limmar 18.01.08, 21:39 Na ile pozwalacie, czy jest bez ograniczeń? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
dzownica27 Re: Ile tv? 18.01.08, 22:05 u mnie staram sie wogole mu nie wlaczac tv,ale czasem gora 2 razy w tygodniu..ja stawiam na ksiazki gry planszowe i edukacje rozwojowa poprzez zabawe..zreszta uwazam ze tv zle wplywa na dzieci..ale to moje zdanie.pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
annakate na kartki! 18.01.08, 23:03 Był czas, kiedy moje dziecko ogladało TV namietnie - tak około 6-7 rż. Ponieważ były problemy ze wzrokiem, okulistka powiedziała, że bezwarunkowo max godzina dziennie. Wymysliłam kartki - jak na mięso. Kartka była na tydzień - godzina dziennie (odcinki po 20, 15, 10, 10 i 5 minut plus godzina tygodniowo gratis). wyobraźcie sobie, że zdało egzamin - dziecko z zegarkiem w ręku i programem w drugiej ręce obliczało, co którego dnia się kalkuluje - mozna było w pewnym zakresie przesuwac z dnia na dzień (eee, nie będę już tego dzisiaj oglądać, lepiej zostawię sobie te 10 minut na jutro, bo mi do filmu na jutro zabraknie). Zdało egzamin, po kilku tygodniach ścisłego stosowania okazało się, że mozna zyć oglądając tv w ograniczonym zakresie, choc na początku wymagało dyscypliny tez ode mnie - tzreba było przypilnować. I ważna była konsekwencja - nie było żadnego "jeszcze tylko jedna bajka" - wyłaczałam bezlitośnie. Odpowiedz Link Zgłoś
limmar Re: na kartki! 20.01.08, 17:32 Super pomysł, może wydaje się śmieszny ale nie jednego przy okazji uczy. Odpowiedz Link Zgłoś
marghe_72 Re: Ile tv? 18.01.08, 23:38 ostatnio sama wyłącza po dobranocce jeszce niedawno przełączała na mini mini (w sumie około 1 h dziennie) Odpowiedz Link Zgłoś
limonka_3 Re: Ile tv? 19.01.08, 12:17 U nas bez ograniczeń ale to dlatego ze nie mamy kablówki ani anteny satelitarnej więc dzieci oglądają tylko dobranockę kilka razy w tygodniu. U babci jest cartoon network, mini mini (ostatnio już gardzą ) i fox kids, wtedy trzeba dzieci pilnować bo mogłyby siedziec cały dzień Przy komputerze siedzą codziennie od 1/2-1 godziny. Ponieważ nie mamy jeszcze zabezpieczen trzeba pilnować żeby nie włączyły sobie np. filmiku z jakims montowanym dialogiem na You Tube (uwazajcie bo są straszne). Czas spędzają przy grach i zabawie różnymi przydatnymi programami ) Jak coś "zepsują" zawsze można przeinstalować. Długie, pełnometrażowe filmy w TV ich nudzą. Takie oglądają tylko w kinie raz w miesiącu. Odpowiedz Link Zgłoś