Dodaj do ulubionych

Tarot Jane Austen

03.03.07, 21:30
Watek poswiecony w calosci Tarotowi Jane Austen wydawnictwa Lo Scarabeo.
Obserwuj wątek
    • coill Re: Tarot Jane Austen 07.03.07, 12:30
      zastanawia mnie czy w Kochankach, Pytająca jest Karoliną czy Elizabeth Benneth..;/
      • mysza012 Re: Tarot Jane Austen 10.03.07, 18:59
        U mnie wychodze jako osoba, ktora ma podjac jakas decyzje (zaznaczam, ze klade
        karty wylacznie sobie i to nie w sprawach sercowych), czyli zapewne jako
        pytajaca jestem panem Darcy wink
    • kawa_malinowa Re: Tarot Jane Austen 10.03.07, 17:46
      to będzie moja następna talia.
      na razie zaprzyjaźnię się z pierwszą.
      stwierdzilam jednak, ze podobno lepiej sie uczyc z czegos tradycyjnego, Jane
      Austen będzie juz w nagrode smile
    • mysza012 Re: Tarot Jane Austen 10.03.07, 19:29
      Jak dla mnie sa to wspaniale karty. Od dluzszego czasu zastanawialam sie nad
      zakupem jakiejs latwiejszej talii kart niz moje dotychczasowe (wciaz jeszcze
      sie ucze) i przyznaje, ze dopiero po przeczytaniu twojej recenzji Tarota Jane
      Austen w kuferku zdecydowalam sie na ich zakup. W tych kartach fajne jest to,
      ze zawieraja pewne dodatkowe szczegoly, maja tak jakby swoja wlasna historie,
      dzieki czemu latwiej jest mi interpretowac rozklad.
    • coill Re: Tarot Jane Austen 11.03.07, 14:55
      Dori,gdzie mozna kupic ksiazke do tej talii? Bo pamietam ze gdzies kiedys wspominalas o ksiązce do niej,ja znalazlam w internecie jakas (po angielsku)ale z talią,a nie kupie razem z kartami,skoro karty juz mamsad
      • dori7 Re: Tarot Jane Austen 16.03.07, 00:09
        Mnie sprowadzili na zamowienie w Hazardzie, bo tez kupilam karty wczesniej:
        www.tphazard.com/sklep/
        • coill Re: Tarot Jane Austen 16.03.07, 13:06
          Ale to po angielsku?smile
          Mam po ang juz ksiazke do tego Lyywielyn i jakos sobie radze,ale nie wiem czy odnosnie austen slownictwo nie bedzie zbyt skomplikowanebig_grin
          • dori7 Re: Tarot Jane Austen 19.03.07, 23:45
            Spokojnie, z kazda nastepna ksiazka jest latwiej, zwlaszcza, ze tematyka ta sama
            smile) Tez bardzo sie meczylam przy pierwszych ksiazkach w obcym jezyku, a potem
            juz z gorki.

Wydaje mi sie, ze ta o Tarocie Austen jest napisana dosc przystepnie i
            rzeczywiscie jest bardzo pomocna. Na Aeclecticu ktos z wydawnictwa jeszcze przed
            ukazaniem sie ksiazki wrzucil opis jednej z kart, zaraz znajde i Ci wkleje, to
            sama zoabczysz, jak to jest napisane.
            • dori7 Opis Kochankow 19.03.07, 23:46
              VI – The Lovers
              Pride and Prejudice

Card Description
              Mr. Darcy looks longingly at Elizabeth Bennett from his seat behind a desk,
              where he is writing a letter. The woman diverts him against his will from his
              writing, while her attention is riveted on the delicate petals of an iris. A lit
              candle symbolizes the steady flame of his feelings.
              He does not “see” Caroline Bingley, the woman behind him, who wants his
              attention. He holds a mirror toward the object of his desires, and she is
              reflected as Venus, the idealized goddess of love. The flowers that border her
              enhance the image of feminine beauty. The bookcases in the background connote
              his dedication to maintaining the scholarly standards of his past, as well as
              the pride he feels for them, but there is an air of oppressive insularity. The
              open window offers a more spacious vista, a release from stultifying and musty
              rules. The iris the woman holds is a tantalizing component of that world.

Storyline
              Murphy’s Law is illustrated perfectly in this scene from Pride and Prejudice. No
              sooner does Darcy verbally delineate the many ways in which Elizabeth Bennet is
              unworthy of his attention than he begins to increasingly discover her numerous
              qualities. He finds himself increasingly attracted to her, initially to his
              great chagrin.
              In the depicted scene, Caroline Bingley continually interrupts Darcy as he
              writes a letter to his sister. She feels compelled to compliment his writing,
              his library, and his sister, while Darcy secretly observes Lizzy as much as he
              can. Lizzy is totally oblivious to his attentions, though she is aware of and
              amused by Caroline’s incessant, adoring prattling. This moment particularly
              encapsulates the image of the traditional Lovers: one where a man must make a
              choice between two women. If Darcy’s “pride” in his social standing is the
              determining factor in his affections, his obvious choice is Caroline Bingley,
              his best friend’s sister and a woman of wealth and lineage. But true value does
              not always accord with social standing, and if Lizzy is his choice, he must
              truly put pride aside to win her. Lizzy, meanwhile, must also become aware of
              the true worth of the man she enjoys needling. Her prejudice towards him is due
              to a combination of fact and fiction, and she needs to see beyond gossip and her
              pride in her judgment.
              Each person has choices to make. Even Caroline Bingley has to decide how she
              will behave in her pursuit of Darcy, whether her nasty allusions to Lizzy will
              ultimately hinder or help her in regards to her competitor. All of these are
              examples of oppositional behaviors and values, something Austen addresses again
              and again in her novels.

Card Interpretation
              When this card appears in a reading, a love relationship is spotlighted. This
              love can be romantic or platonic. You have found someone who aids you in
              becoming whole. The relationship helps you and the other to achieve
              self-actualization, someone who supplies you with what you lack, and to whom you
              supply something lacking as well.
              You may have to make a choice between two potential lovers or friends. Make a
              choice that will help you achieve your highest goals and truest desires.
              This card can also indicate numerous dangers, depending on who you “are” in the
              card. Are you Caroline Bingley, slavishly worshipping someone for the wrong
              reasons? If love is to grow, you must have your own interests and not shallowly
              echo the desired person’s visions and dreams. That does not mean ignore the
              object of your desire, but to find a way to synthesize your dual needs within
              yourself. Depending on a person or a relationship to make you whole weakens you
              and is not love. Share your visions as a unit, but don’t try to be someone
              else’s vision, nor lose your own to enmesh yourself in another’s.
              You could also be Darcy, too entrenched in matters of class and societal
              standing to separate the gold from the glitter. You could even be Elizabeth
              Bennett, who prides herself on her discernment to the point where she blinds
              herself to the good qualities of a man she has decided to despise. Only you can
              determine which of the three people in this card you are, and choose your
              actions accordingly.
              In many traditional versions of the Lovers card, the image often depicts Cupid
              shooting his arrow towards the unsuspecting couple. This represents the
              seemingly arbitrary and irresistible nature of our desires. As readers, we
              believe that there is nothing arbitrary about Darcy’s attraction to Lizzy, but
              before he overcomes his early pride, he is convinced that he is the victim of
              Eros’ aim.
              When you consider your own amorous feelings, it might behoove you to determine
              whether your emotions are heaven-sent, or come from another, less celestial domain.

What Would Jane Do?
              "Will it not be advisable, before we proceed on this subject, to arrange with
              rather more precision the degree of importance which is to appertain to this
              request, as well as the degree of intimacy subsisting between the parties?"
              Jane Austen, Pride and Prejudice

Jane’s Advice: It may not be immediately apparent, but there is a choice to be
              made here. It is likely a relationship choice, as relationships are often in the
              forefront of our thoughts and feelings. Such a choice can set in motion
              consequences that last a lifetime. Discernment is of the utmost importance when
              making emotional decisions. Examine the evidence of the past and present, and
              you will likely be able to foresee the future.
              • coill Re: Opis Kochankow 20.03.07, 00:07
                Dzięki.Faktycznie jakies kosmosy filologiczne to nie sąsmile
                Apropos kochanków w Austeen,oni sa ciekawismile Bo mozna np nie sadzic ze Darcy swiadomie dokonuje wybieru miedzy dwiema(tą ktora sie stara i adoruje, i tą ktora stoi pod oknem),ale myslec ze mamy do czynienia z takim typem Pana ktory poprostu lubi sobie na kobiety popatrzec,pooglądac się za tym co ładne jak to mowia.
    • mysza012 2 kielichow 24.03.07, 18:19
      A wlasciwie 2 filizanek. Zastanawiam sie wlasnie nad ta karta. W ksiazce pisze,
      ze scenka na tej karcie pochodzi z ksiazki "Opactwo Northanger", tyle ze
      narysowana dama bardziej mi przypomina Elizabeth Bennet niz Catherine Morland.
      Co o tym myslicie?
      • dori7 Re: 2 kielichow 24.03.07, 19:06
        To jest Katarzyna z "Opactwa Northanger", na pewno, choc rzeczywiscie dosyc
        pzrypomina Elizabeth. Natomiast jedno jest pewne - poczatek znajomosci Elizabeth
        Bennet i pana Darcy'ego niezbyt sie nadaje na dwojke kielichow big_grinDD
        • mysza012 Re: 2 kielichow 24.03.07, 21:14
          Echhh no to szkoda, ze to musi byc koniecznie poczatek jakiejs znajomosci.
          Kombinowalam juz, ze moze to jest jakas scenka z Pemberley, jak Elizabeth razem
          z wujostwem tam zawitali, albo moze jeszcze pozniej.
          • jayanti Re: 2 kielichow 27.03.07, 15:50
            Pożyczyłam kilka książek Jane Austen, przeczytam, kupię talię i pogadam z Wami
            na temat tej talii.Pozdrawiam
            • jayanti1 Re: 2 kielichow 31.03.07, 17:55
              Kupiłam talię, bardzo piękna, taka dystyngowana i staroświecka.Zamówiłam także
              książkę w sklepie Hazard. Chętnie widziałabym talię Ani z Zielonego Wzgórza, już
              rozmyślam nad poszczególnymi kartami.
              • dori7 Jayanti1 :)) 31.03.07, 23:57
                jayanti1 napisała:

> Chętnie widziałabym talię Ani z Zielonego Wzgórza, już
                > rozmyślam nad poszczególnymi kartami.

Swietny pomysl, choc moze by tak rozszerzyc to na cala Montgomery? smile)
                Zakladam osobny watek!
                forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=46080&w=60058833
      • dori7 Re: 2 kielichow 03.04.07, 23:36
        Link do 2 Kielichow:
        www.interhobby.net/tarot/cardDetail.php3?Seq=544IC02
        • mysza012 Re: 2 kielichow 10.04.07, 01:24
          Przezylam juz ta 2 kielichow. U mnie pasowala jednak "Duma i uprzedzenie", a
          dokladniej moment, w ktorym Elizabeth byla w Pemberley. Na filmie (chodzi mi o
          slynny serial BBC z Colinem Firthem) byl taki moment, kiedy Elizabeth i Darcy
          sluchajac gry Georgiany zaczynaja troche inaczej na siebie patrzec, cos sie
          miedzy nimi zaczyna. Spotkanie bedace poczatkiem czegos pozytywnego. Pozytywne
          rozpatrzenie sprawy.
          Czy to mozliwe zeby kazdy widzial jedna i ta sama karte inaczej?
          • dori7 Re: 2 kielichow i Kochankowie 15.04.07, 11:58
            Wydaje mi sie, ze dopasowalas do tej karty scena, ktora w sumie tak samo dobrze,
            jak scena wybrana przez autorke talii wpasowuje sie w symbolike 2 kielichow -
            skoro widzisz w tej karcie Elizabeth i Darcy'ego, to widac tak musi byc smile)

Ja wole jednak pare z "Opactwa Northanger" - dla mnie jest to bardziej
            kielichowy uklad i sprawa na wage Malych Arkanow. Elizabeth i Darcy to cos
            wiekszego i dojrzalszego, Wielkie Arkana i Kochankowie.

A jesli chodzi o pary milosne, to stanwoczo uwazam, ze w Wielich Arkanach za
            duzo jest scen z "Emmy", za to absolutnie niedocenione sa "Perswazje", ktore
            uwielbiam, a opowiedziana w nich historie zyciowo-milosna Anny i Fryderyka
            uwazam za chyba najciekawsza w calej tworczosci Austen. Z "Perswazji" w Wielkich
            Arkanach sa tylko dwie karty - Wieza i Gwiazda sad(
            • mysza012 Re: 2 kielichow i Kochankowie 15.04.07, 15:55
              Mysle, jednym z powodow, dla ktorych "Opactwo Northanger" mi tutaj nie
              podpasowalo moze byc to, ze sama ksiazka mi sie nie spodobala. Wlasciwie to
              podobala mi sie tylko "Duma i uprzedzenie" oraz "Perswazje" a cala reszta to
              nie bardzo. Z filmow, ktore udalo mi sie dorwac to tylko ten serial BBC a
              pozostale byly tylko takie sobie.
              • dori7 A propos filmow 15.04.07, 22:29
                Odnosze wrazenie, ze autorka talii bardziej sie sugerowala ekranizacjami Austen,
                niz samymi ksiazkami!

Karty na podstawie "Emmy" wygladaja jak zywcem wyciete kadry z filmu z Gwyneth
                Paltrow, nawet namalowana Emma wyglada tak, jak Gwyneth Paltrow w filmie. To
                samo z "Rozwazna i romantyczna" - karty z "RiR" wygladaja jak kadry z filmu z
                Emma Thompson i Kate Winslet - wystarczy porownac zdjecie Emmy Thompson w roli
                rozwaznej Eleonory i krolowa monet (lady of coins) oraz zdjecie Kate Winslet
                jako romantycznej Marianny i pazia filizanek (maiden of teacups).
                • dori7 Re: A propos filmow - "Rozważna i romantyczna" 15.04.07, 22:43
                  Prezentuje material dowodowy do powyzszej tezy smile) co prawda na zdjeciach nie
                  widac tego tak dokladnie, jak w filmach, poza tym nie udalo mi sie znalezc
                  odpowiednich scen, ael i tak widac bardzo wyrazna inspiracje smile)

Paz Kielichow i Kate Winslet w "Rozwaznej i romantycznej":
                  www.interhobby.net/tarot/cardDetail.php3?Seq=544IC11
                  web.ukonline.co.uk/winslet.jsrpages/pics2/2kwlss.jpg

Krolowa Monet i Emma Thompson w "Rozwaznej i romantycznej":
                  www.interhobby.net/tarot/cardDetail.php3?Seq=544IP13
                  25frames.org/media/screens/3033.jpg

Krol Monet i (jako Colonel Brandon) w "Rozwaznej i romantycznej"
                  www.interhobby.net/tarot/cardDetail.php3?Seq=544IP14
                  yacht.zamok.net/DV/Potter/Posters/Rickman/colbrandonsm.jpg
                • dori7 Re: A propos filmow - "Emma" 15.04.07, 22:56
                  Ciag dalszy sledztwa - wzielam pod lupe "Emme" z Gwyneth Paltrow w tytulowej roli:

* Kolo Fortuny
                  www.interhobby.net/tarot/cardDetail.php3?Seq=544AM10
                  www.moviesection.de/v3/img/datenbank/1074198750109768b1.jpg
                  (troche male zdjecie, ale w filmie jest podczas tanca dokladnie taka scena, jak
                  na obrazku w talii - pary tancza, przeplatajac rece)

* Słonce
                  www.interhobby.net/tarot/cardDetail.php3?Seq=544AM19
                  www2.selu.edu/Academics/Faculty/sparrill/images/emma%20and%20knightley.jpg

* Świat
                  www.interhobby.net/tarot/cardDetail.php3?Seq=544AM21
                  www.kinoweb.de/film97/Emma/pix/emma_10.jpg

* Piatka Pior (Mieczy)
                  www.interhobby.net/tarot/cardDetail.php3?Seq=544IW05
                  www.filmreference.com/images/sjff_03_img1270.jpg
                  www.sensibility.com/vintageimages/1800s/images/emmagwyn.jpg

smile)
    • coill Re: 8 piór 01.04.07, 01:32
      Zastanawia mnie taq karta tej talii(i nie tylko w sumiesmile
      Widzimy kobiete - gra na harfie,mezczyzna sie przygląda. i Co na pierwszy rzut
      oka biorac pod uwage obrazek mozna myslec? Ze podziwia grającą kobietę? Ze stara
      sie porozmawiac,ale ona zbyt zajęta grą nie dostrzega go,czy tez moze to ona
      popisuje sie umiejetnosciami muzycznymi?
      Poprostu nie moge pokojarzyc jak ta scena ma sie do tradycyjnej ósemki mieczysad
      • dori7 Re: 8 piór 01.04.07, 01:43
        To Mary Crawford i zachwycony Edmund Bertram, ktory podziwiajac piekna gre na
        harfie i urode Mary jest slepy na jej prawdziwy charakter.

Tutaj jest wiecej o tresci i bohaterach Mansfield Park:
        pl.wikipedia.org/wiki/Mansfield_Park
        W skrocie - Mary jest kochajaca rozrywkowe londynskie zycie panna, ktora pragnie
        wydac sie bogato za maz, Edmund - mlodszym synem sir Bertrama (majatek
        dziedziczy najstarszy syn), ktory planuje zostac pastorem.

Nawiasem mowiac, to wlasnie zdecydowana i energiczna Mary Crawford jest na Rydwanie.
        • coill Re: 8 piór 01.04.07, 12:47
          czyli nie zwyczajny podziw o jakim myslalam,a taki ktory odbiera nam
          sprawiedliwy ogląd na reszte osoby ktorej talent podziwiamy?
          ale moze takze chodzi o to ze jestesmy slepi na prawwde awidzimy pozory
          • dori7 Re: 8 piór 02.04.07, 10:23
            Tak, wlasnie tak - zaslepienie na prawde, ktore potrafi zamacic w glowie do tego
            stopnia, ze czlowiek zaczyna postepowac wbrew sobie.

Ta karta moze tez oznaczac, ze ktos probuje Cie w cos wmanewrowac, tak jak Mary
            probuje naklonic Edmunda do zmiany planow zyciowych - Edmund ma powolanie do
            bycia pastorem, ale ona nie chce zostac pastorowa, ktora ma nudne i malo
            rozrywkowe zycie suspicious
            • dori7 Re: 8 piór 03.04.07, 23:35
              Wrzucam link do karty 8 Pior:
              www.interhobby.net/tarot/cardDetail.php3?Seq=544IW08
    • dori7 Talia w calosci! 03.04.07, 21:44
      Do obejrzenia tutaj:
      www.interhobby.net/tarot/viCard.php3?Code=544
      • pani.jazz Re: Talia w calosci! 03.04.07, 21:57
        Dori, kocham Cie! big_grin
        Alez strona! Druga Taroteca! Dziekidziekidzieki za ten link!
    • dori7 Blog o Tarocie Jane Austen! 06.04.07, 10:03
      Linkuje bloga, ktorego podeslala mi jakis czas temu Pani.Jazz - blog jest
      wylacznie tarotowy, jego autorka (ta od swietnej strony TarotPassages!) uzywa
      roznych talii, ale najczesciej Tarota Jane Austen:

chelsearoad.livejournal.com/
    • lentylka odwrocony DIABEL+ As Monet+ odwrocony WLADCA 08.04.07, 14:43
      to odpowiedz karta na pytanie o Jego wiare w rozwoj pewnego przedsiewziecia.
      czy moge was prosic o pomoc w interpretacji tego asa monet w otoczeniu kart w
      pozycji odwroconej? z gory dzieki
      • dori7 Re: odwrocony DIABEL+ As Monet+ odwrocony WLADCA 08.04.07, 15:22
        lentylka napisała:

> to odpowiedz karta na pytanie o Jego wiare w rozwoj pewnego przedsiewziecia.
        > czy moge was prosic o pomoc w interpretacji tego asa monet w otoczeniu kart w
        > pozycji odwroconej? z gory dzieki

1. Rozumiem, ze wrozba byla z Tarota Jane Austen, bo o nim jest ten watek? smile
        Jesli nie, to wrzuc ja prosze jeszce raz w osobnym watku, zeby tutaj nie balaganic.

2. Jaka karte masz na mysli, piszac "wladca"? Cesarza?

3. Od tego zacznij - jak sama interpretujesz ten uklad? To jest najwazniejsze.
        Reszta moze najwyzej cos dopowiedziec, bo interpretuje osoba, ktora rozklada
        karty. Taka zreszta jest jedna z zasad forum - dyskutujemy o intrepretacjach,
        ale nie interpretujemy od zera, bo forum sluzy wymianie doswiadczen, a nie
        wrozeniu online. Zasady sprecyzowane sa tutaj:
        forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=46080&w=57708539&a=58091393
        • lentylka Re: odwrocony DIABEL+ As Monet+ odwrocony WLADCA 09.04.07, 01:48
          tak, uzylam kart Jane Austen. piszac wladca mialam na mysli cesarza.
          nie wiem jak zinterpretowac Asa. czy jako negatywne jego aspekty, gdyz jest
          posrod kart odwroconych? czyli bylaby to wiadomosc ktora spowoduje ze jego
          pewnosc,wiara i twardy grunt na ktorym stoi przestanie byc faktem? zadalam
          pytanie o jego wiare w to "cos", gdyz mam obiekcje co do wiarygodnosci osoby
          ktora ma istotny wplyw na ta sprawe. wydaje mi sie ze ta osoba nim
          manipuluje,ale to tylko moje domysly...
          moja interpretacja to dobro/prawda zwyciezy nad zlem, otrzyma on wiadomosc
          ktora zmieni jego podejscie do tej idei. czyli domysli sie ze byl oklamywany.
          dobrze to zinterpretowalam,czy braklo mi obiektywizmu i po rpostu zobaczylam to
          co chcialam zobaczyc?
          • dori7 Re: odwrocony DIABEL+ As Monet+ odwrocony WLADCA 09.04.07, 09:42
            Ale co oznaczaja poszczegolne pozycje kart w rozkladzie?
            Przeszlosc-terazniejszosc-przyszlosc? Plusy-minusy-podsumowanie?

I jakie odwrocone stosujesz - cien karty czy jej odwrotnosc?

Pogubilam sie, czy chodzi o intencje jednej osoby, czy dwoch, czy jednej pod
            wplywem jakiejs drugiej?

Na razie widze tu wiare w zysk przedsiewziecia, owszem, ale odwrocony Diabel i
            odwrocony Cesarz mowia raczej o wybujalej ambicje, zadzy wladzy oraz
            materialnych korzysci, awansu itd. Albo rzeczywiscie oznaczaja potezny wplyw
            jakiejs majacej wladze i pieniadze osoby, ktora nie ma dobrych intencji lub nie
            dziala uczciwymi metodami. Tak czy siak, karty chyba pokazuja, ze sytuacja jest
            podejrzana - As Monet jest piekna karta, owszem, bardzo mocna do tego, jak
            wszystkie Asy, ale jednak Wielkie Arkana sa zawsze silniejsze.

Nie interpretowalabym tez Asa Monet jako wiadomosci.
    • mysza012 Jane Austen Season w ITV (2007) 30.05.07, 16:37
      Nowe Mansfield Park, Opactwo Northanger i Perswazje:
      janeausten.itv.com/
      Filmy te oczywiscie kraza po necie. Sama ich jeszcze nie ogladalam wiec trudno
      mi napisac o nich cos wiecej.
      • dori7 Re: Jane Austen Season w ITV (2007) 31.05.07, 14:35
        A pod koniec sierpnia jest polska premiera filmu o Jane Austen: "Becoming Jane"
        smile)
        • lentylka 5 piór 12.02.08, 00:16
          Witam

Czy moglby mi ktos przyblizyc scenke z karty 5 pior?
          Wypadla mi ostatnio kilka razy, a nie czytalam wszystkich powiesci JAne A. totez nie za bardzo rozumiem ta karte.
          Orientuje sie ze 5 mieczy nie jest zbyt mila karta, ale obrazek na 5 piór nie jest az taki tragiczny i smutny...

Bardzo bym prosilam o pomoc.
          Dzieki.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka