zeb1 15.05.19, 22:56 Czy na świadectwie z 8 klasy będą oceny z plastyki , techniki i muzyki ? Te przedmioty skończyły się w poprzednich latach . Czy oceny z tych przedmiotów będą brane do średniej ? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
zeb1 Re: Świadectwo 8 klasa 16.05.19, 11:57 Masz ta informacje z jakiegoś pewnego źródła ? Syn przyniósł informacje ze szkoly , że będzie ocena na świadectwie ale do średniej nie będzie liczona . Trochę dziwne Odpowiedz Link Zgłoś
lucyjkama Re: Świadectwo 8 klasa 16.05.19, 16:32 Nie będzie liczona do średniej z 8 klasy ale do średniej na zakończenie szkoły już tak. I to ta druga średnia jest brana pod uwagę do wyróżnień. Tak było zawsze i każdym typie szkoły. Nic nie wiem żeby się coś w tej kwestii zmieniło ale biorąc pod uwagę pisowskie ustawy wprowadzane w nocy z dnia na dzień to w sumie wszystko jest możliwe w tym kraju🤔 Odpowiedz Link Zgłoś
zeb1 Re: Świadectwo 8 klasa 16.05.19, 17:56 Czyli co . Będą jakby 2 swiadectwa ? lucyjkama napisała: > Nie będzie liczona do średniej z 8 klasy ale do średniej na zakończenie szkoły > już tak. I to ta druga średnia jest brana pod uwagę do wyróżnień. Tak było zaws > ze i każdym typie szkoły. Nic nie wiem żeby się coś w tej kwestii zmieniło ale > biorąc pod uwagę pisowskie ustawy wprowadzane w nocy z dnia na dzień to w sumie > wszystko jest możliwe w tym kraju🤔 Odpowiedz Link Zgłoś
slonko1335 Re: Świadectwo 8 klasa 16.05.19, 18:25 oswiataiprawo.pl/porady/wliczanie-przedmiotw-do-sredniej-ocen/ Odpowiedz Link Zgłoś
saszanasza Re: Świadectwo 8 klasa 16.05.19, 11:25 A ciekawe czy przyroda będzie🤔 Odpowiedz Link Zgłoś
lucyjkama Re: Świadectwo 8 klasa 16.05.19, 16:26 Wszystkie przedmioty z cyklu kształcenia zawsze są na świadectwie kończącym szkołę. Dlaczego przyroda miałaby być wyjątkiem? Odpowiedz Link Zgłoś
saszanasza Re: Świadectwo 8 klasa 16.05.19, 16:39 lucyjkama napisała: > Wszystkie przedmioty z cyklu kształcenia zawsze są na świadectwie kończącym szk > ołę. Dlaczego przyroda miałaby być wyjątkiem? Bo „przechodzi” w biologię. Mnie to lotto, moje dziecko ma piątkę, ale niektórzy rodzice zwlaszcza na tak wczesnym etapie kształcenia jak 4 klasa raczej nie ogarniaja, że to co sobie dzieciaki wypracują z przyrody będa mialy punktowane przy rekrutacji do szkoły sredniej Odpowiedz Link Zgłoś
lucyjkama Re: Świadectwo 8 klasa 16.05.19, 19:43 Nie ma znaku równości między przyrodą a biologią. Przyroda łączy w sobie kilka przedmiotów. Odpowiedz Link Zgłoś
slonko1335 Re: Świadectwo 8 klasa 16.05.19, 18:29 przyroda była mocno dyskusyjna swego czasu nie wiem na czym ostatecznie stanęło ale część "mądrych' optowała za tym, że nie kończy się tlyko przechodzi w biologie i geografię...z techniką i zjaeciami technicznymi też jakieś zawirowania były... Odpowiedz Link Zgłoś
zeb1 Re: Świadectwo 8 klasa 16.05.19, 18:36 To jeśli dziecko ma średnia z 8 klasy 4.60 a z końcowej klasyfikacji czyli z plastyka, technika itp wyjdzie 4.80 to dostanie świadectwo z czerwonym paskiem czy nie ? Odpowiedz Link Zgłoś
slonko1335 Re: Świadectwo 8 klasa 16.05.19, 18:41 Tak świadectwo ukończenia szkoły podstawowej będzie z wyróżnieniem. Dlatego warto wcześniej zadbać o oceny z tych przedmiotów. Odpowiedz Link Zgłoś
lucyjkama Re: Świadectwo 8 klasa 16.05.19, 20:48 Z tego co pamiętam to były tylko forumowe spekulacje. Oficjalnie żadnych dylematów "góra" nie miała. Jest przedmiot to i jest ocena. Odpowiedz Link Zgłoś
slonko1335 Re: Świadectwo 8 klasa 16.05.19, 21:12 Potrzebne były przepisy wykonawcze przecież i Zalewska majstrowala jakieś rozporzadzenue ale szczerze mowiac nie wiem na czym stanęło bo mi potem to nie ylecialo i zapomniałam. Odpowiedz Link Zgłoś
lucyjkama Re: Świadectwo 8 klasa 16.05.19, 16:38 Aha i nie wiem czy wiesz ale przyroda jest nawet w liceum. Dzieciaki mają biologię, fizykę, chemię, geografię w 1 klasie a w 2 klasie, jesli poszły na profil humanistyczny, mają przyrodę. I potem te wszystkie oceny trafiają na świadectwo kończące szkołę. Odpowiedz Link Zgłoś
saszanasza Re: Świadectwo 8 klasa 16.05.19, 16:40 lucyjkama napisała: > Aha i nie wiem czy wiesz ale przyroda jest nawet w liceum. Dzieciaki mają biolo > gię, fizykę, chemię, geografię w 1 klasie a w 2 klasie, jesli poszły na profil > humanistyczny, mają przyrodę. I potem te wszystkie oceny trafiają na świadectwo > kończące szkołę. Nie wiem, przyroda w szkole sredniej...pierwsze słyszę😳 Odpowiedz Link Zgłoś
magda724 Re: Świadectwo 8 klasa 28.05.19, 21:27 Przyroda tak. Wystarczy spojrzeć na aktualny wzór świadectwa. Odpowiedz Link Zgłoś
andaba Re: Świadectwo 8 klasa 16.05.19, 23:17 To takie trudne do zrozumienia? Działa tak samo jak w szkołach średnich, które zapewne większość tu obecnych skończyła - nic to, że PO było tylko w pierwszej, na świadectwie maturalnym jest. Odpowiedz Link Zgłoś