Dodaj do ulubionych

7-letni wegetarianin, co robić?

30.07.15, 23:46
Nie sądziłam, że kiedyś będę miała taki problem, a już w tym wieku jest to dla mnie skrajnym zaskoczeniem! Przyznaję szczerze, zaskoczyły mnie to nagle.... Jestem świadoma, że nastoletnie dziecko może mieć różne fanaberie, ale 7-latek?... Dotychczas, mój syn jadł prawie wszystko, uwielbiał cielęcinkę, wątróbkę, ryby itp... Nagle, od jakiś 3 miesięcy unika mięsa, jedyne co ,,toleruje" to ryby. W końcu zadałam mu pytanie, dlaczego nie je mięsa, wtedy odpowiedział mi, że nie ,,będzie jadł niczego, co wcześniej zabili ludzie, nie będzie jadł ani, ,,sierściuchów", ani ,,pierzastych" stworków". I trzyma się tego bezwzględnie od paru miesięcy. Nie wiem, martwi mnie to, bo w naszej rodzinie nie ma wzorców wege, ale posiłki jego ograniczają się tylko do warzyw( za wyjątkiem buraków) i owoców plus nabaiał.
Teoretycznie i tak niby wyjątkowo zdrowo odrzywia się, jak na dziecko w wieku lat 7-miu, mimo tego uważam, że wiele wartości odżywczych jest lepiej przyswajalnych w formie mięsnej niż roślinnej! Nie wiem, co mam robić? Uszanować jego obecne ,,klimaty" czy zaingerować? Boję, się że brak naszej reakcji spotęguje, jego zachowania?
Obserwuj wątek
    • mw144 Re: 7-letni wegetarianin, co robić? 31.07.15, 07:43
      Jeśli nie masz doświadczenia to poczytaj sobie blogi wegetariańskie/wegańskie, jest tego sporo. No i absolutnie nie ingerować, bo i po co? Spożywanie zwłok jeszcze nikomu na dobre nie wyszło.
    • nevada_r Re: 7-letni wegetarianin, co robić? 31.07.15, 08:30
      Chyba zgłupiałaś całkiem, martwisz się tak, jakby ci miał umrzeć z głodu na suchoty. Zaakceptuj jego podejście, gotuj mu zdrowo wegetariańskie potrawy, i w ogóle się odczep.

Nie rozumiem takich matek [no niestety, uważam, że reagujesz idiotycznie i histerycznie], no po prostu nie rozumiem. Dziecko ci je zdrowo, a ty histeryzujesz.
    • mama2na6 Re: 7-letni wegetarianin, co robić? 31.07.15, 11:42
      Tylko się cieszyć . Samo zdrowie 😃
    • aleksandra1357 Re: 7-letni wegetarianin, co robić? 31.07.15, 13:06
      Co robić? Cieszyć się, że dziecko nie jada przyjaciół.
    • angazetka Re: 7-letni wegetarianin, co robić? 31.07.15, 13:09
      Dokształcić się w zakresie diety wege i dać dziecku zyć, jak chce.
    • truscaveczka Re: 7-letni wegetarianin, co robić? 31.07.15, 15:54
      Zrobić mu ruskie pierogi wink
      Serio, dzieci i tak przeważnie za dużo białka jedzą, poza tym w jajkach i mleku jest wszystko co trzeba.
    • klubgogo Re: 7-letni wegetarianin, co robić? 31.07.15, 19:18
      Poczekać, nie nalegać, uszanować, pomagać w wyborze posiłków wege, ale nie tylko warzywno-owocowych, zapewnić dostęp do zbilansowanej diety. Może mu to przejdzie, gdy jesienią pojawi się zapotrzebowanie na tłustsze i bardziej pożywne posiłki.
      Zwróć uwagę, że na światopogląd syna nałożył się sezon na warzywa, kiedy organizm nie domaga się białka zwierzęcego. Sama od 3 miesięcy jem wyłącznie warzywa, owoce i odrobinę nabiału.
      • zjawa1 Re: 7-letni wegetarianin, co robić? 31.07.15, 23:28
        Może macie racje, nie będę Go zmuszać na siłę. Sama kiedyś miałam epizod wege, choć w wieku lat 20-tu, trwający 2 lata, morfologia wtedy idealna. Jednak i tak jestem zaniepokojona, czy mu to nie zaszkodzi? Jest w okresie wzrostu, chudy jak patyk. Jego przykładowy-akurat dzisiejszy jadłospis. Dwa jajka na pół twardo plus masełko i bułka. Potem, jakieś dwie godzinki później, dwie nektarynki. Obiad około 14 naleśniki ze szpinakiem( szpinak zrobiłam z liści świeżych) do tego sos jogurtowo-czosnkowy. W miedzy czasie skok ze świeżo wyciskanych grejpfrutów. Kolacja bułka kajzerka z serem żółtym, pomidorem i szczypiorkiem. Mniej więcje tak się teraz odżywia. Może faktycznie moje obawy są nie uzasadnione. Jednak wolałam zapytać.
        • zjawa1 Re: 7-letni wegetarianin, co robić? 31.07.15, 23:36
          I jeszcze, żeby przybliżyć jego parametry, bo są dość oryginalne, Tak, jak już wyżej wspominałam jest bardzo szczupły ma 134,5 cm (mierzony i ważony z końcem czerwca) i niecałe 23 kg.
        • nevada_r Re: 7-letni wegetarianin, co robić? 02.08.15, 11:31
          Jezu. NIE ZASZKODZI. Przestań sobie wkręcać i przestań biedaka męczyć, bo cię znienawidzi, jak mu ciągle będziesz jęczeć o to jedzenie.
        • angazetka Re: 7-letni wegetarianin, co robić? 02.08.15, 13:13
          Je sporo i rozmaite rzeczy. Będzie dobrze. Luz.
        • koza_w_rajtuzach Re: 7-letni wegetarianin, co robić? 02.08.15, 18:55
          Twój syn bardzo fajnie się odżywia. Co do parametrów, to są w porządku, jest bardzo szczupły, ale w przyszłości i tak może być gruby wink.
        • aleksandra1977 Re: 7-letni wegetarianin, co robić? 03.08.15, 11:13
          dorzuc do tego ziarna, orzechy w formie przekaski. Jezeli sie da, to zastap czesc pieczywa pszennego pelnoziarnistym, zamiast bialego ryzu - naturalny.
          • zjawa1 Re: 7-letni wegetarianin, co robić? 06.08.15, 22:54
            aleksandra1977 napisała:

> dorzuc do tego ziarna, orzechy w formie przekaski. Jezeli sie da, to zastap cze
            > sc pieczywa pszennego pelnoziarnistym, zamiast bialego ryzu - naturalny.
            >
            Jadamy tak, jak piszesz. Ale bardzo słuszna uwaga! Orzechy uwielbia każdego rodzaju!
            W chwili obecnej wraz z synem ,żyje" na kaszysmile i makaronie pełnoziarnistymsmile Szczerze, jego dieta jest korzystna i dla nassmile Dostosowałam się do syna i waga spadła około 4 kg w ciągu 2 miesięcy a jem do syta i ruch mam taki jak dotychczassmile
    • camel_3d przesadzasz.... 03.08.15, 00:13
      jakie wartosci odzywcze? mieso jest pelne hormonow i antybiotykow.. chyba ze kupujesz najwyzszej jakosci, bio..z bog wie skadsmile

daj mu spokoj... i niech je warzywa i owoce, ryby, sushi...

• mama-ola Re: 7-letni wegetarianin, co robić? 03.08.15, 09:12
      Musisz się porządnie dokształcić w tym temacie. Książki, blogi, fora, spisy diet. Na początku będzie Ci ciężko wszystkiego się nauczyć, ale potem wejdzie to w nawyk. Nie roztyj go na samych makaronach.
    • czaplaczarna Re: 7-letni wegetarianin, co robić? 03.08.15, 10:45
      Poszłabym z dzieckiem do dobrego dietetyka, żeby nie okazało się że syn je ciągle 4 rzeczy na krzyż.
      Dietetyk przepyta syna o ulubione i lubiane produkty, zaproponuje wyjątkowo wartościowe produkty lub połączenia, skomponuje zbilansowaną dietę i wręczy jadłospis, propozycje dań - szczególnie obiadowo-kolacyjnych, do których najczęściej brakuje pomysłów ...
      Nic strasznego smile
      • nevada_r Re: 7-letni wegetarianin, co robić? 03.08.15, 10:47
        No ale przecież autorka wątku napisała, co jej dzieciak je, i na pewno nie można powiedzieć, że je 4 rzeczy na krzyż...
    • aleksandra1977 Re: 7-letni wegetarianin, co robić? 03.08.15, 10:51
      nie rozumiem Twojego zaskoczenia. Tak jakby wielka krzywda mu sie dziala. Uszanuj jego wybor. "Walka" i swoimi argumentami nic nie osiagniesz. Przeciez nie musi miec identycznych przekonan jak Wy. Je owoce, warzywa, nabial - czyli poszedl w kierunku laktowegetarianizmu ale z uwzglednieniem ryb. Moja rodzina od zawsze tak zyje. Dzieci nie znaja smaku innego miesa niz ryby. Nigdy nie bylo zadnych problemow z anemia, bez nadwagi, zeby zdrowe. Przypilnuj, zeby jego posilki byly urozmaicone i nie boj sie jego wyboru.
      • zjawa1 Re: aleksandra1977 06.08.15, 23:21
        Powiem Ci, że ,,poszłam na kompromis"... Gotuję, to co syn chce i sama się tak od dobrych paru miesięcy odżywiam. Co ciekawe, od kilkunastu lat miałam problemy hormonalne, usłyszałam parę lat temu wyrok, do końca muszę brać hormony( miałam bardzo często okres, i to bardzo obfity)! Odkąd jem tak jak syn, a więc zero kurczaków, świnek i krówek- tylko ryby- o dziwo i puki co od około 4 miesięcy okres mam książkowy po odstawieniu hormonów.
        Jednak ueważam, że to nie wina mięsa ale tego, czym je faszerują!!
        Jeśli chodzi o ryby to w 90% jadamy dorsze atlantyckie. Co, do pozostałej żywności, jaja i sery w sklepach ekologicznych, warzywa w klasycznych ,,warzywniakach". Mleko pijamy z firmy Robico.
        • aleksandra1977 Re: aleksandra1977 07.08.15, 16:53
          smile fajnie, ze widzisz efekty nowego stylu zycia. Mnie tez takie odzywianie sluzy.
    • hankam Re: 7-letni wegetarianin, co robić? 03.08.15, 12:17
      Je ryby? To OK. Wyobraź sobie, że jest małym Japończykiem. wink

Moja córka przeszła na taką dietę w wieku 10 lat, więc nieco później, ale z dziećmi tak bywa.
      Wasza reakcja też może spotęgować jego upór. Nic tak nie utwierdzało mojej córki w jej niechęci do mięsa, co prośby, groźby, błagania, namowy, podstępy i szantaże babci.
      • hankam Re: 7-letni wegetarianin, co robić? 03.08.15, 12:20
        A poza tym jak je nabiał i ryby, to zadne wege, tak naprawdę.
        • zjawa1 Re: hankam 06.08.15, 23:10
          Ja nie pisałam o weganizmie, ale o wegetarianizmiesmile
          • hankam Re: hankam 08.08.15, 22:08
            Ale ryby to już nie wegetarianizm.
    • mama303 Re: 7-letni wegetarianin, co robić? 08.08.15, 08:50
      dziecko w tym wieku nie może jeśc samych warzyw. Może oczywiscie nie jeść mięsa ale za to musi jeśc sporo innego białka. Moja córka tez miałą taki pomysł ale jak jej powiedziałąm, że owszem pochwalam słuszne poglady ale bedzie musiała jeść dużo innego białka / którego oprócz sera nie lubi/ odechciało jej się.
      • aleksandra1977 Re: 7-letni wegetarianin, co robić? 08.08.15, 10:21
        jak mnie irytuja takie opinie. Sa dzieci z rodzin weganskich, ktore nigdy nie mialy w ustach nic, co pochodzi od zwierzat i swietnie sie rozwijaja i sa zdrowe. Takie mowienie o szkodliwosci tego typu stylu zycia mogloby miec racje bytu, jezeli ktos, kto w ten sposob sie odzywia nie mial pojecia o tym, jak robic to z glowa. Nie chodzi o to przeciez, ze ze zwyklej diety przecietnego Kowalskiego wyrzycamy wszystko co odzwierzece i zostajemy z 2 warzywami na krzyz. Decydujac sie na eliminacje produktow odzwierzecych trzeba dobrze skomponowac pelnowartosciowy jadlospis z tego, co zostaje do dyspozycji. Najlatwiej powiedziec: "dziecko nie moze jesc samych warzyw" - typowe stwierdzenie tych, ktorzy postrzegaja weganizm jak dotychczasowe menu bez kanapki z szynki...
        • mama303 Re: 7-letni wegetarianin, co robić? 09.08.15, 10:33
          aleksandra1977 napisała:

> jak mnie irytuja takie opinie. Sa dzieci z rodzin weganskich, ktore nigdy nie m
          > ialy w ustach nic, co pochodzi od zwierzat i swietnie sie rozwijaja i sa zdrowe

może źle sie wyraziłam ale jedno jest pewne dziecko rozwijajace sie i rosnące musi jeśc białko i to wcale nie mało. Jeżeli ktos jest w stanie z roslin ułożyć diete z odpowiednia iloscia białka to bardzo proszę ale nie jest to łatwe.
          • aleksandra1977 Re: 7-letni wegetarianin, co robić? 09.08.15, 14:24
            jest łatwe, o ile wiesz, z czego wybrac. To co napisalas, to jakis stereotyp.
            • aleksandra1977 Re: 7-letni wegetarianin, co robić? 09.08.15, 14:32
              przyklad: pistacje maja wiecej bialka w 100g niz kurczak, podobnie np. soja i twarog, w 100g jogurtu jest 5x mniej bialka niz np. w 100g migalow... 100g kaszy gryczanej ma porownywalna ilosc bialka niz np. 100g kaczki...w 100g soi jest 2x wiecej bialka niz w 100g cielecej lopatki. Naprawde da sie bez problemu zastapic bialko zwierzece roslinnym. Tyle tylko, ze taki posilek jest bardziej czasochlonny. Prosciej i szybciej jest wrzucic na patelnie kawalek miesa niz laczyc ze soba kilka roznych skladnikow roslinnych wymagajacych roznej obrobki.
              • mama303 Re: 7-letni wegetarianin, co robić? 09.08.15, 21:14
                wiec ok, jeśli dziecko lubi strączkowe to można ułożyć dietę ale np. dla mojej córki, która strączkowych nie lubi a na soję jest w ogóle uczulona co zaproponowałabyś? Bo chciała zostać wegetarianką.
                • aleksandra1977 Re: 7-letni wegetarianin, co robić? 10.08.15, 16:48
                  kasze gryczana, ryz naturalny, quinoa, migdaly, orzechy (brazylijskie, wloskie, pistacje), nasiona slonecznika, dyni, kuskus, wszystkie zboza (byle nieoczyszczone), amarantus, otreby pszenne, zarodki pszenne/owsiane. sezam. Nie chodzi o to, zeby tego bylo duzo na talerzu, nie jak porcja miesa, ktora masz zastapic. Jako dodatek do dowolnych warzyw, czy owocow, ktore juz masz na talerzu, czy przekaska kilka razy w ciagu dnia. Dzis u nas nalesniki z mleka kokosowego (bez jajek) + rozsmazone jablka z cynamonem. Calosc posypana platkami migdalow.
            • mama303 Re: 7-letni wegetarianin, co robić? 09.08.15, 21:02
              ale nie masz zbyt wiele produktów do wyboru, dlatego jest trudne. Rośliny strączkowe nie wszystkim pasują i nie na wszystkich dobrze działają, a poza strączkowymi to juz naprawdę niewiele jest roślinnych produktów bogatych w białko.więc z czego tu wybierać, żeby było smacznie?
    • froshka66 Re: 7-letni wegetarianin, co robić?- ingerencja 09.08.15, 22:14
      czy zaingerować?

A konkretnie jak taka ingerencje sobie wyobrażasz?
      KAŻESZ mu zjesc?
      Nakarmisz na siłę?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka