Dodaj do ulubionych

co zrobić gdy nauczyciel

16.02.16, 18:45
jest często nieobecny?
Chodzi o matematyczkę w I klasie gimnazjum...
Obserwuj wątek
    • mamma_2012 Re: co zrobić gdy nauczyciel 16.02.16, 19:52
      Współczuć chorego dziecka lub słabego zdrowiasuspicious
      Złośliwość wynika z tego, że jak właścicielowi warzywniaka choruje sprzedawczyni, to jest kretynem, bo nie ma w zastępstwie kolejnej, a powinien przewidzieć takie sytuacje.
      U nas w szkole, jeśli nie ma matematyka przychodzi fizyk i prowadzi matematykę, jeśli to nie możliwe przychodzi inny nauczyciel i prowadzi swój przedmiot. Jeśli problem dotyczy więcej niż kilku lekcji, to potem jest "odrabianie".
      • jdylag75 Re: co zrobić gdy nauczyciel 17.02.16, 09:25
        Jest różnica pomiędzy dostępem do marchewki a dostępem do nauczyciela matematyki w ramach publicznej edukacji.
        Jeżeli nieobecności nauczyciela tak ważnego przedmiotu są częste, trzeba interweniować u dyrektora, a nie udawać, ze przypadkowe zastępstwa albo odrabianie w pełni załatwią sprawę.
        • mamma_2012 Re: co zrobić gdy nauczyciel 17.02.16, 10:12
          Dlatego, bardziej niż zapasowa sprzedawczyni potrzebny jest, "zapasowy" matematykwink
          Powyzłośliwiałam się trochę (z przymrużeniem oka), bo w dyskusjach na temat zatrudniania na etat, wymaga się od małego pracodawcy przewidywania takich sytuacji, a ludziom pisze się, żeby najpierw myśleli o zdrowiu swoim i dzieci. Był też ostatnio wątek, że 60 dni opieki na dziecko, to nie jest dużo.

A na poważnie, to jeśli dyrektor nie ma możliwości organizacji lekcji z innym matematykiem, to powinien szukać kogoś na zastępstwo. Kłopot oczywiście w tym, że trudno znaleźć kogoś, kto będzie przychodził do pracy, co dwa, trzy tygodnie.
          • jdylag75 Re: co zrobić gdy nauczyciel 17.02.16, 10:19
            Tak, winny jest relatywizm smile
            Niestety ciśnienie mi się podnosi jak słyszę o lekcjach które przepadły a zaraz później o brakach w matematyce i skandalicznym poziomie.

• asia_i_p Re: co zrobić gdy nauczyciel 17.02.16, 13:00
      Nalegać na zastępstwa realizowane przez matematyków. Nawet kosztem przeorganizowania planu lekcji.

Nie wiem, czemu w Polsce nie wprowadzają takich wymogów jak w Niemczech, gdzie nauczyciele muszą mieć uprawnienia do dwóch przedmiotów. W takiej sytuacji byłoby to idealne.
      • lucyjkama Re: co zrobić gdy nauczyciel 17.02.16, 13:39
        Ależ w PL większość nauczycieli ma kwalifikacje żeby uczyć 2-3 przedmiotów. Problem w tym, że trzeba na szybko nowy plan skonstruować i zapłacić nadgodziny. Jeśli nieobecność nauczyciela ma być dłuższa (3 tygodnie i więcej) i dyrektor o tym wie na pewno organizuje zastępstwo. Ciężko robić zastępstwa z przedmiotowcem gdy nauczyciela nie ma tydzień potem tydzień jest a potem znów go nie ma.
        • olga727 Re: co zrobić gdy nauczyciel 17.02.16, 18:39
          Gorzej,jak każdy nauczyciel na zastępstwie ma problemy z aktualnie panującym dyrektorem !? To chyba,też jest coś nie w porządku.
      • solaris31 Re: co zrobić gdy nauczyciel 17.02.16, 17:53
        pomijając fakt, że całkiem sporo nauczycieli ma kwalifikacje do różnych przedmiotów, Twój pomysł uważam za beznadziejny. nie można być jednocześnie wykształconym i świetnym matematykiem i specem od języka obcego. ja jestem zwolennikiem jednak porządnej specjalizacji w jednym kierunku. kwalifikacje to nie wszystko - kończysz jakąś podyplomówkę, masz kwalifikacje - i co z tego? będziesz w tym naprawdę dobra? nie sądzę. da się zrobić z kogoś na przykład muzyka w 2 lata? chyba nie. sama skończyłam 3 podyplomówki, i Bogu dziękuję, że nie muszę uczyć przedmiotów, z których je robiłam, a starałam się podchodzić do tematu bardzo rzetelnie. czuję się dobrze jedynie w tym, co skończyłam na studiach wyższych.

do autorki - trzeba domagać się, aby były zastępstwa z danego przedmiotu - to jest najlepsze rozwiązanie. a systemowo - ciekawym pomysłem jest "bank" nauczycieli - emerytów, bezrobotnych, wzywanych do danej szkoły wtedy, kiedy jest taka potrzeba. to rozwiązałoby problem nadliczbówek i podziału godzin. z tym, że takie rozwiązanie ma sens wtedy, kiedy nauczyciela nie ma kilka tygodni - na tydzień to się może jeszcze większe zamieszanie zrobić.
        • mama303 Re: co zrobić gdy nauczyciel 17.02.16, 18:54
          no wiec właśnie chce interweniować. To juz czarta dłuższa nieobecność nauczyciela....
        • mama-ola Re: co zrobić gdy nauczyciel 19.02.16, 10:20
          > nie można być jednocześnie wykształconym i świetnym matematykiem i specem od
          > języka obcego.

Wykształcony i świetny matematyk to mi się kojarzy z Banachem, Ulamem czy Mazurem wink A do szkoły jest potrzebny świetny dydaktyk, czyli ktoś, kto umie wytłumaczyć prostą matematykę: funkcje, ułamki czy dzielenie z resztą. (Ja umiem wytłumaczyć niezgorzej, a nie jestem matematyczką wink Oczywiście nie uczę w szkole).
          Jakoś nie kłóci mi się zestawienie świetny dydaktyk z matematyki i świetny dydaktyk z angielskiego w jednej osobie...
          Ale w praktyce nauczyciele łączą podobne przedmioty, np. historię i WOS.
          • solaris31 Re: co zrobić gdy nauczyciel 19.02.16, 10:33
            no widzisz, nie pracujesz w szkole i się wypowiadasz o czymś, o czym tak naprawdę nie masz pojęcia sad każdy przedmiot ma swoją metodologię , trzeba być naprawdę wysokiej klasy specjalistą, żeby potrafić cokolwiek dzieciom wytłumaczyć i zaangażować się w pracę z jednego przedmiotu, a co dopiero z dwóch i to skrajnie różnych . i sorry, jest różnicą między matmą a wos-em. naprawdę. ja, mimo 20 lat pracy w szkole nie podjęłabym się takiego zadania. z prostej przyczyny - za słabo znam metodologię innego przedmiotu, bo 2 lata podyplomówki tego nie są w stanie nauczyć. i co z tego, że znam się ogólnie na dydaktyce? nic. bo każdy przedmiot ma swoje uwarunkowania.

Ty chwalisz się, że umiesz ułamki wytłumaczyć niezgorzej, ale ciekawa jestem, co byś zrobiła, gdyby Twoje tłumaczenie do połowy klasy nie dotarło. nauczyciel musi mieć pełny wachlarz metod, którymi pracuje, bo do każdego trafia coś innego. no i wiesz - my rozmawiamy o gimnazjum, a nie o ułamkach w klasie czwartej. ciekawa jestem, czy chciałabyś, żeby Twoje dziecko było uczone matematyki przez np anglistę z podyplomówką z matematyki, czy przez rasowego, wykształconego matematyka z prawdziwego zdarzenia.

przypominam - ja mam kwalifikacje do kilku przedmiotów - ale tylko na papierze niestety.
    • baba67 Re: co zrobić gdy nauczyciel 28.02.16, 21:14
      Rozgladać się za innym gimnazjum w miedzyczasie dać dziecku dobre korki.Dyrektor nic nie poradzi. Jako prywatny lektor uczący dzieci gimnazjalne jestem osoba której rodzice przy okazji i nie o takich problemach mówią. I naprawde w publicznej szkole dyrektor jest bezsilny .Panie dla których ciąża to nie jest stan naturalny tylko doskonała okazja żeby sobie przez 7 miesięcy poleniuchować z comiesięczną gratyfikacją wioda prym . W szkolach prywatnych oczywiście jest inaczej .
      • k1234561 Re: co zrobić gdy nauczyciel 29.02.16, 06:43
        Na miejscu autorki wątku nie oglądałabym się w tym momencie na szkołę,bo oni w nieskończoność będą organizować zastępstwa.A to z panią od plastyki,a to z panem od biologii,a to może fizyczka wytłumaczy jakąś część materiału,a może inna matematyczka w szkole podejdzie na kilka dni.Jeśli to nieobecność długa,to ja z prędkością światła zorganizowałabym dobre korepetycje dla dziecka u osoby,która uczy matematyki w gimnazjum i jest na bieżąco z programem i dziecko leciałoby swoim torem.Bo jak zaczniesz czekać na reakcję szkolną to może się zrobić maj a do tego czasu zaległości,że hej i tak czy siak w późniejszych klasach to się czkawką odbije dziecku i trzeba będzie na korki wysłać.
    • sacc77 Re: co zrobić gdy nauczyciel 29.02.16, 10:09
      1. Przenieść dziecko do innej szkoły. Teraz za kazdym dzieckiem idzie do szkoły "skromne" 5.000 PLN dotacji edukacyjnej miesięcznie i żaden dyrektor nie lubi pozbywac się dziecka czyli kasy.
      2. Ewentualnie przypomnieć dyrektorowi szkoły, ęe na wniosek samych nauczycieli uzyskali oni status FUNKCJONARIUSZY PUBLICZNYCH. Za statusem idą pewne przywileje ale idą również obowiązki oraz odpowiedzialność, w tym karna, określona w art. 231 par. 1 kk. Zgodnie z powyższym, dyrektor szkoły również a nawet tym bardziej jest funkcjonariuszem publicznym i jego psim zakichanym obowiązkiem jest zapewnić prawidłowy tok realizacji programu edukacji w szkole, w tym zapewnić ciągłość nauczania matematyki. Jeżeli tego nie potrafi zrobić (bądź nie chce) to albo niech się poda do dymisji albo można mu zaproponować złożenie w prokuraturze stosownego wniosku o ściganie karne za działanie na szkodę interesu zbiorowego oraz indywidualnego obywateli.
      Wybór - należy do ciebie.
      Jest jeszcze opcja padnięcia na kolana przed Jego Świetlistością i bijąc głębokie pokłony pokornie prosić by zechciał coś - cokolwiek uczynić...
    • user0001 Rozwiązanie siłowe: 29.02.16, 10:10
      Należy zebrać rodziców (prawie) całej klasy, przygotować pismo do dyrekcji z żądaniem zmiany nauczyciela (na pewno w gimnazjum jest kilku nauczycieli). Przygotować od razu drugie pismo ze skargą do Wydziału Oświaty w gminie i poinformować dyrektora, że zostanie złożone, jeśli sprawa nie będzie wyjaśniona w ciągu 2 tygodni.

Jeśli jest e-dziennik, to warto przygotować się przez zrobienie statystyk ile lekcji nie odbyło się lub były na nich zastępstwa prowadzone przez nauczycieli innych przedmiotów.

U mojej małżonki w szkole jedna z klas w ten sposób zmieniła sobie nauczycielkę (której dziecko właśnie w tym roku zaczynało przedszkole).
      Nauczyciele zwykle "biją się" o godziny, więc o ile nastąpicie na odcisk nauczycielce, którą chcecie odwołać, to nowa nauczycielka powinna być zadowolona, że dostała dodatkowe godziny, więc nie będzie chciała się mścić na klasie.

A w kwestii sugestii innych forumowiczów:
      1. Nikt nie mówi, że nauczyciel języka obcego czy historii ma być przygotowany do prowadzenia zajęć z matematyki, ale już nauczyciel fizyki czy informatyki?
      2. Problemem jest także brak ciągłości w nauczaniu. Co z tego, że zastępstwo na dwa dni weźmie nauczyciel przedmiotu, jeśli nie ma informacji co było zadane, nie wie dokładnie na czym skończono poprzednią lekcję i zwykle nie przekaże nauczycielowi prowadzącemu co zrobił.
      • baba67 Re: Rozwiązanie siłowe: 29.02.16, 11:16
        Na energiczne działanie jako grupa mało ktorych rodziców z danej klasy stać. A prawo jest gak skontruowane że tylko dyrektor z jajami potrafi dac sobie radę w takiej sytuacji.
    • gazeciarz80 Re: co zrobić gdy nauczyciel 29.02.16, 13:48
      Modlić się, żeby na zastępstwo nie przyszedł katecheta

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka