Dodaj do ulubionych

Królowe i dwory

26.12.10, 23:27
...zainspirowały mnie dawno juz chciałam was zagadnąc
Słynna talia Viscontich - Sforzów została odnaleziona na dworze Sforzów w 1442 - 1447
Z kolei żoną Zygmunta Starego została Bona Sforza która urodziła się w 1494 r a królowa została w 1518
Bona uwielbiała malarstwo, razem z nia przyjechał do Warszawy smile Canaletto
Zakład że ' te karty ' przyjechały wraz z nią?
Obserwuj wątek
    • camaretto Re: Królowe i dwory 26.12.10, 23:28
      Tfu, namalowana w ok.1445 !
      • tarot.marsylski Re: Królowe i dwory 27.12.10, 11:38
        też tak myślałem ale jeśli znaleziono je we Włoszech to tu ich raczej nie było.A jeśli nawet by były to zostałyby w Krakówku

Pomijam fakt 40-lecia tych kart przy porodzie Bony
    • andgie Re: Królowe i dwory 27.12.10, 12:27
      Cammaretto, niestety, nie wiem nic o tej talii. Natomiast we wspomnianej przeze mnie ksazce jest napisane, ze Ludwika Maria z zapale grywala w taroka z mezem Wladyslawem IV Waza. Byla to jedna z ulubionych rozrywek krola.
      • camaretto Re: Królowe i dwory 01.01.11, 20:49
        Tak czy inaczej, zachowaly się do dzisiaj prawie że w komplecie
        To z kolei że Bona była niezwykle osobą zaradną 'jako królowa no i aktywna bo trudno t powiązać z z dobrym doradztwem akurat - kiedyś na dworach kształcono niezwykle wszechstronnie. Jednak te karty były w tej rodzinie NA PEWNO przed jej ślubem z Zygmuntem i mogła z powodzeniem kopię przywieźć do Polski - druku wtedy nie był powszechny ale zatrudniano kopistów. No, a wiarę i kwestie dotrzymywania ślubów kościelnych traktowano nie tak bardzo serio, zresztą byla Reformacja
        • camaretto Re: Królowe i dwory 02.02.11, 14:27
          wczoraj przeczytałam super wieść w ksiązce o kartach ze gra w karty rozpowszechniła sie w Polsce za czasów Zygmunta i Bony! Trafiłam wiec w 10 !
          Zapraszam do dyskusji - kto da więcej !!?
          Jakie fakty historyczne wyszperaliście które wiążą sie z kartomancją w Polsce i które uznajecie za ciekawe?
    • dori7 Re: Królowe i dwory 03.02.11, 10:48
      Magazyn historyczny "Mówią wieki" ogłosił niedawno plebiscyt na "Polkę Wszech Czasów". Na liście znajdują się kobiety zasłużone dla Polski, a wśród kandydatek jest również Bona Sforza, z takim uzasadnieniem:

"Królowa, włoska żona Zygmunta Starego, dążyła do poprawy międzynarodowej pozycji Polski oraz wzmocnienia władzy królewskiej, zawdzięczamy jej rozpropagowanie włoskiej kultury, obyczajów i potraw".

www.mowiawieki.pl/artykul.html?id_artykul=3193
      smile
      • andgie Re: Królowe i dwory 03.02.11, 22:31
        Ja lubie Bone. Bardzo silna indywidualnosc. Znakomity zmysl polityczny, gospodarczy. I dobra kobieta: czula macocha dla krolewny Jadwigi i dawala hojne datki na cele charytatywne, znacznie wieksze niz wyidealizowana przez literature jej synowa Barbara Radziwillowna.
        • camaretto Re: Królowe i dwory 07.03.11, 14:01
          I to jest przykład jak dobrze czlowiek zapamiętuje - Canaletto przyjechał pono do Warszawy o wiele później - malował na dworze Poniatowskiego! Przepraszam tych, kórzy się 'nabrali' ...

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka