jotjotp 14.05.09, 08:40 Czy ktoś się może orientuje jakie są wymagania wiekowe przy egzaminie na kartępływacką? Gdzie w Warszawie przeprowadzane są egzaminy? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
alabama8 Re: Karta pływacka 14.05.09, 08:45 Rodzaje kart pływackich: 1) Karta pływacka w kolorze białym z niebieskim krzyżem w tle. 2) Specjalna karta pływacka w kolorze jasno-żółtym z żółtym krzyżem. Karta pływacka: Kartę pływacką może uzyskać osoba, która zda egzamin obejmujący: Przepłynięcie w wodzie stojącej dystansu 200m w dowolny sposób i dowolnym czasie, w tym przynajmniej 50m na stylem grzbietowym albo przepłynięcie z prądem wody 400m w dowolnym czasie i w dowolny sposób, w tym przynajmniej 100m stylem grzbietowym. Wykonanie skoku do wody z wysokości co najmniej 0,7m. Przepłynięcie pod lustrem wody przynajmniej 5m w wodzie stojącej lub 15m z prądem wody- start z wody. Kartę pływacką osoby niepełnoletniej ważna jest po poświadczeniu przez jednego z rodziców lub opiekuna. Poświadczenie następuje przez złożenie podpisu na karcie pływackiej. Najlepiej skontaktować się z WOPR lub najbliższym basenem pływackim i zapytać. Po co ci (dziecku) karta pływacka? Kiedyś była niezbędna do wypożyczenia sprzętu plażowego typu kajak, rower wodny - ale teraz już chyba nie. Odpowiedz Link Zgłoś
jotjotp Re: Karta pływacka 14.05.09, 08:54 Mój 11 syn pytał o to (chyba jakieś dziecko w szkole ma tę kartę), aże on świetnie sobie radzi w wodzie byłby to rodzaj jakiejś zachęty lub motywacji. Odpowiedz Link Zgłoś
nocek1 Re: Karta pływacka 14.05.09, 11:53 mój najstarszy syn pod koniec sierpnia skończy 10 lat(III klasa SP) - kartę zrobił w zeszłym tygodniu - w poniedziałek odbiera Odpowiedz Link Zgłoś
andaba Re: Karta pływacka 14.05.09, 19:11 Nie wiem, czy są ograniczenia wiekowe - córka koleżanki zdała w zerówce. Moja w drugiej klasie. Odpowiedz Link Zgłoś
deszcz.ryb Re: Karta pływacka 17.05.09, 12:38 No właśnie - czy karta pływacka się do czegoś teraz przydaje? Pytam z ciekawości, bo ja swoją zrobiłam w wieku 9 lat na koloniach [wszyscy robili], a karta przez 14 lat leży nieużywana. Odpowiedz Link Zgłoś
velunka Re: Karta pływacka 17.05.09, 19:04 moja córka kartę otrzymała 4 lata temu, mając 7 lat, co roku jeździ na obozy wodne, karta nigdy nie była jej potrzebna Odpowiedz Link Zgłoś
mallard Re: Karta pływacka 18.05.09, 11:11 deszcz.ryb napisała: > No właśnie - czy karta pływacka się do czegoś teraz przydaje? Tak, do osobistej satysfakcji! Do niczego więcej, bo przepisy unijne nie przewidują takiego dokumentu. Odpowiedz Link Zgłoś
deszcz.ryb Re: Karta pływacka 18.05.09, 14:23 Ale ja jestem teraz niesamowicie usatysfakcjonowana! Dziękuję za odpowiedź. Odpowiedz Link Zgłoś
aluc Re: Karta pływacka 18.05.09, 14:30 powiem więcej nawet - ja swoją zrobiłam jakieś 20 lat temu, kiedy się jeszcze do czegoś teoretycznie przydawała - też leży nieużywana (znaczy nie wiem, czy leży, bo jej nie widziałam od lat kilkunastu co najmniej) podobnie zresztą jak karta rowerowa (ta już 30 lat ma z hakiem) oraz brązowa odznaka obronności cywilnej za strzelanie w pozycji leżąc Odpowiedz Link Zgłoś