Dodaj do ulubionych

Świadectwo 8 klasa

15.05.19, 22:56
Czy na świadectwie z 8 klasy będą oceny z plastyki , techniki i muzyki ? Te przedmioty skończyły się w poprzednich latach . Czy oceny z tych przedmiotów będą brane do średniej ?
Obserwuj wątek
    • lucyjkama Re: Świadectwo 8 klasa 16.05.19, 07:15
      Tak będą i się wliczają.
      • zeb1 Re: Świadectwo 8 klasa 16.05.19, 11:57
        Masz ta informacje z jakiegoś pewnego źródła ? Syn przyniósł informacje ze szkoly , że będzie ocena na świadectwie ale do średniej nie będzie liczona . Trochę dziwne
        • lucyjkama Re: Świadectwo 8 klasa 16.05.19, 16:32
          Nie będzie liczona do średniej z 8 klasy ale do średniej na zakończenie szkoły już tak. I to ta druga średnia jest brana pod uwagę do wyróżnień. Tak było zawsze i każdym typie szkoły. Nic nie wiem żeby się coś w tej kwestii zmieniło ale biorąc pod uwagę pisowskie ustawy wprowadzane w nocy z dnia na dzień to w sumie wszystko jest możliwe w tym kraju🤔
          • zeb1 Re: Świadectwo 8 klasa 16.05.19, 17:56
            Czyli co . Będą jakby 2 swiadectwa ?

lucyjkama napisała:

> Nie będzie liczona do średniej z 8 klasy ale do średniej na zakończenie szkoły
            > już tak. I to ta druga średnia jest brana pod uwagę do wyróżnień. Tak było zaws
            > ze i każdym typie szkoły. Nic nie wiem żeby się coś w tej kwestii zmieniło ale
            > biorąc pod uwagę pisowskie ustawy wprowadzane w nocy z dnia na dzień to w sumie
            > wszystko jest możliwe w tym kraju🤔
            • slonko1335 Re: Świadectwo 8 klasa 16.05.19, 18:25
              oswiataiprawo.pl/porady/wliczanie-przedmiotw-do-sredniej-ocen/
    • saszanasza Re: Świadectwo 8 klasa 16.05.19, 11:25
      A ciekawe czy przyroda będzie🤔
      • lucyjkama Re: Świadectwo 8 klasa 16.05.19, 16:26
        Wszystkie przedmioty z cyklu kształcenia zawsze są na świadectwie kończącym szkołę. Dlaczego przyroda miałaby być wyjątkiem?
        • saszanasza Re: Świadectwo 8 klasa 16.05.19, 16:39
          lucyjkama napisała:

> Wszystkie przedmioty z cyklu kształcenia zawsze są na świadectwie kończącym szk
          > ołę. Dlaczego przyroda miałaby być wyjątkiem?

Bo „przechodzi” w biologię. Mnie to lotto, moje dziecko ma piątkę, ale niektórzy rodzice zwlaszcza na tak wczesnym etapie kształcenia jak 4 klasa raczej nie ogarniaja, że to co sobie dzieciaki wypracują z przyrody będa mialy punktowane przy rekrutacji do szkoły sredniej
          • lucyjkama Re: Świadectwo 8 klasa 16.05.19, 19:43
            Nie ma znaku równości między przyrodą a biologią. Przyroda łączy w sobie kilka przedmiotów.
        • slonko1335 Re: Świadectwo 8 klasa 16.05.19, 18:29
          przyroda była mocno dyskusyjna swego czasu nie wiem na czym ostatecznie stanęło ale część "mądrych' optowała za tym, że nie kończy się tlyko przechodzi w biologie i geografię...z techniką i zjaeciami technicznymi też jakieś zawirowania były...
          • zeb1 Re: Świadectwo 8 klasa 16.05.19, 18:36
            To jeśli dziecko ma średnia z 8 klasy 4.60 a z końcowej klasyfikacji czyli z plastyka, technika itp wyjdzie 4.80 to dostanie świadectwo z czerwonym paskiem czy nie ?
            • slonko1335 Re: Świadectwo 8 klasa 16.05.19, 18:41
              Tak świadectwo ukończenia szkoły podstawowej będzie z wyróżnieniem. Dlatego warto wcześniej zadbać o oceny z tych przedmiotów.
          • lucyjkama Re: Świadectwo 8 klasa 16.05.19, 20:48
            Z tego co pamiętam to były tylko forumowe spekulacje. Oficjalnie żadnych dylematów "góra" nie miała. Jest przedmiot to i jest ocena.
            • slonko1335 Re: Świadectwo 8 klasa 16.05.19, 21:12
              Potrzebne były przepisy wykonawcze przecież i Zalewska majstrowala jakieś rozporzadzenue ale szczerze mowiac nie wiem na czym stanęło bo mi potem to nie ylecialo i zapomniałam.
      • lucyjkama Re: Świadectwo 8 klasa 16.05.19, 16:38
        Aha i nie wiem czy wiesz ale przyroda jest nawet w liceum. Dzieciaki mają biologię, fizykę, chemię, geografię w 1 klasie a w 2 klasie, jesli poszły na profil humanistyczny, mają przyrodę. I potem te wszystkie oceny trafiają na świadectwo kończące szkołę.
        • saszanasza Re: Świadectwo 8 klasa 16.05.19, 16:40
          lucyjkama napisała:

> Aha i nie wiem czy wiesz ale przyroda jest nawet w liceum. Dzieciaki mają biolo
          > gię, fizykę, chemię, geografię w 1 klasie a w 2 klasie, jesli poszły na profil
          > humanistyczny, mają przyrodę. I potem te wszystkie oceny trafiają na świadectwo
          > kończące szkołę.

Nie wiem, przyroda w szkole sredniej...pierwsze słyszę😳
      • magda724 Re: Świadectwo 8 klasa 28.05.19, 21:27
        Przyroda tak. Wystarczy spojrzeć na aktualny wzór świadectwa.
    • andaba Re: Świadectwo 8 klasa 16.05.19, 23:17
      To takie trudne do zrozumienia?
      Działa tak samo jak w szkołach średnich, które zapewne większość tu obecnych skończyła - nic to, że PO było tylko w pierwszej, na świadectwie maturalnym jest.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka