katanus 08.03.16, 22:57 I jak poszło Waszym dzieciom? Macie jakieś typy co do odpowiedzi ? Szczególnie ciekawa jestem 4 i 5 klasy. Generalnie zadowolone dzieciaki z siebie? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
slonko1335 Re: Świetlik 2016 09.03.16, 08:12 Mojej córce w tym roku tragicznie -w zeszłym świetnie. Podejrzewam, ze częściowo winna pora bo konkurs się zaczął o 7.40 i moje dziecko było mało przytomne 3klasa. Tak czy owak ze względu na fajne doświadczenia to nasz ulubiony konkurs. Syn pierwszoklasista nie maił ochoty startować a wczoraj żałował bardzo bo podobały mu się ołówki Odpowiedz Link Zgłoś
aagnes Re: Świetlik 2016 09.03.16, 11:22 Poszlo dobrze, ale nie miala wszystkich odpowiedzi poprawnych, (druga klasa), przede wszystkim powinni odrobine poprawic szate graficzna, te pytanie o kotach zyjacych w polsce - tragedia, wyroznial sie lew z wiadomych wzgledow, a moja corka zaznaczyla pume, bo dla niej to byl normalny kot domowy i nie dala sie przekonac, ze bylo inaczej reszta chyba ok. Odpowiedz Link Zgłoś
dolores12 Re: Świetlik 2016 09.03.16, 12:15 No moja też zaznaczyła pumę. Jak dla mnie to zadanie było słabe, puma za mało się różniła imho od żbika Odpowiedz Link Zgłoś
zjawa1 Re: Świetlik 2016 09.03.16, 21:45 Szczerze, to syn podpowiada mi, że akurat łatwo było rozpoznać Rysia ,,Po pędzelkach na uszach, Żbiki takich nie mają"... A co, do grafiki, to faktycznie i u nas dała się we znaki. Syn był przekonany, że w pytaniu( o wieczornej toalecie) żadna odpowiedz nie była poprawna, bo dopatrzył się pasty na szczotce więc nic nie zaznaczył. Odpowiedz Link Zgłoś
zjawa1 Re: Świetlik 2016 09.03.16, 21:48 Wy, z kotami macie chociaż na minusie 3 punkty, a my chyba 5 Odpowiedz Link Zgłoś
aagnes Re: Świetlik 2016 10.03.16, 07:58 a moja jeszcze sie popisala ze masło robimy z żółtek i smietany wczoraj to dopiero doczytalam. a osobiscie pokazywalam jej kiedys jak i z czego robimy je robimy... Odpowiedz Link Zgłoś
dolores12 Re: Świetlik 2016 10.03.16, 09:00 Moja wcale nie zaznaczyła, z czego się masło robi Odpowiedz Link Zgłoś
zjawa1 Re: Świetlik 2016 10.03.16, 22:51 Odpowiedz była jedna chyba b. z mleka i zółtek Ogólnie uważam to za błąd organizatora. Bo faktycznie masło robi się z mleka, ewentualnie z produktu powstałego a więc śmietanki a nie śmietany. Jako technolog spożywczy twierdzę, że żadna odpowiedz nie była prawdziwa. Nie wiem dlaczego dowalili to żółto przy mleku, a więc chyba najbardziej z poprawnych wariantów! Odpowiedz Link Zgłoś
zjawa1 Re: Świetlik 2016 10.03.16, 22:55 dolores12 bo tak, jak pisałam, wg. mnie żadna odpowiedz nie była w 100% prawdziwa! Coś ich fantazja poniosła przy testach dla klas 2-gich. Tragicznie niedopracowane! Jeszcze to z piekarnikiem-tragedia kompletna. Uznają, żę piekarnik grzeje się, bo jest podłączony do prądu lub gazu... Idiotyzm kompletny. To nie lodówka! Piekarnik może być podłączony ale teoretycznie i praktycznie nie grzeje dlatego, tylko wtedy gdy coś się w nim piecze, jeśli zaś się coś w nim piecze, to logiczne, że się grzeje a tym samym jest podłączony do zrodla energii. Uważam, że zarówno odpowiedz A jaki i D powinny być poprawne. Odpowiedz Link Zgłoś
asiakh Re: Świetlik 2016 11.03.16, 10:42 A co powiecie na pytanie (kl.2) dotyczące ludzi prawo i lewo ręcznych w swoim otoczeniu? Którą odpowiedź należy uznać za poprawną? Odpowiedz Link Zgłoś
aagnes Re: Świetlik 2016 11.03.16, 13:44 po przeanalizowaniu i Twoich wpisach dochodze do tego samego wniosku. ten test to jeden wielki chaos i robienie dzieciom sieczki w mozgu. wczoraj usilowalam omowic te pytania i odpowiedzi ale z tym piekarnikiem i maslem poległam. corka sie wkurzyla, zreszta slusznie, ze w koncu nie wiadomo co zaznaczyc zeby bylo dobrze. ja nie wiem - zeby ulozenie testu dla dzieci 7 letnich bylo ponad sily kogos tam w oswiacie?? Odpowiedz Link Zgłoś
zumisie Re: Świetlik 2016 11.03.16, 11:07 Moja córa nie pisała Świetlika tylko Zucha (2sp) i jako psa rasy foksterier zaznaczyła labradora (lub coś w tym stylu) Odpowiedz Link Zgłoś
asiakh Re: Świetlik 2016 11.03.16, 16:42 A ktoś wie, kiedy na stronie Świetlika pojawi się klucz odpowiedzi do tegorocznego testu? Odpowiedz Link Zgłoś
zjawa1 Re: Świetlik 2016 11.03.16, 23:42 Nie wiem, poczytaj na ich stronie. Ogólnie jestem zniesmaczona tegorocznymi testami. A mojemu synkowi płakać się chcę, bo z powodu choroby najpewniej 17 marca nie wystartuje w Kangurku... Mnie tez jest przykro, kiedy widzę że płacze-nie wiem może wirus tak na niego działa, jednak serce mi się kraja Odpowiedz Link Zgłoś
zumisie Re: Świetlik 2016 12.03.16, 08:05 Kangury są co roku, zdrowie ważniejsze. Może zrób synowi mini konkurs w domu i wręcz jakąś nagrodę? To go powinno pocieszyć Odpowiedz Link Zgłoś
zjawa1 Re: Świetlik 2016 12.03.16, 13:48 Świetny pomysł. Puki co, dzisiaj leży od rana padnięty w łóżku Odpowiedz Link Zgłoś
srubokretka Re: Świetlik 2016 12.03.16, 21:54 sjp.pwn.pl/slowniki/p%C3%B3ki-co.html Odpowiedz Link Zgłoś
dorek3 Re: Świetlik 2016 14.03.16, 11:17 Zadowolony. Chyba jeden z lepszych a pisze już szósty raz. Ale pomylił osmozę z osteoporozą Odpowiedz Link Zgłoś
asiakh Re: Świetlik 2016 22.03.16, 09:49 Na stronie świetlika są już zamieszczone klucze odpowiedzi do tegorocznej edycji. www.swietlik.edu.pl/glowna Odpowiedz Link Zgłoś