Dodaj do ulubionych

warsztat 124 - co się stało z pieniędzmi?

07.02.10, 19:23
Mam aktualny temat z realnego życia...

Trzy dni temu zadzwoniła do mnie zaniepokojona córka studiująca w Poznaniu –
okazało się, że bankomat nie wypłaca jej pieniędzy, na koncie bankowym ma
zaledwie 5 zł. A ja pamiętałam, że wpłaciłam jej (jak zwykle na początku
miesiąca) 1000 zł, pamiętałam jak saldo obniżyło mi się o te 1000 zł. No i do
tego zwykle Iwona ma około 500 zł nadwyżki na koniec miesiąca. Co się stało???
Co się stało z pieniędzmi? (Odpowiedź poznałam już wieczorem jak wróciłam z
pracy...)
Obserwuj wątek
    • dezire3 Re: warsztat 124 - co się stało z pieniędzmi? 08.02.10, 11:18
      Co sie stalo z pieniedzmi?
      król buław-paz mieczy-diabeł
      Pieniądze faktycznie zostały wpłaconę.Uważam ze przez problemy z
      komputerem,systemem informacyjnym nastąpiło opóznienie z przelewem i
      pieniadze tak jakby zawisły w powietrzu,zostały
      przyblokowane.Zaksięgowano je pózniej.
      Odp awaria komputera,systemu co spowodowało pózniejsze zaksiegowanie.
      • liri-th moje karty 08.02.10, 15:24
        Po przeczytaniu pytania przyszło mi do głowy,że Kita pomyliła konta, wpłaciła
        pieniążki na jakieś inne konto.Ale po rozłożeniu kart zmieniłam trochę zdanie:
        Kochankowie +Wieża + As Mieczy
        Wychodzi na to,że nastąpiła jakaś awaria w systemie. Kita wpłacając pieniądze
        (zrobiła to mechanicznie) nie zauważyła,że pieniądze nie wpłynęły tam gdzie
        chciała, może kliknęła inną nazwę banku, albo wpłaciła na konto np. męża.
        (kochankowie). Możliwe,że pojawił się komunikat, że pieniądze będą na koncie
        znacznie później niż się spodziewać by można,ale Kita tego nie zauważyła.A może
        po prostu córka Kity nie zauważyła,że ten bankomat,z którego chciała skorzystać
        był popsuty.
        Stawiam na awarię w banku, bankomatu itp.Ewentualnie zły wybór konta lub
        banku(jakiś błąd)
        Dociągnęłam kartę na pytanie :Kto zawinił - Królowa Monet
        Więc Kita(osoba wpłacająca pieniądze), albo urzędniczka w banku(osoba pracująca
        z pieniędzmi).
        To tyle. Więcej nie wycisnę, ani z kart, ani z siebiewink
        • kita32 Re: moje karty 09.02.10, 00:33
          Wow, już są pierwsze odpowiedzi smile
          Witam smile
          Cieszę się smile
          • aischam Re: moje karty 09.02.10, 11:58
            Witam smile

Moje karty :

1)Czy Kita zrobiła prawidłowo przelew dla córki:
            6 buław, król buław, 5 mieczy

Tak, z pewnością Kita była przekonana o tym, ze przelew poszedł tam gdzie
            powinien (6 buław), ale 5 mieczy zwraca uwagę na to, że jednak cos przeoczyła i
            bardzo możliwe, że przelała pieniądze na konto króla buław (może męża)

2)gdzie dotarły pieniądze przeznaczone dla Iwony ?
            9 kielichów, 10 monet, as mieczy

No, tutaj żadnego Króla nie widać, ale 9 kielichów i 10 monet może świadczyć o
            tym, że siedziały sobie gdzieś gdzie były z pewnością bezpieczne (na karcie
            siedzi sobie mężczyzna, więc może ale niekoniecznie być do nawiązaniem do tego
            króla właśnie)
            As mieczy sugeruje konieczność rozwiązania jakiegoś problemu, więc jeżeli
            pieniążki „zawisnęły „ w wirtualnej przestrzeni bankowej, to ktoś naprawił
            system, lub jakaś osoba która się tym zajmuje rozwiązała problem, albo sama Kita
            czy jej córka podjęła kroki wyjaśniające tajemnicze zniknięcie .

3)Dlaczego Iwona nie mogła pobrać pieniędzy z bankomatu ?
            Paź buław, 7 buław, 2 miecze

Nie mogła, bo ich nie było na koncie zwyczajnie, jakoś nie bardzo mogę tu
            dopatrzeć się awarii bankomatu , ale może się mylę.Na pewno próbowała uparcie
            (7 buław), ale kiedy już nie widziała wyjścia z tej sytuacji niezwłocznie
            poinformowała o tym Kitę (paź buław).
            Mam jeszcze taki dylemat mały z tą 2 mieczy w spawie wypłaty pieniędzy z
            bankomatu, mianowicie naszło mnie czy aby Iwona nie ma jakiegoś drugiego konta
            gdzieś, z którego nie korzysta i albo Kita przelała je tam, albo Iwona próbowała
            podjąc z tamtego drugiego konta omyłkowo..

4)Co później stało się z pieniędzmi ?
            Głupiec, Sąd, Umiarkowanie

Kiedy Kitę „oświeciło” i sprawa się wyjaśniła Kita zobiła przelew jeszcze raz
            (Umiarkowanie, przelewanie z kielicha do kielicha), bo jakoś cały czas wydaje mi
            się, że te pieniądze z powrotem trafiły na jej konto.
            Myślę, że albo zawisnęły i wróciły z powrotem do Kity, albo Kita przelała je
            omyłkowo na konto np. męża i przelali je na właściwe miejsce bądź pieniążki
            trafiły na drugie konto Iwony.

No, powiem troszkę trudny dla mnie temat, nie ukrywam, ze bardzo jestem ciekawa
            co faktycznie sie ztało z tymi pieniązkami.
            Ale cóz, do niedzieli trzeba jakoś powstrzymac ciekawość smile

Pozdrawiam cieplutko Ciebie i wszystkich uczestników smile
            • kita32 Re: moje karty 09.02.10, 12:24
              Dzięki, Aischam, za błyskawiczną odpowiedź.

> Ale cóz, do niedzieli trzeba jakoś powstrzymac ciekawość smile

Och, i ja też muszę czekać do niedzieli z komentarzem...
            • canada53 Re: moje karty 10.02.10, 22:54
              Aisham, spójrz jakie podobne karty nam wyszły: As Mieczy, Paź Buław, 6 Buław i 7
              Buław. Właściwie kiedy spojrzałam na moje karty, to też miałam podejrzenie, że
              te pieniądze tak sobie mogły "chodzić" (paź Buław) w obydwie strony pomiędzy
              kontem Kity a Iwony => najpierw Iwona je dostała (6 Buław), a później musiała
              jeszcze raz działać, aby one do niej z powrotem powróciły (7 Buław). Przelew w
              międzyczasie wrócił do nadawcy (Królowa Mieczy), czyli do Kity, która ten
              przelew zrobiła (As Mieczy).
              • kita32 Re: moje karty 11.02.10, 09:31
                Witaj, Canado smile

• kita32 godzina zakończenia 11.02.10, 09:42
                  Rozwiązanie powinnam podać w niedzielę o 18-ej, ale najprawdopodobniej spóźnię się od pół godziny do całej.

Wybieram się na warsztaty Eli Nowalskiej - akurat będą w Toruniu. Mam potrzebę, żeby trochę "pofruwać", bo ostatnio jestem za bardzo "uziemniona". Warsztaty w niedzielę kończą się o 17-ej, ale zanim wrócę, sprzątnę kuwety, wyjdę z psem, to trochę czasu minie... Będę miała przygotowane rozwiązanie i komentarze do odpowiedzi sprzed niedzieli, a niedzielne będę mogła dopiero skomentować na bieżąco po powrocie.
              • aischam Re: moje karty 11.02.10, 14:15
                no, faktycznie smileAle z tego co widzę, to niekiedy dziewczyny wyciągają bardzo
                podobne karty, bardzo ciekawe, nie myslicie ? A w tym wypadku Canado dużo tych
                samych nam wypadło.Ciekawe jak bedzie u innych, bo myślę, ze jeszcze nam brakuje
                parę stałych uczestniczek smile
    • dobema Moja interpretacja 10.02.10, 07:50
      https://fotoforum.gazeta.pl/photo/4/fb/fd/tvfh/7Ib8bl84bwt33LRQEX.jpg
      Co się stało z pieniędzmi na koncie u kity córki pomimo, że je
      wpłaciła ?
      Ogólnie – Wieża
      Szczegóły - 8 denarów, Głupiec, Wisielec
      O kurcze, aż 3 WA z czterech kart. Całą sytuację należało chyba
      wziąć na przeczekanie – Wisielec.
      Wieża chyba pokazuje, że coś się popsuło, albo ten bankomat z
      którego córka chciała wypłacić pieniążki, albo w waszym banku coś
      robili z systemem, może jakaś przerwa techniczna lub też i co
      najbardziej mi pasuje do tych kart to mianowicie karta do konta
      zakończyła swoją ważność i trzeba ją było odnowić, choć nie pasuje
      to do Twojego opisu Kito, więc prawdopodobnie nie będzie to właściwa
      odpowiedź. Ale napiszę dalej jak to widzę: Pracownik banku
      wydrukował nowa kartę (8 denarów) dała ona początek istnieniu
      tej karty w pewnym cyklu, bo jak wiadomo karty te mają swoją ważność
      (Głupiec), na nowy „plastik” córka musiała poczekać (
      Wisielec
      ) zanim do niej dotrze.

Jako, że mam nowe karty i nie wiem jeszcze do końca jak z nimi
      rozmawiać, więc nie jestem przekonana do tej 8 denarów. Na
      mojej karcie kobieta jest przerażona, więc możliwe, że ktoś,
      pracownik banku popełnił jakiś błąd lub karta ta symbolizuje Twoją
      córkę Kito lub Ciebie przerażone jak okazało się że nie ma tych
      pieniędzy. Przeanalizowałaś sytuację od początku – Głupiec
      i przymusowo musiałaś przeczekać aby wyjaśnić sprawę – Wisielec
      .

pozdr
      • kita32 Re: Moja interpretacja 10.02.10, 10:53
        Witaj, Dobemo smile
    • canada53 Re: warsztat 124 - co się stało z pieniędzmi? 10.02.10, 22:46
      https://fotoforum.gazeta.pl/photo/2/kg/ig/bgrb/3IrUbGcfgvbVUgNmWB.jpg

Trzy karty w dolnym rzędzie:
      5 Denarów = Kita
      Paź Buław = bank
      6 Buław = Iwona
      Trzy karty w środkowym rzędzie => ich działania:
      As Mieczy = działanie Kity
      XI Siła = działanie banku
      7 Buław = działanie Iwony
      Karta u góry rozkładu: Królowa Mieczy = pieniądze i co się z nimi stało

Z kart widać dosyć wyraźnie, że Kita wysłała pieniądze, bo stała się uboższa o tę kwotę (5 Denarów) i że dopełniła odpowiednich formalności, aby przelew poszedł (As Mieczy). Czyli nie widać tu, aby pieniądze „zagubiły się” u niej czy z jej powodu. Co do Iwony, to też nic nie wskazuje, aby ona w tej kwestii jakoś specjalnie narozrabiała. Iwona wygląda raczej na pewną swoich racji i nie mającą żadnych zastrzeżeń co do swojego postępowania (6 Buław), a jednak musiała się później bronić czy też tłumaczyć i udowadniać, że nie zrobiła niczego niewłaściwego (7 Buław). Dwie następujące po obie karty (6 Buław i 7 Buław) skojarzyły mi się z tym, że Iwona zachowywała się w tej sytuacji jak każdy inny człowiek by się zachował – czyli zaczęła energicznie walczyć o odzyskanie tych pieniędzy i o wyjaśnienie całej tej sprawy. Pozostaje więc bank. Paź Buław mógłby sugerować, że to bank wykonał jakąś niewłaściwą operację. Może któryś z mniej doświadczonych lub bardziej roztrzepanych pracowników banku się pomylił i skierował te pieniądze nie tam gdzie trzeba. Mogło być też tak, że zmieniły się jakieś procedury w wykonywanych przelewach i coś trzeba było anulować i zaczynać od początku. W związku z tym bank mógł przyblokować na jakiś czas dostępne środki na koncie (XI Siła). Królowa Mieczy opisująca te pieniądze i to co się z nimi stało skojarzyła mi się z osobą obsługującą konto, albo po prostu z przepływem informacji. Możliwe, że na skutek pomyłki ludzkiej, albo w wyniku decyzji jakiegoś urzędnika bank zrobił blokadę na koncie Iwony, lub wysłał pieniądze z jej konta gdzieś indziej. Pomyślałam też o karcie bankomatowej Iwony – może właśnie skończył się jej termin ważności i przy aktywowaniu nowej karty coś nie poszło jak trzeba i z tego powodu nie można było za jej pomocą wypłacić pieniędzy, albo to bankomat był uszkodzony i podawał nieprawdziwy komunikat. Lub też sama Iwona trochę za szybko naciskała na klawisze i wpisała do wypłaty większą, niż myślała kwotę, więc maszyna odmówiła wypłaty. Przy spróbowaniu wypłacenia pieniędzy w innym bankomacie, albo przy pomocy inne karty już było OK. W każdym razie Królowa Mieczy daje nadzieję, że udało się tę całą sprawę wyjaśnić i pieniądze w końcu dotarły tam gdzie trzeba.
    • rasid Re: warsztat 124 - co się stało z pieniędzmi? 14.02.10, 10:38
      Kita: Królowa Mieczy
      Pieniądze: Paź Mieczy
      Iwona: Księżyc

Księżyc określający Iwonę sugeruje mi, że była kompletnie zdezorientowana, lub
      też sama się pomyliła. Kita natomiast dążyła do wyjaśnienia sytuacji, wisiała w
      tym dniu na telefonie, próbowała logicznie i racjonalnie wytłumaczyć to, co
      uznała za niemożliwe.
      Mam dziwne wrażenie, że odegrała tu rolę osoba trzecia. Tak właśnie skojarzył mi
      się Paź mieczy. On właśnie tu namieszał. Czyżby ktoś wypłacił te pieniądze bez
      wiedzy Iwony (np. jej chłopak, znajomy)? Możliwa jest też wersja, że Iwona
      (raczej niechcący) wprowadziła Kitę w błąd - np. pieniądze były, tylko Iwona
      pomyliła karty czy konta.
      • kita32 komentarz do interpretacji Rasida 14.02.10, 18:50
        > Kita: Królowa Mieczy
        > Pieniądze: Paź Mieczy
        > Iwona: Księżyc
        >
        > Księżyc określający Iwonę sugeruje mi, że była kompletnie zdezorientowana,

....zdecydowanie tak!

> lub
        > też sama się pomyliła. Kita natomiast dążyła do wyjaśnienia sytuacji, wisiała w
        > tym dniu na telefonie, próbowała logicznie i racjonalnie wytłumaczyć to, co
        > uznała za niemożliwe.
        ....Nie, ja nie mogłam niczego załatwić, ale owszem, po drodze do pracy zadzwoniłam i do domu (do męża) i do dwóch dorosłych córek - zaoferowały, że zajrzą na jej konto, ale Iwona nie chciała przekazywać hasła telefonicznie. Dopiero ja w domu po wieczornych zajęciach zajrzałam na swoje konto internetowe i sprawa wyjaśniła się do końca.

> Mam dziwne wrażenie, że odegrała tu rolę osoba trzecia. Tak właśnie skojarzył m
        > i
        > się Paź mieczy. On właśnie tu namieszał. Czyżby ktoś wypłacił te pieniądze bez
        > wiedzy Iwony (np. jej chłopak, znajomy)? Możliwa jest też wersja, że Iwona
        > (raczej niechcący) wprowadziła Kitę w błąd

...nie, to nie to,

> np. pieniądze były, tylko Iwona
        > pomyliła karty czy konta.

....bardzo, bardzo blisko, tylko to ja pomyliłam konta Iwony.

Gratulacje, Rasid! Bardzo blisko byłeś dokładnego rozwiązania! Ogólnie mimo niezgodności w szczegółach, to dobrze wyczułeś, że cała sprawa wynikła z pomyłki.
        • rasid Re: komentarz do interpretacji Rasida 14.02.10, 19:20
          > > np. pieniądze były, tylko Iwona
          > > pomyliła karty czy konta.
          >

> ....bardzo, bardzo blisko, tylko to ja pomyliłam konta Iwony.

Ja o tym pomyślałem, ale swoje pytanie sformułowałaś tak, że podświadomie
          założyłem, że z Twojej strony przelew był zrobiony poprawnie smile
    • dana-25 Re: warsztat 124 - co się stało z pieniędzmi? 14.02.10, 11:25
      1. Ogólna sytuacja---4 pucharów
      2. Jaka była bezpośrednia przyczyna ---7 pałek
      3. Jaka była głębsza przyczyna ---Król pałek
      4. To przyczyną nie jest ---5 monet
      5. Co zrobiła Kita aby rozwiązać problem- Król monet
      6. Rozwiązanie -4 mieczy

Brak pieniędzy na koncie wzbudziło duże emocje, zdenerwowanie (co jest
      oczywiste). Bezpośrednią przyczyną była jakaś awaria systemu operacyjnego w
      banku. Pieniądze zostały jakby zawszone w przestrzeni lub cos w tym stylu.
      Głębszą przyczyna była jakaś modernizacja programu, podczas której nastąpił błąd
      w programie (cos tam zostało namieszane). Pieniądze nie przepadły, nie wpłynęły
      np. na cudze konto. Kita poszła do banku wyjaśnić sprawę, tam juz chyba
      wiedziano o awarii (informatycy już nad tym pracowali), kazano Kicie cierpliwie
      czekać i się nie denerwować.
      smile
      • kita32 Re: warsztat 124 - co się stało z pieniędzmi? 14.02.10, 18:21
        Witajcie, już jestem.
        Cieszę się, że dzisiaj doszły jeszcze 2 interpretacje, dzięki Wam, Rasidzie i Dano smile
        • kita32 rozwiązanie 14.02.10, 18:25
          Jestem zaskoczona trafnością Waszych rozwiązań! No bo moją pierwszą myślą było, że jakiś haker dobrał się do jej konta, a drugą, że zeskanowano jej kartę bankomatową. Ale z drugiej strony aż się dziwiłam, że nie jestem zdenerwowana. Natomiast Wy wiedzieliście, że to zawirowania związane z jakąś pomyłką. Super!

Iwona pojechała zaraz do banku, żeby dowiedzieć się co się stało. (Ja nic nie mogłam zrobić, bo jechałam do pracy.) Okazało się, że pieniądze wcale nie wpłynęły na jej konto. Zwykle ma około 500 zł nadwyżki, ale już ją wykorzystała (wydatki w sesję, wyjazd po sesji).

Gdy wróciłam z pracy do domu, to natychmiast zajrzałam na swoje konto w historię i okazało się, że wpłaciłam te pieniądze na jej drugie konto. Z tego drugiego konta praktycznie nie korzysta. Namówiłam ją w wakacje, żeby założyła sobie drugie konto w mBanku i trzymała oszczędności na lokacie oszczędnościowej. Trzyma tam rapem 180 zł wink, a karty bankomatowej mBanku w ogóle nie używa.
          Gdy wpłacałam jej pieniądze, to pamiętam jak w myślach do siebie mówiłam: „tylko uważaj, wpłać na Iwona, a nie na Iwona MB”. Jak to się stało, że wpłaciłam na Iwona MB, to nie wiem. Pomyliłam się...
          W każdym razie córka dostęp do pieniędzy ma, używa w tym miesiącu kartę Mbanku.
          • kita32 komentarz do interpretacji Dezire 14.02.10, 18:26
            Co sie stalo z pieniedzmi?
            król buław-paz mieczy-diabeł
            Pieniądze faktycznie zostały wpłaconę.
            .....TAK !

Uważam ze przez problemy z
            komputerem, systemem informacyjnym nastąpiło opóznienie z przelewem i
            pieniadze tak jakby zawisły w powietrzu, zostały
            przyblokowane. Zaksięgowano je pózniej.
            Odp awaria komputera, systemu co spowodowało pózniejsze zaksiegowanie.
            ......Problemy spowodowane niewłaściwym kliknięciem w komputerze. „Zawisły w powietrzu” – dobre określenie wink. W tamtym dniu córka musiała pożyczyć pieniądze – do swoich nie miała dostępu, sprawa wyjaśniła się zbyt późno.

......Świetnie, Dezire wink
            • kita32 komentarz do interpretacji Liri-th 14.02.10, 18:29
              Po przeczytaniu pytania przyszło mi do głowy, że Kita pomyliła konta, wpłaciła
              pieniążki na jakieś inne konto.
              ......Co za genialna intuicja!!! Dokładnie tak było!!!

Ale po rozłożeniu kart zmieniłam trochę zdanie:
              Kochankowie +Wieża + As Mieczy
              Wychodzi na to, że nastąpiła jakaś awaria w systemie. Kita wpłacając pieniądze
              (zrobiła to mechanicznie) nie zauważyła, że pieniądze nie wpłynęły tam gdzie
              chciała, może kliknęła inną nazwę banku, albo wpłaciła na konto np. męża.
              (kochankowie).
              .......Dokładnie tak! Tyle, że nie na konto męża, tylko jej drugie.

Możliwe, że pojawił się komunikat, że pieniądze będą na koncie
              znacznie później niż się spodziewać by można, ale Kita tego nie zauważyła.A może
              po prostu córka Kity nie zauważyła,że ten bankomat,z którego chciała skorzystać
              był popsuty.
              Stawiam na awarię w banku, bankomatu itp. Ewentualnie zły wybór konta lub
              banku(jakiś błąd)

......Zły wybór konta! Genialnie!

Dociągnęłam kartę na pytanie :Kto zawinił - Królowa Monet
              Więc Kita(osoba wpłacająca pieniądze), albo urzędniczka w banku(osoba pracująca
              z pieniędzmi).
              .....Dokładnie!

To tyle. Więcej nie wycisnę, ani z kart, ani z siebie
              .....Więcej nie trzeba nic wyciskać wink. Nie spodziewałam się, że komuś uda się tak dokładnie trafić! Genialnie! Duże brawa!!!
              • kita32 komentarz do interpretacji Aischam 14.02.10, 18:32
                Moje karty :

1)Czy Kita zrobiła prawidłowo przelew dla córki:
                6 buław, król buław, 5 mieczy

Tak, z pewnością Kita była przekonana o tym, ze przelew poszedł tam gdzie
                powinien (6 buław), ale 5 mieczy zwraca uwagę na to, że jednak cos przeoczyła i
                bardzo możliwe, że przelała pieniądze na konto króla buław (może męża)
                ......zgadza się, z tym że na konto córki wink

2)gdzie dotarły pieniądze przeznaczone dla Iwony ?
                9 kielichów, 10 monet, as mieczy

No, tutaj żadnego Króla nie widać, ale 9 kielichów i 10 monet może świadczyć o
                tym, że siedziały sobie gdzieś gdzie były z pewnością bezpieczne (na karcie
                siedzi sobie mężczyzna, więc może ale niekoniecznie być do nawiązaniem do tego
                króla właśnie)
                .......jak najbardziej bezpieczne wink

As mieczy sugeruje konieczność rozwiązania jakiegoś problemu, więc jeżeli
                pieniążki „zawisnęły „ w wirtualnej przestrzeni bankowej, to ktoś naprawił
                system, lub jakaś osoba która się tym zajmuje rozwiązała problem, albo sama Kita
                czy jej córka podjęła kroki wyjaśniające tajemnicze zniknięcie .
                ......Tak, najpierw urzędnik w banku sprawdził, że nie doszły pieniądze, a wieczorem ja sprawdziłam, gdzie je wysłałam wink

3)Dlaczego Iwona nie mogła pobrać pieniędzy z bankomatu ?
                Paź buław, 7 buław, 2 miecze

Nie mogła, bo ich nie było na koncie zwyczajnie, jakoś nie bardzo mogę tu
                dopatrzeć się awarii bankomatu , ale może się mylę.
                ......Świetnie! Dokładnie tak!

Na pewno próbowała uparcie (7 buław), ale kiedy już nie widziała wyjścia z tej sytuacji niezwłocznie poinformowała o tym Kitę (paź buław).
                .....tak było,

Mam jeszcze taki dylemat mały z tą 2 mieczy w spawie wypłaty pieniędzy z
                bankomatu, mianowicie naszło mnie czy aby Iwona nie ma jakiegoś drugiego konta
                gdzieś, z którego nie korzysta i albo Kita przelała je tam
                , albo Iwona próbowała
                podjąc z tamtego drugiego konta omyłkowo..
                .....genialnie! Super!

4)Co później stało się z pieniędzmi ?
                Głupiec, Sąd, Umiarkowanie

Kiedy Kitę „oświeciło” i sprawa się wyjaśniła Kita zobiła przelew jeszcze raz
                (Umiarkowanie, przelewanie z kielicha do kielicha), bo jakoś cały czas wydaje mi
                się, że te pieniądze z powrotem trafiły na jej konto.
                ......trafiły, trafiły, Iwona zaczęła te drugie konto używać...

Myślę, że albo zawisnęły i wróciły z powrotem do Kity, albo Kita przelała je
                omyłkowo na konto np. męża i przelali je na właściwe miejsce bądź pieniążki
                trafiły na drugie konto Iwony.

.....Aischam, świetnie napisałaś!!! I trafiłaś z drugim kontem Iwony smile Jestem pod wrażeniem!!!
                • kita32 komentarz do interpretacji Dobemy 14.02.10, 18:37
                  Co się stało z pieniędzmi na koncie u kity córki pomimo, że je
                  wpłaciła ?
                  Ogólnie – Wieża
                  Szczegóły - 8 denarów, Głupiec, Wisielec
                  O kurcze, aż 3 WA z czterech kart. Całą sytuację należało chyba
                  wziąć na przeczekanie – Wisielec.
                  .... Tak właśnie wyszło. Najpierw Iwona musiała pojechać do centrum miasta, potem ja musiałam wrócić z pracy.

Wieża chyba pokazuje, że coś się popsuło,
                  .....to była moja pomyłka.... Pomyłka nieuwagi, bezmyślności (Głupiec) i zbyt mechanicznego robienia czegoś po raz który z rzędu (8 Denarów). A Wieża pasuje mi do nastroju zaskoczenia i niepokoju...

albo ten bankomat z
                  którego córka chciała wypłacić pieniążki, albo w waszym banku coś
                  robili z systemem, może jakaś przerwa techniczna lub też i co
                  najbardziej mi pasuje do tych kart to mianowicie karta do konta
                  zakończyła swoją ważność i trzeba ją było odnowić, choć nie pasuje
                  to do Twojego opisu Kito, więc prawdopodobnie nie będzie to właściwa
                  odpowiedź. Ale napiszę dalej jak to widzę: Pracownik banku
                  wydrukował nowa kartę (8 denarów) dała ona początek istnieniu
                  tej karty w pewnym cyklu, bo jak wiadomo karty te mają swoją ważność
                  (Głupiec), na nowy „plastik” córka musiała poczekać (
                  Wisielec) zanim do niej dotrze.
                  ....całe szczęście aż tak długo nie trzeba było czekać...

Jako, że mam nowe karty i nie wiem jeszcze do końca jak z nimi
                  rozmawiać, więc nie jestem przekonana do tej 8 denarów. Na
                  mojej karcie kobieta jest przerażona, więc możliwe, że ktoś,
                  pracownik banku popełnił jakiś błąd lub karta ta symbolizuje Twoją
                  córkę Kito lub Ciebie przerażone jak okazało się że nie ma tych
                  pieniędzy. Przeanalizowałaś sytuację od początku – Głupiec –
                  i przymusowo musiałaś przeczekać aby wyjaśnić sprawę – Wisielec

......Dużo trafień, bardzo dobra interpretacja, Dobemo wink

• kita32 komentarz do interpretacji Canady 14.02.10, 18:39
                    Trzy karty w dolnym rzędzie:
                    5 Denarów = Kita
                    Paź Buław = bank
                    6 Buław = Iwona
                    Trzy karty w środkowym rzędzie => ich działania:
                    As Mieczy = działanie Kity
                    XI Siła = działanie banku
                    7 Buław = działanie Iwony
                    Karta u góry rozkładu: Królowa Mieczy = pieniądze i co się z nimi stało

Z kart widać dosyć wyraźnie, że Kita wysłała pieniądze, bo stała się uboższa o tę kwotę (5 Denarów)
                    ......tak

i że dopełniła odpowiednich formalności, aby przelew poszedł (As Mieczy).
                    .....tak

Czyli nie widać tu, aby pieniądze „zagubiły się” u niej czy z jej powodu. Co do Iwony, to też nic nie wskazuje, aby ona w tej kwestii jakoś specjalnie narozrabiała. Iwona wygląda raczej na pewną swoich racji i nie mającą żadnych zastrzeżeń co do swojego postępowania (6 Buław),
                    .....dokładnie tak - wypytywałam ją czy zaglądała na swoje konto internetowe z jakiś komputerów, ale nie – w ogóle boi się korzystać z tej możliwości.

a jednak musiała się później bronić czy też tłumaczyć i udowadniać, że nie zrobiła niczego niewłaściwego (7 Buław). Dwie następujące po obie karty (6 Buław i 7 Buław) skojarzyły mi się z tym, że Iwona zachowywała się w tej sytuacji jak każdy inny człowiek by się zachował – czyli zaczęła energicznie walczyć o odzyskanie tych pieniędzy i o wyjaśnienie całej tej sprawy.
                    ......tak, pojechała do banku wyjaśniać sprawę.

Pozostaje więc bank. Paź Buław mógłby sugerować, że to bank wykonał jakąś niewłaściwą operację.
                    ....to jednak ja..

Może któryś z mniej doświadczonych lub bardziej roztrzepanych pracowników banku się pomylił i skierował te pieniądze nie tam gdzie trzeba.
                    ......dobry trop wink

Mogło być też tak, że zmieniły się jakieś procedury w wykonywanych przelewach i coś trzeba było anulować i zaczynać od początku. W związku z tym bank mógł przyblokować na jakiś czas dostępne środki na koncie (XI Siła). Królowa Mieczy opisująca te pieniądze i to co się z nimi stało skojarzyła mi się z osobą obsługującą konto, albo po prostu z przepływem informacji. Możliwe, że na skutek pomyłki ludzkiej, albo w wyniku decyzji jakiegoś urzędnika bank zrobił blokadę na koncie Iwony, lub wysłał pieniądze z jej konta gdzieś indziej. Pomyślałam też o karcie bankomatowej Iwony – może właśnie skończył się jej termin ważności i przy aktywowaniu nowej karty coś nie poszło jak trzeba i z tego powodu nie można było za jej pomocą wypłacić pieniędzy, albo to bankomat był uszkodzony i podawał nieprawdziwy komunikat. Lub też sama Iwona trochę za szybko naciskała na klawisze i wpisała do wypłaty większą, niż myślała kwotę, więc maszyna odmówiła wypłaty. Przy spróbowaniu wypłacenia pieniędzy w innym bankomacie, albo przy pomocy inne karty już było OK. W każdym razie Królowa Mieczy daje nadzieję, że udało się tę całą sprawę wyjaśnić i pieniądze w końcu dotarły tam gdzie trzeba.
                    .....tak, sprawa się wyjaśniła i Iwona te pieniądze pobiera smile

.....Masz dużo trafień, Canado, wink
      • kita32 komentarz do interpretacji Dany 14.02.10, 18:57
        > 1. Ogólna sytuacja---4 pucharów
        > 2. Jaka była bezpośrednia przyczyna ---7 pałek
        > 3. Jaka była głębsza przyczyna ---Król pałek
        > 4. To przyczyną nie jest ---5 monet
        > 5. Co zrobiła Kita aby rozwiązać problem- Król monet
        > 6. Rozwiązanie -4 mieczy
        >
        > Brak pieniędzy na koncie wzbudziło duże emocje, zdenerwowanie (co jest
        > oczywiste).
        ....O, tak...

>Bezpośrednią przyczyną była jakaś awaria systemu operacyjnego w
        > banku. Pieniądze zostały jakby zawszone w przestrzeni lub cos w tym stylu.
        ...powiedzmy awaria przekazu, ale z mojej winy.
        ....Pieniądze jakby zawisły w powietrzu - jak najbardziej!

> Głębszą przyczyna była jakaś modernizacja programu, podczas której nastąpił błąd
        > w programie (cos tam zostało namieszane). Pieniądze nie przepadły, nie wpłynęły
        > np. na cudze konto.

...dokładnie tak, pieniądze nie przepadły!

>Kita poszła do banku wyjaśnić sprawę, tam juz chyba
        > wiedziano o awarii (informatycy już nad tym pracowali), kazano Kicie cierpliwie
        > czekać i się nie denerwować.
        > smile
        ......Powiedziałam córce, żeby natychmiast pojechała do banku, to zdąży jeszcze przed zamknięciem. Potem, już podczas zajęć, dostałam od córki informację o tym, ze pieniądze nie wpłynęły. Domyśliłam się, że wysłałam je gdzie indziej, ale musiałam cierpliwie czekać do powrotu do domu, żeby sprawę wyjaśnić - poprzez zajrzenie w historię na swoim koncie.

Bardzo dobrze, Dano, wyczułaś wiele szczegółów i ogólny stan faktyczny, brawo!
        • kita32 zwycięzca 14.02.10, 19:08
          Wszyscy napisaliście po prostu świetnie!!! Jestem naprawdę pod wrażeniem.
          Mam problem z wyborem zwycięzcy...

Aischam trafiła w samo sedno - to ja przelałam pieniądze na drugie konto Iwony. Daję jej pierwsze miejsce.
          Liri-th jest tuż tuż za Aischam. Szkoda, Liri, że nie zaufałaś swojej intuicji - masz drugie miejsce.
          I jeszcze raz powtarzam - wszyscy napisali świetnie.
          Gratulacje do wszystkich!!!

I specjalne brawa dla zwyciężczyni - Aischam!!! Aischam, prowadzisz warsztaty 125!

• dana-25 Gratulacje!! 14.02.10, 19:16
            Aischam, gratulacje - świetna interpretacja!!!

Kito, fajny warsztatsmile
            • aischam Re: Gratulacje!! 14.02.10, 19:22
              NIE WIERZĘ !!! Ale się cieszę, bardzo smile To mój trzeci warsztat, chyba zaczynam
              robić już jakieś postępy smile
              Dziękuję za uznanie i za miłe słowa Kito, a Wam kochane za gratulacje.Naprawdę
              bardzo się cieszę smile
              • liri-th Re: Gratulacje!! 14.02.10, 19:54
                Aischam! wielkie brawa!!!Gratulujęsmilesmile
              • kita32 Aischam 14.02.10, 20:37
                Aischam, zwątpiłam czy wiesz, że jak wygrałaś warsztaty, to zadajesz pytanie na warsztaty 125...
                • kita32 Re: Aischam 14.02.10, 21:03
                  Wysłałam post do Aischam na gazeta.pl, ale jeżeli ktoś ma telefon do Aischam, to proszę, zadzwońcie do niej z informacją, że czekamy na pytanie tzn. na warsztaty 125.
          • canada53 Re: zwycięzca 14.02.10, 19:16
            Moje gratulacje Aischam! Genialna interpretacja! No i brawa dla wszystkich za
            dużo trafień.
            • kita32 Re: zwycięzca 14.02.10, 19:42
              > No i brawa dla wszystkich za
              > dużo trafień.

... To az nieprawdopodobne jak dużo trafień, i ogólnie wszyscy dobrze wyczuli że to była tylko pomyłka i pieniądze dotarły w końcu do Iwony. Jestem pod wrażeniem!!!

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka