e.logan 06.05.09, 10:38 Na co pozwalacie swojemu 8 latkowi. JAkie decyzje moze sam podejmowac? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
wieczna-gosia Re: 8 latek co moze? 06.05.09, 10:41 w zasadzie wszelkie z tym ze czesc w konsultacji ze mna ale generalnie staram sie by decyzja stala sie jednak decyzja dziecka. szkoly bym nie pozwolila rzucic, pic palic, cpac i uprawiac seks, oraz popelniac przestepstwa. Reszta jest kwestia otwarta. Odpowiedz Link Zgłoś
aluc Re: 8 latek co moze? 06.05.09, 11:02 nie wiem, co może tak generalnie, dzisiaj może o czymś decydować, a jutro już nie, bo zmienią się okoliczności - to samo odnosi się do każdej innej osoby w rodzinie na pewno nie może - za poprzedniczką - rzucić szkoły, ćpać, pić, palić, uprawiać seksu, dopuszczać się czynów zabronionych nie może robić niczego, co bezposrednio zagraża jego bezpieczeństwu - zatem ergo jeździć na rowerze bez kasku, jeździć w samochodzie bez pasów i podobne nie może odmówić leczenia Odpowiedz Link Zgłoś
e.logan Re: 8 latek co moze? 06.05.09, 11:27 A moze powiedziec,zdecydowac do ktorego lekarza pojdziecie. I chociaz ty twierdzisz ze pan x to lepszy specjalista to pojdziesz z nim do pana y o m iernej renomie?.. Odpowiedz Link Zgłoś
gku25 OT 06.05.09, 12:12 Osobiście przejechałam się na utytułowanym panu doktorze o świetnej opinii. Odpowiedz Link Zgłoś
aluc Re: 8 latek co moze? 06.05.09, 12:18 jak już wybór, to niech będzie możliwie najbardziej z kosmosu po pierwsze, musiałby mieć świadomość istnienia innego konkretnego lekarza po drugie musiałby przedstawić konkretne argumenty przeciwko temu wybranemu przeze mnie oraz za tym, którego on wybrał po trzecie musiałabym uznać jego argumenty za przekonujące swoboda wyboru nie polega nigdy na podejmowaniu wszelkich decyzji na zasadzie "nie, bo nie" i zawsze w praktyce jest ograniczona Odpowiedz Link Zgłoś
jola_ep Re: 8 latek co moze? 07.05.09, 09:18 > A moze powiedziec,zdecydowac do ktorego lekarza pojdziecie. Powiedzieć tak, przedstawić argumenty, które ja rozważę i albo przyjmę, albo nie. Ostateczną decyzję ja podejmuję, ale po uwzględnieniu jego zdania i argumentów. Chodzimy do stomatologa, który mu najbardziej odpowiada (inny niż w przypadku jego siostry i moim). Dałam mu wybór spośród osób, które spełniały minimum moich wymagań co do kompetencji. >I > chociaz ty twierdzisz ze pan x to lepszy specjalista to pojdziesz z > nim do pana y o m iernej renomie?.. > Idę do pana X i Y z synem i sprawdzam kompetencje obu lekarzy osobiście Jeśli chce iść do pana Y, to czym to argumentuje? Może pan Y nie jest aż tak zły. Jeden ze świetnych specjalistów, do których chodzimy, jest mało znany, dużo mniej od pana, który ma renomę i chyba tylko tyle... Pozdrawiam Jola Odpowiedz Link Zgłoś
bomba001 Re: 8 latek co moze? 06.05.09, 23:04 tak jak napisaly moje poprzedniczki- w zasadzie wszystko, poza tym, co jest niebezpieczne i szkodzi jego zdrowiu. i niewlasciwe na dany moment (np sex), niemoralne i zabronione. lekarza ja wybieram, podobnie szkole (choc po konsultacji z nim). ale ogolnie slucham sugestii, jezeli ma jakies. ale nie dotyczy to, niestety, leczenia. Odpowiedz Link Zgłoś
alabama8 Re: 8 latek co moze? 07.05.09, 14:53 Jeśli doktor x budzi w ośmiolatku przerażenie, a doktor y wprost przeciwnie - sympatię - to można podtskutować na ten temat. Z resztą nie chodzi o pozwolenie na podejmowanie decyzji, ale na nauczenie jak decyzje podejmować - jak szukać wsztstkich za i przeciw, a nie kierować się tylko sympatią czy instynktem. Odpowiedz Link Zgłoś