Dodaj do ulubionych

harry potter..dla 7 latka

04.11.15, 11:25
Mlody dostal od kolegi na urodziny pierwsza czesc Harry Potera. 360 stron.. tak sie zastanawialem..czy kolega nie przesadzil lekko..ale jego mama powiedziala, ze on lubi HP i wlasnie jest w polowie 2 czesci...

O kurde... musi niezle czytac, zeby w ciagu miesiaca przewalic 450 stron...
Obserwuj wątek
    • kanna Re: harry potter..dla 7 latka 04.11.15, 11:37
      Książkowy Harry ma 10 lat w pierwszym tomie i dla takich dzieci ta książka jest przeznaczona. Tomy 1-3 spokojnie bym w nauczaniu początkowym dała do samodzielnego czytania, ale IV już niekoniecznie.
    • pajesia Re: harry potter..dla 7 latka 04.11.15, 11:39
      Podejdź do sprawy jak do wyzwania. Jak nie teraz to za jakis czas twój syn przeczyta tę książkę.

• ga-ti Re: harry potter..dla 7 latka 04.11.15, 12:43
      Zawsze możesz Ty mu poczytać, aby zachęcić, ewentualnie zniechęcić, nie wiadomo czy młodemu się spodoba przecież.
      Nie, moja 7 latka nie czytała i raczej nie widzę zapału wielkiego do czytania, a już na pewno 'grubość' by ją wystraszyła. Za to ogląda i pierwsza część spoko wink

Mamy do przeczytania "Doktora Dolittle" i raczej to ja jej będę czytała.
      • camel_3d Re: harry potter..dla 7 latka 04.11.15, 14:25
        Mlody tez jako specjalnie zachwycony czytanie nie jest. Ale czyta calkiem sprawnie. Tzn tak mi sie wydaje. Nie mam porowannia do innych dzieci. Choc akrat jego kolega czytal jakies 6 miesiecy temu w aucie ksiazke na glos i mi szczeka poadla.. smile)

Czytamy HP wieczorem. ja pol strony i mlody pol strony.
    • tusia-mama-jasia Re: harry potter..dla 7 latka 04.11.15, 13:02
      Grubość książki nie musi być przeszkodą dla dziecka w tym wieku. Mój syn przeczytał pierwszy tom HP jesienią w II klasie - miał wtedy dokładnie 7 lat. Zaczął w sobotę wieczorem, wciągnęło go tak nieprawdopodobnie, że w niedzielę nie odrywał się od tej lektury wcale - czytał na dworze, czytał w wannie, to był jedyny raz w życiu, kiedy czytał nawet przy jedzeniu wink czego zwykle nie akceptuję. I w tę niedzielę skończył tom pierwszy. Lektura zajęła mu dobę z przerwą na sen, a nie miesiąc.
      Jeśli zastanawiałam się nad tą lekturą dla 7-latka to wcale nie z powodu grubości.
      • grzalka Re: harry potter..dla 7 latka 04.11.15, 13:25
        Moi synowie przeczytali pierwsze 4 części w 1 klasie właśnie, to bardzo wciągająca książka.
      • camel_3d Re: harry potter..dla 7 latka 04.11.15, 14:27
        no to mial niezle tempo smile

• tusia-mama-jasia Re: harry potter..dla 7 latka 04.11.15, 19:36
          > no to mial niezle tempo smile

no miał wink czytał już w tym wieku właściwie równie biegle jak ja. uzależnienie od ksiażek przybiera na sile. i fajnie, ciesze się. choc o 6:45 rano wolałabym, żeby naciągnął drugą skarpetkę, zanim zatonie w lekturze wink
    • mama-ola Re: harry potter..dla 7 latka 04.11.15, 13:53
      Dzieci reprezentują różny poziom czytania. Moje dziecko - które ma na piśmie, że jest zdolne wink - czytało książki tej grubości w okolicach 10 r.ż. A w wieku 7 lat to takie raczej prostsze rzeczy typu "Biuro detektywistyczne" czy komiksy. Ja bym tego Harry'ego przechowała na półce przez parę lat smile
      • camel_3d Re: harry potter..dla 7 latka 04.11.15, 14:27
        zobacze.. na razie czytamy po pol strny.. tzn ja pol strny i on pol strony..
        • lucyjkama Re: harry potter..dla 7 latka 05.11.15, 09:32
          Daj mu spokój jak tak wolno jeszcze czyta. Ty mu poczytaj.
          Moja córa (7 lat i 5 dni wink ) czyta od 2 lat na podobnym poziomie jak dorosły człowiek i dla niej taki Potter to pryszcz. Ale ja akurat kupuję jej dużo audiobooków i odganiam od książek (bo mogłaby robić to całe dnie).
          • camel_3d Re: harry potter..dla 7 latka 05.11.15, 09:45
            to chyba pierwsza ksiazka, ktora go zaciekawilasmile)

nie czyta jakos wybitnie wolno, ale jak dorosly z pewnoscia nie. Nie zmuszam go. Po prostu czytamy razem.

Acha.. mamy takie wydanie, ktore ma o polowe mniej stron..niestety dlatego, ze literki sa male.... ma w sumie "tylko" 190 stron

Tak wyglada:

i.ytimg.com/vi/GXS8jO7nqaI/maxresdefault.jpg
            Ale faktycznie, na przeczytanie takiej strony..mi schodzi 3 -4 minuty..mlodemu 15 wink
            • fantomka44 Re: harry potter..dla 7 latka 06.11.15, 10:48
              My zaczęliśmy czytać Harrego jak syn miał niecałe 8 lat. Ale syn sam go nie czyta. Ja mu czytam wieczorami. Teraz czytamy 2 część.
            • mama-ola Re: harry potter..dla 7 latka 07.11.15, 14:43
              Po angielsku? Twój syn zna 3 języki? Wow smile
    • slonko1335 Re: harry potter..dla 7 latka 06.11.15, 11:52
      Moja 9,5 latka dostanie pod choinkę. Też to wydanie ilustrowane-jest piękne. Wcześniej nie chciała, bała się ale juz dorosła, ni wiek mi się zgadza bardziej z bohaterem teraz.
    • xyz_xyz1 Re: harry potter..dla 7 latka 06.11.15, 13:49
      Jeśli kolega młodego jest fanem Harrego Pottera to może książkę przeczytać nie odczuwając problemów bo to będzie rozrywka i jego własna chęć. Natomiast jesłi twój syn nie jest zafascynowany tą postacią to mogą być problemy nie tylko z samodzielnym przeczytaniem ale z nawet wysłuchaniem powieści.
    • truscaveczka Re: harry potter..dla 7 latka 06.11.15, 14:38
      Moja córka czytała w 1 klasie miesięcznie koło 600 stron. HP własnie wtedy zaliczała pierwszy raz jak mi się zdaje. Ale tylko trzy części, dalsze gdy już była starsza, bo się bała jednak.
      • camel_3d Re: harry potter..dla 7 latka 06.11.15, 16:55
        no nie dobijaj mnei nawet smile)
    • camel_3d no i czyta.. 09.11.15, 09:31
      codziennie wieczorem.. Na razie udaje mnie sie przeczytac max 2 strony. Czyl w sumie jakies 6 normalnych stron.

• ewa_mama_jasia Re: no i czyta.. 09.11.15, 12:30
        Odpuściłabym teraz Potera. Dlaczego? Bo czytanie powinno być przyjemnością, może dla Twojego syna jeszcze za wcześnie na czytanie takich długich i w sumie skomplikowanych książek (słownictwo, tematyka). Ponadto może 1 - 2 część treściowo nadaje się dla siedmiolatka, choć ja uważam, że jeszcze za wcześnie. Ale z pewnością kolejne części nie nadają się absolutnie, są zbyt poważne. A właśnie w ostatniej części wszystko się wyjasnia, znajomość wężowej mowy, czemu Harry nie zginął w pierwszym starciu z Voldemortem, prawdziwa rola Snape'a, który przez 6 części jest znienawidzonym typem, a na koniec zostaje pokazane, że jest jednym z bohaterów pozytywnych. I szkoda, żeby młody zakończył na I części, nie znając reszty. Schowaj książke, przetrzymaj 3 lata, będzie jak znalazł.
        • tusia-mama-jasia Re: no i czyta.. 09.11.15, 13:55
          To dorastanie do książki, dorastanie z bohaterem i czekanie na kolejne cześci też ma swój urok. Moim zdaniem kolejne części HP są tak odległe treścią, tematyką i klimatem, że trudno całą serię dedykować jednej grupie wiekowej. Za 3 lata nadal będzie za wcześnie na całość.
          Moj syn tak jak pisalam pochłonął 1 część jako 7-latek, niedługo potem dwójkę. Powiedziałam mu wprost, że kolejne cześci są coraz trudniejsze - nie w sensie trudności słownictwa, ale, hmm, nasycenia złem - po pierwsze, a złożoności treści - po drugie. Limitowałam HP. Trójkę przeczytał chyba jakiś rok temu, powiedziałam mu wtedy, mimo próśb, że uważam część czwartą - zwłaszcza jej koncówkę - za stanowczo zbyt mocną, zbyt makabryczną, żeby dać mu na tym etapie.
          "Ale mamusiu, Filip już czytał, Mikołaj już czytał itd itp". Filip i Mikołaj są w tej samej klasie, ale są 2 lata starsi... Ustaliliśmy, że wrócimy do tematu w 4 klasie, skoro i Harry będzie czwarty rok w Hogwarcie wink Wróciliśmy. Młody zaczął czytać, wsiąkł oczywiscie bez reszty. Przygotowałam go trochę na mocną końcówkę i powiedziałam, ze gdyby czuł, że to za dużo, to może przecież przerwać i wrócić do książki za kilka(naście) miesięcy. Jednego wieczoru przyszedł z książką i komunikatem - "chciałbym się przytulić, bo czytam coś nieprzyjemnego... jak się przytulę, to będzie mi łatwiej". Po kolejnych dwóch stronach odłożył i powiedział "mam dość. zaczyna się tak ostro, że chyba nie chcę więcej na razie". No i wspaniale, o to chodziło - rozpoznał, w którym momencie jego wrażliwosć na razie nie puszcza go dalej.
          Wyjaśniłam mu, że kolejne części są trudne nie tylko dlatego, że pojawia się tam prawdziwa nieodwołalna śmierć bohaterów, do których się przywiązaliśmy, ale też dlatego, że dużo tam nawiązań do tematów obcych dziecięcemu światu, podałam przykłady. Powiedziałam Jaśkowi wprost, że nie doceni na razie w pełni tej książki.
          Z drugiej strony wtedy, kiedy będzie gotów docenić wszystkie warstwy 6 czy 7 części, jedynka byłaby już "bajką dla dzieci". Dlatego chyba idea czytania HP na raty ma swój sens.
          Podobnie - choć z innych względów - z "Anią z Zielonego Wzgórza". Pierwsza część podobala mu się bardzo, gaduła obdarzona ponadprzeciętną wyobraźnią to ktoś, z kim mój model może się identyfokować wink Ale rozterki podrastającej panienki z Avonlea czy uroki studenckiego życia Ani na uniwersytecie są z innego świata - i to wcale nie tylko z powodu płci.
          Z niektórymi książkami fajnie się rośnie smile
          • ewa_mama_jasia Re: no i czyta.. 09.11.15, 14:20
            Pisałam na podstawie doświadczeń z moim synem. Mojego Potter nie ciekawił, tym bardziej ze szkoła nie zachęca (katolicka), ale zachęcałam ja i koledzy z klubu gdzie ćwiczy aikido. Chwyciło w te wakacje i po prostu połknął wszystkie części. Od ostatniej dekady sierpnia do początku bodajże października przeczytał wszystkie. Też miał komunikat o odstawieniu w razie czego, ale nie chciał czekac. Więc nie broniłam. 10 lat to taki w sumie złoty srodek pomiędzy 7 a jakieś 12, które moim zdaniem jest górną graniczą czytania. Bo szczerze mówiąc nie wyobrażam sobie 17 latka, czytającego po raz pierwszy i z zainteresowaniem ostatnią część Pottera.
            • blaszany_dzwoneczek Re: no i czyta.. 09.11.15, 19:10
              No nie wiem, ja przeczytałam całość z zainteresowaniem, jak miałam więcej niż 17 lat smile
              • tusia-mama-jasia Re: no i czyta.. 09.11.15, 19:22
                Ja też miałam zdecydowanie więcej smile
                Uczennica mi kazała wink
              • ewa_mama_jasia Re: no i czyta.. 09.11.15, 20:30
                Ja też. Powiem więcej, czytałam Pottera z zainteresowaniem jak byłam po trzydziestce smile Nabyłam sobie na własność i już chyba trzy razy czytałam. Bo uważam Pottera za genialny, bogaty materiał do pracy wychowawczej, zawierający uniwersalny opis różnych środowisk, postaw życiowych itp. Przepiękne przykłady jawnego i skrytego bohaterstwa, lojalności i przyjaźni oraz ciekawie ujęty proces dorastania.
                Ale to już jako dorosła. Nie wiem, czy zainteresowałaby mnie ta książka, jak miałam 17 lat.
        • camel_3d Re: no i czyta.. 09.11.15, 17:38
          na razie niech czyta 1... reszte .zobaczymy czy bedzie chcial.#
        • asia_i_p Re: no i czyta.. 09.11.15, 19:08
          Moja córka miała chyba 8-9 lat, kiedy mąż przeczytał jej wszystkie 7 części i traumy nie było. Aż będę musiała go spytać, kiedy to było.
    • asia_i_p Re: harry potter..dla 7 latka 09.11.15, 19:06
      A może nie czyta sam?
      Mojej córce całego Harry'ego Pottera - wszystkie siedem części - przeczytał mój mąż, bardzo mu się spodobało.
    • frestre Re: harry potter..dla 7 latka 12.11.15, 19:30
      syn jako prawie 7-latek miał zaliczone 7 części HP....ale na audiobookach tongue_out z biblioteki big_grin
      wraca do nich co jakiś czas...
      syn niedługo będzie miał 8, ale przeraża go ilość stron
    • edit38 Re: harry potter..dla 7 latka 14.12.15, 19:59
      Moja Córka ma prawie 9 lat Pottera uwielbia chociaż samodzielnie nie czytała, czytaliśmy jej co wieczór po kilkanaście stron a po przerobieniu danej książki mogła obejrzeć film. Trzy pierwsze części nie było problemu, w czwartej nie nadążała podczas czytania ale nadrobiła zaległości w czasie filmu, z piątą częścią było ciężko trzeba było dużo tłumaczyć po kilka razy niektóre zdania czytać. W czasie filmu trochę się bała więc z następnymi książkami musimy poczekać aż podrośnie, chociaż ona cały czas powtarza że jest już duża i chce aby jej czytać dalej.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka