marimag 06.01.03, 20:34 Witam mamusie i tatusiów! Mam 9 miesięczną córkę z 7 zębami i zastanawiam sie jak i czym myć jej zęby. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: anma Re: Mycie zębów IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 06.01.03, 20:45 Witaj! Moje dziecko tez szybko ząbkowało, w wieku 5 m-cy pojawił się pierwszy ząbek, potem był miesiąc przerwy a potem....prawdziwy wysyp!! W wieku 11 m-cy miał 14 zębów, kolejne dwa wyszły jakoś niezauważenie nie wiem kiedy, a "piątki" pojawiły się krótko przed drugimi urodzinami. No a jeśli chodzi o mycie to do roczku prawie czysciłam ząbki gazikiem namoczonym w letniej przegotowanej wodzie. Nie jest to zajęcie bezpieczne, bo czasem ten "garnitur" ząbków zaciska się w najmniej odpowiednim momencie ) No cóż, parę razy zostałam ugryziona, ale co tam. Tak gdzieś przed roczkiem kupiliśmy pierwszą szczoteczkę i dawaliśmy synkowi do zabawy w czasie kąpieli, oczywiście pokazując mu do czego służy. Z czasem dał sobie trochę poszczotkować, potem poprawiał po nas sam. Oczywiście nadal przecierałam ząbki gazikiem. Pasty zaczęliśmy używać (Elmex do mlecznych ząbków) kiedy synek miał około 2,5 roku i umiał wypłukać buzię i wypluć wodę. Najpierw dawaliśmy mu wodę do płukania nawet po myciu bez pasty zeby poćwiczyć. No i do tej pory dajemy mu do mycia ząbków przegotowaną wodę. Póki co wszystkie zęby zdrowe, mimo, ze synek miłośnikiem nabiału nie jest Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
aka10 Re: Mycie zębów 06.01.03, 21:54 Pierwszy zab w wieku 5-ciu miesiecy i pierwsza szczoteczka albo raczej dwie.Dzieciak mial gumowa,z taka tarcza naokolo,zeby sobie do gardla nie wlozyc,ja natomiast mala dziecinna szorowalam zeba,a potem zeby woda.W wieku roku-pasta do zebow,minimalna ilosc, z mala zawartoscia fluoru.Dentysta powiedzial,ze nic sie nie stanie,jak dziecko troche polknie. Teraz szczoteczka elektryczna i zwykla na przemian,ale dziecko juz duze.Pozdrawiam. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ismena Re: Mycie zębów IP: *.waw.cdp.pl / *.crowley.pl 06.01.03, 22:46 Elmex jest pasta dla dzieci od 0 do 6 roku zycia. Bierze sie odrobinke na szczoteczke i mozna myc. Ja tak mylam zabki mojej Weronice, odkad skonczyla 10 lub 12 miesiecy (juz nie pamietam dokladnie). Teraz ma 2 latka i 4 miesiace i absolutnie zdrowe zabki. Mozna tez przecierac zabki naparem z szalwii (naparzasz, moczysz wacik i przecierasz). Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Insomnia Re: Mycie zębów IP: *.acn.pl / 10.66.1.* 06.01.03, 23:04 Dla takich zupełnie malutkich dzieciaczków, którym pojawi się pierwszy ząbek są takie fajne nakładki na palec rodziców (chyba Cannpolu), myłam nimi przegotowaną wodą ząbki mojej córeczki dopóki ząbków nie przybyło i nie zaczęła mi palca raz po raz przygryzać. Dodatkowym ich plusem było to, że świetnie się nimi masowało ząbkujące dziąsełka, albo rozsmarowywało żel przeciwbólowy. Potem przerzuciłam się na szczoteczkę do zębów Oral-B. Wyprodukowali taką świetną seryjkę szczoteczek dla dzieci. Pierwszy rodzaj dla dzieci zdaje się od 0 lub 6 miesięcy do 2 latek. Co do pasty to najpierw używaliśmy Elmexu, a teraz Bobini, ale ona jest dopiero od 1 roku życia. Najpierw sama myję małej ząbki, a potem obowiązkowo szczoteczkę dostaje w swoje rączki i poprawia dziecię po mamusi)), oczywiście pod pełną kontrolą. Odpowiedz Link Zgłoś
marimag Re: Mycie zębów 08.01.03, 20:48 Dziękuję za wszystkie rady! Pozdrowienia Odpowiedz Link Zgłoś