Dodaj do ulubionych

Warsztat 214- "wakacje"

01.11.11, 21:21
Jedyny temat na warsztat jaki mi przychodzi do głowy dotyczy moich tegorocznych "wakacji".

Co prawda były mocno ukrócone, ale jednak były. XD

Z kim spędzałam ten czas, co robiłam, jakie miałam obawy przed, a jakie wrażenia po.
Dodam, że to był wyjazd- więc w jakie tereny, czego dotyczył, jaki miał charakter.
Oczywiście możecie zadawać swoje pytania, które pomogą wam odpowiedzieć na ten temat.

Mam nadzieję, że w miarę zrozumiale opisałam temat ^^
Zapraszam serdecznie.
Obserwuj wątek
    • kita32 Re: Warsztat 214- "wakacje" 02.11.11, 10:26
      Podoba mi się temat smile.
      Postaram się zrobić rozkład dzisiaj wieczorem - żeby nie zostawiać tego na ostatni dzień przed weekendowym wyjazdem.
    • helgeyaska Re: Warsztat 214- "wakacje" 03.11.11, 02:31
      https://vlep.pl/img/ht46yw.jpg
      w razie gdyby obrazek ucięło: ROZKŁAD

1. miejsce wyjazdu Fairy: 10 denarów/4 denary/2 miecze

jak zwykle piszę w tej kategorii wszystkie odpowiedzi, jakie tylko mi się kojarzą:
      - Grunwald, albo inne miejsce słynnej bitwy, ewentualnie jakaś twierdza, zamek
      - z rysunków na kartach wnioskuję, że mogła być to również podróż za granicę, i wtedy mam typ, że albo Ziemia Święta tak zwana, albo w ogóle rejs żeglarski

2. towarzysze podróży Fairy: HIEROFANT/rycerz denarów/paź denarów

no to mi wygląda na jakiś zorganizowany wyjazd
      pierwsze, co mi się skojarzyło, przez tego nieszczęsnego papieża - to pielgrzymka
      z kolegami pojechała Fairy, a może nawet jeden z tych kolegów to Jej ślubny wink

3. charakter wyjazdu: 6 denarów/HIEROFANT/9 pucharów

no właśnie, i tu mi znów ta pielgrzymka pasuje, ewentualnie to co wcześniej, czyli świętowanie jakiegoś zwycięstwa/sukcesu (ala Grunwald np., ale to mogło być przecież równie dobrze jakieś osobiste zwycięstwo Fairy, jako nagroda za coś co się udało osiągnąć) albo zwiedzanie jakiegoś świętego/namaszczonego/"wywyższonego" miejsca...

4. (druga kolumna) co dokładnie Fairy czyniła na wyjeździe: rycerz buław/królowa buław/9 mieczy

ekhem, wstydzę się napisać wink Fairy nie spała w nocy, ale nie ze zmartwienia, wręcz przeciwnie, chyba dobrze się bawiła, noce letnie były dla niej gorące wink
      a teraz druga wersja zimna niczym lód - Fairy partnerowała i towarzyszyła innej osobie, przyjacielowi, kompanowi, wspomagała go w pracy, i jego obowiązkach, mogło być trochę zmartwienia jakiegoś, to jakoś oboje się wspierali. Fairy mogła też w jakiś sposób pilnować porządku, sprawować jakąś opiekę, kuratelę. czyniła to z entuzjazmem i zaangażowaniem smile

5. jakie obawy Fairy miała przed wyprawą: CESARZOWA/WIEŻA/UMIARKOWANIE

że wyprawa nie dojdzie do skutku, albo będzie totalną klapą (wieża), że nie będzie się dobrze tam czuła, że Rodziciele będą mieć coś przeciwko (cesarzowa)? chyba pogoda miała też duże znaczenie dla wyjazdu (umiarkowanie).
      a z wieży to może jeszcze, że będzie problem z noclegiem?

6. wrażenia Fairy po wyprawie, wspomnienia obecne: SŁOŃCE/ŚMIERĆ/9 pucharów

no myślę, że bardzo pozytywne, pogoda chyba dopisała (słońce) smile
      poza tym z rysunków... czyżby jakieś wyznania/deklaracje/oświadczyny? smile
      śmierć może też pokazywać, że wyjazd się urwał, szybko skończył i był jakiś niedosyt, ale 9 pucharów zdecydowanie wyraża pozytywne emocje.

w tej pierwszej części jakoś dużo denarów, czyżby podróż była kosztowna? ale jednak wynikałoby, że zasoby finansowe wystarczyły.
      dwa razy HIEROFANT nastroił mnie do myślenia w kierunku tych świętych miejsc, ale nie mówię tego w znaczeniu koniecznie chrześcijańskim, to mogą być święte pogańskie miejsca, czy jakiekolwiek po prostu ważne w danej religii czy kulturze.
      w drugiej części dużo arkanów wielkich, to znaczy, że jednak te wszystkie obawy i wrażenia po były silne i ważne dla Fairy. to nie były takie ot wakacyjki wink
      dwa razy 9 pucharów nastraja mnie optymistycznie, to znaczy, że było miło, przyjemnie, może nie 100% tego co się chciało, ale 90% na pewno. zadowolenie też jest.

no no no.
      mam nadzieję, że wakacje Twoje były równie udane, co w tych kartach smile a jeśli nie, to tylko takich życzę na przyszłość smile
      • kita32 interpretacja 03.11.11, 09:59

Zwykle długo tasuję karty patrząc na szkic rozkładu z zapisanymi pytaniami. Pół tali odwracam i tasuję, potem znowu pół tali odwracam i tasuję – i tak wielokrotnie. Czasami jakieś karty mi przy tym wypadają. Jeżeli odwrócą się tak, że widzę jakie – to traktuję je jako tło, ale nie odkładam, tylko z powrotem wkładam do talii.
        Teraz najpierw wypadł mi Wisielec odwrócony. Przymusowy odpoczynek? Potem Paź Kijów odwrócony. Jakieś wyczekiwanie niespełnione? Gdy tak myślałam, że nic nie rozumiem z tych wypadających kart, to znowu wypadł mi Wisielec – ale w pozycji prostej. Nie chcę wypadających kart! – krzyknęłam do siebie w myśli – i wypadł mi Paź Kijów, po raz drugi, teraz w pozycji prostej.
        Niesamowite – te karty coś do mnie krzyczą, a ja nie rozumiem co.
        Pomyślałam, że może zrozumiem, jak wylosuję te karty w rozkładzie. I jako drugą w rozkładzie – wylosowałam Paź Kijów.
        Rozkład:
        https://fotoforum.gazeta.pl/photo/0/bi/zc/8ybr/YaOEhqVBx2EEob8DGB.jpg
        Fairywitch na wakacjach – Sprawiedliwość.
        Z kim? – Paź Kijów;
        To mi wygląda, że Fairywitch – osoba zdyscyplinowana, obowiązkowa i godna zaufania opiekowała się na wakacjach kimś młodszym – dzieckiem ew. kimś dziecinnym ew. grupą młodzieży/dzieci.
        Wypadający Wisielec kojarzy mi się z sytuacją w której Fairywitch nie miała zbyt dużego wpływu na to jak i z kim spędzi tegoroczne wakacje. W jakiś sposób tak się samo ułożyło.
        To z kim spędzała te wakacje było kluczowe, dominujące.

Co robiła? 10 Kijów(-), Królowa Pucharów(-), 3 Pucharów. Najpierw sytuacja była dla Fairywitch dużym obciążeniem zarówno fizycznym jak i psychicznym. Nadmiar obowiązków i brak odpoczynku spowodował pogorszenie samopoczucia psychicznego. Ale potem Fairywitch odpuściła sobie, wyluzowała, i zaczęła czerpać przyjemność z sytuacji w której była – bawiąc się z innymi (3 Pucharów).

Obawy przed – Śmierć(-), wrażenia po – Moc(-). „Przed” Fairywitch bała się, że nie da rady, że to przekracza jej możliwości - zbyt nowe i nieznane. „Po” miała poczucie mocy, zwycięstwa, ale karta odwrócona może sugerować, że mimo satysfakcji czuła zmęczenie lub po czasie żałowała, że mogło być lepiej.

Tereny – Królowa Mieczy(-) – niedostępne, może skaliste lub pogoda tam była trudna – np. silne wiatry. Surowość tej karty kojarzy mi się również z odludziem.

Czego dotyczył wyjazd? – Król Monet(-), jaki charakter miał? – 6 Monet(-).
        Wyjazd był zarobkowy lub chodziło w nim o nabranie doświadczenia. Jeżeli zarobkowy, to odwrócona karta kojarzy mi się, że wysiłek przewyższał zarobek. Ogólnie odwrócenie tej karty kojarzy mi się z jakimiś trudnościami związanymi z celem wyjazdu.
        Co do charakteru, to nie wiem. Gdyby 6 Monet nie była odwrócona, to powiedziałabym, że wyjazd był sponsorowany. Ale odwrócenie wróży jakieś problemy – sponsorowany niewystarczająco? Fairywitch kogoś mimowolnie sponsorowała?
        Ogólnie Monety kojarzą mi się z tym, że wyjazd ten był w jakiś sposób związany z pracą – był zarobkowy lub był praktyką zawodową lub taką, którą można wpisać do CV.

Z jednej strony widzę pracę i obowiązki, a z drugiej dwukrotnie wypadł Wisielec. Może miał to być wypoczynek leniucha, a wyszła praca polegająca na pilnowaniu, nakazywaniu, zakazywaniu (Sprawiedliwość) niesfornego malca lub grupy młodzieży (Paź Kijów)?

Jestem wielce zaintrygowana, ale odpowiedź zobaczę dopiero w niedzielę w nocy lub w poniedziałek rano...

• kita32 Re: Warsztat 214- "wakacje" 03.11.11, 10:09
        Ładne karty, Helgayasko smile
        Jaka to talia?

Ale jestem teraz zaciekawiona odpowiedzią!
        • fairywitch Re: Warsztat 214- "wakacje" 03.11.11, 21:25
          Dziękuję za interpretacje ^^

Na razie nic nie mówię, tylko zachęcam kolejnych smile
    • ivana Re: Warsztat 214- "wakacje" 05.11.11, 08:14
      1. Jaki charakter mial wyjazd wyjazd wakacyjny Fairy?
      Fairy wyjechala na zaproszenie kogos z rodziny, kto byc moze mieszkal sam , bo zycie tak mu sie ulozylo ale szczerze i z otwartym sercem zachecil Fairy do spedzenia u niego tych kilku dni

2.W jakie miejsce wyjechala?
      Paż Mieczy , Krolowa Monet(-)
      Wyglada mi to na jakies miejsce pelne mlodych inteligentnych ludzi, moze jakis kampus studencki?

3.Z kim wyjechala Fairy?
      4 Buławy
      Ze swoim chlopakiem

4.Jakie byly obawy przed wyjazdem?
      7 Mieczy, 9 Pucharow(-) Rycerz Monet(-)

Fairy obawiala sie kosztow finasowych, chyba na te chwile nie bylo ja stac na ten wyjazd, wiec moze pozyczyla od kogos pieniazki, moze tez myslała ze to zaproszenie bylo takie pro forma, zbyt plytkie i niezobowiazujace wiec tak naprawde nie wiedziala co ją czeka?

5. Jakie bylo jej wrazenie po wyjezdzie?
      Paż Denarow(-) Cesarz

Byla bardzo zadowolona z wyjazdu bo ktos bardzo dobrze sie nia zajal, miala fajnego opiekuna i wydala na te wakacje mniej niz sie spodziewala.

To tyle ode mnie.
      • ivana Re: Warsztat 214- "wakacje" 05.11.11, 12:33
        Zapomnialam dodac pytania "Co tam robila?"
        Paż Buław Rycerz Buław(-) 8 Mieczy(-)

Kojarzy mi sie to ze zwiedzaniem i to zwiedzaniem jednego obszaru zabudowanego. Tak jakby byla w jednym miejscu, mysle ze w miescie i jezdzila po tym miescie roznymi srodkami komunikacji, zarowno pojazdami na kolach jak i na szynach. Z radoscia i entuzjazmem wybierala sie na te krotkie eskapady.
        • olkacool Też spróbuję :) 05.11.11, 20:15
          Fairy, na początek gratulacje smile
          Dawno nie zaglądałam na forum a tu taka niespodzianka..

Oto co mi wyszło:

Z kim spędzałam ten czas Cesarzowa Królowa Buław
          jakie kobiece karty.. z kobietami chyba Ewentualnie jacyś wrażliwi mężczyźni .. (patrząc na energię kart) wink ale bardziej na sabat wygląda tongue_out Ogólnie, myślę, że osoby wrażliwe na piękno przyrody smile wiek - równolatki, bądź osoby nieco starsze..suma Kapłan/może był jakiś opiekun grupy, nauczyciel, czy ktoś "kto przewodził" albo nawet jakaś "kadra" . po tych kartach to jak jakiś "warsztat mi się kojarzy: np. na rozbudzenie kobiecości, czy doładowanie energią np.

kim są dla Ciebie 2 Kielichy może osoby o podobnych poglądach, podobnych duszach.. mają podobne postrzeganie świata..

co robiłam 2 Monet 8 Monet
          realizowałaś jakiś projekt, byłaś zaangażowana bardzo.. i miałaś ręce zajęte wink cokolwiek robiłaś, było to wytrwałe.. robiłaś to systematycznie, cierpliwie.. może obserwacja też, patrzenie "na detale" (w 8 Monet) suma Moc, może to jakieś miejsce mocy było - dosłownie, myślę że przyświecał Wam jakiś cel a Ty starałaś się go osiągnąć.. czasem musiała "zawalczyć" z czymś, okiełznać..

jakie miałam obawy przed Śmierć 7 Buław bałaś się że nie dasz rady, że będzie ciężko, wyjazd w ogóle nie wypali albo będzie katastrofą.. /suma Sąd może obawiałaś się że źle się to zakończy w jakiś sposób.. może bałaś się zmiany jaka nastąpi w trakcie lub po..

jakie wrażenia po 3 kielichy 8 Buław
          super, było ok/Świat .. chyba ok na każdej płaszczyźnie

W jakie tereny 2 buław 3 miecze lasy i świeże powietrze, być może góry smile kojarzy mi się, że nie w mieście..

czego dotyczył królowa mieczy sprawiedliwość dla nie to jakieś praktyki czy staż, coś związanego z szeroko pojętą "pracą" czy zbieraniem "doświadczeń" czy rozwojem osobistym / suma Głupiec, może to coś nowego dla Ciebie.. w sensie pierwszy raz tam byłaś.. i pierwszy raz w takiej sytuacji

jaki miał charakter królowa monet jakiś konkretny, przyświecał mu pewien cel .. kojarzy mi się że trochę pieniążków wydałaś i mogła to być jakaś nauka dla Ciebie .. np. nauka cierpliwości czy czekania.. zawsze ta Królowa tak mi się kojarzyła.. że ona sadzi ziarenko a potem wiele lat czeka aż urośnie z tego.. ale miał w sobie potencjał ten wyjazd, coś ci "dał"

Wiem, że krótko .. ale jakoś nie potrafię się rozpisywać.. i mam nadzieję że w cokolwiek trafię ;P
          • olkacool Re: Też spróbuję :) 05.11.11, 20:17
            W jakie tereny 2 buław 3 miecze ... suma Kapłan, może jakieś duchowe miejsce, albo związane "z tradycją"
    • alathea Re: Warsztat 214- "wakacje" 06.11.11, 17:18
      witajcie dziewczyny smile
      dawno nie bralam udziala w wiekszych warsztatach, ale sprobuje

obawy Fairy przed wakacjami: As pucharow, 3 puchary
      obawialas sie czy bedzie to spelnienie Twoich marzen, oczekiwalas tez moze jakichs podnioslych momentow i obawa czy tak bedzie; a takze jakie bedzie towarzystwo podrozy
      odczucia po : 2 puchary, doc. Krolowa kijow
      jak najbardziej pozytywne - jestes zadowolona, ze pojechalas, ze jednak sie zdecydowalas i swietnie sobie poradzilas, bylas aktywna
      gdzie pojechalas : 3 mieczy, 2 mieczy, 10 kijow - doc. Rycerz mieczy, Rydwan
      w miejsce, ktore jakos Cie napawa smutkiem - albo zwiazane jest z duzym wysilkiem dla Ciebie
      ewentualnie skojarzylo mi sie z czyms umieszczonym wysoko, badz gorami
      tez miejsce, gdzie nie tak latwo sie dostac
      dociagnelam jeszcze karty - jaki kraj : Swiat, Kolo fortuny
      na mojej karcie Swiat sa 4 zywioly, zatem kraj, ktory ma gory, dostep do morza - np. Francja, Wlochy i doswiadczony kolejami losu - hehe, gdyby nie Swiat, to powiedzialabym - ze Polska wlasnie...albo podroz byla autokarem/koleja... no nie wiem, Wlochy - albo Grecja moze?
      po co : Gwiazda, 10 pucharow
      by przezyc cos wznioslego albo spelnic swoje marzenia, nadzieje
      z kim : Rycerz pucharow doc. Swiat, Slonce, Kolo Fortuny
      albo z kolezanka, obyta w takich podrozach/sytuacjach badz z przewodnikiem (wyjazd grupowy?)
      tu Rycerz mieczy wydaje mi sei kims wygadanym, takim, kto umie znalezc sie takze w trudnej sytuacji, radzi sobie
      przebieg : Kochankowie&Sprawiedliwosc, 10 mieczy, 7 pucharow - doc. Sad, 3 kije
      bylo troche inaczej niz sie spodziewalas, wiecej trudnosci - ale moze dlatego, bo wybralas taki sposob podrozy badz rozdaj wycieczki - jednak na koniec stwierdzilas, ze warto bylo i jeszcze bys tam wrocila...
      co robilas : Krol pucharow, Paz kijow, Krol monet&Rydwan
      cos, co ci sprawialo przyjemnosc, ale nie robisz tego czesto badz jestes w tym w miare poczatkujaca, bylo troche wydatkow (chyba nie byly to tanie wakacje) i przemieszczania sie w trakcie wycieczki...
      moze zwiedzalas cos albo sie wspinalas (gory albo duzo schodow badz strome uliczki)
      wczesniej Gwiazda -skojarzyla mi sie tez z podziwianiem, wiec moze zabytki badz krajobrazy

ciekawa jestem rozwiazania ... smile
      • ivana Re: Warsztat 214- "wakacje" 06.11.11, 17:54
        Witam cieplo Alatheo. Fajnie ze jesteswink
    • helgeyaska Re: Warsztat 214- "wakacje" 06.11.11, 18:25
      już nie mogę się doczekać rozwiązania wink
      • fairywitch Re: Warsztat 214- "wakacje" 06.11.11, 19:03
        Nie mam pojęcia jak teraz wyłonić zwycięzcę.
        Każdy napisał coś dobrze, dużo rzeczy się powtarza...
        Dajcie mi czas, ja sobie zaraz to wszystko poukładam... wink
        • andgie Re: Warsztat 214- "wakacje" 06.11.11, 19:35
          Kiedy bedzie rozwiazanie? Bo jak za jeszcze troche to sie dolacze.
          • fairywitch Re: Warsztat 214- "wakacje" 06.11.11, 19:44
            proszę bardzo, zapraszam smile
            • andgie Re: Warsztat 214- "wakacje" 06.11.11, 19:51
              Dzieki, napisalam na chybcika i juz po tradycyjnej osiemnastej, ale jesli prowdzaca zaprasza wink
              • ivana Re: Warsztat 214- "wakacje" 06.11.11, 20:07
                https://chmurak.pl/pictures/1132910_niecierpliwy.jpg
    • andgie Re: Warsztat 214- "wakacje" 06.11.11, 19:50
      1. Z kim spędzała Fairywitch ten czas,
      10 mieczy, od 6 monet, od as monet.
      Z kims z pracy, kims z kim ma oficjalne, raczej nienajmilsze uklady. Z "bylym"?
      2.co robiła
      od. 3 monet, 8 mieczy, od Cesarz.
      Zwiedzala stare budowle, ewentualnie wspinaczka, ale raczej budowle.
      3. jakie miała obawy przed,
      Glupiec, od 4 kijow, 6 monet.
      Obawiala, ze sobie nie poradzi , wyjdzie na glupia smile niedoswiadczona.
      a jakie wrażenia po.
      Pustelnik, Kaplanka, Cesarzowa.
      Wow, ale piekne karty! Wrazenia bardzo dobre, doznala pieknych doswiadczen, czula sie madrzejsza, piekniejsza, poradzila sobie pieknie. Moze tez ujawnily sie jej talenty przywodcze.
      4. jakie tereny, czego dotyczył, jaki miał charakter.
      Tereny: 9 mieczy.
      Hmm.. Gorzyste, wietrzne, ewentualnie centrum wielkiego miasta, gdzie czlowiek czuje sie taki malutki przy wielkich wiezowcach.
      Dotyczyl: 10 kijow.
      Szkolenia, nauki? trening menedzerski.
      Charakter: Od Wisielec, wypadlmi tez paz kielichow.
      Wypoczynkowy, nieformalny. Cos w rodzaju wyjazdu integracyjnego.
      Tak szybciutko ode mnie.
    • fairywitch Re: Warsztat 214- "wakacje" 06.11.11, 20:13
      Jeśli pozwolicie, bo wielkich trudach ogłoszę zwycięzcę:

było mi trudno, bo odpowiedzi podobne i każdy coś utrafił, ale wygrany musi być jeden zatem...
      fanfary!
      tuuuuruuutuuutuuuu!

Olkacool tym razem była najbliżej rozwiązania!

Gratuluję serdecznie. Dziękuję za tyle interpretacji, a na dniach nadrobię opisywanie każdej "wróżby" z osobna.

Rozwiązanie: wreszcie udało mi się pojechać na wymarzony od kilku lat Orkon! ^^
      Pojechałam tam ze swoim facetem ukochanym, jedynym. Miałam obawy czy sobie poradzę, jak będę się czuła, jak będę grała swoją postać, ale po mogę powiedzieć, że było fantastycznie, jeśli się uda pojadę za rok na pewno! Tym razem odbywało się to w górach świętokrzyskich, aczkolwiek nie łaziliśmy po górach, nie było wędrówek tylko cała akcja toczyła się na polanie.

To tak na szybcika skrótowo ode mnie ^^
      • alathea Re: Warsztat 214- "wakacje" 06.11.11, 20:17
        Olu -gratulacje!!!
        w sumie, to rzeczywiscie kazdej z nas udalo sie cos-tam zgadnac wink
      • ivana Re: Warsztat 214- "wakacje" 06.11.11, 20:17
        https://4.bp.blogspot.com/_j15WiHujolI/TEA6b8vSfLI/AAAAAAAAAAM/8ubkVRKEtuY/s1600/gratulacje_s.gif
      • andgie Re: Warsztat 214- "wakacje" 06.11.11, 20:28
        Nie bardzo wiem coto jest Orkon, ale gratuluje udanego wyjazdu i oczywiscie zwyciestwa Olce smile
        Zabawne, Olce "wygladalo to na sabat"- na Lysej Gorze w Gorach Swietokrzyskich tradycyjnie mialy sie odbywac sabaty czarownic !
        • helgeyaska Re: Warsztat 214- "wakacje" 06.11.11, 20:30
          gratulacjony! dzięki za współudział!
          jak fajnie, że nas więcej big_grin
        • fairywitch Re: Warsztat 214- "wakacje" 06.11.11, 20:47
          Orkon to fabularna gra terenowa, osadzona głównie w klimatach fantasy :p
          [google powie więcej jak ktoś ciekawy...]
          • andgie Re: Warsztat 214- "wakacje" 06.11.11, 20:59
            Juz sprawdzilam, ale dzieki za wyjasnienie wink
            • olkacool Wow 06.11.11, 21:06
              Dopiero usiadłam do komputera smile
              Zaraz pomyślę nad kolejnym warsztatem...

A dla Was wszystkich, gratulacje!!!!! każda coś trafiła..
              • kita32 Re: Wow 07.11.11, 00:17
                Olkocool, jestem pod wrażeniem trafności Twojej interpretacji ! Gratulacje!

Bardzo się cieszę, że jest nas więcej smile

Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka