Dodaj do ulubionych

Przerywany sen 2,5 latki

24.11.06, 15:02
Witam, moja córeczka od 3 tyg bardzo niespokojnie spi. Zasypia ok 22,
regularnie po 3 godz sie wybudza, płacze, kopie mnie, za chwile przytula,
niby nic ja nie boli, na nic sie nie uskarza, zasypia po ok 2 godz, po 10-15
min znów sie wybudza, potem spi ale bardzo niespokojnie, jest to płytki sen,
kiedy sie wybudza w nocy zawsze prosi o sok jabłkowy, wiem ze nie powinnam
jej w nocy podawac soków, ale jest wtedy tak płaczliwa ze dostaje go dla
swietego spokoju. Ostatnoi miedzy mna a moim partnerem nie układa sie
najlepiej, kiedys dosc ostro pokłocilismy sie przy małej, teraz niby jest ok,
ale atmosfera w domu nie jest najlepsza, czy to moze byc przyczyna, podawałam
jej melisal na noc-bez rezultatu, jesli macie jakies pomysły, pomózcie
prosze. Acha, mała spi miedzy 22-8 z przerwami nocnymi, pozniej jest tak
zmeczona ze zasypia ok 14-16
Obserwuj wątek
    • kalina_p Re: Przerywany sen 2,5 latki 24.11.06, 15:07
      moja 2,5 latka spi między 21 a 7-8,potem kolo 14-15, czyli podobnie. No ale
      spi, a nie sie budzi. Chociaz...dzis prztuptała nam do łózka o 6 rano, spała do
      rana z nami.
      Tez ostatnio potrafi się obudzic w nocy, nei wiem, czemu. Nie płacze, nic z
      tych rzeczy, po prostu mnie woła, mówi, ze ma kota w pokoju (kot raz jest, raz
      go nie ma), albo że smoczka zgubiła...tak od paru tygodni, nie jest to
      klopotliwe, ale zaczęło mnie zastanawiac.
      też się czasem kłócimy, tez czasem bywa dziwna atmosfera, może Twoja córa jest
      z tych wrazliwców, które spac nie moge, jesli mama sie krzywo spojrzy? sama spi
      czy z Tobą?
      Może bierz ja przed spaniem na godzinny spacer, niech się wyszaleje, tlenu
      nawdycha, spróbuj, moze pomoże. Moja tym lepiej spi, im dłużej łazimy z psami
      wieczoremwink
      • ewek3 Re: Przerywany sen 2,5 latki 24.11.06, 15:23
        Nadia spi ze mną, niestety nie ma jeszcze swojego pokoju, własciwie nawet nie
        wyobrazam sobie ze mogłaby spac sama, ona musi mnie czuc przy sobie, zasypia
        podczas głaskania trzymajac mnie za reke, sprobuje dzis rzeczywiscie
        pospacerowac dłuzej z psem i ja zmeczyc...
        • kalina_p Re: Przerywany sen 2,5 latki 24.11.06, 15:33
          eee...no u nas inaczej, mała sama spi od 2 lat prawie, usypia tez sama. Ale
          spacer polecam tak czy siak, moja pada po godzince spaceru jak kawka i spi, az
          milo patrzecwink
    • cytrynka-uk Re: Przerywany sen 2,5 latki 25.11.06, 15:26
      hej ewek3 czytajac twoja wypowiedz czulam sie jakby ktos napisal moja
      historie!! Umnie jest identycznie tak samo.Moja corka ma 2 lata -skonczyla
      miesiac temu.I rowniez od 3 tyg nie spi po nocach,budzi sie co chwile chce
      pic ,chce misia, chce tygryska,chce wlaczyc swiatlo i telewizor-jestemyum tak
      zmeczona ze szkoda gadac pisalam juz na roznych stronach FORUM ale kazda mama
      radzila by sie uzbroic w cierpliwosc! ale ile mozna czekac!!!Nie wiem tez co
      dalej robic??Totalna zalamka!Pozdrawiam.
      • alexa-75 Re: Przerywany sen 2,5 latki 25.11.06, 22:47
        Mój dwulatek też od paru tygodni ma problemy ze spaniem. Ogólnie zasypia sam,
        po prostu kladę go do jego łózeczka i wychodzę z sypialni. Do niedawna potrafił
        przespać całą noc. Zasypiał ok. 21.00 i budził się dopiero ok. 5.00 lub 6.00
        (bo o tej porze chce mleko). Zaczęlam się nawet zastanawiać czy to nie jest już
        pora by go przenieść do jego pokoju - na razie łóżeczko stoi w mojej sypialni.
        Jednak od paru tygodni budzi się ok. 22.00 lub 23.00 i robi szopki. Czasem po
        prostu biorę go do siebie do łózka i od razu zasypia, a czasem wymyśla i płacze
        na cały dom. Ostatnio np. czytaliśmy książki od 23.00 do 0.30, bo za nic w
        świecie nie chciał się dać spowrotem położyć, płakał i miał straszne drgawki.
        Dla świętego spokoju (by nie obudzić babci i dziadka) czytałam z nim te
        książki, ale nastepnej nocy na oglądanie o północy Krecika już się nie
        zgodziłam. Płakał straszliwie, ale w koncu udało mu się zasnąć.
        Koleżanka ktora jest pediatrą neurologiem powiedziala, że u 2-3 latków to jest
        częste zjawisko. W tym wieku dzieci zaczynają w inny sposob pojmować świat,
        dużo rzeczy rozumieją, świadomie w wielu wydarzeniach uczestniczą i czasem
        podczas snu jeszcze raz to wszystko przeżywają i zaczynają się budzić. Niestety
        trzeba przeczekać.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka