Dodaj do ulubionych

zagadka ze szkoly

03.03.17, 09:11
wczoraj mlody dostal w szkole zagadke. Kazd edziecko mialo napisac rozwiazanie i oddac pani na kartce.

"znajdujesz sie w pokoju, w ktorym jest dwoje drzwi. W suficie (wysoko) jest maly otwor - tylko 10 cm. Za jednymi drzwiami jest bardzo glodny lew, za drugimi szklany tunel, ale jest tak nagrzany przes lonce, ze juz samo otwircie drzwi spowodowaloby, ze sie spalisz. Jak mozesz uciec?.
Obserwuj wątek
    • anel_ma Re: zagadka ze szkoly 03.03.17, 10:07
      poczekać do wieczora, aż słońce zajdzie i przez tunel
    • mama-ola Re: zagadka ze szkoly 03.03.17, 20:07
      Dałbyś dziecku pomyśleć zamiast szukać odpowiedzi w internecie. Jaki sens ma wtedy zadanie domowe? Żaden. Chodzi o to, żeby dzieci powiedziały, co myślą, a nie, co ojciec w internecie znalazł.
      sad
      • koza_w_rajtuzach Re: zagadka ze szkoly 04.03.17, 05:39
        Jesteś pewna? Bo ja zrozumiałam, że oni to robili w szkole, więc rozwiązanie dzieci oddawały na lekcji.
        Ale niech się camel na ten temat wypowie, bo może się mylę.
      • camel_3d Re: zagadka ze szkoly 05.03.17, 10:33
        dzieci rozwiazywaly to w szkole, taka zagadka na kreatywnosc.
        • mama-ola Re: zagadka ze szkoly 07.03.17, 16:18
          Przepraszam wink
    • betty842 Re: zagadka ze szkoly 04.03.17, 12:10
      Chyba nie szuka odpowiedzi tylko jest ciekawy jak my byśmy tę zagadkę rozwiązali.
      • mysz1978 Re: zagadka ze szkoly 04.03.17, 13:34
        otworzyc drzwi z lwem, blyskawicznie otworzyc te drugie zeby lew wybiegajac ze swoich sie spalil przy zalozeniu ze bedzie biegl prosto przed siebie. ja w tym czasie znajduje sie za drzwiami big_grin Warunek jest jeden - drzwi musza sie otwierac "do siebie". Moze byc?
        • camel_3d Re: zagadka ze szkoly 05.03.17, 10:34
          nie wiem czy tam bylo podane, w ktorym kierunku sie otwieraly..

raczej myslalem, ze dacie swoim dzeciom.. fajna zabawa. Poczekam do wtorku - maja byc prezentowane rozwiazania.
    • camel_3d to nie dla was:)) 05.03.17, 10:36
      dajcie dzeiciom smile
      nauczycielka dala to dzeiciom, zeby sprawdzic ich kreatywnosc i pewnie inteligencje.

• eska_niebieska Re: to nie dla was:)) 05.03.17, 15:01
        Dalam. Corka nie chciala przyjsc na obiad dopoki nie znajdzie rozwiazania. Mowila, ze nie moze wyjsc bo za drzwiami czyha na nia glodny lew. Najpierw wymyslila zachmurzenie, zeby dostac sie do tunelu, ale jak poinformowalam ja ze zapowiadaja 30 dni pelnego slonca wpadla na to ze wyjdzie w nocy. Swietna zagadka. Dzieki camel wink
        • camel_3d Re: to nie dla was:)) 06.03.17, 09:46
          mlody mial dwa rozwiazania:

1. otworzy drzwi, za ktorymi jest lew i schowa sie za nimi. (jezeli sie otwieraja do srodka). Lew wbiegnie, ale zanim sie zorientuje, mlody szybko wyjdzie i zatrzasnie drzwi.

2. wyjdzie w nocy.

• tol8 Re: zagadka ze szkoly 08.03.17, 11:24
      Proste. Otwór służy do tego, by w zamkniętym pomieszczeniu ocenić porę dnia. Gdy przyjdzie noc, trzeba odczekać aż tunel ostygnie i nad ranem uciec tą drogą.
      • camel_3d to nie dla ciebie 08.03.17, 18:34
        tylko dla 8 latkow bylo...

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka