtho Re: 7-latek i tablet - ile pozwalacie grać? 28.07.15, 11:37
      8 latek/10 latka - gra/ogląda w samochodzie w czasie drogi do szkoły - około godziny. W czasie roku szkolnego oprócz tego, w tygodniu jest zakaz tv i tabletów nie licząc gier edukacyjnych. W związku z tym bardzo się wciągnęli w gry z tabliczką mnożenia i gramatyką/ortografią smile. W weekendy sporo zajęć/wyjść. więc również mało czasu na gry/tv. Niestety tv/gry pozostają szczególnie dla 8 latka wielką atrakcją i ciągle trwa dyskusja - czy może/ile może/ dlaczego nie może - co doprowadza mnie do szału, bo generalnie uważam gry/tv za stratę czasu.
      • nevada_r Re: 7-latek i tablet - ile pozwalacie grać? 28.07.15, 11:52
        >co doprowadza mnie do szału, bo generalnie uważam gry/tv za stratę czasu.

No to niech cię nie doprowadza, bo to forma spędzania wolnego czasu równie dobra, jak każda inna. Rozumiem, że pewnie wolałabyś, żeby dzieci z własnej woli czytały i grały na skrzypcach lub na pianinie w wolnym czasie, no ale... tongue_out
        • valtho Re: 7-latek i tablet - ile pozwalacie grać? 28.07.15, 16:42
          Tak - mam takie marzenie - dzieci czytające z radością z własnej, nieprzymuszonej woli, zamiast grania na tablecie smile. Skrzypce i pianino mogę odpuścić, może być jakiś sport zamiast smile.
          • nevada_r Re: 7-latek i tablet - ile pozwalacie grać? 28.07.15, 17:57
            Myślę, że może ci się udać opcja: granie + czytanie + spotkania z przyjaciółmi + sport +masa innych fajnych rzeczy. wink

I nie stawiaj gier w opozycji do czytania, bo tobie się zdaje, że to taka bezwartościowa rozrywka, a wcale niekoniecznie. Masa gier uczy logicznego myślenia, taktyki, rozwija język, umiejętności czytania [tak, tak - w wielu grach trzeba czytać kilometry tekstu, żeby wiedzieć, co robić dalej] i innych.
    • natalie_rushman Re: 7-latek i tablet - ile pozwalacie grać? 30.07.15, 03:22
      Moja czyta książki, rysuje komiksy...
      Czytała płynnie proste książki w wieku 7 lat.
      Teraz ma 9 i muszę wyganiać do spania, bo książka jest za ciekawa i nie sposób się od niej oderwać.
    • barbie09.07 Re: 7-latek i tablet - ile pozwalacie grać? 14.08.15, 10:30
      U nas nie ma ograniczeń, ale też córka niespełna ośmioletnia nie sięga prawie wcale po niego. Czasem tygodniami tablet się kurzy, czasem godzinę posiedzi raz na tydzień. Jakoś ją to nie wciągnęło, telefonu komórkowego nie ma również. Z komputera nie korzysta.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka