Dodaj do ulubionych

Mikroskop na prezent

28.11.15, 18:12
Cześć

czy możecie mi polecić pierwszy mikroskop dla dziecka, 8,5 roku, bardzo chce miec, jakiś który nie zepsuje sie po miesiacu, ma choc kilka gotowych preparatów w zestawie lub mozna dokupić, cena do 120 zł.

Ile razy powinien powiększać żeby dało sie samodzielnie fascynowac, przygotowywac preparaty itd?

z góry dziekuję za odpowiedzi
Obserwuj wątek
    • sion2 Re: Mikroskop na prezent 28.11.15, 18:14
      Czy taki byłby dobry?
      allegro.pl/ag365-mikroskop-1200x-edukacyjny-dla-dzieci-zestaw-i5763904107.html
    • srubokretka Re: Mikroskop na prezent 28.11.15, 20:45
      Ja kupilam corce rok temu ...uzywany na bazarze. Na nowoczesny, podlaczany do kompa nie chcialam sie szarpac i mialam racje. Dzieciaki pobawily sie gora 3 tyg i od tamtej pory nie dotykaja.
      Te plastiokowe, tanie sa okropne, juz lepiej na porzadna ksiazke o makro wydac.
      • sion2 Re: Mikroskop na prezent 29.11.15, 14:18
        No własnie dlatego nie cchemy kupowac takich powyzej 120 zł, ale te w granicach 90-120 zł wcale nie sa plastikowe, mam wrazenie że to normalne szkolne mikroskopy, sa w zasadzie dwie marki do wyboru

dziecko któremu bedziemy kupowac raczej sie to nie znudzi, pewnie bedzie faza goracej fascynacji i mniejszej ale to jest dzieciak który mimo 8 lat ledwo juz całe 2 lata interesuje sie fotografia, robi swietne zdjecia, interesuje sie całym swiatem zwierzecym,, rozpoznaje ptaki itd chce byc weterynarzem wink
    • jagabaga92 Re: Mikroskop na prezent 29.11.15, 18:04
      My swego czasu kupowaliśmy synowi zestaw firmy OPTICON, w którym był mikroskop i teleskop. Kosztowało to wtedy ok. 150 zł. Za tę cenę nie kupisz "szklanych" soczewek, ale "plastiki" w tym zestawie są całkiem przyzwoite. Przez teleskop widać kratery na Księżycu i choć nie jest to widok ostry, daje dużo frajdysmile. Natomiast mikroskop miał dołączonych kilka gotowych preparatów, ale i tak najfajniej ogląda się na najmniejszym powiększeniu (100x lub 150x, nie pamiętam dokładnie) np. igłę sosny, tkaninę, brzeg liścia, obcięty paznokieć, skrzydełko muchy itp. To znacznie bardziej pasjonujące niż gotowizna, którą nawet trudno "ucelować". Dla mnie, starejwink, największym zaskoczeniem była igła sosny w powiększeniusmile. Dodam, że przy średnim i dużym powiększeniu nie wygląda to już tak fajnie.
      • jagabaga92 Re: Mikroskop na prezent 29.11.15, 18:33
        I jeszcze dopiszę, że dla mnie zmorą tego zestawu (oraz innych zestawów zawierających mikroskop) jest ogrom szkiełek, pipetek, szpatułek, pęsetek itp. A to dlatego, że preparat z ich użyciem TRZEBA UMIEĆ zrobić, bo w przeciwnym razie to straszna "papranina". U mnie, w praktyce, używa się jednego szkiełka, na którym luźno kładzie się to, co się chce obejrzeć, podświetla od dołu i tak przemieszcza tym szkiełkiem (ręcznie), aż uceluje się w obiektyw, a potem pozostaje tylko ustawienie ostrości przesuwając preparat "góra-dół".
        • sion2 Re: Mikroskop na prezent 29.11.15, 21:47
          Własnie nad Optikonem myślę, znalazłam ich ofertę, za 124 zł można kupić full wypas. Biore pod uwage że dziecko sobie nie poradzi albo za kilka mcy rzuci w kąt cały zestaw ale jak na prezent gwiazdkowy uważam że od tego jest dziecinstwo żeby próbować róznych pasji i zainteresowan...
          NIe wiem czy zestaw lunetą, raczej nie gdyż akurat to dziecko nie potrafi patrzec przez lornetkę wiec i teleskop nie bedzie dobrym rozwiazaniem, moze za 2 lata sie nauczy ale teraz jeszcze nie.

Czyli "prawdziwe" mikroskopy różnia sie tym od dzieciecych że mają szklane soczewki? ja kompletni nie znam sie na technice sad
          • jagabaga92 Re: Mikroskop na prezent 30.11.15, 08:16
            > Czyli "prawdziwe" mikroskopy różnia sie tym od dzieciecych że mają szklane socz
            > ewki?

Między innymi właśnie tym. Plastik jest po prostu tańszy. Nawet "zwykła" szklana lupa w porównaniu z "szkiełkiem" plastikowym to ogromna różnica w cenie.
            We wcześniejszym poście pisałam o oglądaniu przez teleskop z zestawu Optikona kraterów na Księżycu. Napisałam tez, że obraz nie jest zbytnio ostry. Patrząc na te same kratery przez domową lornetkę, ale wysokiej jakości widzi się te kratery dużo mniejsze, ale ostrość jest powalająca w porównaniu z ostrością z teleskopu.
            Ot, takie różnice między dobrą szklaną soczewką a soczewką plastikową: jakość i cenawink.
    • zuzanka79 Re: Mikroskop na prezent 29.11.15, 23:51
      Po "przerobieniu" mikroskopu za 150 zł osobiście odradzam jakikolwiek zakup. Syn dwa lata temu też napalił się na mikroskop właśnie dlatego, że te zabawkowe niestety nie zaspokajały jego ciekawości, bo ile razy można oglądać w kółko jedno i to samo? Nie oszukujmy się, niczego w skali mikro nie da się zobaczyć. Po dość długich konsultacjach z synem, rodziną i koleżanką chemikiem postanowiliśmy się na mikroskop po prostu złożyć. Syn dostał mikroskop biologiczny Biolux z kamerą cyfrową i aparatem. Od tego momentu jest zapalonym czytelnikiem forum biolog www.forum.biolog.pl/mikroskopia-vf128.htm?sid=c1a5461aedc7e937fd11f6a9318f3245 smile Dziś jest aktualnie w VI klasie i ma za sobą nie jedną prezentację na lekcję przyrody zrobioną z własnej i nie przymuszonej woli. A i ja czasem sobie mikroskop rozłożę i przyglądam się z zaciekawieniem temu i owemu wink
      • tawananna Re: Mikroskop na prezent 30.11.15, 02:07
        Ciekawe forum - jest tam poradnik o kupowaniu mikroskopu, uwzględniający wybór mikroskopu na sam początek/do zabawy: www.forum.biolog.pl/kupujesz-mikroskop-nowy-albo-uzywany-lektura-obowiazkowa-vt48822.htm

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka