Dodaj do ulubionych

badania przed zajściem w ciąże

IP: *.itpp.pl 14.05.03, 22:02
prosze podajcie jakie robiłyście badania przed zajściem w ciąże?
mam 30 lat i w ciągu 2-3 miesięcu będziemy starali się o potomstwo .
prosze Was także abyście powiedziały co jadłyście codziennie , np:
musowo 2 jabłka i garść nasion czegoś tam 2 szklanki mleka itd.

i jeszcze pytanie : ile % zapotrzebowania dziennego na wapń zapewnia szklanka
jogurtu naturalnego?

werka
Obserwuj wątek
    • Gość: hot_dog Re: badania przed zajściem w ciąże IP: *.crowley.pl 14.05.03, 23:20
      Jeśli do tej pory nie miałas dzieci nie z przyczyn "chorobowych", to wyjaśniam,
      że zajscie w ciążę jest zjawiskiem zwyczajnie fizjologicznym i naprawdę przed
      pójsciem do lekarza nie trzeba stosować żadnej diety. Co najwyżej starać się
      aby sprawa odbyła się w miarę o pustym brzuchu, bo to ułatwia badanie.Do USG
      trzeba się specjalnie przygotować.
      Mniej "nauki" więcej natury w tych sprawach, a wszystko powinno się udać, o ile
      wczśniej nie było jakichś komplikacji.A z wapniem-trzeba sobie w jakimś piśmie
      odszukać tabele żywieniowe.
      • Gość: c Bezwzglednie zazywac kwas foliowy!!!! IP: *.blfs.cable.ntl.com 15.05.03, 00:32
        Jesli planujesz ciaze, koniecznie zacznij juz zazywac kwas foliowy (np. Folik)-
        chroni dziecko przed wadami wrodzonymi (glownie rozszczepami kregoslupa i
        innymi wadami tak zwanej cewy nerwowej). Zazywa sie dziennie dawke 0.4-1 mg.
        (zwykle wystarczy 0.4).Koniecznie tez -jesli nie chorowalas - zaszczep sie
        przeciw rozyczce. Jesli chorowalas na rozyczke - dobrze jest zbadac sobie
        miano przeciwcial przeciw rozyczce, potem- jesli miano bedzie niskie -
        szczepienie, ale przy niepewnosci co do tego, czy chorowalas, lepiej sie
        zaszczepic (nie zaszkodzi, a szczepionka tansza niz oznaczanie miana
        przeciwcialwink ). Po szczepieniu p/rozyczce nie wolno zajsc w ciaze przez
        minimum 3 miesiace!!!No i wylecz uzebienie: w ciazy nie zaleca sie wykonywania
        zdjec rentgenowskich, ktore czesto sa niezbedne w leczeniu stomatologicznym.
        Zycze milego dzialania wink
    • Gość: aga77 Re: badania przed zajściem w ciąże IP: *.Reja.K.PL 15.05.03, 10:57
      Przede wszystkim idz do dentysty, zeby upewnic sie, ze wszystko jest ok. Ja
      tego nie zrobilam i w ciazy mialam problemy... No i jezeli w Twoim otoczeniu sa
      koty - zrob badania na toksoplazmoze
    • Gość: Iza Re: badania przed zajściem w ciąże IP: *.introl.pl 15.05.03, 11:48
      Planuję drugą dzidzię i też niedawno pytałam moją lekarkę czy nie zaleca np.
      zrobienia wcześniej badania morfologii. Powiedziała, że jeśli się normalnie
      odżywiam, nie stosuję diet odchudzających to nie widzi potrzeby. Mam tylko
      przepisany kwas foliowy, należy go zacząć przyjmować na 3 miesiące przed
      planowanym zajściem w ciążę i stosować mniej więcej do 2-3 miesiąca ciąży.
      Wszelkie badania robi się już w ciąży na jej początku, a potem regularnie
      kontroluje. Nie stosuj więc diet, jedz zdrowo (skoro pytasz o owoce, to na
      pewno wiesz co zdrowe), odwiedź dentystę.

Przed pierwszą ciążą miałam częste infekcje pochwy, okazało się, że miałam
      nadżerkę, więc przed zajściem w ciążę ją wyleczyłam. W ciąży nie można tego
      zrobić, a poza tym infekcje utrudniają poczęcie.

Pozdrawiam i witam niedługo w gronie szczęśliwych mamuś.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka