mum2004 07.10.15, 08:03 Siedmiolatek. 127 cm, 21,5 kg. Lekarka od medycyny sportu dala mu pół roku na przybranie 2 kg - inaczej nie podpisze kolejnej zgody na treningi. Faktycznie to tak mało? Myślałam że jest szczuply ale nie jakoś tragicznie.... Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
ida_marcowa1 Re: 127 cm 21 kg 07.10.15, 08:29 moja córka 128/21, ma 7,7 lat . chodzi na karate i nikt nie mówił, że jest za chuda. je co prawda nieduże porcje ale wcina owoce, warzywa. lekarz mówi, że to taki typ...2 kg to może przez rok uda się przybrać na wadze, nie wyobrażam sobie jak miałabym to zrobić? mam stać z pasem nad głową i zmuszać do jedzenia? Odpowiedz Link Zgłoś
mum2004 Re: 127 cm 21 kg 07.10.15, 19:16 O to dokładnie tak jak u nas. Ma 7 i pół. Odpowiedz Link Zgłoś
saszanasza Re: 127 cm 21 kg 07.10.15, 08:37 No chudziak z niego. Moja córka ma 123 cm. i waży 19,5 kg (7 lat), syn (13) ma 155 cm i waży 34,5 kg. Ostatnionauczycielka techniki kazała dzieciakom sprawdzić swoje BMI i syn załamki dostał, bo wyszło źe jest skrajnie niedożywiony, najprawdopodobniej ma anoreksję lub ciężką chorobę. Prawda jest taka, ze kiedyś diagnozowaliśmy go w CZD ijest absolutnie zdrowym okazem. Dietetyczka kazała dolewać mu do potraw olej ryżowy. Moim zdaniem, jeżeli dziecko jest zdrowe, a rodzaj sportu nie jest zbyt obciążający dla osoby o takiej posturze, ja nie widzę przeciwskazań, nie mniej opinia lekarza byłaby wskazana.... Odpowiedz Link Zgłoś
koza_w_rajtuzach Re: 127 cm 21 kg 07.10.15, 09:20 Nie wydaje mi się, żeby to było jakoś źle. Mój 6,5 latek waży 21,5 kg przy 132 cm. Od niemowlaka był szczupły i wysoki i tak mu pozostało. Ale to też zależy jakie kto ma kości. Mój syn jest szczupły, ale nie ma zapadniętych policzków i też nie wygląda na jakiegoś wychudzonego, choć fakt, że jest szczuplejszy od większości chłopców. Odpowiedz Link Zgłoś
mw144 Re: 127 cm 21 kg 07.10.15, 09:40 A sprawdzałaś jak to się ma do siatek centylowych? Tak na oko, to jest w normie. Mój tyle ważył mając ponad 130 wzrostu, bez problemów chodził na aikido, nikt się jego wagi nie czepiał. Wyniki krwi idealne. Odpowiedz Link Zgłoś
magdalenka79k Re: 127 cm 21 kg 07.10.15, 09:52 A ja myślę, że jest chudy, skoro mój syn ma 121 i 22 kg i jest bardzo chudy, to nie ma bata twój tym bardziej musi wyglądać na chudzielca... Odpowiedz Link Zgłoś
1ewok Re: 127 cm 21 kg 07.10.15, 11:10 Wedlug siatek centylowych WHO: - waga do wieku: www.who.int/entity/growthref/wfa_boys_%205_10years_per.pdf?ua=1 - wzrost do wieku: www.who.int/entity/growthref/hfa_boys_5_19years_per.pdf?ua=1 wynika, ze dla 7mio latka (rowno 7) waga jest na 25, a wzrost na 85 centylu. Sprawdz jak sie rozwijal do tej pory i czy nie spadl w centylach. Tutaj masz jeszcze BMI do wieku: www.who.int/entity/growthref/bmifa_boys_5_19years_per.pdf?ua=1 Odpowiedz Link Zgłoś
klubgogo Re: 127 cm 21 kg 07.10.15, 17:50 Moja 7-latka to samo. To normalna budowa. Odpowiedz Link Zgłoś
kai_30 Re: 127 cm 21 kg 07.10.15, 19:08 Sześciolatek - 131 cm, 28 kg. Nie muszę chyba mówić, że moim zdaniem bardzo mało... Odpowiedz Link Zgłoś
zjawa1 Re: kai_30 07.10.15, 23:54 kai_30 napisała: > Sześciolatek - 131 cm, 28 kg. Nie muszę chyba mówić, że moim zdaniem bardzo mał > o... W czym mało? Twoje dziecko ma nadwagę, i to ewidentną! Bez względu na budowę kości! 131 cm wzrostu i 28 kg wagi??? Sorry ale przegięcie i to znaczne! Odpowiedz Link Zgłoś
koza_w_rajtuzach Re: kai_30 08.10.15, 05:42 Twój syn też na chudego nie wygląda. Odpowiedz Link Zgłoś
zjawa1 Re: koza_w_rajtuzach 08.10.15, 13:12 To było do mnie? Coś Ci się chyba pomyliło i to bardzo... Moje dziecko ma 136 cm wzrostu!! I waży tyle, ile wg. siatki centylowej średnio (50 centyl) powinien ważyć chłopiec o wzroście średnio nie przekraczającym statystycznie 130 cm! wiwek 7 lat i 6 miesięcy....A gdzie ty widziałaś mojego syna??? Bo, akurat on słynie z tego, że jest jednym z najszczuplejszych i najdrobniejszych w szkole, dodatkowo jednym z najwyższych w klasach 1-2, zaznaczając, że połowa dzieci jest starsza prawie o rok od mojego dziecka. To jest chodzący patyczak, same szczuplusieńkie kości i mięśnie. Odpowiedz Link Zgłoś
koza_w_rajtuzach Re: koza_w_rajtuzach 09.10.15, 07:37 Moim zdaniem jest gruby. Mój syn zawsze wagowo jest na 25 centylu, nigdy nie dobił 50 centyla, a jeśli chodzi o wzrost to zazwyczaj jest na 97, czasem na 90 spada. No więc Twój ma nadwagę, bo mój syn jest szczuplejszy od Twojego. Prowadzę teraz na Twoim poziomie dyskusję. Uważasz, że każde dziecko, które nie jest tak szczupłe jak Twoje jest spaślakiem, choć to może być całkiem normalnej budowy dziecko. A teraz ja Ci pokazuję, że może być jeszcze szczuplejsze dziecko od Twojego i Twój może przy nim wyglądać masywnie. Poza tym ludzie mają różne kości. Czasami gruba osoba wcale dużo nie waży, a szczupła osoba może ważyć więcej niż na to wskazuje jej budowa. Odpowiedz Link Zgłoś
zjawa1 Re: koza_w_rajtuzach 09.10.15, 22:25 Jak, rozumiem Twój syn jest takiego, samego wzrostu co mój) Jakoś nie piszesz ile ma wzrostu i ile waży?!! Mój już mógłby grać jako statysta akcji rozwijającej się w Niemieckich obozach... Czuj się zaszczycona, że jednak cię nie olałam tylko odpisuje Gdybym miała dziecko na 25 centylu wagowo, to jakoś szczególnie nie chwaliłabym się tym, bo to anomalia! Tak samo jak mieć dziecko powyżej 90 centyla. I przestań ściemniać, że nagle Twoje dziecko znalazło się wzrostowo na 97 centylu)) Kochana, znamy Cię nie od dziś!!! Wstydu oszczędź!! Jak już walisz ściemy, to z klasą ... Wytłumaczę Ci coś, bo jak widzę analiza i synteza w naszym kraju skrajnie kuleje Statystycznie mediana została wyciągnięta i zakreślona na siatkach centylowych. I tak średnia, normalna waga u 7 i pół latka ( chłopca) to 50 centyl a więc 127 i analogicznie przypisana jest ,,idealna" waga( dziecko nie jest otyłe, normalne) do tego wzrostu a więc50-ty centyl to jest 25 kg! Reasumując: Dziecko normalnej budowy( nie bardzo szczupłej) przy wzroście 127 cm powinno ważyć 25 kg. A Ty w nieudolny sposób próbujesz wmówić mi, że dziecko które ma 136 cm i waży 25 kg jest otyłe??? Coś z Tobą jest nie halo i to konkretnie. Po za tym walisz tak prymitywne ściemy, że głowa boli!! Kobieta, może dotychczas miałaś do czynienia tylko z debilami, ale nie tym razem. Przestań wypisywać te, swoje nie logiczne idiotyzmy. Piszesz: ,,Twój syn wagowo zawsze na 25 centylu(...) a jeśli chodzi o wzrost to zawsze na 97" Ty, chyba sama nie wiesz o czym piszesz))) Już udowadniam Ci Twoje wyjątkowo proste kłamstwa-po raz kolejny! Ile Twoje dziecko ma lat? 5, 6, 7 czy 8?? Bez względu na to zaraz, za pomącą centyli zobaczymy ile Twoje dziecko ma wzrostu a ile wagi, wynik może okazać się wstrząsający))) I kolejno wg. centyli dziecko równo 5 letnie wzrost 97 centyl to 121 cm, waga 25 centyla to 17 kg Dziecko równo 6 letnie: wzrost 97 centyl to 127 cm, waga na 25 centylu to 19,5 kg Dziecko równo 7 letnie: wzrost 97 centyl to 135 cm, waga na 25 centylu to 22,5 kg Dziecko równo 8 letnie: wzrost 97 centyl to 141 cm, waga na 25 centylu to 23 kg. Koza i co Ty nam tutaj próbujesz sprzedać? Co? Przestań się wygłupiać, bo się tylko ośmieszasz! Powracając do mojego dziecka ma prawie 7 lat i 6 miesięcy. Wzrost 136 a więc przeszło 70 centyl waga 25 kg a więc 50 centyl. Z tym jednak założeniem, że statystycznie dziecko wagowo(25kg, 50 centyl) w wieku 7 lat i 6 miesięcy ma 127 cm wzrostu (50 centyl)... faktycznie bardzo otyły Odpowiedz Link Zgłoś
franula Re: koza_w_rajtuzach 09.10.15, 23:47 Zjawa, nie zauwazylabys ironii nawet jakby Cie w tykek kopnęła... Przeczytaj post kozy jescze raz, ze zrozumieniem, zamiast sie zacietrzewiac. Odpowiedz Link Zgłoś
koza_w_rajtuzach Re: koza_w_rajtuzach 10.10.15, 08:39 Aha. Tobie wolno jeździć po cudzych dzieciach, co? Nie widziałaś dziecka kai, a jednak je krytykujesz na forum. Moim zdaniem wysokie dziecko może ważyć więcej niż dziecko niskie skoro ma wzrost starszego chłopca. Jakie ma parametry mój syn to pisałam już w tym wątku. Nie jest to ściema, bo od zawsze jest wysoki i szczupły. Nie istnieją spodnie których bym nie zwężała mu w pasie. Nie wygląda jednak źle, na pewno nie jak dziecko z obozu koncentracyjnego, więc współczuję Ci, że Twój syn tak wygląda i jeszcze innym polecasz taki niezdrowy wygląd dziecka. Mój mały jest na 90 centylu wzrostowym (jest zamiennie raz na 90 raz na 97 centylu od niemowlaka) i na 25 wagowo (też od niemowlaka). Każdy ma jednak inną budowę. Twoje słowa skierowane do innych osób na temat ich dzieci mogą się obrócić przeciwko Tobie. Twoje szczupłe dziecko może wyrosnąć na grubego dorosłego i nic wtedy na to nie poradzisz. Odpowiedz Link Zgłoś
lifecolor Re: kai_30 08.10.15, 08:40 Przy takim wzroscie 28 kg jest jak najbardziej prawidłowe Odpowiedz Link Zgłoś
mw144 Re: 127 cm 21 kg 08.10.15, 08:43 kai_30 napisała: > Sześciolatek - 131 cm, 28 kg. Nie muszę chyba mówić, że moim zdaniem bardzo mał > o... Ale coś z tym robisz mam nadzieję? Odpowiedz Link Zgłoś
kai_30 Re: 127 cm 21 kg 08.10.15, 19:46 mw144 napisała: > kai_30 napisała: > > > Sześciolatek - 131 cm, 28 kg. Nie muszę chyba mówić, że moim zdaniem bard > zo mał > > o... > Ale coś z tym robisz mam nadzieję? No, myślałam, żeby jakąś prasę wymyślić, która by go cisnęła od góry, żeby tak nie rósł. Ale nie wiem, czy to coś da, jego bracia też tacy wielcy - piętnastolatek ma 187 cm wzrostu i dalej rośnie, najstarszy jeszcze ciut więcej. Bo chyba nie miałaś na myśli odchudzania dziecka przy prawidłowej wadze? Odpowiedz Link Zgłoś
zjawa1 Re: kai_30 08.10.15, 23:06 Ty chyba sobie zartujesz z tą ,,prawidłową wagą"??? 131 cm i 28 kg??? Przecież on wazy o 3 kg więcej od mojego syna, który jest o 5 cm wyższy! Wiek akurat nie ma tutaj znaczenia. Odpowiedz Link Zgłoś
1ewok Re: kai_30 09.10.15, 14:19 BMI dziecka 6cio letniego o wzroscie 131 i wadze 28 wynosi 16.32, co daje 75-80 centyl. Nadwaga jest powyzej 85 centyla, wiec dziecko moze nie jest wychudzone ale nie jest tez otyle. Odpowiedz Link Zgłoś
rulsanka Re: 127 cm 21 kg 07.10.15, 19:55 Jeżeli nie wygląda na wychudzonego to pewnie taka budowa ciała. Mój syn, też siedmiolatek ma identyczne wymiary i też nie wygląda na zabiedzonego. Jest ogólnie wąski w obwodach, ma wąskie biodra, ramiona, drobne kości. Takie parametry ma od zawsze, czyli wzrost na sporo wyższym centylu niż waga. Młodszy syn jeszcze szczuplejszy. Ludzie mają różną budowę. Odpowiedz Link Zgłoś
zjawa1 Re: 127 cm 21 kg 07.10.15, 23:49 A co ma być spasiony jak 50% naszego społeczeństwa? Mój syn ma 7 lat i6 miesięcy wzrost 136 cm waga 25 kg. Waga idealna, jest szczupły je absolutnie wszystko, jednak drobnej postury. Je zdrowo, to fakt: zero hamburgerów, frytek itp. do niejadków-jako nieliczny ze swego otoczenia nie należy. Normalne sniadania typu: jajecznice z 3 jaj, dwie bułki do szkoły z wędliną plus serek, jabłka, jakieś warzywo, na obiad zupy na pozny obiad steki z polędwicy itp.Jednym słowem je jak stary chłop. ... No chyba, że Twój syn trenuje zapasy sumo, a tu tłuszczaki mile widziane... Wg. mnie waga ok co, do wzrostu, bo ile musiałby mieć mój syn o 9 cm wyższy? Odpowiedz Link Zgłoś
alin9 Re: 127 cm 21 kg 09.10.15, 17:21 A nie Uważasz,że widok takiego modelu do nauki biologii jest nieapetyczny? Odpowiedz Link Zgłoś
zjawa1 Re: 127 cm 21 kg 09.10.15, 22:33 alin9 napisała: > A nie Uważasz,że widok takiego modelu do nauki biologii jest nieapetyczny? Wiadomo, że tłuszczaki zawsze będą ,,bardziej apetyczne" ...Nie wiem czy pisałaś o mnie czy o moim synu, zresztą i tak nie ważne Ja jestem wyjątkowo kobieca, mam duży biust, jestem bardzo wąska w talii i czuję się bardzo ,,apetycznie" No, może moje biodra nie są w chwili obecnej perfekcyjne 93 cm w obwodzie, ale brzuch mam wyjątkowo apetyczny bo 69 cm w pasie Odpowiedz Link Zgłoś
alin9 Re: 127 cm 21 kg 10.10.15, 17:17 No, może moje biodra nie są w chwili obecnej perfekcyjne 93 cm w obwodzie, ale brzuch mam wyjątkowo apetyczny bo 69 cm w pasiesmile 136 wzrostu i taki brzuch.Nadwaga jak nic Odpowiedz Link Zgłoś
mum2004 Re: 127 cm 21 kg 08.10.15, 07:45 Moim zdaniem wygląda normalnie, jest szczuply ale nie powiedziałabym ze wychudzony. Trenuje intensywnie piłkę nożną. Ale o jajecznicy z 3 jaj to mogę pomarzyć - 1 to już góra... Odpowiedz Link Zgłoś
franula Re: 127 cm 21 kg 08.10.15, 08:22 7 latka 121 cm 21 kg - bardzo szczupła prawie 11 lat 140 cm 28 kg - bardzo szczupła (to a propos sześciolatka 28 kg - moim, zdaniem to sporo, może nie ZA dużo ale na pewno nie za mało! - to 90 centyl) Odpowiedz Link Zgłoś
lucyjkama Re: 127 cm 21 kg 08.10.15, 10:01 Tylko ten chłopiec ma wzrost 8 latka!! Odpowiedz Link Zgłoś
zjawa1 Re: 127 cm 21 kg 08.10.15, 13:21 lucyjkama napisała: > Tylko ten chłopiec ma wzrost 8 latka!! Który? Ten otyły z wagą 28 kg i wzroście-jak dobrze pamiętam-130 cm??? To mój w takim razie-jak wynika z tego co piszesz-przy wzroście 136 i wieku lat 7 i 6 miesięcy ma wzrost chyba 10 latka Odpowiedz Link Zgłoś
kai_30 Re: 127 cm 21 kg 08.10.15, 19:44 Sama jesteś otyła, kobieto 131 centymetrów wzrostu to 97 centyl, 28 kg wagi to 90 centyl. Widziałaś kiedyś siatki centylowe? Wiesz, co one oznaczają? Twoje dziecko też wzrostowo jest w okolicach 97 centyla, jak moje. Zatem i wagę powinien mieć zbliżoną, bo różnica pozycji centylowych wagi i wzrostu nie powinna być większa niż 2 pasma centylowe - jeśli wzrost na 97 centylu, waga nie powinna być niżej niż 75 centyl. Moje dziecko wpasowuje się w normy idealnie, BMI ma ok. 16. To jest otyłość według Ciebie? Odpowiedz Link Zgłoś
zjawa1 Re: 127 cm 21 kg 08.10.15, 23:09 A wiesz, co to znaczy waga w 90-tym centylu? Rozumiesz jak się to czyta? Ja, akurat nie jestem otyła mam 176 cm i 62 kg Zawsze byłam osobą szczupłą, podobnie jak mój syn Kiedy moje dziecko miało 131 ważyło około 23 kg a nie 28!!! Przypuszczam-patrząc na centyle- że będzie ważyć 28 kg w momencie kiedy osiągnie wzrost przeszło 141 cm albo i więcej... Odpowiedz Link Zgłoś
kai_30 Re: 127 cm 21 kg 10.10.15, 16:21 zjawa1 napisała: > A wiesz, co to znaczy waga w 90-tym centylu? Rozumiesz jak się to czyta? Ja wiem, natomiast Ty chyba nie. Ale wyjaśnię przystępnie: na siatkach centylowych sprawdza się, jak dziecko plasuje się na tle rówieśników. Zatem 90 centyl wagi oznacza, że 90 procent jego rówieśników jest lżejszych od niego. To niekoniecznie znaczy, że to dziecko jest grube, bo jednocześnie jego wzrost wykracza ponad 97 centyl - czyli ponad 97 procent jego rówieśników jest od niego niższych. W przypadku dorosłych zależność wagi i wzrostu również istnieje - gdybyś przy swoich 62 kilogramach miała 1,50 w kapeluszu, można by twierdzić, że masz nadwagę, prawda? A w przypadku dzieci do Ciebie nie dociera, że wzrost również się liczy? Odpowiedz Link Zgłoś
kai_30 Re: 127 cm 21 kg 08.10.15, 19:37 > (to a propos sześciolatka 28 kg - moim, zdaniem to sporo, może nie ZA dużo ale > na pewno nie za mało! - to 90 centyl) Nie, nie uważam, że to za mało - waga na 90 centylu, wzrost powyżej 97. Jest bardzo wysoki po prostu, i szczupły, ale muskularny. Agresywna zjawa poniżej, która twierdzi, że jest otyły, powinna się stuknąć w bezmyślne czółko Moje "mało" dotyczyło wagi dziecka autorki - w porównaniu z moim waży bardzo mało, więc wyobrażam sobie, że jest naprawdę chudziutki. Odpowiedz Link Zgłoś
zjawa1 Re: 127 cm 21 kg 08.10.15, 23:12 Ty chyba nie rozumiesz!!! Poważnie!! O co, w tych centylach chodzi! Mój syn, zawsze wzrostowo osiągał 75 do 90 centyla, ale nigdy nie przekraczał 50 centyla wagowo, bo jest szczupły, a nie otyły. Twoje dziecko jest w miare wysokie i ma znaczącą nadwagę! Odpowiedz Link Zgłoś
zjawa1 Re: mum2004 08.10.15, 13:18 Też uważam, że masz idealnej wagi dziecko! Mój syn też trenuje piłkę nożną. W klubie jest najszczuplejszy Nikomu to nie przeszkadza, a wręcz przeciwnie traktują to jako dodatkowy atut. Nie przejmuj się głupimi sugestiami. Widocznie masz podobnie jak ja, drobnej budowy dziecko. Wyobrażasz sobie jakby Twój synuś wyglądał przy wzroście 127 cm i 28 kg! Tragedia, nadwaga kilogramowa wyskakuje z 90 centyla. Odpowiedz Link Zgłoś
mw144 Re: mum2004 08.10.15, 13:40 Na boisko w sam raz, nie musiałby biegać, mógłby się toczyć Odpowiedz Link Zgłoś
zjawa1 Re:mw144 08.10.15, 23:16 ... Ale wytłumacz takiej dumnej mamie, że centyle nie idą równolegle, zwłaszcza jeśli chodzi o kg. Dziecko idealnej wagi to takie, które mieści się teoretycznie w 50-tym, a nie ledwo mieści się w 90-tym... I osobiście wolałabym, aby moje dziecko wagowo spadało z 50-tego centyla niż po ,,mlecznych kanapkach" biło do przeszło 90-tego... www.youtube.com/watch?v=XNlPouV-qbg Odpowiedz Link Zgłoś
hugo43 Re:mw144 09.10.15, 20:59 tez sie zgodze,ze 28 kg,przy 131cm,to juz spora waga. Odpowiedz Link Zgłoś
kai_30 Re:mw144 10.10.15, 16:16 zjawa1 napisała: > ... Ale wytłumacz takiej dumnej mamie, że centyle nie idą równolegle, zwłaszcza > jeśli chodzi o kg. Dziecko idealnej wagi to takie, które mieści się teoretyczn > ie w 50-tym Serio? Niezależnie od wzrostu? Dzieci z 25, 50 i 97 centyla wzrostu (czyli różniące się o ładnych kilka centymetrów - w przypadku sześciolatków siatka centylowa rozciąga się od 110 do 130 cm...) powinny ważyć tyle samo? Rotfl. Nie mam w zwyczaju (w przeciwieństwie do Ciebie) obrażać rozmówców, więc już sobie pójdę, bo nie lubię kopać się z koniem. Odpowiedz Link Zgłoś
la_mujer75 Re: 127 cm 21 kg 10.10.15, 16:10 Mój ma 7,6 i waży 23 kg, a wzrost to 128. Jest drobniutki. To nie moja odosobniona opinia, tylko całego otoczenia. Cieniutkie przeguby, widoczne wszystkie kosteczki, kręgi. Teoretycznie :waga 25 centyl, wzrost 50 centyl, czyli według mega brata- lekarza (ale nie pediatry) ideał, bo zachowane są proporcje, czyli właśnie tak, jak mój- waga 25 centyl, wzrost 50. Gdy waga dziecka jest na tym samym centylu, co wzrost ( czyli np. 50 centyl wagi 50 centyl wzrostu, to już zza duża waga do wzrostu). I chyba coś w tym jest, bo mój Starszy ( dziecko, które kocha jeść, a nienawidzi ruchu) "dobrze" wygląda, a jego waga zawsze jest na tym samym centylu, co wzrost. Odpowiedz Link Zgłoś
mama_misi Re: 127 cm 21 kg 16.10.15, 10:57 la_mujer78, nie zgodzę się z Twoim bratem. Moje dziecko jest od małego z racji choroby przepuszczane przez siatki i upraszczając - jeżeli dziecko ma wagę i wzrost na podobnym cnetylu np: 10, oznacza, że mamy wyjątkowo drobny egzemplarz w domu, ale wszystko jest jak najbardziej w porządku. Jeżeli jednak waga będzie na 50 centylu a wzrost zostanie na 10, niestety ale mamy nadwagę. Dziecko, które jest na 90centylu z wagą i 97 ze wzrostem, jest jak najbardziej prawidłowo zbudowane, ani za grube, ani za chude - po prostu duże. Jeżeli patrzymy tylko na centyle, to dzieci "o prawidłowej wadze ciała" mają centyl wagi, zbliżony do centyla wzrostu. Ładnie to tłumaczyła kai_30. Jej syn jak najbardziej ma właściwą wagę i jest szczupły, nie ma potrzeby odchudzania. A propo, wagi i wyglądu - moje dziecko waga 3 centyl, wzrost 10, jak na nią spojrzy się w ubraniu wydaje się "okrągła", nic bardziej mylnego. Odpowiedz Link Zgłoś