Gość: Emi IP: *.acn.waw.pl 15.02.03, 16:00 Czy 14-letnia dziewczynka długo będzie jeszcze rosła? Czy są jakieś normy. Obecnie ma 170 cm wzrostu. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: Malwa Re: Wzrost nastolatek. IP: *.acn.waw.pl 16.02.03, 13:06 Ja mając 14 lat osiągnęłam swój wzrost "na całe życie" - 174 cm. I ani centrymetr mi od tego czasu nie przybył. Dziewczynki rosna szybciej niż chłopcy - pamiętam, że w wieku ok 14-15 lat ja miałam właśnie 174 cm, a koledzy byli niżsi ode mnie. W ciągu kolejnych 4-5 lat oni rośli i niektórzy mnie przeganiali, a mój wzrost już się nie zmieniał. Pozdrawiam piękną wysoką nastolatkę Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Maryla Re: Wzrost nastolatek. IP: *.opole.sdi.tpnet.pl 17.02.03, 00:07 Podobno dziewczynki przestaja rosnac wczesniej,ale moja córka rosła do ok 18 roku życia. Lekarz "straszył nas ,że dojdzie jej ok 10 cm ( a miala juz 170cm) ale zatrzymała sie na 174cm.Teraz wzrost to nie tragedia )) całe pokolenie jest duzoooo wyzsze od nas ))) oby było tylko zdrowe. Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Iza2 Re: Wzrost nastolatek. IP: *.k.mcnet.pl 17.02.03, 08:58 Od pierwszej miesiaczki dziewczyna urosnie juz tylko do 5cm. Jezeli wiec miesiaczkuje, to przestanie juz rosnac, jezeli natomiast nie, to mozna sie zglosic do endokrynologa dzieciecego czy ginekologa dzieciecego. Wywolanie miesiaczki spowoduje powtrzymanie wzrostu Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Maryla Re: Wzrost nastolatek. IP: *.opole.sdi.tpnet.pl 17.02.03, 15:10 Gość portalu: Iza2 napisał(a): > Od pierwszej miesiaczki dziewczyna urosnie juz tylko do > 5cm. Jezeli wiec miesiaczkuje, to przestanie juz rosnac, > jezeli natomiast nie, to mozna sie zglosic do > endokrynologa dzieciecego czy ginekologa dzieciecego. > Wywolanie miesiaczki spowoduje powtrzymanie wzrostu Hmm.... w przypadku mojej córki to sie nie sprawdziło urosła duzo wiecej niz 5 cm.Co do wywoływania miesiączki byłabym ostrozna,wszystko w swoim czasie, chyba nie ma potrzeby przyspieszac,a juz na pewno nie z powodu wzrostu Jeśli wzrost jest rzeczywiscie takim problemem to endokrynolog skieruje na odpowiednie badania (chyba na hormon wzrostu) i wszystko bedzie wiadomo. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: anku Re: Wzrost nastolatek. IP: *.warszawa.sdi.tpnet.pl 17.02.03, 15:25 Zgadzam się, że pomysł wywoływania miesiączki jest chybiony bo ja też urosłam więcej niż 5 cm po jej wystąpieniu. W wieku 14 lat miałam 172, potem 177, a obecnie zmalałam do 176 ale to skutek urazu kręgosłupa. Taki wzrost to nie tragedia. W Holandii jest to średni wzrost kobiety więc nie ma co wpadać w panikę. U mnie w klasie zawsze była choć jedna dziewczyna trochę wyższa i ze 2 do 6- ciu ok.170 więc nie czułam się wielkoludem. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Iza2 Re: Wzrost nastolatek. IP: *.k.mcnet.pl 18.02.03, 09:09 Niewatpliwie endokrynolog ingeruje w przypadkach, gdy wyrosnac ma nastepczyni Malgorzaty Dudek. Natomiast te 5 cm, to mowia fachowcy, ja szczerze mowiac nie pamietam, a na wlasnej corce jeszcze nie sprawdzilam. Moze jest tez kwestia roznicy pomiedzy miesiaczkowaniem, a jajeczkowaniem. Pierwsze miesiaczki dziewczynki sa przewaznie bez jajeczkowania, moze licza sie dopiero te z jajeczkowaniem - nie wiem Odpowiedz Link Zgłoś
krych126 Re: Wzrost nastolatek. 31.08.15, 17:24 Moja córka ma 12 lat i 175 cm wzrostu. Jest najwyższa w klasie, nie miała miesiączki i ciągle rośnie. Odpowiedz Link Zgłoś
olga727 Re: Wzrost nastolatek. 31.08.15, 18:45 krych126 napisał(a): > Moja córka ma 12 lat i 175 cm wzrostu. Jest najwyższa w klasie, nie miała miesi > ączki i ciągle rośnie. A ty wyciągasz stare wątki,by pochwalić się wzrostem córki:"Moja córka w wieku 11 lat miała 162 cm wzrostu." ? Odpowiedz Link Zgłoś
andaba Re: Wzrost nastolatek. 31.08.15, 19:15 Faktycznie, jest się czym chwalić. Chyba raczej żalić. Nie zazdroszczę 12-latce, która ma 175 cm. Pewnie, tragedia to nie jest, ale powód do radości raczej też. Odpowiedz Link Zgłoś
olga727 Re: Wzrost nastolatek. 31.08.15, 22:42 Nie wiem:albo dziewczyna jest chora,albo rodzice mają po 2,5 metra wzrostu. Normalne to nie jest,że dziecka w tym wieku,ma taki wzrost. Odpowiedz Link Zgłoś
na4 Re: Wzrost nastolatek. 01.09.15, 08:09 Endokrynog również nam powiedział o tych 5 cm trochę się zmartwiłam, bo wówczas dziecie miało jakieś~ 155 cm. Jednak dziecie urisło i to sporo dziś ma ok 175cm. Chyba te 5 cm to nie przystaje coś do naszej młodzieży Odpowiedz Link Zgłoś
b-b1 Re: Wzrost nastolatek. 01.09.15, 22:47 olga727 napisała: > Nie wiem:albo dziewczyna jest chora,albo rodzice mają po 2,5 metra wzrostu. No > rmalne to nie jest,że dziecka w tym wieku,ma taki wzrost. > No popatrz, moi rodzice nie mają 170cm -listonosz też był niski , dziadkowie mikrusi, kurczaków z hormonami nie było jeszcze , tarczycę miałam i mam zdrową , a miałam taki sam wzrost w tym wieku....Urosłam jeszcze 1cm później i ani to tragedia dla mnie czy dla rodziców, ani powód do dumy. Ot taki life Odpowiedz Link Zgłoś
b-b1 Re: Wzrost nastolatek. 01.09.15, 22:49 b-b1 napisała: > No popatrz, moi rodzice nie mają 170cm -listonosz też był niski , dziadkowie > mikrusi, kurczaków z hormonami nie było jeszcze , tarczycę miałam i mam zdrową > , a miałam taki sam wzrost w tym wieku....Urosłam jeszcze 1cm później i ani to > tragedia dla mnie czy dla rodziców, ani powód do dumy. Ot taki life I aby do tematu-moje 15 letnie bliźniaczki po rodzicach 176 i 183cm , mają 162/164cm i raczej już nie urosną. Odpowiedz Link Zgłoś
olga727 Re: Wzrost nastolatek. 02.09.15, 11:44 To ile masz wzrostu ? A skąd wiesz,że listonosz,a może to był kominiarz ? Odpowiedz Link Zgłoś
b-b1 Re: Wzrost nastolatek. 02.09.15, 12:10 Mam 176cm Ojciec choćby chciał nie da rady się mnie wyprzeć-jestem klonem w żeńskim wydaniu Odpowiedz Link Zgłoś
olga727 Re: Wzrost nastolatek. 02.09.15, 12:16 Znam taki przypadek lokalnie:córka tak podobna do ojca,jak kserokopia.. Odpowiedz Link Zgłoś