echo1111 08.10.07, 09:53 wieku według Was dziecko powinno rano samo wybierać sobie ubranie a wieczorem samodzielnie się myć? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
paacynka Re: W jakim 08.10.07, 10:42 to chyba zależy od samodzielności dziecka, myślę że 9 latek może swobodnie sam napuścić wodę do wanny i wybrać ubranie, ale to chyba od charakteru i rezolutności zależy dziecka. Mój 5 letni syn będzie to umiał robić w wieku 7 lat na pewno bo już sam umie sobie ubranie wziąć i jakby mógł to b y i wodę napuścił do kąpieli, córka natomiast jest mimo samodzielności mniej rezolutna i choć ma 7,5 roku to trochę się gubi w takich złożonych zadaniach. Odpowiedz Link Zgłoś
przeciwcialo Re: W jakim 08.10.07, 10:56 Wisz- mój pięciolatek potrafi umyc się wieczorem a rano ubrac kompletnie- od bielizny po spodnie i bluze. Wybrać ubranie tez potrafiłby ale robie to ja. Mysle że dziecko chodzace do szkoły powinno byc w tej materi samodzielne. Odpowiedz Link Zgłoś
procesor Re: W jakim 08.10.07, 10:59 7 lat i samodzielne mycie - to dla mnie rozsadne+ kontrola czasem i pomoc w myciu pleców czy głowy a ubrania? nawet maluch moze sobie wybierac zalezy od cierpliwosci rozica i czasu jaki moze na to poswiecic - ale zawsze mozna wieczorem wybrac spokojnie - dochodzi jedank kwestia wrazliwosci rodzica ja w wakacje zaciskałam zęby i kwiecista bluzka z portkami w kratke jakos wytzrymywałam wspominając jedynie że to chyb anie bardzo pasuje - za to w roku szkolnym jednak interweniuję.. Odpowiedz Link Zgłoś
mika_007 Re: W jakim 08.10.07, 12:39 6 latek myje się samodzielnie (córka kąpała się sama w wieku 5 lat) 8 latek sam sobie wybiera ciuchy -kupuję takie rzeczy żeby nie musieć "walczyć" o odpowiedni ubiór do szkoły poza tym teraz już są mundurki więc ten problem przestaje istnieć Odpowiedz Link Zgłoś
kerry_weaver Re: W jakim 08.10.07, 13:24 4-latka myje się samodzielnie, poza myciem głowy. Oczywiście wchodzi "na gotowe" wodę napuszczam do wanny ja, ale dalej - zęby, mycie mydłem, spłukiwanie, wycieranie - sama. Ubrania nie wybiera sama tylko dlatego że ma nieco specyficzny gust i wolę mieć pewność że nie będzie wyglądać jak różowa barbie Za to jej 8-letni brat, owszem, w łazience od ponad roku jest całkowicie samoobsługowy, ale z wyborem ciuchów tragedia, wiecznie rozmowy w stylu "mamo gdzie są spodnie? w szafie! a gdzie jest szafa?". Ale ciuchy ma tak kupowane że wszystko pasuje do wszystkiego więc jak już znajdzie szafę to zawsze dobierze odpowiedni zestaw. Odpowiedz Link Zgłoś
verdana Re: W jakim 08.10.07, 15:38 Moje dzieci (starsze) wybieraly sobie ubranie tak od wieku 5 lat. Młodszy - od 7, bo miał szafę w innym pokoju. Samodzielnie (razem z glową) myły się, gdy mialy 5-6 lat. Odpowiedz Link Zgłoś
neospasmina Re: W jakim 09.10.07, 08:16 Moje też w oklicach 5 były samoobslugowe; córce (4,5) pomagam przy myciu głowy Odpowiedz Link Zgłoś
mankencja Re: W jakim 09.10.07, 21:12 > Młodszy - od 7, bo miał szafę w innym pokoju. i co, nie mógł jej znaleźć? (przepraszam, motywszukania - i ewentualneho gubienia - szafy bardzo do mnie przemowil) Odpowiedz Link Zgłoś
jaskolka.dymowka Re: W jakim 09.10.07, 22:08 Zwykły prysznic - gdzieś od pięciu lat. Prysznic z myciem głowy - mniej więcej od siedmiu - ośmiu. Kąpieli w wannie nie stosujemy w ogóle. Wybieranie ciuchów - odkąd dziecko jest zainteresowane tym, co ma na sobie, czyli od wieku przedszkolnego Ale ubranie powinno przygotowywać sobie wieczorem, a nie słaniać się rano w półśnie w poszukiwaniu rajstop. I ewentualnie modyfikować w związku z pogodą rano. Rolę rodzica to korekta, jeśli jest niedostosowany do warunków pogodowych, nieodpowiedni do okoliczności czy np. brudny. Odpowiedz Link Zgłoś