Dodaj do ulubionych

Wózek-jakimi czynnikami kierowac sie przy zakupie?

IP: *.warszawa.sdi.tpnet.pl 24.02.03, 10:46
Drogie Panie i Panowie również,
Planujemy z żoną zakup wózka. W grę wchodzą dwie firmy: Emeljunga i Bebecar.
Obie sa dobre, dlatego o wyborze decyduja szczegoły. Emeljunga jest
lzszejsza, ma nizsza spacerowkę, ale z drugiej strony nie ma skretnych kol i
przegrywa z Bebecarem pod wzgledem atrakcyjnosci wygladu (choc to oczywiscie
kwestia gustu). Bebecary sa z kolei bujane(np. style at) i nie bujane( np.
tracker).
Co, biorac pod uwage Pań (Panów) doswiadczenie, jest najwazniejsze: waga (od
razu dodam, iz mieszkamy na pierwszym pietrze, w bloku z windą, ale moze
ciezka waga przszkadza w czasie spacerów?), bujanie, skretne kola, wysokosc
spacerowki, a moze jeszcze jakis inny czynnik.
Bedę wdzieczny za wszystkie rady,

Pozdrawiam,
Andrzej
Obserwuj wątek
    • kicia7 Re: Wózek-jakimi czynnikami kierowac sie przy zak 24.02.03, 11:06
      Z moich doświadczeń wynika, że należy zwrócić uwagę na:
      -wysokość uchwytu - pchanie musi byc wygodne
      -duże koła i porządne resory - jaki jest stan naszych chodników niby każdy
      widzi, ale tak naprawdę przekonałam się o tym jak zaczęłam chodzić z wózkiem
      -nisko połozony środek ciężkości całej machiny razem z ruchliwą "zawartością"
      -jak tylko dziecko zacznie się wiercić w wózku, koniecznie dokupić szelki!!!!
      • Gość: pineska1 Re: Wózek-jakimi czynnikami kierowac sie przy zak IP: *.k.mcnet.pl 24.02.03, 11:44

skrętne koła, przynajmniej przednie. Kola najlepiej kauczukowe, albo gumowo-
        plastikowe, ale nie z samego plastiku!!! No i musza byc średnie albo duże, z
        bieżnikiem. Ja mam spacerówkę Inglesina i wiem ze kółka są bardzo wazne. Ciężar
        spacerówki też jest ważny, ale czym lżejsza tym niestety gorszacrying
        Poza tym spacerówka powinna miec szelki (w mojej sa takie same jak w fotekilach
        samochodoych, pieciopunktowe). Poza tym, oparcie mogę regulowac w 5 pozycjach:
        od siedzącej do leżącej, nawet przy moim 2,5 latku się przydaje. Poza tym
        budka, odczepiana - jeśli sie chce zrezygnować zawsze mozna odpiąć. No i
        podnóżek. Jak kupowałam spacerówkę moje dzieko było małe i podnóżka nie
        potrzebowała, a teraz przydaje się niesamowicie. A i w używanej przeze mnie
        spacerówce jest możliwość odkręcenia "drążka, barierki" z przodu. Można jeszcze
        zwrócic uwagę na pojemność kosza. Dla mnie to też było ważne, bo robiłam zakupy
        i mogłam wszystko zmieścic bez noszenia w rękach.
        Pozdrawiam
    • aka10 Re: Wózek-jakimi czynnikami kierowac sie przy zak 24.02.03, 16:43
      "Bebecar" nie znam,ale wiekszosc znajomych mialo "Emmaljunga" i wszyscy byli
      bardzo zadowoleni.Wyglad rzecz gustu,ale kolory dobrze miec praktyczne.
      Swego czasu mialam "parasolke" firmy Chicco w kolorze blekitnym,bo bardzo mi
      sie podobal.Potem parasolka wiecej w wannie,niz w przedpokoju
      stala...Pozdrawiam.
      Polecam www.emmaljunga.se Jest wersja angielska.
    • Gość: obi. Re: Wózek-jakimi czynnikami kierowac sie przy zak IP: *.acn.pl / 10.70.1.* 24.02.03, 23:41
      Też właśnie się rozglądam za wózkiem. Moim zdaniem, wszystko zależy od potrzeb.
      Dla mnie np. ważne jest to, czy gondola ma możliwość mocowania pasami w
      samochodzie. Wiadomo, że są foteliki, ale tak naprawdę niemowlę nie powinno
      spędzać w foteliku więcej niż 2 godziny. Ponieważ zamierzam (będę musiał) z
      niechodzącym dzieckiem jeździć także w trasy, które pokonuje się dłużej,
      mocowanie gondoli w samochodzie ma dla mnie pierwszorzędne znaczenie. Oprócz
      tego chcę, by wózek miał: skrętne, ale blokowane koła, duże i pomopowane (będę
      nim jeździł także po polnych drogach); regulowaną rączkę; najlepiej duży kosz
      na zakupy; żeby się łatwo składał (jednym ruchem ręki). Na razie waham się
      między dwoma modelami: Bebecar Multipla i Bebeconfort Kart. Ten drugi bardziej
      mi się podoba, ale jest o ok. 30% droższy.

Pozdrawiam,
      obi.
      • Gość: Greg Re: Wózek-jakimi czynnikami kierowac sie przy zak IP: *.warszawa.sdi.tpnet.pl 25.02.03, 11:14
        jezeli mieszkasz w Polsce to wg przepisów dziecko moze byc przewozone w
        samochodzie wylacznie w foteliku,
        abstrahujac od przepisu rowniez moim zdaniem przewozenie dziecka w gondoli jest
        niebezpieczne
        • jaki71 Re: Wózek-jakimi czynnikami kierowac sie przy zak 25.02.03, 18:53
          Gość portalu: Greg napisał(a):

> jezeli mieszkasz w Polsce to wg przepisów dziecko moze byc przewozone w
          > samochodzie wylacznie w foteliku,
          > abstrahujac od przepisu rowniez moim zdaniem przewozenie dziecka w gondoli
          >jest niebezpieczne

Z tego co ja wiem w gadoli mozna wozic dziecko jak i na tak zwanym poddupku.
          A co do niebezpieczenstwa wozenia dziecka w gadoli to nie masz racji. Pewnie
          nie widziales nowych gadoli i sposobow przewozenia w nich dzieci.

Ja wybralem BeBeComfort podwozie Trophy. Podstawowe kryteria to:
          Latwosc skladania i rozkladania,
          funkcjonalnosc czyli 3 w 1 na wspolnym podwoziu,
          wygoda prowadzenia (skretne kola z blokada na wprost, amortyzacja, duze kola,
          regulowana wysokosc raczki)
          I bardzo wazne zeby sie miescil w samochodzie w bagazniku (Nie za duzy samochod)
          Czesto woze dziecko w samochodzie i tu plus dla BeBeComfortu fotelik mozna
          zamontowac na podwoziu i uzywac zamist gondoli, A to jedno miejsce w
          samochodzie a nie cala tylna kanapa jak w przypadku gondoli.
          Nie mozna zapominac tez o wygladzie.
          Nie polecam uniwersalnych: gondolo-spacerowych. Ani nie bedie to wygodna
          gondola dla niemowlaka, ani lekka i poreczna spacerowka.

Pzdr Jaki
        • Gość: obi. Re: Wózek-jakimi czynnikami kierowac sie przy zak IP: *.acn.pl / 10.70.1.* 25.02.03, 22:54
          Gość portalu: Greg napisał(a):

> jezeli mieszkasz w Polsce to wg przepisów dziecko moze byc przewozone w
          > samochodzie wylacznie w foteliku,

I tu się mylisz. Kodeks Drogowy, art. 39 pkt 3:
          "W pojeździe samochodowym wyposażonym w pasy bezpieczeństwa dziecko w wieku do
          12 lat, nieprzekraczające 150 cm wzrostu, przewozi się w foteliku ochronnym lub
          innym urządzeniu do przewożenia dzieci, odpowiadającym wadze i wzrostowi
          dziecka oraz właściwym warunkom technicznym."
          Zwracam uwagę na słowa "lub innym urządzeniu do przewożenia dzieci".

> abstrahujac od przepisu rowniez moim zdaniem przewozenie dziecka w gondoli
          jest niebezpieczne

Byłbym bardzo ciekaw uzasadnienia.

Pozdrawiam,
          obi.
          • Gość: Katarzyna Re: Wózek- gondola w samochodzie IP: *.tele2.pl 26.02.03, 10:33
            Gość portalu: obi. napisał(a):

>
            > innym urządzeniu do przewożenia dzieci, odpowiadającym wadze i wzrostowi
            > dziecka oraz właściwym warunkom technicznym."
            > Zwracam uwagę na słowa "lub innym urządzeniu do przewożenia dzieci".

I właśnie tym innym urzadzeniem może być gondola, tylko ze specjalnymi
            mocowaniami.

>
            > > abstrahujac od przepisu rowniez moim zdaniem przewozenie dziecka w gondoli
            >
            > jest niebezpieczne
            >
            > Byłbym bardzo ciekaw uzasadnienia.

Proszę bardzo uzasadnienie.
            W gondoli dziecku jedzie prostopadle do kierunku jazdy, przyczepione pasami
            przez brzuszek. W przypadku uderzenia, narażony na złamanie jest
            przedewszystkim kręgosłup. Pozostałe możliwe obrażenia pozostawiam Waszej
            wyobraźni.

Pozdrawiam
            Katarzyna
    • Gość: ckm Re: Wózek-jakimi czynnikami kierowac sie przy zak IP: *.warszawa.sdi.tpnet.pl 25.02.03, 09:44
      Temat spacerówki studiowałem w zeszłym roku, dla mnie było ważne, wygodne
      siedzisko,lekkość, uniwersalność np. przy zakupach, zwrotność, i jedno z
      najważniejszych dla mnie sposób składania oraz poręczność.Po wielu analizach i
      odwiedzania wielu sklepów wybór padł na pegperego pliko, system składania jest
      super, mała waga, wygodne i obszerne siedzisko, poręczność, można sporo
      zapakować, po złożeniu jest uchwyt do noszenia, zwrotny bo ma przednie koła
      skrętne, komfort dla dziecka jest może ciut mniejszy ale coś za coś, buda ma
      duży zakres regulacji nawet do całkowitego zasłonięcia dziecka, przydaje się
      przy słońcu, jest śpiwór na zimne dni, dokupiłem torbę.Sprawdził się na plaży.
      Regulowana długość rączek, uchwyt na butelkę itd.....

Pzdr
    • Gość: Iza Re: Wózek-jakimi czynnikami kierowac sie przy zak IP: *.introl.pl 25.02.03, 12:03
      Przecież producent zawsze pisze jak instalować jego fotelik w dołączonej
      instrukcji. Od początku używamy fotelików Chicco i tak:
      - fotelik do 13 kg montowało się tyłem do kierunku jazdy, jeszcze odpowiednio
      go blokując siedzeniem
      - fotelik do 18 kg montowałam na dwa sposoby (oba przodem do kierunku jazdy),
      pierwsza wersja montażu była bodajże do 14 kg, teraz mam zamontowany na
      pozycję do 18 kg (uchwyty przez które przekłada się pasy są oznaczone różnymi
      kolorami),
      - kolejne foteliki (czeka nas zakup kolejnego do 36kg) były już wszystkie
      montowane przodem do kierunku jazdy: czy to Chicco, czy Concord, czy Maxi-Cosi.
      Pozycja tyłem do kierunku jazdy jest bezpieczniejsza, ale nie wszystkie
      foteliki tak się montuje.
      Poczytaj instrukcję. Pozdrawiam. Iza
      • Gość: Iza jakiś chochlik... IP: *.introl.pl 25.02.03, 12:10
        poplątał mi wątki, przepraszam. Iza
    • Gość: milla Re: Wózek-jakimi czynnikami kierowac sie przy zak IP: *.wroclaw.sdi.tpnet.pl 01.03.03, 16:55
      Ja mam wózek Bebecar, model Rider at plus, to jst ten z duzymi, skrętynymi
      pompowanymi kolami. Jest to spacerówka, do tego mam gondolę( baardzo wygodna ,
      obszerna) i fotelik samochodowy, oczywiście do zamocowania na spacerówce.
      Całość kosztowala ok 2000zl, ale naprawdę, gdybym miala jeszcze raz kupowac
      wózek , to wybralabym to samo. Rzeczywiscie, jedyna wada to to, ze jest on
      dośc ciężki, ale-jak sam opisujesz , w twoim przypadku to nie ma większego
      znaczenia. Dzięki kołom skrętnym wózek prowadzi się po prostu swietnie , jest
      bardzo mobilny, ma wysoką rączkę, szybciutko się składa, no i przede wszystkim
      dziecku jest bardzo wygodnie, moja córka uwielbia w nim jeżdzić. Ma jeszcze
      dośc rzadką zalete, tzm mozna regulowac sobie resory, : inaczej kiedy ma się
      duzo zakupów, inaczej kiedy jedzie się z samym dzidziusiem. Na polskich
      chodnikach to ma jednak znaczeniesmile. Generalnie z wózka jestem
      baaaaaaaaaaaardzo zadowolona, szczerze polecam. No i oprócz tego- co tez jest
      wazne- wygład ma nowoczesny, na ulicy prezentuje się po pprostu bosko.
      • Gość: aga Re: Wózek-jakimi czynnikami kierowac sie przy zak IP: *.net.autocom.pl 02.03.03, 10:44
        ja tez mam bebecar raider at+, to jest najlepszy wozek na swiecie, moj synek
        ma juz prawie roczek i wciaz uwielbia ten wozek, bardzo dobrze mu sie w nim
        siedzi, a wozek rzeczywiscie prezentuje sie wspaniale
        aga
        • Gość: obi. Re: Wózek-jakimi czynnikami kierowac sie przy zak IP: *.acn.pl / 10.70.1.* 02.03.03, 11:15
          Gość portalu: aga napisał(a):

> ja tez mam bebecar raider at+, to jest najlepszy wozek na swiecie,

Mnie też się podoba, ale niestety nie ma regulowanej rączki, przez co nie
          mieści mi się "w poprzek" w otwór załadunkowy w samochodzie. Dlatego zdecyduję
          się chyba na droższy model Bebecara - Multipla albo Tracker.

Pozdr

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka