Dodaj do ulubionych

Pocenie się 8 latka

05.03.16, 19:14
Ostatnio poczułam w momencie jak mierzyłam temperaturę synowi, że spod pachy wydziela się zapach potu. Nie zauważylam tego wcześniej bo ubrania nie są przepocone, nie ma mokrych plam. I tak siê zastanawiam czy dziecko 8 letnir poci się w taki sposòb, że już.lekko czuć ten pot?
Obserwuj wątek
    • rulsanka Re: Pocenie się 8 latka 05.03.16, 20:05
      Mój prawie 8letni syn się tak nie poci. Owszem, bywa mokry od potu po treningu ale ten pot jest bez zapachu. Endokrynolog wskazany.
      Na małym dziecku pojawił się ostatnio taki wątek: forum.gazeta.pl/forum/w,566,160513661,160513661,WPN_choroba_genetyczna_.html
    • saszanasza Re: Pocenie się 8 latka 05.03.16, 22:31
      A miał temperaturę? Skoro ją mierzyłaś, to na pewno były ku temu powody. Może to one spowodowały że zapach potu stał się wyczuwalny.
      • maj.owie Re: Pocenie się 8 latka 05.03.16, 22:34
        Przez 5 dni miał dosyć silną wirus?wkę. Teraz został mu jedynie kaszel. To nie jest taki zapach, że czuć w powietrzu jedynie jak si? przyłoży nos do sk?ru to czuć pot.
    • silje78 Re: Pocenie się 8 latka 05.03.16, 23:03
      Kup mu dezodorant. Moja 8,5 latka uzywa od wrzesnia zeszlego roku. Przebadana pod katem endokrynologicznym. Na wizyte tez mozesz sie umowic. Nie zaszkodzi.
      • maj.owie Re: Pocenie się 8 latka 06.03.16, 10:23
        Ten zapach u twojej c?rki byl wyczuwalny z daleka czy tylko przy sk?rze?. Myślę, że p?ki go nie czuć na odleglosc to nie będę używać dezodorantu. Spr?bujemy jak najszybciej dostać się do endokrynologa
        • silje78 Re: Pocenie się 8 latka 07.03.16, 14:34
          Jak sie mocniej spocila to bylo czuc jak sie nos mialo blizej paszki. Bluzeczki tez bywaly lekko przepocone po calym dniu.
    • mikams75 Re: Pocenie się 8 latka 06.03.16, 00:31
      zaobserwuj jak wydobrzeje, bo pewnie teraz byl chory, moze bral jakies leki?
    • an.16 Re: Pocenie się 8 latka 06.03.16, 19:53
      Endokrynolog? Przecież dojrzewanie i fizjologia to b. indywidualne sprawy. Mój syn zaczął się pocić "zapachowo" tuż po zerówce. Teraz jest zdrowym, wysokim (186 cm), szczupłym szesnastolatkiem.
      • maj.owie Re: Pocenie się 8 latka 06.03.16, 20:59
        Miał przy tym jakieś inne objawy w tamtyn okresie? Muszę przyznać, że jestem w szoku, że to się może zaczynać tak wcześnie. Dziewczyna z linkowanego tu forum, też mi w odpowiedzi napisala, że część dzieci kt?re zna w tym wieku już się poci zapachowo. Mi jako nauczycielowi kojarzy si? ten problem z klasą 6 gdzie nie można wejść ze wzgl?du na zapaach
        • blaszany_dzwoneczek Re: Pocenie się 8 latka 06.03.16, 21:24
          Moja 8,5-latka od jakiegoś czasu, pół roku, może trochę więcej, też się już tak "dorośle" poci.
        • an.16 Re: Pocenie się 8 latka 07.03.16, 09:48
          Jakie "objawy"? Pocił się już jak dorosły i zaczęło się pojawiać owłosienie w okolicach intymnych (tak! po zerówce). Wcale nie dojrzał przedwcześnie i nie zhamowało to, jak widać, wzrostu. Nie ciągałam go po żadnych lekarzach i nie szukałam dziury w całym. Nie chciałam też, aby pomyślał, że coś z nim jest nie tak i nie zaczął się porównywać z innymi. Po prostu, czułam, wiedziałam, że wszystko jest ok.
    • ga-ti Re: Pocenie się 8 latka 07.03.16, 17:20
      Moja 8 latka poci się intensywnie i wyczuwalnie wink No niestety zaczyna sie proces dojrzewania (niestety, bo wolałabym trochę to jednak w czasie odsunąć, bo emocjonalnie to jeszcze spory dzieciak). Na razie tylko zmiana zapachu, jakieś pojedyncze białe krostki na twarzy.
      Moja młoda jest wysoka jak na swój wiek, a ja też wcześnie dojrzewałam.
      • maj.owie Re: Pocenie się 8 latka 07.03.16, 17:59
        Z tego co poczytalam u dziewczynki takie objawy w wieku 8 lat są normalne a u chłopca mogą świadczyć o przedwczesnym dojrzewaniu. Niby norma jest od 9. Jednak tak jak pisała an.16 wydaje mi się, że u każdego to jest sprawa indywidualna, choć może się mylę.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka