Dodaj do ulubionych

Angielski w domu ;)

10.12.15, 21:58
Jako, że jestem leniwa, bardzo serdecznie proszę, dajcie jakieś linki do ciekawych stron/programów edukacyjnych/fajnych kreskówek w jęz. angielskim na poziomie młodszych klas SP.
Moja córka bardzo lubi angielski, ale ze mną niestety uczyć się nie chce i chyba ja sama bym nie chciała (zresztą uważam, że moja wymowa nie jest specjalnie perfekcyjna), na dodatkowe kursy i wożenie dzieciaka z III klasy popołudniami po mieście na razie szkoda mi czasu i odpoczynku młodej po lekcjach.
Czasem robi coś z platformy internetowej Oxford, bo z tego wydawnictwa ma podręcznik i są tam dodatkowe ćwiczenia do tego - proste, dość schematyczne, służą jej raczej do powtórzenia przed sprawdzianem. Wiem, że chętnie by obejrzała krótką i prostą kreskówkę, taką, żeby to uczyło/przypominało nazwy różnych rzeczy, zjawisk itp. - albo by w coś pograła, typu crosswords, find the items (ale znowuż typowo dla dzieci, nie za trudne).
Macie jakieś sensowne pomysły?
Obserwuj wątek
    • heca7 Re: Angielski w domu ;) 11.12.15, 09:54
      Do nas po prostu przychodzi od 5 lat nauczyciel angielskiego. 2 razy w tygodniu. Siedzi w gabinecie i ćwiczy z dziećmi (każdym oddzielnie).
      • sonrisa06 Re: Angielski w domu ;) 11.12.15, 10:07
        Moja córka (3 kl.sp) ma drugi rok panią przychodząca do domu. Bardzo nam to pasuje. Pani przychodzi raz w tygodniu na godzinę zegarową. I to na razie wystarcza. Poza tym wożę córkę raz w tygodniu na drugi koniec miasta na hiszpański i to jest dla mnie mordęga. Dzień mam wyjęty z życiorysu. No, ale innej opcji póki co nie ma. Więc rozumiem Cie, że nie chce ci się wozić. Jakbym miała wybór z tym hiszpańskim to też bym nie woziła.
        • lokitty Re: Angielski w domu ;) 11.12.15, 10:46
          No właśnie ja w tym roku nie chcę jeszcze regularnej nauki, bo to jednak dodatkowa nauka, a w szkole jest duuużo godzin lekcji (po 6 dziennie i dojazdach III-klasistka nie ma już ochoty niczego się uczyć dodatkowo, chodzi na zajęcia sportowe i wyżywa się artystycznie, bo lubi, na luzie). Też jest u nas dziewczynka, do której przyjeżdża studentka, ale różnica jest głównie taka, że zna po prostu więcej słówek i zwrotów, natomiast niespecjalnie lepiej się komunikuje.
          To, co robią teraz, mogłabym robić sama z córką, bo to prościzna - ale widzę, że i ona nie ma ochoty, i ja aż tak pięknie nie mówię jednak (w sensie akcentu).
          A gry czy filmiki na pewno spotkają się z dobrym przyjęciem.
          • sonrisa06 Re: Angielski w domu ;) 11.12.15, 14:57
            lokitty napisał(a):
            Też jest u nas dziewczynka,
            > do której przyjeżdża studentka, ale różnica jest głównie taka, że zna po prost
            > u więcej słówek i zwrotów, natomiast niespecjalnie lepiej się komunikuje.
            > To, co robią teraz, mogłabym robić sama z córką, bo to prościzna - ale widzę, ż
            > e i ona nie ma ochoty, i ja aż tak pięknie nie mówię jednak (w sensie akcentu).

no i właśnie dlatego mamy tą panią "angielską" jak to na nią mówimy. Bo mnie się nie chce z córką uczyć angielskiego to raz, dwa - nie mam dobrej wymowy i nie chcę jej uczyć źle wymawiać, trzy - uważam, że w szkole jest za mało, zawsze cos tam więcej z panią zrobi w domu, cztery - ma z kim poprawnie konwersować (w szkole nie ma na to wcale czasu). Czyli jednym słowem mamy ta panią z lenistwa (mojego).

jeśli chodzi o gry to mamy tylko taką, córka mówi, że fajna
            www.jezykiobce.pl/angielski-dla-dzieci-7-diamentow-wersja-30-od-7-lat,635.html
            poza tym córka lubi uczyć się słówek z tych fiszek
            www.empik.com/angielski-dla-dzieci-karty-obrazkowe-czas-wolny-od-6-lat-opracowanie-zbiorowe,p1045693013,ksiazka-p
            są różne, tematyczne
            mamy też sporo książeczek po angielsku i kilka gier planszowych,

• lokitty Re: Angielski w domu ;) 11.12.15, 10:49
        Heca, tak jak napisałam do sonrisy poniżej Twojego postu - nam absolutnie nie zależy na dodatkowej nauce, na siedzeniu z nauczycielem, nawet jeśli to miałoby być w zabawowej formie.
        Dziecko ma dużo lekcji, zadania domowe i jest po prostu wystarczająco obciążone. Plus dodatkowe zajęcia, które mają sprawiać przyjemność, ale też i zabierają czas.
        A w fajną i pożyteczną grę chętnie zagra dla relaksu - albo obejrzy jakąś sympatyczną kreskówkę.
    • nevada_r Re: Angielski w domu ;) 11.12.15, 10:24
      Wszelkie gry typu hidden object - masz na ekranie setki przedmiotów i musisz wyszukać te z listy., np. tutaj:
      www.bigfishgames.com/download-games/new-releases.html

Dodatkowo masz jakieś proste fabułki o miłości czy o rodzinie, akurat coś dla dziewczynek. wink Demka są darmowe; pełne wersje [szczególnie starszych gier] niezbyt drogie.

A jak już zacznie rozumieć, to wciągnęłabym ją w przygodówki i RPG, bo tam znajomość języka naprawdę się przydaje.

[a jak będzie starsza, to możesz jej zafundować porządne lekcje angielskiego wink ]
      • lokitty Re: Angielski w domu ;) 11.12.15, 10:42
        Fajne, dziękuję, ja sama grałam w gry typu hidden object na jakiejś stronce, ale one były dość trudne nawet dla mnie, tzn. dziwne słownictwo, niekoniecznie mające zastosowanie na angielskim w podstawówce (pamiętam, że szukało się m.in. spears, skulls, fans, magnifiers, crossbows itp. itd. wink).
        Na angielski poza szkołą za jakiś czas na pewno pójdzie, ale na dzień dzisiejszy, w klasie III uważam to za trochę bezsensowne, bo narzędzi do komunikacji jako takiej jest jeszcze niewiele, a nowe słówka czy struktury gramatyczne można sobie poznawać dzięki właśnie grom, kreskówkom itp. Może więc kl. IV, a może dopiero V.
        • nevada_r Re: Angielski w domu ;) 11.12.15, 11:08
          >dziwne słownictwo, niekoniecznie mające zastosowanie na angielskim w podstawówce (pamiętam, że >szukało się m.in. spears, skulls, fans, magnifiers, crossbows itp. itd. wink).

Ehmmm... No to tu się szuka dokładnie tego. tongue_out Nie wiem, czy istnieją gry ze słowami, które mogą się przydać w szkole w podstawówce. Poza tym ja bym tego nie traktowała jako coś, co się może przydać w szkole, raczej jak rozwijanie ogólnej znajomości języka angielskiego. Nie przyda jej się w szkole, ale kiedyś w przyszłości - na pewno.
    • mama-ola Re: Angielski w domu ;) 11.12.15, 11:15
      Mogę polecić 2 sprawdzone przez nas produkty:
      1) Lippy and Messy - to są bajki do nauki słownictwa. Znajdziesz z łatwością na youtube. Zobacz, czy Tobie/Twojej córce to pasuje. Ja kupiłam na allegro 3 płyty za bardzo nieduże pieniądze.
      2) www.6ka.pl - program do nauki angielskiego, bardzo chwalony przez dzieci. Nawet mój nielubiący angielskiego syn leniwiec robi te zadania, nie czując się katowany. A co najważniejsze - robi postępy i pamięta materiał.
    • sion2 Re: Angielski w domu ;) 11.12.15, 12:26
      Polecam grę komputerową Królik Bystrzak język angielski - nie sugeruj się opisem że dla dzieci do 8 lat. Fajna fabuła, dobra grafika, bardzo wiele slownictwa, rózne stopnie zaawansowania zadan, nauka jest przygodą i zabawą!
    • rulsanka Re: Angielski w domu ;) 11.12.15, 13:00
      learnenglishkids.britishcouncil.org/en/
    • jotde3 Re: Angielski w domu ;) 11.12.15, 13:42
      Diligo
    • grave_digger Re: Angielski w domu ;) 12.12.15, 08:24
      Jako nauczyciel jestem w programie Insta.ling. Moi uczniowie go bardzo lubią i dopytują się zawsze czy wchodzimy w kolejną edycję. Jest to program stricte do nauki słówek. Wiem, że rodzic też może z tego skorzystać na trochę innych zasadach niż nauczyciel, ale może wam podejdzie.
      instaling.pl/rodzice.php
    • kocianna Re: Angielski w domu ;) 13.12.15, 18:02
      Za "moich" czasów był film "Muzzy in Gondonland" czy jakoś tak. Jest dostępny na YT. Stary bardzo, ale miły.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka