Dodaj do ulubionych

Warsztat nr 198

10.07.11, 23:38
Nie spodziewalam sie, ze wygram i bylam ostatnio zajeta. Duzo sie w domu dzialo, robilismy i nadal robimy pewne prace.
Co to za prace? Szczegolnie chodzi mi o dwie z nich , bo bylo wiecej. Z jaka czescia domu byly zwiazane? Jako dodatkowe pytanie- moj nastroj w tym czasie.
Zycze udnych interpretacji smile
Obserwuj wątek
    • kita32 Re: Warsztat nr 198 11.07.11, 00:11
      Świetny temat!
    • ivana Re: Warsztat nr 198 12.07.11, 17:54
      1. Jakie prace w domu robila Andgie?

Kochankowie, Paź Pucharow, Cesarzowa

Andgie wybierala detale do ozdoby domu. Robila cos co bylo zwiazane z jej talentem plastycznym lub muzycznym. Upiększala cos lub kierowala pracami upiększającymi i zdobiącymi dom. Robila cos co wymagalo od niej skupienia i starannosci. Moze zajela sie restaurowaniem czegos ewentualnie malowala? Przyszlo mi do glowy ze mogla stroic pianino lub inny instrument

2. Z jaka częścią domubyły związane prace?

Krol Mieczy , Umiarkowanie(-)

Salon, Gabinet, moze poddasze?

3. Jaki byl nastroj Andgie w tym czasie?

8 Mieczy

Potrzebowala spokoju i samotnosci aby robic to co zalozyla, bala sie ze jej plan moze sie nie udac, nie byla pewna efektu, dlatego denerwowala sie gdy ktos z domownikow chcial narzucic jej swoj pomysl lub wtracic swoje "5 groszy". Jednak efekt koncowy ja zadowolil.
      • andgie Re: Warsztat nr 198 12.07.11, 19:36
        Dzieki Ivano za pierwsza interpretacje smile
        • ivana Re: Warsztat nr 198 12.07.11, 20:21
          Proszęwink
          • kita32 Re: Warsztat nr 198 16.07.11, 15:57
            Hej, wróciłam z wyjazdu i dzisiaj napiszę również interpretację smile
            • ivana Re: Warsztat nr 198 16.07.11, 15:58
              Super Kitowink
              Nie moge sie doczekac
              • andgie Re: Warsztat nr 198 16.07.11, 18:14
                Ja tez nie, Kito smile
                • kita32 interpretacja 16.07.11, 20:11
                  Praca nr 1:
                  https://fotoforum.gazeta.pl/photo/0/bi/zc/8ybr/P1OKh3TU8q5RteaSqB.jpg
                  część domu:
                  położenie (wysoko, nisko) – 10 Mieczy (-),
                  funkcja (kuchnia, łazienka,..) – 3 Mieczy (-),
                  praca:
                  ogólnie – Królowa Monet;
                  rodzaj aktywności – Król Monet (-),
                  narzędzia – 4 Mieczy (-),
                  nastrój Andgie: Król Kijów (-).

Tu trochę mam problem z kartami odwróconymi. Gdyby położenie pokazywała 10 Mieczy prosta, to stawiałabym na fundamenty lub podłogę, ale odwrócona? Może właśnie odwrotnie – dach, sufit, może adaptacja strychu lub przeciąganie kabli na wysokościach?
                  3 Mieczy, gdyby była prosta, to stawiałabym na gabinet do intensywnej pracy, przedpokój, wiatrołap, sień domu lub stryszek, jakieś miejsce przejściowe, łącznik. A odwrotne to może coś w „sercu” domu – kominek, komin. Ale Miecze to Miecze – proste, czy odwrócone. Stawiam na jakieś miejsce przejściowe lub związane z wentylacją lub z elektrycznością.

Praca ogólnie – Królowa Monet – zdecydowanie chodzi o upiększenie czegoś lub wzmocnienie, naprawienie, doprowadzenie do lepszej funkcjonalności i zwiększenia wartości domu/mieszkania. Królowa Monet w pozycji prostej oznacza również, że ta praca się dobrze udała – cel został osiągnięty.

Rodzaj aktywności - Król Monet (-) – wymagała siły i cierpliwości, mogła być żmudna lub uciążliwa. Nie wykluczone, że potrzebny był fachowiec do pomocy „fizyczny” lub „wirtualny” (np. porady na jakiś forach internetowych). Może to było przebijanie ściany? – do odwróconego Króla Monet to by pasowało.

Narzędzia – 4 Mieczy (-) – mam skojarzenia z narzędziami elektrycznymi np. wiertarką – ogólnie narzędzia ostre i niebezpieczne w rękach niefachowców.

Nastrój Andgie – Król Kijów (-) – mogła się kłócić, żeby postawić na swoim. Również ta karta może oznaczać determinację, zaciskanie zębów, dokończenie pracy siłą woli. Nie było lekko, było aktywnie.

W rozkładzie ogólnie jest dużo Mieczy, która w przypadku prac domowych kojarzy mi się z elektrycznością. Monety w rozkładzie kojarzą mi się z istotnym zwiększeniem wartości/ funkcjonalności domu.

Praca nr 2:
                  https://fotoforum.gazeta.pl/photo/0/bi/zc/8ybr/CW8Pp2Qr5Sem9AK9zB.jpg
                  Pytania takie same jak w poprzednim rozkładzie.
                  Część domu – ta sama jak w poprzedniej pracy, bo ta sama karta wypadła w pytaniu dotyczącym funkcji miejsca – 3 Mieczy (-) – stawiam więc, że to jakieś miejsce przejściowe, przechodnie lub na zewnątrz budynku – np., na dachu.

Położenie rej części domu – Śmierć (-) – gdyby była nie odwrócona, to stawiałabym na granicę domu – dach, ściany zewnętrzne, drzwi lub okna lub przyłącza do szamba. Co może zmienić odwrócenie karty? Może przekroczenie granicy domu i pracę na zewnątrz?

Praca ogólnie – 9 Mieczy (-) – wymagająca wytrwałości, cierpliwości, precyzji oraz zmuszająca do poprawek, powtórek. Może to być ciągle to samo do robienia. 9 Mieczy kojarzy mi się również z układaniem czegoś równo, równolegle, z miarką lub poziomicą. Miecze mogą oznaczać pracę związaną z elektrycznością, ale niekoniecznie.

Rodzaj aktywności – Umiarkowanie – bez specjalnego wysiłku fizycznego.

Narzędzia – 8 Mieczy (-) – gwoździe, śruby, narzędzia pomiarowe. Ściśnięcie kojarzące się z 8 Mieczy przywodzą mi na myśl nakładanie jakiś warstw np. izolacyjnych, upychanie czegoś, przybijanie.

Nastrój Andgie – 6 Kijów (-) – w końcu się udało, z poczuciem satysfakcji ale zbyt zmęczona aby się cieszyć.

Ogólnie mam skojarzenia z układaniem kafelek (chociaż to mi nie pasuje do części domu) oraz z zakładaniem izolacji dachu, ścian lub z jakimiś żmudnymi pracami wykończeniowymi.

I szybko kończę, bo zaraz zacznie się film, który chcę obejrzeć.
                  • andgie Re: interpretacja 17.07.11, 18:31
                    Dach, sufit, może adaptacja strychu lub przeciąganie kabli na wysokościach?
                    Tak! Strych, a przy okazji wyszlo sprawdzanie instalacji elektrycznejsmile
                    Coś w „sercu” domu – kominek, komin.Malowac zaczelismy od sciany z kominkiem wink
                    Ale Miecze to Miecze – proste, czy odwrócone. Stawiam na jakieś miejsce prz> ejściowe lub związane z wentylacją lub z elektrycznością.
                    Tutaj wyszedl rodzaj prac,razej niz miejsce.
                    Praca ogólnie – Królowa Monet – zdecydowanie chodzi o upiększenie czegoś lub wzmocnienie, naprawienie, doprowadzenie do lepszej funkcjonalności i
                    > zwiększenia wartości domu/mieszkania. Królowa Monet w pozycji prostej oznacza
                    > również, że ta praca się dobrze udała – cel został osiągnięty.
                    Dokladnie
                    > Rodzaj aktywności - Król Monet (-) – wymagała siły i cierpliwości, mogła
                    > być żmudna lub uciążliwa. Nie wykluczone, że potrzebny był fachowiec do pomocy
                    Osobiscie, nie wykonywalam zadnej pracy,nadzorowalam pracownikow, meza i szwagra smile
                    >Narzędzia – 4 Mieczy (-) – mam skojarzenia z narzędziami elektryczn
                    > ymi np. wiertarką – ogólnie narzędzia ostre i niebezpieczne w rękach nief> achowców.
                    >
                    > Nastrój Andgie – Król Kijów (-) – mogła się kłócić, żeby postawić n
                    > a swoim. Również ta karta może oznaczać determinację, zaciskanie zębów, dokończ
                    > enie pracy siłą woli. Nie było lekko, było aktywnie.
                    Tak
                    Część domu ,na zewnątrz budynku – np, na dachu.
                    Tak
                    Położenie tej części domu – przekroczenie granicy domu i pracę na zewnątrz?
                    Tak.
                    Narzedzia 8 Mieczy (-) – gwoździe, śruby, narzędzia pomiarowe. Ściśnięcie kojarzące się z 8 Mieczy przywodzą mi na myśl nakładanie jakiś warstw
                    > np. izolacyjnych, upychanie czegoś, przybijanie.
                    Ocieplanie.
                    > Nastrój Andgie – 6 Kijów (-) – w końcu się udało, z poczuciem satys
                    > fakcji ale zbyt zmęczona aby się cieszyć.
                    >
                    > Ogólnie mam skojarzenia z układaniem kafelek (chociaż to mi nie pasuje do częśc
                    > i domu) oraz z zakładaniem izolacji dachu, ścian lub z jakimiś żmudnymi pracam
                    > i wykończeniowymi.
                    Kito, trafilas w sedno smile
      • andgie Re: Warsztat nr 198 17.07.11, 18:15
        Andgie ... upiększala cos lub kierowala pracami upiększającymi i zdobiącymi dom. Zajela sie resturowaniem czegos ewentualnie malowala?
        Tak, to bylo resturowanie strychu i malowanie salonu.
        Salon, ...moze poddasze?
        Znakomicie smile

• andgie Rozwiazanie 17.07.11, 18:10
      Te dwie najwieksze prace to ocieplanie strychu i malowanie duzego pokoju.
      Dom jest dosc stary, zbudowany w latach piedziesiatych ubieglego stulecia, wiec trzeba czasem to i owo wyremontowac. Dawniej mieszkali to swietej pamieci Tesciowie, oboje mieli sklonnosci do chomikowania rzeczy. Glowna trudnosc w ociepleniu strychu polegala na oproznieniu go i przejrzeniu, co z uzbieranych rzeczy nalezy zachowac, a co wyrzucic. Trwalo to dlugo, doszlo do nieporozumien miedzy mezem i jego rodzenstwem. Ja trzymalam sie z boku i czekalam z niecierpliwoscia , az ta sprawa sie skonczy. Moje samopoczucie bylo okropne, bylam zirytowana, zwlaszcza, ze w tym samym czasie mialam swoje wlasne problemy (glownie zdrowotne).
      Malowanie duzego pokoju bylo znacznie spokojniejsze, ale calyten chaos mocno mnie denewowal.
      Oprocz tego sprawadzana byla elektrycznosc w domu oraz porzadkowana przybudowka.
      Dzieki wielkie dla Ivany i Kity, obie odpowiedzilyscie bardzo dobrze.
      • andgie Zwyciezca 17.07.11, 18:40
        Mialam problemy z wybraniem zwyciezcy, bo obie odgadlyscie odpowiedzi. Wylosowalam dwie karty, ktora powinna zwyciezyc:
        Ivana:6 monet
        Kita:Krolowa kielichow
        Zwyciezyla Kita!
        Wielkie wyroznienie dla Ivany, tez napisalas bardzo dobra interpretacje smile
        Gratulacje dla obu i czekam na nastepny warsztat.
        • ivana Re: Zwyciezca 17.07.11, 18:44
          Andgie dzieki za fajny temat i za super warsztat...wink
          Kito Brawo! Czekamy na Twoja zagadkę..
          • kita32 Re: Zwyciezca 17.07.11, 18:44
            Zaraz napiszę, tylko ochłonę big_grin
        • kita32 Re: Zwyciezca 17.07.11, 18:44
          O rety!!! Bardzo się cieszę!!!
          Gratulacje dla Ivany za świetną interpretację!!!
          • ivana Re: Zwyciezca 17.07.11, 18:47
            Dziękuję Kitowink
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka