Dodaj do ulubionych

zdrowe kapcie dla malucha

IP: *.chello.pl 15.11.03, 19:04
Jakie kapcie nosza Wasze roczne albo dwuletnie dzieci? Z twardą podeszwą, czy
miekką? Wysokie, czy niskie? Jakiej firmy?
Obserwuj wątek
    • kasiakolo Re: zdrowe kapcie dla malucha 16.11.03, 22:24
      hej, mój mały (17 mcy), powinien w zasadzie po domu nosić sandałki, jako, ze
      najlepsze, jak powiedziała mi ostatnio ortopeda, ale że obecnie sandałków
      oprócz Bartka za 105 zł(+-) ciężko kupić, a Michał ma wysokie podbicie, kupiłam
      mu kapcie wsuwane Lemigo i na razie jest ok, chyba. Jest zadowolony, a ja...
      pewnie, że wolałabym sandałki Bartka smile
      • Gość: gorkai Re: zdrowe kapcie dla malucha IP: 217.153.45.* 17.11.03, 10:33
        Żadne. Moje dziecko chodzi w domu tylko w skarpetkach, a latem boso. Do
        przedszkola (niestety) musi mieć kapcie, więc ma na niezbyt twardej podeszwie,
        zrobione z takiej - jakiejś miękkiej ale mocnej tkaniny, jak polar czy flausz.
        Kapcie dziecięce generalnie są okropne - brak profilowanej stopy, wyłożenie i
        wierzch ze sztucznej tkaniny. Stopa się męczy, poci, płaskostopie i szpotawość
        gwarantowane.
        pzdr
    • Gość: as Re: zdrowe kapcie dla malucha IP: *.wod-kiel.com.pl 17.11.03, 11:05
      polecam www.tombut.pl Sprawdzone
    • tomekmkk kapcie to powazna sprawa 17.11.03, 13:59
      Nie ma co tego naprawde lekcewazyc, moj ortopeda przekonuje mnie, ze dziecko
      (3.5 roku) musi miec specjalne kapcie, bo ma klopoty ze stopkami. Oprocz
      specjalnych cwiczen musi tez miec odpowiednie kapcie. Nie wiem, gdzie
      mieszkasz, ale w kazdym wiekszym miescie sa sklepiki ze sprzetem ortopedycznym
      i tam mozna kupic kapcie TOMBUT albo Postep - zwykle sa dosc nieladne, ale
      najweazniejsze, ze zdrowe! My z zona sobie juz podarowalismy tzw ladne buciki
      dla synka i kupujemy my wylacznie buty i kapcie w sklepiku ze sprzetem
      ortopedycznym w szpitalu bielanskim w Warszawie. Wszystkie sa zgodne z
      zaleceniami ortopedy tzn. maja sztywny zapietek, siegaja za kostke, maja
      wybrzuszona wkladke ktora pomaga formowac naturalna wkleslosc stopy oraz tzw.
      obcas Thomasa. Z zasady sznurowane - takie na rzep sa wprawdzie wygodniejsze w
      zakladaniu-zdejmowaiu, ale jedne sie niestetty zaczely rozpadac wiec nauczen
      przykrym doswiadczeniem trzymamy sie starych metod.
      Pewnie, ze milej jak dziecko biega w skarpetkach albo w jakichs kolorowych
      kapciuchach, ale pzreciez zdrowie jest wazniejsze, naprawde, goraco polecam
      kapcie, o ktorych wspomnialem, choc i sztywne, i dosc nieladne wink
      • Gość: ewa Re: kapcie to powazna sprawa IP: *.chello.pl 17.11.03, 19:53
        Ale po co zdrowemu dziecku obuwie ortopedyczne? Moj synek jeszcze biega w
        skarpetkach. Nad kapciami zaczelam sie zastanawiać, ponieważ może mu być zimno.
        Mnie jest zimno jak chodzę w skarpetkach. A ortopedzi radza różnie - jedni,
        żeby za kostkę, inni - przeciwnie. Dlatego mam problem.

• tomekmkk Re: kapcie to powazna sprawa 18.11.03, 10:24
          Jak uwazasz. Moj synek tez uchodzil za zdrowego, wszytko bylo ok, i nagle
          chirurg powiedzial: kolanka koslawe i nozki szpotawe! Nagle, kiedy dziecko
          mialo prawie 2.5 roku! Ja nie zachecam Cie do jakichs szalenstw, ja po prostu
          probuje Ci tylko powiedziec, ze tzw. kapcie ortopedyczne czy tez buty to nie
          jest zadne ?znamie kalectwa?, nie ma do tego zadnych jakich szyn metalowych ani
          nic. Ja pisze po prostu o bucikach i kapciuchach, co do ktorych MAM GWARANCJE,
          ze sa zdrowe i ze pomoga mojemu dziecku. Jedyna ich wada jest taka, ze sa
          niezbyt piekne, ale tez bez przesady - nie ma ich w kolorach rozowych czy
          blekitnych, ale tez nie sa to czarne, ponure trepy jakie nosza starsi panowie.
          Poza tym czym jest wyglad butow wobec swiadomosci,ze dziecku jest wygodnie i
          zdrowo - bo buciki, o jakich pisze sa naprawde wygodne, moj synuch je sobie
          bardzo chwali.
          A co do roznic zdan wsrod ortopedow - tu nie potrafie Ci pomoc, ja osobiscie
          zawsze chodze do tego samego ortopedy, ktory ma mlodego pod kontrola od ponad
          roku i jemu ufam.
          T
    • Gość: Iza Re: zdrowe kapcie dla malucha IP: *.introl.pl 17.11.03, 15:23
      Papucie sznurowane, za kostkę z naturalnych tkanin, z atestem zdrowej stopy
      firmy Befado lub Lemigo. Cena ok. 15-18,-zł
      • Gość: as Re: zdrowe kapcie dla malucha IP: *.wod-kiel.com.pl 18.11.03, 13:43
        Pewno że dalej moze chodzić na boso, mój mały tez tak chodzi . Czasami jednak
        wkłada się te trepki.Czytałam jednak że na boso powinny chodzić dzieci do 18 m-
        ca, a potem lepiej żeby kostka była usztywniona .W firmie TOMBUT są buciki dla
        własnie dzieci ze zdrowymi stopami9nauka chodzenia), ale i osobno ortopedyczne
        dla dzieci z problemami.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka