Dodaj do ulubionych

czarna mapa..jest jeszcze w szkolach?

12.04.16, 13:49
Pytam z ciekawosci.

Podczas geografii mielismy tzw "czarna mape". Na czarnym tle widnial zarys Polski i wszytskie wazneijsze rzeki... i mniej wazne - bez nazw.

Odpytywanie polegalo na tym, ze nauczycielka podawala nazwe rzeki i trzeba bylo ja pokazac
lub pokazywala rzeke i trzeba bylo ja nazwac. To byl chyba najwiekszy koszmar na geografii, byc wezwaneym do odpowiedzi...

Szczegolnie, ze byly na niej takie pipsztulce jak Wolborka i Czarna w Tomaszowie Maz smile)
Obserwuj wątek
    • el_elefante Re: czarna mapa..jest jeszcze w szkolach? 12.04.16, 14:03
      Jeszcze?
      W mojej w ogóle nie było. Były zwykłe mapy ścienne Polski i kontynentów, które w zupełności wystarczały do gruntownego sprawdzania naszej geograficznej wiedzy. Czarna mapa byłaby już kopaniem leżącego smile
      • camel_3d Re: czarna mapa..jest jeszcze w szkolach? 12.04.16, 22:54
        zwykle tez byly..ale ta byla chyba najwiekszym koszmarem...

wielkosc A0 smile i ze 200 rzek i rzeczek...
    • marcin.slawski Re: czarna mapa..jest jeszcze w szkolach? 12.04.16, 15:19
      Jako dziecko zmieniałem często szkoły i nigdy na wspomnianą mapę nie trafiłem. Obecnie, z racji zawodu, odwiedzam bardzo dużo szkół i również nigdy nie widziałem takiej mapy uncertain
      Jako dziecko (zostało mi to dziś) uwielbiałem oglądać mapy, atlasy i geografia była jednym z moich ulubionych przedmiotów. Bywało jednak, że nauczyciel skutecznie potrafił do niej zniechęcić, czepiając się właśnie takich drobiazgów jak rzeki w Mongolii, itp.
    • kanna Re: czarna mapa..jest jeszcze w szkolach? 12.04.16, 19:53
      U nas to się nazywało "konturówka", było na kartce i służyło do robienia kartkówek.

Moje dzieci nie maja takich map.
      • camel_3d Re: czarna mapa..jest jeszcze w szkolach? 12.04.16, 22:55
        no nasza miala rozmiar A0 i sluzyla to powodowania stresu smile
      • ewa_mama_jasia Re: czarna mapa..jest jeszcze w szkolach? 18.04.16, 13:45
        U mojego syna zaistniało ostatnio przy okazji tematu "rzeki Polski" (IV klasa SP).
      • magdalenca78 Re: czarna mapa..jest jeszcze w szkolach? 27.04.16, 18:48
        O, to u mnie coś podobnego było. Pamiętam, ze w ten sposób mieliśmy przeprowadzane sprawdziany z krajów i stolic całego świata (ale już położenia poszczególnych stanów w USA się nie uczyliśmy wink oraz właśnie z rzek (ale takich większych) .
    • mamma_2012 Re: czarna mapa..jest jeszcze w szkolach? 12.04.16, 20:12
      W gimnazjum jak najbardziej córka miała kartkówki z konturówek. Najbardziej nie lubiła takich z regionów, bo czasem grubość ołówka decydowała o zaliczeniuwink
    • beliska Re: czarna mapa..jest jeszcze w szkolach? 14.04.16, 13:54
      Nie widziałam nigdy takiej mapy. Mapę Polski i Europy mieliśmy znać i byliśmy odpytywani przy zwykłej mapie-liczył się czas pokazania. Lubiłam to i pamiętam do dziś, bo nauczycielka piłowała z tej wiedzy długo. Znaczy pamiętam szkolną akcje mapa, bo już gdzie i co dokładnie to nie wszystko odnalazłabym w sekundębig_grin
    • heca7 Re: czarna mapa..jest jeszcze w szkolach? 14.04.16, 16:11
      Nigdy czegoś takiego u nas nie było. Odpytywanie z rzek, regionów itd odbywało się na zwykłej mapie geograficznej. Łatwo było dostrzec kto długo i chaotycznie szuka a kto strzela wskaźnikiem od razu wink
      • mysz1978 Re: czarna mapa..jest jeszcze w szkolach? 14.04.16, 21:24
        a ja mialam!!! smile Nie byla to mapa Polski ale Europy a nawet chyba i Azji bo pamietam ,ze trzeba bylo pokazywac republiki ZSRR big_grin
        • camel_3d Re: czarna mapa..jest jeszcze w szkolach? 15.04.16, 10:37
          czad...nie chyba az takiej rozleglej nie mielismy. Pamietam tylko Zaryz Polski i polskie rzeki smile
          • camel_3d Zarys :)) 15.04.16, 10:37
            > Zaryz

smile))
    • katriel Re: czarna mapa..jest jeszcze w szkolach? 15.04.16, 01:28
      Nigdy takiej mapy nie widziałam.
      Co więcej, nigdy na geografii nie wymagano ode mnie znajomości konkretnych nazw rzek, regionów czy czegoś w tym rodzaju (z wyjątkiem najbardziej podstawowych, typu "gdzie jest Afryka", które zna się i tak od przedszkola).
      Nigdy nie miałam kartkówki z konturówek, chociaż koledzy z innych szkół miewali, więc nie jest to pomysł całkiem mi obcy.
      U nas odpytywanie z geografii polegało na pytaniach o mechanizmy i przyczyny. Np. "Jak wygląda i jak powstaje dolina U-kształtna i czym się różni od V-kształtnej?" Albo: "To jest wykres zależności wysokości dolnej granicy lodowców górskich od szerokości geograficznej. Dlaczego są dwa maksima na zwrotnikach, a nie jedno na równiku?"
      Pytań o dane encyklopedyczne nie było, chyba że w wersji "odczytaj z mapy" (sprawdzającej, czy uczeń potrafi czytać mapę).
      • camel_3d Re: czarna mapa..jest jeszcze w szkolach? 15.04.16, 10:40
        ja juz nie pamietam co u mnie na klasowkach bylo. Pewni tez jakie spodobne rzeczy. Konturowki na pewno byl. Ale te mape to mam do dzis w pamieci. To byl jakis horror...Do tej pory nie widze sensu w tym, zeby potrafic umiejscowc jakies malutkie rzeczki.
    • lucyjkama Re: czarna mapa..jest jeszcze w szkolach? 15.04.16, 14:24
      Nie znam takiej mapy.
    • labianka Re: czarna mapa..jest jeszcze w szkolach? 17.04.16, 12:22
      u mnie w liceum geografica miała cały atlas bez nazw. Wszystko jak w normalnym atlasie, kolorki, kontury państw, ale bez nazw. Odpytywała z nazw tak państw, jak i rzek, gór, pustyń na wszystkich kontynentach + nazw zbiorników wodnych. To był dopiero horror. Lubiłam gegrę, ale ten atlas mnie przerażał. Byłam obkuta, ale i tak potrafiła mnie złapać - do dziś pamiętam, na czymsmile

Szukam od lat takiego czystego atlasu, ale na próżno. MOje dziecko uwielbia geografię i pewnie zabawa w zgadywanie by je bardzo wciągnęła, ale jedyne co mu mogę zaproponować, to konturówki. A ja bym jednak chciała ten kolorowy atlassmile
    • ra-sowa Re: czarna mapa..jest jeszcze w szkolach? 17.04.16, 22:36
      jaka czarna mapa?
      To się nazywa mapa konturowa i jest na odwrocie dużej ilości normalnych map ściennych.
      Mapy są laminowane, można na nich pisać mazakami.
    • camel_3d TAKA 17.04.16, 23:31
      tylko, ze rzek bylo 100 razy tyle smile

https://bi.gazeta.pl/im/fotomon/ludzie/f640x640/72/82/21/0145b70e2e.jpg

• ra-sowa Re: TAKA 21.04.16, 21:24
        wiem, ze takasmile
        chodziło mi raczej o to , ze takich map w szkołach już nie ma, są "nowocześniejsze" i są powszechne
        np takie coś
        https://obrazkowo.com/i/mapy-fizyczne-polityczne-i-konturowe-polski-europy-swiata-mapy-EuWIwmz.jpg
    • magia Re: czarna mapa..jest jeszcze w szkolach? 18.04.16, 10:23
      Miałam, ale w liceum. Koszmar przy tablicy smile
      • ania-pat1 Re: czarna mapa..jest jeszcze w szkolach? 19.04.16, 23:00
        Mialam i pamiętam jako horror. Mam pamięć wzrokową na poziomie bliskim 0 (jestem totalnym słuchowcem z domieszką kinetyka) - nawet obryta nie byłam w stanie tego wypełnić - do tej pory nie potrafię np. narysować biegu Wisły (a raczej wiem gdzie jest - a to mogę zwerbalizować którędy płynie i zrobić opis....) - miast też nie potrafiłam zaznaczyć, ani złóż - góry to był max. moich możliwości...
    • a_a_r Re: czarna mapa..jest jeszcze w szkolach? 16.05.16, 11:09
      Ja miałam w liceum, wszystkie kontynenty po kolei. Po niemiecku. Sprawdziany z cyferkami do podpisywania i ta mapa. Koszmar i modlitwy o dst.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka