elena70 27.02.06, 19:03 Alba 140 zł, składka na wystrój kościoła i resztę oprzyrządowania "komunisty" 300 zł, na kwiaty 50 zł. Czy u was mamy dzieci I komunijnych też się już zaczęło trzymanie się na portfel? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
lenka_13 Re: Komunia za pasem! 27.02.06, 22:41 Tak,z portfela juz nam wybywa. Oprócz tego coraz częstsze spotkania. Nie dziwię się , że większość tak źle wspomina przygotowania do komunii. To nie ma nic wspólnego z duchowością, a szkoda. Odpowiedz Link Zgłoś
july.29 Re: Komunia za pasem! 28.02.06, 08:51 U nas z kolei - poza wydatkami, jest jeszcze "nowość" w postaci jednego terminu dla wszystkich dzieci. Będzie niezły "młyn", bo dzieci dużo, a kościół maleńki. Nie wiem, czemu to ma służyć. Rodzice apelowali o przynajmniej 2 terminy, ale proboszcz pozostał nieugięty (w ubiegłych latach były 3 terminy; teraz po zmianie proboszcza przyszło "nowe", ale czy lepsze?). j. Odpowiedz Link Zgłoś
5_monika Re: Komunia za pasem! 28.02.06, 10:05 alba 50 zł(białe nakrycie), spodnie i kamizelka 60 zł lub cały garnitur 300 zł, buty 79 zł czarne(miniatura męskich, bardzo ładne).Reszty opłat na razie nie znam.Komunie są dwie :dla dzieci i rodziców w czwartek i dla gości w niedzielę. Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
beatka74 Re: Komunia za pasem! 28.02.06, 13:00 wlasnie tego sie obawialam, hehe szal a nie przezycie duchowe. dobrze ze moja cora nie idzie do komunii, u nas zaczelo sie juz od wrzesnia. A teraz zaraz marzec, to dopiero pewnie zacznie sie bieganie na zebrania. Ale sie ciesze, ze mnie tam nie ma hurra Odpowiedz Link Zgłoś
beata985 Re: Komunia za pasem! 01.03.06, 10:13 u meni:garniturek ok.250,do tego całą reszta. a co do składek to 300 jakoś dużo.My zaczęliśmy od 100,jeżeli braknie to jeszcze 50 ale ani grosza więcej -ma starczyć na kwiaty,ustrojenie,prezent dla księdza i nie wiem co jeszcze.a starczyć musi bo w zeszłym roku przystępowało tyle samo dzieci(19) i starczyło na wszystko Odpowiedz Link Zgłoś
aglesnik Re: Komunia za pasem! 01.03.06, 14:04 u nas boom zebraniowy już był. oprzyrządowanie kupione, alba dostana od koleżanki i teraz czekamy na resztę "atrakcji". ale u nas też spotkania komunijne niezbyt uduchowione, same uszczypliwości i rządania. do tego ksiądz wioskowy, więc traktuje wszystkich z góry, co mnie osobiście śmieszy, ale trzeba cicho być... córka bardzo wszystko przeżywa, więc trzeba sie podporządkować. zobaczymy co dalej?? jeszcze nie było ubierania kościoła, prezentu i sama nie wiem czego jeszcze!!pozdrawiam wszystkich komunijnych rodziców i aby do maja... ag. Odpowiedz Link Zgłoś
beata985 Re: Komunia za pasem! 01.03.06, 17:42 hihaha,cz Ty aby nie z mojej wsię Odpowiedz Link Zgłoś
elena70 Re: Komunia za pasem! 01.03.06, 17:51 Duża składka, bo nas mało. W tym roku do komunii przystępuje siedmioro (7)!!! dzieci. Mała miejscowość i mały przyrost naturalny )) Odpowiedz Link Zgłoś
beata985 Re: Komunia za pasem! 02.03.06, 10:22 aaa.czyli biorąc średnią wychodzi na to samo Odpowiedz Link Zgłoś
jagawi Re: Komunia za pasem! 17.03.06, 10:44 beata985 napisała: > prezent dla księdza?!!! No normalnie nie rozumiem, powinien skakać z radości, że jeszcze jakieś dzieci idą do komunii a nie wyciągać łapę po prezenty, czy to łapówka jakaś czy co? Odpowiedz Link Zgłoś
kammik Re: Komunia za pasem! 02.03.06, 14:48 > Komunie są dwie :dla dzieci i rodziców w czwartek i dla gości w niedzielę. Obie "pierwsze"? Odpowiedz Link Zgłoś
kokolores Re: Komunia za pasem! 02.03.06, 15:40 5_monika napisała: Komunie są dwie :dla dzieci i rodziców w czwartek i dla gości w niedzielę. Nie rozumiem , ja dwie komunie ???W kosciele ??? Czy dwie imprezy ?? :o) Koko Odpowiedz Link Zgłoś
gugusiaczek do 5_monika 02.03.06, 16:24 Witaj a gdzie kupilas spodnie i buty? Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
5_monika Re: do gugusiaczek 02.03.06, 23:43 spodnie i kamizelkę widziałam w sklepiku z odzieżą dziecięcą(bazarek na Tarchominie)-ma być tego dużo, buty w Smyku (np.na Targówku) tam jest odzież dla starszych dzieci bo na Wileńskiej np.tylko maluchy. Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
kokolores Re: Komunia za pasem! 01.03.06, 23:24 Mieszkam w Niemczech ,mozemy porownac wydatki. Alby sa wlasnoscia parafii i placimy "tylko" za czyszczenie 20 Euro. Buty juz kupione 26 Euro ( sliczne ), rajstopy (dwie pary) 3,50 Euro . Wianek bedzie z zywych kwiatow ,pytalam w ksiaciarni ok.15 Euro A tu linki ,ktor znalazlam , moze sie przydadza: serwisy.gazeta.pl/czasopisma/5,42445,1902104.html www.roze.pl/page/pl/specjalne_okazje/pierwsza_komunia_swi/ www.kwiaciarnia-mdm.pl/komunia.html :o) Koko Odpowiedz Link Zgłoś
bea81 Re: Komunia za pasem! 02.03.06, 12:47 Dzieki ci serdeczne kokolores za te linki,corka tez chce miec wianuszek z prawdziwych kwiatow.Mieszkam tez w Niemczech i u nas calkiem spokojnie jezeli chodzi o przygotowania do komuni.Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
kokolores Re: Komunia za pasem! 02.03.06, 12:53 Nie ma za co ,ale musze przyznac ,ze znalesc cos takiego w necie jest baaaardzo ciezko. Za tydzien zaczynaja sie u nas pierwsze spotkania w kosciele. Oprocz tego dzieci maja dodatkowe religie (przygotowanie do komunii).Ale narazie sie nie stresuje)) Pozdrawiam. Koko Odpowiedz Link Zgłoś
aglesnik Re: Komunia za pasem! 02.03.06, 09:55 u mnie o butach nie ma myślec, bo mała szansa, ze bedą dobre do maja! najbardziej martwi mnie pogoda, która moze być najróżniejsza, a tu by się chciało na ogród pod namiocik. co do wsi... to chętnie czaem łyknełabym relanium na uspokojenie, bo jakoś nie daje rady! władza absolutna bardzo mnie denerwuje, a jak już się komuś za dużo wydaje to ...... czekam z niecierpliwością na dalsze atrakcje ag. Odpowiedz Link Zgłoś
beata985 Re: Komunia za pasem! 02.03.06, 13:23 właśnie wróciłam z obchodu po sklepach. garniturek nawet super za jedyne 170.Cieszę sie bo byłam przygotowana na więcej Przy okazji znalazłam super kostiumik dla siebie wiosenno letni za jedyne 240,.miałam nie kupować no ale wobec takiej okazji trudno się oprzeć. oby tylko pogoda dopisała Odpowiedz Link Zgłoś
gazunia Re: Komunia za pasem! 02.03.06, 20:15 Mnie ta przyjemność czeka za rok ale czytając wasze posty chyba zacznę odkladać pieniądze, tym bardziej, że niestety przyjęcia w ogródku zrobic nie mogę, bo go cholera nie mam. Pozdrawiam i zyczę wytrwałości. Odpowiedz Link Zgłoś
kokolores Re: Komunia za pasem! 10.03.06, 00:24 Zaczynaja sie pierwsze spotkania w kosciele,proby spowiedzi itp. Bardzo podoba mi sie duchowe przygotowanie maluchow. Nie jest to TYLKO bezmysle uczenie sie na pamiec modlitw ,ale tlumacza tez dzieciom co one znacza itp. Jak narazie jestem mile zaskoczona. :o) Koko Odpowiedz Link Zgłoś
kachwi1 Re: Komunia za pasem! 10.03.06, 13:48 przepraszam, prezent dla księdza? nie wiem, bo moje dziecko dopiero za dwa lata, ale czy to był może żart? mam nadzieję, że tak... Odpowiedz Link Zgłoś
ewamonika1 Re: Komunia za pasem! 10.03.06, 13:54 kachwi1 napisała: > przepraszam, prezent dla księdza? nie wiem, bo moje dziecko dopiero za dwa > lata, ale czy to był może żart? mam nadzieję, że tak... ----- no niestety, to nie jest żart. Przeszłam już przez to z córką, w tym roku idzie syn. W zwyczaju naszej parafii jest wręczanie proboszczowi prezentu (u córki był to ubiór, przepraszam, ale nie wiem, jak się ta część książęceco ubioru nazywa, w tym roku chyba będzie ozdobny kielich). Choć wiem, że nie wszystkim rodzicom się to podoba, z roku na rok nie obywa się bez prezentu. e. Odpowiedz Link Zgłoś
lenka_13 Re: Komunia za pasem! 11.03.06, 14:19 Oj tak,prezent dla księdza musi być...... Ostatno na katechezie siostra powiedziała,że odrabianie lekcji w niedzielę jest grzechem. Dla mnie jest to chore. A jak Wy do tego podchodzicie? Odpowiedz Link Zgłoś
beata985 Re: Komunia za pasem! 11.03.06, 16:49 haha,prezent to KONIECZNOŚĆ.Bez niego ani rusz.a przed komuniom to jeszcze obejście kościoła trzeba uprzątnąć,w środku a i plebanie doprowadzić na błysk.To dopiero jazda.Łącznie z oknami.Aw zeszłym roku to przystanek kazał malować.HA.przebije ktoś Cholewcia,nie po to przyjęcie robię nie w domu,żeby u farorza zachrzaniać-"bo tak jest co roku".Będę strajkować Odpowiedz Link Zgłoś
skrzynka3 Re: Komunia za pasem! 11.03.06, 20:04 U nas zwyczajowo nie ma prezentu dla ksiedza tylko cos co zostaje w parafii (nowa parafia, Kosciol ciagle urzadzany). W zeszlym roku byl to rzutnik i ekran do slajdow z tekstami piesni, w tym roku mamy dolozyc sie do krzesel kupowanych do prezbiterium. Na ten cel (plus na kwiaty na przybranie Kosciola, kwiaty dla siostry przygotowujacej dzieci, organistki cwiczacej z nimi spiewy itp.) ustalilismy skladke po 150 zl (kwote ustalali sami rodzice ksiadz wyszedl na ten moment z sali i powiedzial ze nie chce wiedziec po ile ustalilismy ani nic sugerowac). Do tego dochodzi komza -50 zl i garniturek + buty (nie wiem jeszcze ile). Ustalismy ze w sobotre wieczorem przed komunia rodzice przyjda posprzatac Kosciol(ale bez szalenst typu okna ) i ubrac go odswietnie. Odpowiedz Link Zgłoś
iwonapa Buty komunijne r. 35 i 33 chłopięce 14.03.06, 10:50 Mam do sprzedania 2 pary butów komunijnych, czarne, wiązane, bardzo eleganckie założone na komunię i w białym tygodniu. Mogę przesłać zdjęcia Odpowiedz Link Zgłoś
zoska36 Re: Buty komunijne r. 35 i 33 chłopięce 15.03.06, 15:16 ja mam cały strój dla chlopca (garniturek z kamizelką, koszula,buty, ozdoba pod szyję) sprzedam wszystko razem za np. 80 zł Odpowiedz Link Zgłoś
zoska36 Re: do zoska 36 19.03.06, 14:46 garniturek czarny - rozmiar 134/5, koszula 30; buty 34 jeżeli jest ktoś zainteresowany, to mogę wrzucić zdjęcie. Przepraszam, że wcześniej nie odpisałam, ale nie zaglądałam codzienie na forum. Odpowiedz Link Zgłoś
bczerwin1 Garnitur do sprzedania 17.03.06, 13:48 Witam, ja również mam do sprzedania bardzo elegancki czarny garnitur chłopięcy na rozmiar 140 Garnitur jest trzyczęściowy: - kamizelka (długość 43,5 cm, szerokość pod pachami 39 cm x 2), - spodnie ( długość 87 cm, długość nogawki od kroku 64 cm, szerokość w pasie 30 cm x 2, po rozciągnięciu gumki 35 cm x 2), - marynarka (długość 60,5 cm, szerokość pod pachami 44 cm x 2, długość rękawa od pachy 35,5 cm). Do zestawu dołączam białą koszulkę z krótkim rękawkiem (długość 55 cm, szerokość pod pachami 43,5 cm)i krawacik (całość bardzo ładnie się komponuje). Garnitur był wykorzystany do komunii i rocznicy, więc jest w bardzo dobrym stanie. Cena 90 PLN Posiadam również komżę (cena 20 PLN) i buty nr 34 (cena do uzgodnienia) Jestem z Warszawy (gg 2574903). Garnitur można obejrzeć tutaj: www.voila.pl/7qn7m/ Odpowiedz Link Zgłoś
mika_p Uprzejmie przypominam, że oferty sprzedaży... 21.03.06, 01:20 Uprzejmie przypominam, że oferty sprzedaży odzieży dziecięcej zamieszczamy na forum Oferty -> Sprzedam -> Ubranka i buciki: forum.gazeta.pl/forum/71,1.html?f=675 Proponuję, aby dla łatwego odnalezienia się wśród ciuszków dla niemowląt, pisać w temacie słowo "Komunijne" - wyszukiwarka działa przyzwoicie i na pewno to pomoże. Wasza Moderator Odpowiedz Link Zgłoś
kachna.kachna Re: Komunia za pasem! 21.03.06, 21:41 Mój synkek ma komunie za rokwiec jeszcze mam troche czasu ale... W pracy dziewczyny mnie sie pytaja czy wynajelam juz sale, na religii pani katechetka opowiada dzieciakom o najrozniejszych rzeczach zwiazanych z komunia. I ja i moj syn zaczynamy sie powoli bac tego wydarzenia. Przeraza mnie cala otoczka: proby spowiedzi, komunii, prezenty dla ksiezy, bieganie do kosciola trzy razy w tygodniu itp. Moja siostra mieszka za granica-dziecko jej przyjaciolki mialo komunie - imprezka trwala 2 godziny (szampan+tort) a dziecko dostalo w prezencie zegarek i srebrny medalik. I chyba bardziej podoba mi sie taki scenariusz. Odpowiedz Link Zgłoś
beata985 Re: Komunia za pasem! 22.03.06, 09:22 ale nie znasz powiedzenia zastaw się a postaw się. co do sali to moje odczucie jest takie-wynajęłam po to,żeby w przeddzien komunii nie zachrzaniać jak mały motorowerek.wiadomo w kosciele próby,spowiedz,sprzątanie a w domu tez trzeba sprzątnąć ,ugotować obsłużyć. w domu goście siedzieli by i siedzieli a tak pójdą o przyzwoitej godziniea ja w domciu spokojnie odpocznę zamiast gary zmywać.Jeden stres mniej. ale u nas są tacy co na komunie zamawiają salę na dwa dni-to dopiero jazda,jeszcze z 5 lat i orkiestra będzie koniecznia Odpowiedz Link Zgłoś
lenka_13 Re: Komunia za pasem! 22.03.06, 10:57 Ja już nie mogę doczekać się końca tego szaleństwa. Jeszcze trochę i aureolka będzie nad moją głową. Sam Kościół robi złą atmosferę. Obecnie na katechezie dzieciaki rozmawiaja o grzechu. I co siostra wymyślila : ODRABIANIE lekcji w niedzielę to grzech. I jak do tego podejść? Dla mnie jest to chore i niestety grzeszymy w mniemaniu naszej katechetki. Odpowiedz Link Zgłoś
kokolores Ciekawa dyskusja zwaiazna z komunia. 22.03.06, 23:30 forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=567&w=38909662 Jakie ludzie maja pomysly. :o) Koko Odpowiedz Link Zgłoś
bea81 Re: Ciekawa dyskusja zwaiazna z komunia. 23.03.06, 16:23 To chyba jest podpucha z tym opalaniem,bo chyba uwierzyc w to nie idzie. Odpowiedz Link Zgłoś
kachna.kachna Re: Ciekawa dyskusja zwaiazna z komunia. 23.03.06, 22:11 Przypuszczam, ze to nie podpucha-rozne ciekawe rzeczy sie dzieja przed komuniami. Korekcje uszu to juz chyba norma wiec opalanie na solarium chyba tez jest praktykowane. Moim zdaniem-totalna przesada. Dobrze, ze mam chlopaka i jemu jest wszystko jedno w co go ubiora i jak bedzie wygladal Odpowiedz Link Zgłoś
kokolores Re: Komunia za pasem! 05.04.06, 22:45 Dzis mialam zebranie na plebanii. jak narazie koszty sa takie 30 Euro (czyszczenie alby ,swieczka ,kwiaty w kosciele,pamiatkowy krzyz) Jesli ktos chce ,moze zamowic DVD -koszt 23 Euro. Jak narazie tyle Koko Odpowiedz Link Zgłoś
magi222 Re: Komunia za pasem! 06.04.06, 18:53 Mieszkamy w Poznaniu i tak naprawdę jeszcze nic nie wiadomo odnośnie kosztów- a szkoda.Zebrania jakie do tej pory były dotyczyły jedynie organizacji pierwszej Spowiedzi św. Może tak powinno być - ale na pewno będą jakieś pamiątki itp, wolałabym się przygotować, no ale cóż...Rodzice zbierali po 10 zł na jakiś podarek dla Księdza w podzięce za przygotowanie do Komunii. Odpowiedz Link Zgłoś
kokolores Re: Komunia za pasem! 07.04.06, 00:18 U nas nie ma prezentow dla ksiedza. A u spowiedzi moje corka juz byla,troche wczesniej jak na moj gust bo do komunii to ona napewno jeszcze sporo nagrzeszy)) :o) Koko Odpowiedz Link Zgłoś
kajda26 Re: Komunia za pasem! 07.04.06, 12:48 Witam.My mieszkamy w woj.Lubuskim i tam przygotowania wyglądają następująco-opłata dla kościoła czyli prezent,kwiaty,wystrój...-125zł,płyta i zdjęcia z komunii-60 zł.W tą sobotę pierwsza próba w kościele.Tekst do spowiedzi wyuczony ale jeszcze nie było spowiedzi.Niektóre dzieci w tym mój syn będe mówiły w czasie uroczystości wierszyki,więc też wyuczone.Buty juz mamy-firmy GUFO-bardzo ładne.Garnitur szyjemy-dziś pierwsza przymiarka.Pozostaje jeszcze zapięcie przyjęcia na ostatni guzik.....I dotrwać do 21 maja.Pozdrawiam. Odpowiedz Link Zgłoś
tygrysica2208 Re: Komunia za pasem! 07.04.06, 23:07 magi222 napisała: > Rodzice zbierali po 10 zł > na jakiś podarek dla Księdza w podzięce za przygotowanie do Komunii. A czy to aby nie OBOWIĄZEK księdza??? Odpowiedz Link Zgłoś
magi222 Re: Komunia za pasem! 08.04.06, 17:47 Owszem obowiązek, a przecież do Komunii dwa razy częśćiej dzieci spotykają się z katechetami w szkole - córa chodzi do szkoły nie w rejonie. To był wymysł rodziców - tak naprawdę gdybym wiedziała o co chodzi chyba nie dałabym tej kaski , bo faktycznie z jakiej racji- dowiedziałam się po wpłaceniu o naiwności. Zaczęłam rozmawiać z Mamami i robiły mi się coraz większe oczy- bomboniera, kwiaty - no , ale tak jest jak na zebrania chodzi mąż- coś tam usłyszy piąte przez dziesiąte... Do komunii przystąpi ok. 40ścioro dzieci- --> 40*10=400 za bombonierę i kwiaty- nieźle. Śmiałabym sie jakby ksiądz tego nie przyjął... Odpowiedz Link Zgłoś
mamaszakali Re: Komunia za pasem! 07.04.06, 21:52 Mieszkam w Warszawie i zebrania trenujem już od października , do tego jeszcze był Różaniec, Roraty i teraz Droga Krzyżowa A po Świętach próby.Sładka to 150zł na firmę która ubierze kościół,prezent dla księdza i kwiaty dla wychowawców klas 2, pani katechetki i jeszcze chyba dyrekcji istny szał a do tego na koniec białego tygodnia jeszcze kopeta z kaską na Kościół.To dopier jest jazda.Ja ma córkę więc sukienka 162 zł. wszystkie będą takie same i to jest dobre a do tego buty,rajstoki ,pelerynka wianuszek i inne dodatki.Imprezka w domu mam duży taras i ogród,ale pogoda pod znakiem zapytania.Pozdrawiam wszystkie maamy i zyczę wytrwałości. Dorota Odpowiedz Link Zgłoś
renka14 Re: Komunia za pasem! 09.04.06, 08:35 jak tam dziewczyny przygotowania, bo ja juz sie denerwuje, oczywiscie nie zastanawiam sie ile sesji w solarium tylko niestety czyms bardziej przyziemnym - pogoda w naszym pieknym kraju, jestescie przygotowane na tzw. snieg w srodku maja? ogladalam zdjecia roznych "komunistek" i najbardziej podobala mi sie dziewczynka w albie sweterku i dwoch cieniutkich slicznych .... warkoczykach jesli chodzi o wydatki to tak jak u Was boje sie jak to bedzie wszystko wygladalo - skromna alba i te wianuszki kwiatuszki torebka, ozdoba do swiecy, mnie alba pasuje do zgrzebnych sandalow wiazanych na rzemyki, sorry za brak polskich liter, które mi (niektóre) moja mlodsza pokasowala Odpowiedz Link Zgłoś
beata985 a propos prezentu 17.04.06, 20:08 to oczywiscie nie jest nic osobistego dla ksiedza-nie przeszloby,jest to cos do wykorzystania w kosciele. Odpowiedz Link Zgłoś
sophie05 Re: Komunia za pasem! 27.04.06, 20:36 Mnie to czeka za rok i już drżę. W naszej parafii jest taki zwyczaj, iż Proboszcz przekazuje drugoklasistów siostrze - heterze, w wieku już podeszłym, zupełny brak podejścia pedagogicznego do dzieci. zastanawiam się, czemu to ma służyć. Od września, gdy czekam na dziecko w szkolnej szatni , słyszę wsród rodziców drugoklasistów tylko jeden temat - siostra od religii. Klną na nią i dzieci i rodzice. Odpowiedz Link Zgłoś
beata985 koncowe odliczanie 30.04.06, 22:26 to juz w niedzielę 7-go.brrrrr.....troszke trema mnie zjada siostra przygotowuje do komunii?zawsze robil to ksiądz... my juz po sprzątaniu.dziesięcina odrobiona jeszcze spowiedz.... Odpowiedz Link Zgłoś
kokolores Re: koncowe odliczanie 02.05.06, 23:25 Mam jeszcze 3 tygodnie do komunii mojej corki i powoli mam treme. Jak bylo??? :o) Koko Odpowiedz Link Zgłoś
elena70 Jaka fryzurka? 01.05.06, 11:00 Macie może pomysł na fryzurkę dla dziewczynki, która ma proste, długie włosy za ramiona (bez grzywki)? Chciałam córce podciąć włosy tak do brody i wygładzić prostownicą, ale nie zgadza się na obcięcie. Nie chcę żadnych loków, koków i fal, bo córka ma twarde, nie podatne włosy. Jak ją uczesać? Wianek będzie miała żywy. Odpowiedz Link Zgłoś
kokolores Re: Jaka fryzurka? 03.05.06, 00:03 Tu sa dziewczynki z prostymi wlosnami i wygladaja przeslicznie: www.kolecki.pl/?section=poznan&page=group&group=6 Odpowiedz Link Zgłoś
lilka.w Re:A ja się tak cieszę na tę Komunię ! 04.05.06, 22:48 Tak się cieszę na tę Komunię,że chyba tak sie nie cieszyłam na własną!Czy któraś z Was ,drogie Mamy tez tak to przeżywa? Cieszę się,bo będziemy już mogli razem z naszą dużą córeczką przytępować do Komuni św. Cieszę się,że będzie miała to wsparcie i ostoję na całe życie,chyba,że sama z niego zrezygnuje... Cieszę się, że jest już tak duża i mądra,ale jeszcze zarazem taka naiwna i dziecięca. Cieszę się z uroczystości i spotkania z Rodziną. Cieszę się z przygotowań i dylematów pt.koczek ,czy rozpuszczone;wianuszek "żywy",czy sztuczny ,etc.,(mimo pełnej swiadomości powagi chwili). To trochę tak,jakbym wróciła do swojego dzieciństwa i przygotowań z przed prawie 30-stu lat. Odpowiedz Link Zgłoś
elena70 Re:A ja się tak cieszę na tę Komunię ! 04.05.06, 23:24 Ja też, choć finansowo to trochę mnie to przeraża.... Odpowiedz Link Zgłoś
kokolores Re:A ja się tak cieszę na tę Komunię ! 05.05.06, 01:18 elena70 napisała: > Ja też, choć finansowo to trochę mnie to przeraża.... U mnie podobnie.Dobrze ,ze to tylko raz w zyciu. :o) Koko Odpowiedz Link Zgłoś
lilka.w Re:A ja się tak cieszę na tę Komunię ! 05.05.06, 11:58 Jest to spory wydatek,ale nastepny to ...ślub( o ile całkowicie nie wyjdzie z użycia ).Nie mozna sie tez dać zwariowac,jesli chodzi o wydatki. Odpowiedz Link Zgłoś
maniusza Re:A ja się tak cieszę na tę Komunię ! 05.05.06, 12:45 u mnie dzięki Bogu na razie z wydatkami bardzo skromnie. Alba stówę, książeczka, medalik z łańcuszkiem, różaniec - razem 60 zł. Prezent - kupilismy cyfrówkę na raty więc na razie nie odczuwamy kosztów obiad i kawa będzie u teściów, kameralnie ok. 15 osób, bez szaleństw, ona robi większośc ja coś tam dorobię. No i tyle wydatków - aha jeszcze buty kupimy - eleganckie ale takie żeby też mógł je potem założyć. Koszulę i czarne spodnie mamy aha o prezencie jeszcze nic nie słychać, komunia 28 maja tak więc jak widać nie zawsze kosztuje to fortunę )) Odpowiedz Link Zgłoś
kokolores Re:A ja się tak cieszę na tę Komunię ! 05.05.06, 16:35 maniusza napisała: > obiad i kawa będzie u teściów, kameralnie ok. 15 osób, bez szaleństw, ona robi > większośc ja coś tam dorobię. No ja tak dobrze nie mam i musze albo wszystko sama upitrasic ,albo zamowic , a to kosztuje(mieszkam w Niemczech).Wybralam druga wersje bo przyjedzie do mnie rodzina(5 doroslych osob plus dwoje dzieci + nasza trojka) na tygzien i w domu mam troche malo miejsca.Ale ciesze sie na rodzinke z polski ,wiec co mi tam. Raz w zyciu dziecko ma komunie. :o) Koko Odpowiedz Link Zgłoś
elena70 Re:A ja się tak cieszę na tę Komunię ! 05.05.06, 19:01 A ja mam dwoje dzieci, więc to nie zupełnie tak raz w życiu. Przyjęcie robię w lokalu, bo mam dwa małe pokoiki i 22 osoby się nie zmieszczą za chińskiego boga. Strój dla naszej 4 osobowej rodzinki kosztował mnie już ponad 1000 zł. A jeszcze tyle wydatków. Komunia 21 maja. Odpowiedz Link Zgłoś
lilka.w Re: Komunia za pasem! 06.05.06, 00:05 No i znowu zeszło na pieniądze.... Odpowiedz Link Zgłoś
elena70 Re: Komunia za pasem! 07.05.06, 06:14 Niestety, tego tematu nie da się uniknąć. Zwłaszcza, że takie teraz czasy. Przymomina się w mediach, że po wojnie dla dzieci pierwszokomunijnych robiono tylko wspólne śniadanie przy parafii. Teraz to niestety nie przejdzie. Nie jestem z tych matek, które prowadzą dziecko do solarium i kosmetycznki przed komunią, czy wynajmuje limuzynę, ale pewnych rzeczy nie da się obejść. Np. przyjęcia dla rodziny. A to wszystko niestety kosztuje... Jak u was z próbami? U nas ksiądz dopiero zaczął. Wczoraj była druga próba. Teraz będzie chyba codziennie spotykał się z dziećmi, przy okazji załatwiając ich obecność na majowym nabożeństwie. Odpowiedz Link Zgłoś
magi222 Re: Komunia za pasem! 08.05.06, 08:08 Córa idzie do Komunii już za tydzień. Próby odbędą się w środę , czwartek i piątek. Nie wiem jak Wasze dzieci, ale ona się.... boi.. No cóż, trudno się dziwić, ale trochę mnie to zastanawia, bo kiedy ja szłam do Komunii- czasem rozmawiałyśmy z koleżankami na te tematy, a ona naprawdę sporadycznie- trochę się podpytałam.. Jakaś dziewczynka z jej klasy w ogóle nie chce słyszeć nic na temat??? Może dzieci nie rozmawiają,bo są zbyt duże barirey finansowe- dzieci momentalnie takie rzeczy wyczuwają- niektóre mają przyjęcia w hotelach Mercure inne w domach, prezenty takie, śmakie... Nic Odpowiedz Link Zgłoś
bea747 Re: Komunia za pasem! 08.05.06, 11:11 U nas też komunia w tę niedzielę, próby też środa, czwartek i piątek.Ale na szczęście moja córa nie boi się tej uroczystości, a wręcz przeciwnie nie może się jej doczekać.Ja za to bardzo się boję, szczególnie przygotowania obiadu.Bedzie mi pomagać teściowa, ale chciałabym mieć to już za sobą. A odnośnie fryzurki, to Ada będzie miała rozpuszczone,gładko uczesane włoski.Kupilismy bardzo skromny wianuszek, z tyłu którego zamiast wstążek sa opadające koraliki i kwiatki na żyłkach. Wplotę je córce we włosy. W sobotę zrobiliśmy próbną fryzurkę i wyszła bardzo ślicznie.Pomagała mi zprzyjaźniona fryzjerka, mam nadzieje, że mi wyjdzie tak samo ładnie. Odpowiedz Link Zgłoś
sylwia32 Re: Komunia za pasem! 08.05.06, 22:01 my komunię też mamy w tę niedzielę.córcia wcale się nie boi tylko nie może się doczekać.bardzo to przeżywa. ja się natomiast strasznie boję przyjęcia po uroczystości ponieważ robimy wszystko w domu, pomagać mi będzie moja mama i chrzestna małej. bardzo bym chciała , aby była już niedziela o tej porze, bo będzie po wszystkim. Odpowiedz Link Zgłoś
beata985 Re: Komunia za pasem! 09.05.06, 09:50 ja już po.przezylam teraz lapię oddech.pogoda nam dopisala a to juz polowa sukcesu. więcwj nerwow niż to warte. trzymajcie sie.pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
bea747 Re: Komunia za pasem! 12.05.06, 10:43 Dziewczyny, poradżcie, czy matka chrzestna kupuje dziecku na Pierwszą komunię kwiatki? Odpowiedz Link Zgłoś
lenka_13 Re: Komunia za pasem! 12.05.06, 12:47 A nie lepiej bombonierę ??? U nas np. nie ma zwyczaju kupowania kwiatków. Mój syn wolałby czekoladki (a także idzie do Komuni) Odpowiedz Link Zgłoś
agatka_s Re: Komunia za pasem! 12.05.06, 12:57 Powiem szczerze ze nie rozumiem tych rozterek!!! Masz ochote dac kwiatki to dajesz, nie masz nie dajesz. Przeciez to powinno wyplywac z checi wlasnych, odruchu serca itp, a nie dlatego ze wypada czy ze sa okreslone zwyczaje. Ja rozumiem ze mozna miec watpliwosci czy wypada zrobic to czy tamto np na pogrzebie (np przyjsc ubranym na czerwono), ale miec watpliwosci czy dac dziecku kwiatki ???? Kobiety troche wiecej asertwnosci i kierowania sie wlasnymi opiniami odczuciami i przede wszystkim wlasnym rozumem!!!! A jak ktos powie ze kwiatow nie wypada ale wypada przyniesc pol litra to przyjdziecie z butelka.... Przepraszam ale troche mnie rozmieszylo to pytanie... Sorry bez obrazy, ale niedlugo bedzie pytanie czy wypada ubrac koronkowe majtki na komunie chrzesniaka... Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
magi222 Re: Komunia za pasem! 12.05.06, 15:02 Uczestniczymy z córą w przygotowaniach - Komunia 14tego. Co mnie zadziwia to to,że np. chłopcy pierwsi wchodzą do Kościoła , pierwsi przyjmują Komunię i pierwsi wychodzą- Jak to jest u Was w Kościołach. Jak podpytuje się znajomych to wszyscy robią okragłe oczy- dlaczego? Nie żebym sie czepiała, ale wydaje mi sie to co najmniej dziwne. Ksiądz stwierdził też ,że mu wszystko jedno czy dziewczynki przyjdą w wiankach czy nie- byc może nie ma to znaczenia, ale kategorycznie zabronił noszenia rękawiczek!! Dziewczynki mają je zostawić babciom!! Może chodzi o bezpieczeństwo?? Sama nie wiem.... Odpowiedz Link Zgłoś
agatka_s Re: Komunia za pasem! 12.05.06, 15:13 magi222 napisała: > Uczestniczymy z córą w przygotowaniach - Komunia 14tego. Co mnie zadziwia to > to,że np. chłopcy pierwsi wchodzą do Kościoła , pierwsi przyjmują Komunię i > pierwsi wychodzą- Jak to jest u Was w Kościołach. Jak podpytuje się znajomych > to wszyscy robią okragłe oczy- dlaczego? Nie żebym sie czepiała, ale wydaje mi > sie to co najmniej dziwne. U nas impreza byla zdecydowanie koedukacyjna, tzn chlopaki byly pomieszane z dziewczynkami. > Ksiądz stwierdził też ,że mu wszystko jedno czy dziewczynki przyjdą w wiankach > czy nie- byc może nie ma to znaczenia, ale kategorycznie zabronił noszenia > rękawiczek!! Dziewczynki mają je zostawić babciom!! Może chodzi o > bezpieczeństwo?? Raczej zeby 8-latki nie wygladaly jako 80-letnie matrony. Po co malej dziewczynce rekawiczki ??? wianek, bial sukienka-symbolizuja niewinnosc (mialy kiedys....bo teraz symbolizuja zazwyczaj portfel rodzicow, poz przypadkami gdy sa jednakowe) ale rakawiczki ? Co to bajka o Kopciuszku ? > Sama nie wiem.... Odpowiedz Link Zgłoś
magi222 Re: Komunia za pasem! 12.05.06, 16:06 Bajka o Kopciuszku to na pewno nie jest i całkiem nie rozumiem Twojej wymuszonej ironii. A w ogóle co Kopciuszek ma wspólnego z rękawiczkami?? Dlaczego księdzu ,któremu wszystko jedno czy dziewczynki przyjdą w wiankach, czy nie- miałoby zależeć, jak dziewczynki będą wyglądały : " 80-letnie matrony". Po Twojej wypowiedzi sądzę,że na pewno masz syna. Kupiłam rękawiczki i był to niemały wydatek- tym bardziej ,że córa sama sobie wybierała, i zależy mi na tym,żeby czuła się jak najlepiej- tym bardziej, że jest to dla niej ogromne przeżycie, a ksiądz wyskakuje to z coraz nowymi i dziwnymi pomysłami. Jak to jest u Was w Kościołach?- nadal podtrzymuję temat: dziewczynki idą pierwsze? Córy mogą mieć rękawiczki? Jestem ciekawa... Odpowiedz Link Zgłoś
agatka_s Re: Komunia za pasem! 12.05.06, 16:36 Przepraszam ale 8-letnia dziewczynka w rekawiczkach, lokach i innych koafiaruch wyglada nienaturalnie i teatralnie. Tak jak przebrana do szkolnego przedstawienia o Kopciuszku (Krolewnie sniezce czy innej Barbie na balu...) Taka jest moja opinia. Dziecko im bardziej przypomina dziecko (nawet podczas komunii) tym jest ladniejsze i tym milej sie na nie patrzy (nie mowiac ze podczas takiej szczegolnej okazji, gdzie skromnosc i dziewczecosc a nie parodia starej baby tym bardziej powinna obowiazywac) . Dziecko nasladujace maniery doroslych (rekawiczki ozdobne to maniera z lat 50, rekawiczki nosza albo starsze panie (i wyglada to na miejscu !) albo dzieci na balach dla przebierancow ) wyglada poprostu smieszne. Mysle ze ksiedzu chodzilo o pewna stosownosc i umiar. Niestety strojenia i robienia z dziewczynek wyfiokowanych lalek, nie da sie uniknac (niestety !) ale sa w rym procederze pewne granice. Rekawiczki pewnie przez ksiedza za taka granice zostaly uznane. Odpowiedz Link Zgłoś
bea81 Re: Komunia za pasem! 12.05.06, 20:56 Mieszkam w Niemczech i dziewczynki tutaj sa bardzo ladnie ale przede wszystkim skromnie ubrane.Gdybym corce kupila rekawiczki to by ja chyba wysmiali.Wszystkie dzieci maja te same alby i ze slyszenia wiem,ze zadne dziecko nie idzie do fryzjera.Bardzo mi sie to podoba. Odpowiedz Link Zgłoś
sylwia32 Re: Komunia za pasem! 12.05.06, 22:54 córcia ma komunię również w tę niedzielę.do kościoła dzieci wchodzą parami ( przy boku są rodzice) chłopiec i dziewczynka i tak samo podchodzą do komunii. ja córcię ubieram skromnie mamy śliczną albę ( wszystkie dziewczynki jednakowo ubrane )i wianek z mirty , włoski gładko uczesane, rękawiczki u nas są dodatkiem zbędnym. madziunia jest bardzo pobudzona tą całą uroczystościa i nie może się doczekać aż przyjmnie Pana Jezusa do serduszka- to jej słowa. Odpowiedz Link Zgłoś
renka14 Re: Komunia za pasem! 13.05.06, 16:31 rekawiczki sa swietne, moja corka rysuje od rana do wieczora i chyba musialabym jej schowac mazaki i dlugopisy zeby te rece na komunie byly na pewno czyste i nie trzeba by je bylo traktowac rozpuszczalnikiem,a tak - wymyjemy na ile sie da, nalozymy rekawiczki i klopot z glowy, a ci co obgryzaja paznokcie pzred spowiedzia tez maja komfort Odpowiedz Link Zgłoś
lilka.w Re: Komunia za pasem!-jeszcze o rekawiczkach 14.05.06, 18:45 Może jestem staromodna,ale uwazam,ze rekawiczki spełniaja swoja rolę.Moja corka idzie do pierwszej Komunii w czerwcu,więc raczki będą juz opalone i spierzchniete po piaskownicy i ogrodku-a jak to wygląda np. na zdjeciach na tle niepokalanej bieli sukienki ,mialam juz nie raz mozliwość ogladać.Szkaradnie. Odpowiedz Link Zgłoś
kokolores Re: Komunia za pasem! 15.05.06, 16:28 Komunia 25 maja i juz powoli sie na nia ciesze. Cala organizacja jest zakonczona i teraz spokojnie/duchowo mozemy sie przygotowac na te uroczystosc. :o) Koko Odpowiedz Link Zgłoś