Dodaj do ulubionych

Chudy 9 miesięczny żarłoczek:((

IP: *.chomiczowka.net.pl 01.01.02, 20:40
No właśnie. Mój synek, pomimo rozsądnej masy urodzeniowej - 3830g, waży 7 kg,
mając już prawie 9 mieś. Szukano u niego dolegliwości gastrycznych (refluks,
alergia na pokarm, nietolerancja), coś tam znaleziono, ale nie AŻ tak
poważnego, aby uzasadniało taką niedowagę. Synek może jeść zawsze i wszędzi i
nigdy nie odmawia. Karmię go piersią i zupkami/deserkami. Ostatnio zaczełam
podejrzewać, że może mieć kłopoty z tarczycą. Czy są mamy z podobnymi chudymi
żarłokami? Czekam na pomoc i radę!!
Obserwuj wątek
    • Gość: tata Re: Chudy 9 miesięczny żarłoczek:(( IP: 212.160.211.* 02.01.02, 11:49
      możę on tak ma, jak mu nic nie dolega rozwija się prawidłowo to może tak ma
      być, co prawda Twój post przeraził mnie bo mój synek miał urodzeniówkę 3600 i
      waży teraz 7100 a ma 2,5 miesiąca.
      • Gość: melenka Re: Chudy 9 miesięczny żarłoczek:(( IP: *.chomiczowka.net.pl 02.01.02, 23:21
        Chyba tak nie ma... Przez pierwsze 3 miesiące szedł jak burza i nagle... nic.
        Teraz waży mniej niż 1,5 miesiąca temu. Nie jest niejadkiem, ale też nie jest
        bardzo aktywny ruchowo (jeszcze nie raczkuje). Hmm..
        • Gość: Jolka Re: Chudy 9 miesięczny żarłoczek:(( IP: *.itma.pwr.wroc.pl 03.01.02, 09:23
          Ja mam też córeczkę o niezłym apetycie a drobniutką. Dziś ma 17 m-cy i waży
          ok.10,5 kg (przy urodzeniu 3050 a na roczek 9,5 kg). Mam koleżankę której córka
          waży 15 kg a jest starsza od mojej o 5 tygodni i jak ona usłyszała co moja zje
          w ciągu dnia to nie chciała uwierzyć. Moja mała też świetnie przybierała na
          wadze do 5 m-ca, potem ledwo, ledwo... Tylko że ona ma stwierdzony niewielki
          reflux i była już kilka razy na antybiotykach. Ostatnio robiłam jej badania
          krwi aby wykluczyć celiakię- może powodować takie objawy (ale wtedy oprócz
          niskiej wagi, kupki są brzydkie-podobno)...
          • Gość: melenka Re: Chudy 9 miesięczny żarłoczek:(( IP: *.chomiczowka.net.pl 03.01.02, 13:27
            Obawiam się, że Mateusz nie osiągnie nawet 8 kg kiedy skończy rok... Ma
            stwierdzony refluks, jednak nie jest on aż tak duży.
            objawy już nieco ustąpiły, mniej ulewa, a chudnie i chudnie. W poniedziałek idę
            do pediatry - może skieruje synka na badania. Do tej pory nie miał badanej
            nawet morfologii. Pozdrawiam smile)
            • Gość: Monika Jakie sa objawy refluksa? IP: 216.194.27.* 04.01.02, 01:11
              Moj syn tez jest chudy mimo, ze apetyt mu dopisuje. Ale waga urodzeniowa to
              2800.
            • slawek4 Re: Chudy 9 miesięczny żarłoczek:(( 04.01.02, 11:06
              Jak już napisałem zdrowe dziecko nie powinno ubywać na wadze. Jeśli już
              wyzdrowiało spróbuj znowu go zważyć np. za dwa tygodnie, może już przybył.
              Zresztą lekarz na pewno coś ci doradzi i skieruje na jakieś badania o ile
              badania krwi nic nie wykażą. Może alergia byłaby wytłumaczeniem.
          • slawek4 Re: Chudy 9 miesięczny żarłoczek:(( 04.01.02, 11:13
            Gość portalu: Jolka napisał(a):

> Ja mam też córeczkę o niezłym apetycie a drobniutką. Dziś ma 17 m-cy i waży
            > ok.10,5 kg (przy urodzeniu 3050 a na roczek 9,5 kg). Mam koleżankę której córka
            >
            > waży 15 kg a jest starsza od mojej o 5 tygodni i jak ona usłyszała co moja zje
            > w ciągu dnia to nie chciała uwierzyć. Moja mała też świetnie przybierała na
            > wadze do 5 m-ca, potem ledwo, ledwo... Tylko że ona ma stwierdzony niewielki
            > reflux i była już kilka razy na antybiotykach. Ostatnio robiłam jej badania
            > krwi aby wykluczyć celiakię- może powodować takie objawy (ale wtedy oprócz
            > niskiej wagi, kupki są brzydkie-podobno)...
            Myślę, że waga twojej córeczki nie jest zła (zobacz mój post dalej), po 5-6
            miesiącach tempo wzrostu dzieci znacznie spada, to normalne, dziewczynki są też
            nieco mniejsze od chłopców. Napisz proszę jak się bada celiaklię i gdzie to
            zrobić, dostałem polecenia od lkarza aby zrobić to mojemu synkowi.

• slawek4 Re: Chudy 9 miesięczny żarłoczek:(( 04.01.02, 11:03
          Tu chyba coś jest nie tak. Mój maluch zawsze mało ale przybywał. Lekarz mówił,
          że jeśli dziecko przez 2-3 miesiące nic nie przybywa daje się je do szpitala
          CZD na kompleksowe badania (jeden, dwa dni). Może jednak to iesięczne
          odchylenie i maluch znowu przybędzie ?
    • slawek4 Re: Chudy 9 miesięczny żarłoczek:(( 04.01.02, 11:00
      Gość portalu: melenka napisał(a):

> No właśnie. Mój synek, pomimo rozsądnej masy urodzeniowej - 3830g, waży 7 kg,
      > mając już prawie 9 mieś. Szukano u niego dolegliwości gastrycznych (refluks,
      > alergia na pokarm, nietolerancja), coś tam znaleziono, ale nie AŻ tak
      > poważnego, aby uzasadniało taką niedowagę. Synek może jeść zawsze i wszędzi i
      > nigdy nie odmawia. Karmię go piersią i zupkami/deserkami. Ostatnio zaczełam
      > podejrzewać, że może mieć kłopoty z tarczycą. Czy są mamy z podobnymi chudymi
      > żarłokami? Czekam na pomoc i radę!!

Jest tata.
      Napisz szczegółowo jaką ma alergię i jak wykrytą, co to jest reflux i na co ma
      nietolerancję. Tarczyca jest mało prawdopodobna, Jeden z jej hormonów oznacza się
      przy urodzeniu, masz go w jego książeczce. Objawy zaburzeń hormonalnych tarczycy
      są raczej bardzo widoczne. Napisz czy jest ruchliwy (słaba ruchliwość - niedobór
      horm. tarczycy). Zapytaj w twoej rodzinie i w rodzinie ojca dziecka (do twoich i
      jego dziadka włącznie) czy nie było przypadków, że dzieci wolniej rosły czy też
      wolniej dojrzewały w dzieciństwie (dlaczego piszę dalej). Jest w Warszawie
      poradnia zaburzeń rozwoju, dostałem nawet do niej skierowanie. W przypadku dzieci
      wolniej rosnących robi się wtedy tyle badań, że lekarz zażartował, że dziecko
      może z tego dostać niedokrwistości a dość często i tak nic się nie wykrywa.
      Jednak takie badania trzeba chyba zrobić.
      Mój maluch ma obecnie 2 lata i 10 miesięcy i i waży niecałe 12 kg (wzrost ma
      nieco większy - około 90 cm - jest szczupły, choć nie jest wychudzony, ma dość
      małą głowę). waga ur. 3600 g, przybywał dobrze pierwsze półtora miesiąca a potem
      juz wolniutko - chyba tyle co twój. Na roczek ważył coś ledwo 8,5 kg, na dwa
      latka około 10,7 kg, jak dobrze pamiętam, mogę to sprawdzić bo wszystkie wagi mam
      zapisane. Kiedyś trochę jadł, od 1-1,5 roku je mało. Pytałem się chyba 15 lekarzy
      ale jak dotychczas nikt nic nie pomógł. Robiłem różne badania, krwi, moczu, kału -
      na razie nic nie wykryły. Ostatnio pani lekarz kazała zrobić badania na
      celiaklię, ale dotychczas nie zrobiłem, zresztą prawdopodobnie jej nie ma (nie ma
      innych objawów a badania są chyba dość skomplikowane). Od 2 misiąca miał
      wodniaka i przepuklinę pachwową - w wielku 1,8 roku latka robili mu operację - po
      operacji jednak nic w kwestii wagi się nie zmieniło.
      Przypuszczam że przyczyną niskiej wagi może być genetyka - ja bardzo wolno rosłem
      w dzieciństwie i młodości - chociaż obecnie jestem wysoki. Czytałem, że jest to
      tzw. konstytucjonalne opóźnienie wzrostu i rozwoju - nie jest to choroba, po
      prostu człowiek rośnie nieco wolniej. Często przenosi się to genetycznie na
      dzieci w następnych pokoleniach. Biologicznie organizm jest młodszy i dojrzewa w
      późniejszym wieku (tzw. wiek kostny np. 12 letniego dziecka na podstawie
      prześwietleń kosci wydaje się, że jest 10 lat). W zasadzie nie leczy się tego,
      czasami podaje się hormony ale taka kuracja musi być niezwykle ostrożna i
      przeprowadzona w odpowiednim wieku - skutki przedawkowania mogą być niezwykle
      poważne.
      Poza tym synek jest bardzo żywotny i ruchliwy oraz inteligentny - w wieku 2 lat i
      10 miesięcy zna wszystkie cyfry i litery i potrafi czytać proste słowa - np.
      mama, tata i napisać np. na komputerze (pisać ręcznie jeszcze nie umie , nie ma
      jeszcze takich umiejętności manualnych - tylko rysuje linie). Poza wagą i słabym
      apetytem nie ma jakichkolwiek objawów chorobowych.
      • Gość: melenka Re: Chudy 9 miesięczny żarłoczek:(( IP: *.chomiczowka.net.pl 05.01.02, 22:28
        Witam, moj synek, jak wspomniałam, przestał przybywać ładnie na wadze gdy
        skończył 3 miesiące. Zbiegło się to z chwilą nagłej śmierci mojego taty. Od
        tamtej pory również ja bardzo schudłam. Ostatnio badania krwi wykazały u mnie
        bardzo niski poziom TSH, co może świadczyć o nadczynności tarczycy. tajemnicze
        przeciwciała związane z tym schorzeniem mogą przenikać do pokarmu a ten do
        Mateusza organizmu. To może upośledzać czynność jego tarczycy. Tyle teoria.
        Mateusz urodził się w IMiD, tam też jest pod opieką poradni rozwoju noworodka.
        Niestety nie mam najlepszego zdania o lekarce tam pracującej i nie jest to
        odosobniona opinia. Pani antypatyczna, nic jej się nie chce i chyba tylko stan
        agonalny dziecka może wzbudzić u niej ślad zaniepokojenia.
        A refluks (zarzucanie treści pokarmowej z żoładka do przełyku)- objawia się
        wymiotami i/lub ulewaniami. Jest to właściwie do pewnego stopnia i momentu stan
        fizjologiczny - układ pokarmowy jest niedojrzały i nie zawsze sobie radzi tak,
        jak u dorosłego. W przypadku nasilonego refluksu wymioty i ulewania
        uniemożliwiają przyjmowanie właściwych ilości pokarmu.
        W przyszłym tygodniu mamy kolejną wizytę w CZD-badanie pod kątem alergii i
        nietolerancji pokarmowych.
        A jeżeli chodzi o przypadki późniejszego wzrostu w rodzinie - nie stwierdza
        się. Wszystkie dzieci były "normalne" lub wręcz wyrośnięte (my z siostrą
        byłyśmy zawsze największe w przedszkolusmile)
        Nie martwiłabym się aż tak, gdyby Mateusz: urodził się malutki; od początku
        mało przybierał; nie chudł; nie jadł jak smok. Ale jest wręcz przeciwnie...
        • slawek4 Re: Chudy 9 miesięczny żarłoczek:(( 06.01.02, 19:02

> Witam, moj synek, jak wspomniałam, przestał przybywać ładnie na wadze gdy
          > skończył 3 miesiące.
          Mój też przybywał dobrze pierwsze 1,5-2 miesiące. Czytałem, że wtedy wzrost jest
          na innej zasadzie, przy pomocy innych hormonów takich jak w życiu preatalnym.
          Potem - od 1-2 miesiąca wzrost jest powodowany głównie przez jakąś substancję z
          wątroby oraz hormon wzrostu. Dlatego np. mój synek przybywał najpierw - przez
          półtora miesiąca b. szybko - o około 2 kg a potem nagle spadło tempo jego
          przyrostu wagi - do 300-400 g. miesięcznie a po pół roku spadło jeszcze bardziej.
          Zawsze jednak przybywał, choć mało. U ciebie z tego co piszesz jest inaczej - nie
          przybywa w ogóle. Jeśli jest tak faktycznie to na pewno trzeba poradzić się
          pediatry a potem innych specjalistów, chyba byliby nienormalni gdyby zlekceważyli
          ten objaw. Z tego co wiem dziecko zdrowe nie ma prawa przez dłuższy czas - 2-3
          miesiące nie przybywać w ogóle - raczej jest to objaw jakieś choroby.
          > Zbiegło się to z chwilą nagłej śmierci mojego taty. Od
          > tamtej pory również ja bardzo schudłam. Ostatnio badania krwi wykazały u mnie
          > bardzo niski poziom TSH, co może świadczyć o nadczynności tarczycy.
          Ja wybrałem się nawet do czytelni Akademii Medycznej (ul. Oczki)aby poczytać o
          przyczynach zwolnienia wzrostu - trzeba poczytać jakąś książkę o Endokrynologii
          dziecięcej. Typowe objawy nadczynności tarczycy, czy np. braku TSH są chyba dość
          charakterystyczne. Spróbuj poczytać jeśli masz czas, najlepiej przeczytać samemu,
          ja więcej dowiedziałem się tą metodą niż chodząc do lekarzy.
          Faktycznie ubywanie na wadze jest chyba objawem nadczynności tarczycy - ale
          najlepiej przeczytaj sama.
          > przeciwciała związane z tym schorzeniem mogą przenikać do pokarmu a ten do
          > Mateusza organizmu. To może upośledzać czynność jego tarczycy. Tyle teoria.
          > Mateusz urodził się w IMiD, tam też jest pod opieką poradni rozwoju noworodka.
          > Niestety nie mam najlepszego zdania o lekarce tam pracującej i nie jest to
          > odosobniona opinia. Pani antypatyczna, nic jej się nie chce i chyba tylko stan
          > agonalny dziecka może wzbudzić u niej ślad zaniepokojenia.
          > A refluks (zarzucanie treści pokarmowej z żoładka do przełyku)- objawia się
          > wymiotami i/lub ulewaniami. Jest to właściwie do pewnego stopnia i momentu stan
          >
          > fizjologiczny - układ pokarmowy jest niedojrzały i nie zawsze sobie radzi tak,
          > jak u dorosłego. W przypadku nasilonego refluksu wymioty i ulewania
          > uniemożliwiają przyjmowanie właściwych ilości pokarmu.
          > W przyszłym tygodniu mamy kolejną wizytę w CZD-badanie pod kątem alergii i
          > nietolerancji pokarmowych.
          > A jeżeli chodzi o przypadki późniejszego wzrostu w rodzinie - nie stwierdza
          > się. Wszystkie dzieci były "normalne" lub wręcz wyrośnięte (my z siostrą
          > byłyśmy zawsze największe w przedszkolusmile)
          A jak u ojca dziecka - z tego co czytałem, to najczęściej wolniejszy wzrost
          dziedziczy się od ojca (chociaż z tego co wcześniej pisałaś twoje dziecko raczej
          nie ma tej samej "choroby" co moje)

Pozdrowienia, powrotu do zdrowia dla malucha,
          Slawek

• Gość: melenka Re: Chudy 9 miesięczny żarłoczek:(( IP: *.chomiczowka.net.pl 08.01.02, 12:17
            Witam Sławku, masz rację- najlepiej samemu sięgnąć po fachowe pozycje-ale czy
            tak powinno być?Pół biedy kiedy jesteś w stanie zrozumieć to, o czym czytasz. A
            co mają powiedzieć osoby, które nie mogą tego pojąć (czemu się wcale nie
            dziwię). Niestety wycieczka na Oczki jest poza zasięgiem-Mateusz jest pod moją
            opieką non-stop.Próbuję czegoś szukać w internecie i książkach, które mam w
            domu (kupowałam je, aby nauczyć się o moich problemach-chyba skutecznie).
            Pediatra dała mi skierowanie na badanie TSH, morfologię, mocz. Zobaczymy co z
            tego wyniknie... Aha- synek oczywiście ważył mniej niż 1,5 miesiąca temu
            (dzisiaj, w domu, waży kolejne 100g mniej...), miał też mniejszy obwód klatki
            piersiowej (pielęgniarka przekonywała mnie, że "to zależy jak się mierzy").
            Wszyscy mówią, patrząc na nas: po kim on ma być gruby? Nam nie chodzi o masę,
            ale dynamikę przyrostu, która jest zerowa, bądź momentami ujemna. A mój mąż był
            wcześniakiem, lecz mimo to rósł znacznie szybciej niż Mateusz.
            Pozdrawiam Cię Sławku i podziwiam, że tak dalece potrafisz zgłębiać problemy
            natury medycznej.
            • slawek4 Re: Chudy 9 miesięczny żarłoczek:(( 08.01.02, 14:41
              Witam. Ja zacząłem sam szukać czegoś w literaturze o "chorobie" mojego dziecka
              kiedy wielokrotne pytania do lekarzy i różne leki nie dawały rezultatu. W
              internecie też łatwo znaleźć, chociaż wszystko jest mniej dokładnie opisane.
              Wystarczy wprowadzić do np. wyszukiwarki Onet-u hasło np. "Nadczynność tarczycy"
              (ma być w nawiasach - wyszukiwanie łączne) - ukaże się z 200 linków -rzeczywiście
              objawem nadczynności tarczycy jest spadek wagi (zobacz z tych linków inne objawy -
              czy się zgadzają) a z kolei niedobór TSH prowadzi do nadczynności tarczycy. W
              książce był jednak dokładnie opisany sposób diagnozowania i leczenia dzieci z
              małym przyrostem czy ubytkiem wagi, były opisane objawy np. lekkiej, średniej czy
              silnej nadczynności tarczycy. Być może już po zbadaniu krwi będzie wiadomo co
              jest twojemu maluchowi (np . niedobór TSH) i może da się to jakoś wyleczyć
              Po tym co pisałaś twój maluch raczej na pewno nie ma on tego co mój (chociaż
              oczywiście do moich diagnoz podchodź ostrożnie). Spadanie na wadze u tak małego
              dziecka rzeczywiście wygląda niepokojąco, miejmy nadzieję, że po tych badaniach
              coś się wyjaśni.
              Pozdrowienia
              Sławek

• Gość: melenka Re: Chudy 9 miesięczny żarłoczek:(( IP: *.chomiczowka.net.pl 09.01.02, 11:52
                Właśnie przeszliśmy przez prawie godzinne pobieranie krwi... Mateusz ma żyłki
                po mamie smile) Dodatkowo do TSH potrzebne sa ok. 4 cm krwi-co utrudnia i
                przedluza caly proces. Wyniki jutro, mam nadzieje. Zobaczymy. Pozdrawiam
                • Gość: Alga Re: Chudy 9 miesięczny żarłoczek:(( IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 09.01.02, 22:48
                  Napisz koniecznie jak wypadły wyniki. Ja żeby Cię pocieszyć mam a raczej miałam
                  podobny problem. Mój Mateusz urodził się duży - 4200. Po miesiącu gdy go
                  zważono - dopiero dochodził do wagi urodzeniowej. Dwa tygodnie temu miał 10
                  miesięcy i ważył 9 kg,. Nie ma kłopotów z karmieniem go - zjada sporo.Jest
                  absolutnie zdrowy - nie chorował dotąd. Tzn też ma alergię - chociaż na 100 %
                  trudno orzec na to, na pewno na mleko, białka. Kiedy karmiłam - wysypywało go
                  właściwie po wszystkim. Przez kilka miesięcy jadłam tylko ryż, warzywa, indyka
                  i..chyba tyle. Mały dotąd był karmiony gotowym jedzeniem - głównie z bobo vity.
                  Jest bardzo ruchliwy - raczkuje, stawia pierwsze kroczki. Po wizycie u lekarza,
                  który podniósł krzyk że jest za chudy sprawdziliśmy nasze stare ksiażeczki
                  zdrowia - oboje z mężem słabo przybieraliśmy. Wszystkie wyniki są ok. W końcu
                  moja mama wzięła sprawy w swoje ręce. Zaczęła Małemu gotować domowe zupki,
                  dawać mu przetarte gotowane mięsko z indyka, dokarmiać go budyniem ( na mleku
                  NAN HA) i kisielem i mimo nieprawdopodobnej ruchliwości Maluch przybrał
                  właściwie w 10 dni 400 gram. Kiedyś przybierał tyle przez 1,5 miesiąca.
                  Zaokrąglił się, jest jeszcze aktywniejszy. O żadnym uczuleniu nie ma mowy.
                  Wątpię aby na rok potroił swoją masę urodzeniową ale myślę że ta domowa dieta
                  pomoże mu szybciej przybierać. Jakby co - służę pomocą. Mój adres
                  alga28@poczta.gazeta.pl
                • Gość: melenka Re: Chudy 9 miesięczny żarłoczek:(( IP: *.chomiczowka.net.pl 11.01.02, 13:28
                  Mam wyniki: TSH chyba w normie: 2,91 (ja miałam 0,05), mocz OK, trochę mało
                  żelaza: 57mmg, limfocyty 8,5 (za dużo?), granulocyty 16,7% (za mało?) i RDW
                  14,7% (za dużo?). Nie wiem czy podane normy uwzględniają wiek Mateusza. Jeżeli
                  tak to inne wyniki są w normie. Chyba wpadnę na forum eksperckie i zapytam
                  pediatrę, bo mój jest osiągalny dopiero w poniedziałek. Pozdrawiam wszystkie
                  szczupłe dzieciaczki-mel

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka