Dodaj do ulubionych

stare bajki - wreszcie powtarzają!

IP: *.unizeto.pl 21.04.02, 08:56
są wreszcie stare bajki w tv. żwirek i muchomorek, rumcajs.miś uszatek i
coralgol w tv polonia itp.
myślę że to bardzo dobrze że tv je wznawia. oglądam je razem z moim dzieckiem.
i ono i ja jesteśmy zadowoleni. a wy co myślicie na ten temat?
mać
Obserwuj wątek
    • Gość: anma Re: stare bajki - wreszcie powtarzają! IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 21.04.02, 14:56
      Też się ciesze że powtarzają, chociaż ja zaradziłam temu w inny sposób. Po
      prostu od casu urodzenia się naszego synka kupowaliśmy kasety ze "starymi "
      bajkami ; Reksio, Pszczółka Maja, Krecik, Miś Uszatek, Koziołek Matołek,
      Pomysłowy Dobromir, Bolek i Lolek....uzbierało się już tego trochę. Nie
      wszystkie już ogląda, np. nie lubi pszczółki Mai, bardzo lubi Krecika, itd. Do
      tego dokupiliśmy parę kaset z krótkimi filmami o Kubusiu Puchatku, Boba
      budowniczego i Teletubisie. Teraz gdy mały chce oglądać bajkę sam wybiera
      kasetę i ją włączamy. Oczywiście ograniczamy mu czas oglądania telewizji bo
      jest jeszcze za mały na długie siedzenie przed telewizorem (zresztą na to
      chyba nikt nie jest wystarczająco dorosłysmile)
      Ale dzięki temu że mamy wybór mądrych bajek na kasetach nie ma problemu, że
      muszę zgadzać się na to co podaje TV, a już na pewno nie włączam FOX KIDS, czy
      Cartoon Network...Znajdą się pewnie obrońcy tych programów, ale ja kiedyś
      specjalnie obejrzalam parę "bajek" proponowanych na tych kanałach i po prostu
      osłupiałam....W każdym razie moje dziecko tych programów nie ogląda. Może
      starsze dzieci inaczej to odbierają ale dla maluchów (mój ma prawie 3 lata) są
      na pewno nieodpowiednie.
      Jest natomiast bardzo fajny kanał dla dzieci Mini Max, ale w naszej kablówce
      go nie ma. Mieliśmy go kiedyś przed przeprowadzką i na prawdę był to świetny
      program. Bajki mądre, dużo starych polskich bajek, duzo filmików
      edukacyjnych....
      Pozdrawiam
    • Gość: 8773925 moja skala IP: *.shell.nl 21.04.02, 15:19
      stare polskie, czeskie czy radzieckie bajki należą w moim rankingu do
      kateorii "1st class". Niewiele innych bajek tam się zalicza - szczytowe
      osiągnięcie Disneya (Królewna Śnieżka, Kopciuszek) i ekranizacje Kubusia
      Puchatka. Potwierdzam, że starocie z demoludów często lecą na MiniMaxie.

Reszta Disneya to kategoria "może być", choć z wyjątkami. Np. drugiego króla
      Lwa uważam momentami za zbyt strasznego i nie puszczam go dziecku; tak samo
      sądzę, że niektóre sceny z Dzwonnika z Notre Dame (pierwszego) są przerażające.

Z kolei niektóre produkcje Disneya budzą moją wstręt swoją knajacką, gówniarsko-
      podwórkową grypserą (np. Herkules) - nie wiem czy to wina oryginału czy
      polskiego tłumaczenia. Zaliczają się już do kategorii "raczej nie". W zasadzie
      w tej samej grupie są klasyki z serii Looney Tunes, czyli nieskończenie
      pomysłowe wariacje tematu "jak komu przywalić". Również lepsza część Cartoon
      Netwoork należy to tej kategorii.

Większośc Cartoon i szczyty "Fox Kids" to "zdecydowanie nie". Mainstream Fox
      Kids to z kolei produkcja, której autorzy moim zdaniem zasługują na pluton
      egzekucyjny, czyli już poniżej dolnego bieguna mojej skali.
    • macdorka Re: stare bajki - wreszcie powtarzają! 23.04.02, 19:08
      Fox Kids wogole wywalilam z naszej kablowki, a ulubionym serialem dla mojej
      niespelna 4 letniej Agi jest Magiczny autobus (Mini Max).Mamy nagrane prawie
      wszystkie odcinki.Niedlugo beda znowu powtarzac.Bardzo polecam.Aga ostatnio
      poinformowala babcie,ze zapachy skladaja sie z czasteczek,meteoryty to skaly
      kosmiczne, kometa sklada sie z lodu i cos wspominala o skalach wulkanicznych
      • e.n.o.l.a Re: stare bajki - wreszcie powtarzają! 24.04.02, 14:28
        Czy ten mini max to program z polskiej kablowki? Mam tylko antene satelitarna i
        nigdy o takim programie nie slyszalam. Czy mozna go lapac przez satelite?
        Mieszkam w Austrii...
        • Gość: 6733912 MiniMax IP: *.shell.nl 24.04.02, 15:13
          ja odbieram MiniMax z AsterCity, warszawskiej kablówki. Nie wiem skąd oni to
          ściągają. Jak będę w domu (jutro wieczorem) to sprawdzę.

Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka