Dodaj do ulubionych

wyprawka do 4 klasy sp

13.08.15, 10:07
Słuchajcie, potrzebuję podpowiedzi doświadczonych w sprawie wyprawki dla czwartoklasisty.
Ile i jakie zeszyty kupić (30-kartkowe będą ok?), lepiej z marginesami czy bez, na plastykę trzeba cały zestaw jak w latach ubiegłych (farby, plastelina, bloki w różnych rozmiarach, papiery kolorowe, bibuły itd), czy już może mniej tego potrzeba? Coś jeszcze? Cyrkiel?
Obserwuj wątek
    • morekac Re: wyprawka do 4 klasy sp 13.08.15, 11:04
      Ile i jakie zeszyty kupić (30-kartkowe będą ok?), lepiej z marginesami czy bez,
      A potem nauczyciel zażyczy sobie innego niż macie...
    • kub-ma Re: wyprawka do 4 klasy sp 13.08.15, 11:11
      Większość nauczycieli nie ma specjalnych wymagań co do zeszytów, ale kto wie.
      Ja swoim uczniom do matematyki proponowałam 32-kartkowe, żeby dzieciaki nie dźwigały grubszych. Zestaw przyborów geometrycznych łącznie z cyrklem musi być.
      Moje dziecko na plastykę musiało mieć wszystko to co napisałaś, a i tak w czasie roku szkolnego okazywało się często, że jeszcze coś trzeba kupić smile
    • agni71 Re: wyprawka do 4 klasy sp 13.08.15, 12:47
      U nas nauczyciele sugerowali grubsze zeszyty, ale ja sie zbuntowałam i miały 32-kartkowe, ze względu na ciężar. Jesli to nie problem dla was, to do matematyki i polskiego możecie kupić grubsze, na tych przedmiotach najwięcej się pisze. Do polskiego, ale chyba od V lub VI klasy wymagany był duży zeszyt A5 w twardych okładkach. Na przyrodę od IV klasy równiez w twardych okładkach, poniewaz wychodzili czasem na lekcjach w plener i trzeba było notować, a to wygodniej robić w zeszycie w twardej okładce.
      Przybory geometryczne na matematykę, włącznie z cyrklem.
      Na plastyce u nas jest bardzo wygodne rozwiązanie, bo na pocz. roku mozna wpłacic określoną (niewygórowaną, moim zdaniem) kwotę nauczycielowi, który kupuje potrzebne materiały, przechowuje je w klasie i udostepnia dzieciom do uzytku na lekcji. Nie trzeba sie martwić, że cos nagle potrzebne.

Podsumowując, ja mojej aktualnej czwartoklasistce kupię zeszyty 32-kartkowe. Córka jest drobna, niska, po co ma dźwigać niepotrzebnie. Jesli okaże się, że na przyrodę i polski potrzebne są zeszyty, jak wymieniłam wyżej, to dokupimy na bieżąco. Jako dzienniczek, czyli zeszyt do korespondencji, do notowania i wklejania informacji służą u nas grube zeszyty w twardych okładkach, ale od zeszłego roku jest dziennik elektroniczny, więc może nauczyciele zrezygnują z tradycyjnych dzienniczków.

Zaopatrz oczywiście dziecko w długopisy, ołówki, u nas tez potrzebowali do wykresów cienkopisów czerwonych i chyba czarnych, duzo gumek do ścierania, długopis może byc wymazywalny, bardzo popularny jest Frixion, klej w sztyfcie w większej ilości.
      • magia Re: wyprawka do 4 klasy sp 17.08.15, 09:20
        Już wcześniej to podejrzewałam ,ale teraz jestem pewna, że mamy dzieci w tej samej szkole smile
        Ja tylko dorzucę, że jeśli nie używa się frixiona - mój syn twierdzi, że to długopis dla dzieciaków - to zużywa się straszne ilości korektora. U nas przez całą 4 klasę poszło 10-15 szt. taśmowych.
        Warto się zaopatrzyć w większą ilość.
        • agni71 Re: wyprawka do 4 klasy sp 17.08.15, 21:22
          magia napisała:

> Już wcześniej to podejrzewałam ,ale teraz jestem pewna, że mamy dzieci w tej sa
          > mej szkole smile

smile

A w której klasie będziesz teraz miała dziecko/dzieci? Tzn, nie pytam, czy a, b, czy c, tylko czy V, VI itd. Może nawet mamy w tej samej klasie dzieciaki?
          • magia Re: wyprawka do 4 klasy sp 17.08.15, 23:54
            Będę miała w 4 i 5.
            Tylko ten sztywny zeszyt do przyrody mi nie pasował. U mojego syna w klasie nie ma tego wymagania.
            • agni71 Re: wyprawka do 4 klasy sp 18.08.15, 11:43
              > Tylko ten sztywny zeszyt do przyrody mi nie pasował. U mojego syna w klasie nie
              > ma tego wymagania.

Bo jeden z nauczycieli przyrody go wymaga, a drugi nie, może macie z tym drugim (a raczej drugą?)

Ja tez w tym roku mam czwartoklasistkę smile
    • olga727 Re: wyprawka do 4 klasy sp 13.08.15, 14:56
      avayaa napisał(a):

> Słuchajcie, potrzebuję podpowiedzi doświadczonych w sprawie wyprawki dla czwart
      > oklasisty.
      > Ile i jakie zeszyty kupić (30-kartkowe będą ok?), lepiej z marginesami czy bez,

Tak,zeszyty 32 kartkowe z marginesami (bez marginesów chyba już nawet nie ma). Nawet jeśli nauczyciele chcieliby grubsze/większe to lepiej takich nie kupować,bo to dziecko będzie nosić te zeszyty,a nie nauczyciel/-ka !
      > na plastykę trzeba cały zestaw jak w latach ubiegłych (farby, plastelina, blok
      > i w różnych rozmiarach, papiery kolorowe, bibuły itd), czy już może mniej tego
      > potrzeba? Coś jeszcze? Cyrkiel?

Cała wyprawka plastyczna,dużo kleju w sztyfcie,porządna ostrzynka,białe gumki i oczywiście zestaw geometryczny ze "średniej półki" czyli taki lepszy/bardziej zaawansowany.
      • tusia-mama-jasia Re: wyprawka do 4 klasy sp 13.08.15, 17:14
        A jaki zestaw geometryczny się sprawdza? Cyrkiel, który nie wyzionie ducha od razu? wink
        Też mam OMC 4-klasistę na stanie, zeszyty 32-kartkowe w szerokie linie i w kratkę nabędę, plastykę całą i piórnik jak zawsze. O żadnych szczególnych cienkopisach itd na razie nic mi nie wiadomo, ale takie duperele na bieżąco dokupimy, jeśli nauczyciel wyrazi takie życzenie.
        No i u nas stroje na wf salowe i plenerowe nakazano /dresy/, bo będą nareszcie ćwiczyć do późnej jesieni na dworze. Ale to może tylko z uwagi na "sportowość" klasy od września.
        • olga727 Re: wyprawka do 4 klasy sp 13.08.15, 18:04
          Kup taki porządniejszy zestaw(bogatszy w ilość ekierek,linijek,kątomierzy i ew.wkłady do tegoż cyrkla). Cyrkle na początek kup ze 2 ( 1 z zestawem, a drugi nawet trochę gorszy),bo one wieczne nie są,no i zależy,którym będzie mu łatwiej "operować". Ja kupiłam w zestawie,ale dziecię stwierdziło,że niewygodny i potem kupiłam drugi i było dobrze.
          • k1234561 Re: wyprawka do 4 klasy sp 14.08.15, 11:02
            Jeśli chodzi o cyrkiel to mogę z czystym sumieniem polecić cyrkiel Herlitz z taką specjalną śrubą, pomiędzy ramionami cyrkla do ustawiania średnicy.Cyrkiel jest bardzo porządnie,solidnie wykonany,jest zapakowany w plastikowe pudełko.Ta śruba sprawia,że cyrkiel bardzo szybko i precyzyjnie można ustawić do żądanej średnicy i co najważniejsze cyrkiel nie złoży się podczas rysowania,co wbrew pozorom ma miejsce,kiedy operuje nim jeszcze małowprawna rączka.Jest wersja kolorystyczna dla chłopców i dla dziewczynek.Moja córka obecnie gimnazjalistka pożegnała się z tym cyrklem dopiero w tym roku,choć miała go właśnie od 4 klasy.I to nie dlatego,że się zniszczył tylko wersja kolorystyczna już nie pasowała do gimnazjum (biało-różowa) wink
            A co do reszty przyborów.Zeszyty 32 kartkowe jak najbardziej OK.Ewentualnie do polskiego i matematyki możecie kupić grubsze.Plastyka i Technika wygląda tak samo jak w klasach I-III.Zatem potrzebne będą wszelkiego kalibru bloki (białe,kolorowe,techniczne,rysunkowe),farby,pędzle,plastelina,klej (najlepiej w sztyfcie i to kilka sztuk),nożyczki,kredki ołówkowe i świecowe,może też pani plastyczka zażyczyć sobie pasteli.Ale tu bym się wstrzymała bo są bodajże 2 rodzaje tych pasteli,a tanie nie są ,więc lepiej poczekać.Oczywiście ekierka,linijka,kątomierz,gumki do mazania(porządnie wymazujące a nie rozmazujące),korektor najlepiej w taśmie lub długopis wymazywalny.Ale na przykład w podstawówce mojej córki długopisy wymazywalne były zakazane.
            Zresztą z doświadczenia wiem,że w trakcie roku szkolnego i tak trzeba dokupować pewne rzeczy,bo pani ma takie a takie życzenie.
            • tusia-mama-jasia Re: wyprawka do 4 klasy sp 14.08.15, 23:07
              Dzięki, dziewczyny smile
          • magia Re: wyprawka do 4 klasy sp 17.08.15, 23:58
            No bez przesady. To tylko 4 klasa. Geometria jest tam przez 1.5-2 miesiące, a tego cyrkla nie używa się cały czas.
            IMO każdy da radę. Co do ekierek i kątomierzy też nie ma co przesadzać. Do 4 klasy wystarczy po 1 sztuce linijka, ekierka, kątomierz.
            • olga727 Re: wyprawka do 4 klasy sp 18.08.15, 08:59
              Ale geometria jest aż do końca gimnazjum i lepiej od razu zainwestować w lepszy zestaw geometryczny,niż potem co chwila biegać po jakieś brakujące części.
              • magia Re: wyprawka do 4 klasy sp 18.08.15, 09:52
                Ja nie jestem aż taka optymistą żeby wierzyć, że jakikolwiek zestaw u nas przetrwa tak długo.
                jesli się nie połamie, to zostanie zgubiony.
    • avayaa Re: wyprawka do 4 klasy sp 14.08.15, 23:42
      Dzięki dziewczyny za pomoc. Wszystko dziś zakupiłam w Auchan, tłumów na dziale szkolnym jeszcze nie ma, aczkolwiek widać już większe zainteresowanie tematem .
      Cyrkiel ostatecznie wybrałyśmy herlitza.
      Mam teraz wolne do 1 września smile)

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka