dori7 03.03.07, 21:30 Watek poswiecony w calosci Tarotowi Jane Austen wydawnictwa Lo Scarabeo. Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
coill Re: Tarot Jane Austen 07.03.07, 12:30 zastanawia mnie czy w Kochankach, Pytająca jest Karoliną czy Elizabeth Benneth..;/ Odpowiedz Link
mysza012 Re: Tarot Jane Austen 10.03.07, 18:59 U mnie wychodze jako osoba, ktora ma podjac jakas decyzje (zaznaczam, ze klade karty wylacznie sobie i to nie w sprawach sercowych), czyli zapewne jako pytajaca jestem panem Darcy Odpowiedz Link
kawa_malinowa Re: Tarot Jane Austen 10.03.07, 17:46 to będzie moja następna talia. na razie zaprzyjaźnię się z pierwszą. stwierdzilam jednak, ze podobno lepiej sie uczyc z czegos tradycyjnego, Jane Austen będzie juz w nagrode Odpowiedz Link
mysza012 Re: Tarot Jane Austen 10.03.07, 19:29 Jak dla mnie sa to wspaniale karty. Od dluzszego czasu zastanawialam sie nad zakupem jakiejs latwiejszej talii kart niz moje dotychczasowe (wciaz jeszcze sie ucze) i przyznaje, ze dopiero po przeczytaniu twojej recenzji Tarota Jane Austen w kuferku zdecydowalam sie na ich zakup. W tych kartach fajne jest to, ze zawieraja pewne dodatkowe szczegoly, maja tak jakby swoja wlasna historie, dzieki czemu latwiej jest mi interpretowac rozklad. Odpowiedz Link
coill Re: Tarot Jane Austen 11.03.07, 14:55 Dori,gdzie mozna kupic ksiazke do tej talii? Bo pamietam ze gdzies kiedys wspominalas o ksiązce do niej,ja znalazlam w internecie jakas (po angielsku)ale z talią,a nie kupie razem z kartami,skoro karty juz mam Odpowiedz Link
dori7 Re: Tarot Jane Austen 16.03.07, 00:09 Mnie sprowadzili na zamowienie w Hazardzie, bo tez kupilam karty wczesniej: www.tphazard.com/sklep/ Odpowiedz Link
coill Re: Tarot Jane Austen 16.03.07, 13:06 Ale to po angielsku? Mam po ang juz ksiazke do tego Lyywielyn i jakos sobie radze,ale nie wiem czy odnosnie austen slownictwo nie bedzie zbyt skomplikowane Odpowiedz Link
dori7 Re: Tarot Jane Austen 19.03.07, 23:45 Spokojnie, z kazda nastepna ksiazka jest latwiej, zwlaszcza, ze tematyka ta sama ) Tez bardzo sie meczylam przy pierwszych ksiazkach w obcym jezyku, a potem juz z gorki. Wydaje mi sie, ze ta o Tarocie Austen jest napisana dosc przystepnie i rzeczywiscie jest bardzo pomocna. Na Aeclecticu ktos z wydawnictwa jeszcze przed ukazaniem sie ksiazki wrzucil opis jednej z kart, zaraz znajde i Ci wkleje, to sama zoabczysz, jak to jest napisane. Odpowiedz Link
dori7 Opis Kochankow 19.03.07, 23:46 VI – The Lovers Pride and Prejudice Card Description Mr. Darcy looks longingly at Elizabeth Bennett from his seat behind a desk, where he is writing a letter. The woman diverts him against his will from his writing, while her attention is riveted on the delicate petals of an iris. A lit candle symbolizes the steady flame of his feelings. He does not “see” Caroline Bingley, the woman behind him, who wants his attention. He holds a mirror toward the object of his desires, and she is reflected as Venus, the idealized goddess of love. The flowers that border her enhance the image of feminine beauty. The bookcases in the background connote his dedication to maintaining the scholarly standards of his past, as well as the pride he feels for them, but there is an air of oppressive insularity. The open window offers a more spacious vista, a release from stultifying and musty rules. The iris the woman holds is a tantalizing component of that world. Storyline Murphy’s Law is illustrated perfectly in this scene from Pride and Prejudice. No sooner does Darcy verbally delineate the many ways in which Elizabeth Bennet is unworthy of his attention than he begins to increasingly discover her numerous qualities. He finds himself increasingly attracted to her, initially to his great chagrin. In the depicted scene, Caroline Bingley continually interrupts Darcy as he writes a letter to his sister. She feels compelled to compliment his writing, his library, and his sister, while Darcy secretly observes Lizzy as much as he can. Lizzy is totally oblivious to his attentions, though she is aware of and amused by Caroline’s incessant, adoring prattling. This moment particularly encapsulates the image of the traditional Lovers: one where a man must make a choice between two women. If Darcy’s “pride” in his social standing is the determining factor in his affections, his obvious choice is Caroline Bingley, his best friend’s sister and a woman of wealth and lineage. But true value does not always accord with social standing, and if Lizzy is his choice, he must truly put pride aside to win her. Lizzy, meanwhile, must also become aware of the true worth of the man she enjoys needling. Her prejudice towards him is due to a combination of fact and fiction, and she needs to see beyond gossip and her pride in her judgment. Each person has choices to make. Even Caroline Bingley has to decide how she will behave in her pursuit of Darcy, whether her nasty allusions to Lizzy will ultimately hinder or help her in regards to her competitor. All of these are examples of oppositional behaviors and values, something Austen addresses again and again in her novels. Card Interpretation When this card appears in a reading, a love relationship is spotlighted. This love can be romantic or platonic. You have found someone who aids you in becoming whole. The relationship helps you and the other to achieve self-actualization, someone who supplies you with what you lack, and to whom you supply something lacking as well. You may have to make a choice between two potential lovers or friends. Make a choice that will help you achieve your highest goals and truest desires. This card can also indicate numerous dangers, depending on who you “are” in the card. Are you Caroline Bingley, slavishly worshipping someone for the wrong reasons? If love is to grow, you must have your own interests and not shallowly echo the desired person’s visions and dreams. That does not mean ignore the object of your desire, but to find a way to synthesize your dual needs within yourself. Depending on a person or a relationship to make you whole weakens you and is not love. Share your visions as a unit, but don’t try to be someone else’s vision, nor lose your own to enmesh yourself in another’s. You could also be Darcy, too entrenched in matters of class and societal standing to separate the gold from the glitter. You could even be Elizabeth Bennett, who prides herself on her discernment to the point where she blinds herself to the good qualities of a man she has decided to despise. Only you can determine which of the three people in this card you are, and choose your actions accordingly. In many traditional versions of the Lovers card, the image often depicts Cupid shooting his arrow towards the unsuspecting couple. This represents the seemingly arbitrary and irresistible nature of our desires. As readers, we believe that there is nothing arbitrary about Darcy’s attraction to Lizzy, but before he overcomes his early pride, he is convinced that he is the victim of Eros’ aim. When you consider your own amorous feelings, it might behoove you to determine whether your emotions are heaven-sent, or come from another, less celestial domain. What Would Jane Do? "Will it not be advisable, before we proceed on this subject, to arrange with rather more precision the degree of importance which is to appertain to this request, as well as the degree of intimacy subsisting between the parties?" Jane Austen, Pride and Prejudice Jane’s Advice: It may not be immediately apparent, but there is a choice to be made here. It is likely a relationship choice, as relationships are often in the forefront of our thoughts and feelings. Such a choice can set in motion consequences that last a lifetime. Discernment is of the utmost importance when making emotional decisions. Examine the evidence of the past and present, and you will likely be able to foresee the future. Odpowiedz Link
coill Re: Opis Kochankow 20.03.07, 00:07 Dzięki.Faktycznie jakies kosmosy filologiczne to nie są Apropos kochanków w Austeen,oni sa ciekawi Bo mozna np nie sadzic ze Darcy swiadomie dokonuje wybieru miedzy dwiema(tą ktora sie stara i adoruje, i tą ktora stoi pod oknem),ale myslec ze mamy do czynienia z takim typem Pana ktory poprostu lubi sobie na kobiety popatrzec,pooglądac się za tym co ładne jak to mowia. Odpowiedz Link
mysza012 2 kielichow 24.03.07, 18:19 A wlasciwie 2 filizanek. Zastanawiam sie wlasnie nad ta karta. W ksiazce pisze, ze scenka na tej karcie pochodzi z ksiazki "Opactwo Northanger", tyle ze narysowana dama bardziej mi przypomina Elizabeth Bennet niz Catherine Morland. Co o tym myslicie? Odpowiedz Link
dori7 Re: 2 kielichow 24.03.07, 19:06 To jest Katarzyna z "Opactwa Northanger", na pewno, choc rzeczywiscie dosyc pzrypomina Elizabeth. Natomiast jedno jest pewne - poczatek znajomosci Elizabeth Bennet i pana Darcy'ego niezbyt sie nadaje na dwojke kielichow DD Odpowiedz Link
mysza012 Re: 2 kielichow 24.03.07, 21:14 Echhh no to szkoda, ze to musi byc koniecznie poczatek jakiejs znajomosci. Kombinowalam juz, ze moze to jest jakas scenka z Pemberley, jak Elizabeth razem z wujostwem tam zawitali, albo moze jeszcze pozniej. Odpowiedz Link
jayanti Re: 2 kielichow 27.03.07, 15:50 Pożyczyłam kilka książek Jane Austen, przeczytam, kupię talię i pogadam z Wami na temat tej talii.Pozdrawiam Odpowiedz Link
jayanti1 Re: 2 kielichow 31.03.07, 17:55 Kupiłam talię, bardzo piękna, taka dystyngowana i staroświecka.Zamówiłam także książkę w sklepie Hazard. Chętnie widziałabym talię Ani z Zielonego Wzgórza, już rozmyślam nad poszczególnymi kartami. Odpowiedz Link
dori7 Jayanti1 :)) 31.03.07, 23:57 jayanti1 napisała: > Chętnie widziałabym talię Ani z Zielonego Wzgórza, już > rozmyślam nad poszczególnymi kartami. Swietny pomysl, choc moze by tak rozszerzyc to na cala Montgomery? ) Zakladam osobny watek! forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=46080&w=60058833 Odpowiedz Link
dori7 Re: 2 kielichow 03.04.07, 23:36 Link do 2 Kielichow: www.interhobby.net/tarot/cardDetail.php3?Seq=544IC02 Odpowiedz Link
mysza012 Re: 2 kielichow 10.04.07, 01:24 Przezylam juz ta 2 kielichow. U mnie pasowala jednak "Duma i uprzedzenie", a dokladniej moment, w ktorym Elizabeth byla w Pemberley. Na filmie (chodzi mi o slynny serial BBC z Colinem Firthem) byl taki moment, kiedy Elizabeth i Darcy sluchajac gry Georgiany zaczynaja troche inaczej na siebie patrzec, cos sie miedzy nimi zaczyna. Spotkanie bedace poczatkiem czegos pozytywnego. Pozytywne rozpatrzenie sprawy. Czy to mozliwe zeby kazdy widzial jedna i ta sama karte inaczej? Odpowiedz Link
dori7 Re: 2 kielichow i Kochankowie 15.04.07, 11:58 Wydaje mi sie, ze dopasowalas do tej karty scena, ktora w sumie tak samo dobrze, jak scena wybrana przez autorke talii wpasowuje sie w symbolike 2 kielichow - skoro widzisz w tej karcie Elizabeth i Darcy'ego, to widac tak musi byc ) Ja wole jednak pare z "Opactwa Northanger" - dla mnie jest to bardziej kielichowy uklad i sprawa na wage Malych Arkanow. Elizabeth i Darcy to cos wiekszego i dojrzalszego, Wielkie Arkana i Kochankowie. A jesli chodzi o pary milosne, to stanwoczo uwazam, ze w Wielich Arkanach za duzo jest scen z "Emmy", za to absolutnie niedocenione sa "Perswazje", ktore uwielbiam, a opowiedziana w nich historie zyciowo-milosna Anny i Fryderyka uwazam za chyba najciekawsza w calej tworczosci Austen. Z "Perswazji" w Wielkich Arkanach sa tylko dwie karty - Wieza i Gwiazda ( Odpowiedz Link
mysza012 Re: 2 kielichow i Kochankowie 15.04.07, 15:55 Mysle, jednym z powodow, dla ktorych "Opactwo Northanger" mi tutaj nie podpasowalo moze byc to, ze sama ksiazka mi sie nie spodobala. Wlasciwie to podobala mi sie tylko "Duma i uprzedzenie" oraz "Perswazje" a cala reszta to nie bardzo. Z filmow, ktore udalo mi sie dorwac to tylko ten serial BBC a pozostale byly tylko takie sobie. Odpowiedz Link
dori7 A propos filmow 15.04.07, 22:29 Odnosze wrazenie, ze autorka talii bardziej sie sugerowala ekranizacjami Austen, niz samymi ksiazkami! Karty na podstawie "Emmy" wygladaja jak zywcem wyciete kadry z filmu z Gwyneth Paltrow, nawet namalowana Emma wyglada tak, jak Gwyneth Paltrow w filmie. To samo z "Rozwazna i romantyczna" - karty z "RiR" wygladaja jak kadry z filmu z Emma Thompson i Kate Winslet - wystarczy porownac zdjecie Emmy Thompson w roli rozwaznej Eleonory i krolowa monet (lady of coins) oraz zdjecie Kate Winslet jako romantycznej Marianny i pazia filizanek (maiden of teacups). Odpowiedz Link
dori7 Re: A propos filmow - "Rozważna i romantyczna" 15.04.07, 22:43 Prezentuje material dowodowy do powyzszej tezy ) co prawda na zdjeciach nie widac tego tak dokladnie, jak w filmach, poza tym nie udalo mi sie znalezc odpowiednich scen, ael i tak widac bardzo wyrazna inspiracje ) Paz Kielichow i Kate Winslet w "Rozwaznej i romantycznej": www.interhobby.net/tarot/cardDetail.php3?Seq=544IC11 web.ukonline.co.uk/winslet.jsrpages/pics2/2kwlss.jpg Krolowa Monet i Emma Thompson w "Rozwaznej i romantycznej": www.interhobby.net/tarot/cardDetail.php3?Seq=544IP13 25frames.org/media/screens/3033.jpg Krol Monet i (jako Colonel Brandon) w "Rozwaznej i romantycznej" www.interhobby.net/tarot/cardDetail.php3?Seq=544IP14 yacht.zamok.net/DV/Potter/Posters/Rickman/colbrandonsm.jpg Odpowiedz Link
dori7 Re: A propos filmow - "Emma" 15.04.07, 22:56 Ciag dalszy sledztwa - wzielam pod lupe "Emme" z Gwyneth Paltrow w tytulowej roli: * Kolo Fortuny www.interhobby.net/tarot/cardDetail.php3?Seq=544AM10 www.moviesection.de/v3/img/datenbank/1074198750109768b1.jpg (troche male zdjecie, ale w filmie jest podczas tanca dokladnie taka scena, jak na obrazku w talii - pary tancza, przeplatajac rece) * Słonce www.interhobby.net/tarot/cardDetail.php3?Seq=544AM19 www2.selu.edu/Academics/Faculty/sparrill/images/emma%20and%20knightley.jpg * Świat www.interhobby.net/tarot/cardDetail.php3?Seq=544AM21 www.kinoweb.de/film97/Emma/pix/emma_10.jpg * Piatka Pior (Mieczy) www.interhobby.net/tarot/cardDetail.php3?Seq=544IW05 www.filmreference.com/images/sjff_03_img1270.jpg www.sensibility.com/vintageimages/1800s/images/emmagwyn.jpg ) Odpowiedz Link
coill Re: 8 piór 01.04.07, 01:32 Zastanawia mnie taq karta tej talii(i nie tylko w sumie Widzimy kobiete - gra na harfie,mezczyzna sie przygląda. i Co na pierwszy rzut oka biorac pod uwage obrazek mozna myslec? Ze podziwia grającą kobietę? Ze stara sie porozmawiac,ale ona zbyt zajęta grą nie dostrzega go,czy tez moze to ona popisuje sie umiejetnosciami muzycznymi? Poprostu nie moge pokojarzyc jak ta scena ma sie do tradycyjnej ósemki mieczy Odpowiedz Link
dori7 Re: 8 piór 01.04.07, 01:43 To Mary Crawford i zachwycony Edmund Bertram, ktory podziwiajac piekna gre na harfie i urode Mary jest slepy na jej prawdziwy charakter. Tutaj jest wiecej o tresci i bohaterach Mansfield Park: pl.wikipedia.org/wiki/Mansfield_Park W skrocie - Mary jest kochajaca rozrywkowe londynskie zycie panna, ktora pragnie wydac sie bogato za maz, Edmund - mlodszym synem sir Bertrama (majatek dziedziczy najstarszy syn), ktory planuje zostac pastorem. Nawiasem mowiac, to wlasnie zdecydowana i energiczna Mary Crawford jest na Rydwanie. Odpowiedz Link
coill Re: 8 piór 01.04.07, 12:47 czyli nie zwyczajny podziw o jakim myslalam,a taki ktory odbiera nam sprawiedliwy ogląd na reszte osoby ktorej talent podziwiamy? ale moze takze chodzi o to ze jestesmy slepi na prawwde awidzimy pozory Odpowiedz Link
dori7 Re: 8 piór 02.04.07, 10:23 Tak, wlasnie tak - zaslepienie na prawde, ktore potrafi zamacic w glowie do tego stopnia, ze czlowiek zaczyna postepowac wbrew sobie. Ta karta moze tez oznaczac, ze ktos probuje Cie w cos wmanewrowac, tak jak Mary probuje naklonic Edmunda do zmiany planow zyciowych - Edmund ma powolanie do bycia pastorem, ale ona nie chce zostac pastorowa, ktora ma nudne i malo rozrywkowe zycie Odpowiedz Link
dori7 Re: 8 piór 03.04.07, 23:35 Wrzucam link do karty 8 Pior: www.interhobby.net/tarot/cardDetail.php3?Seq=544IW08 Odpowiedz Link
dori7 Talia w calosci! 03.04.07, 21:44 Do obejrzenia tutaj: www.interhobby.net/tarot/viCard.php3?Code=544 Odpowiedz Link
pani.jazz Re: Talia w calosci! 03.04.07, 21:57 Dori, kocham Cie! Alez strona! Druga Taroteca! Dziekidziekidzieki za ten link! Odpowiedz Link
dori7 Blog o Tarocie Jane Austen! 06.04.07, 10:03 Linkuje bloga, ktorego podeslala mi jakis czas temu Pani.Jazz - blog jest wylacznie tarotowy, jego autorka (ta od swietnej strony TarotPassages!) uzywa roznych talii, ale najczesciej Tarota Jane Austen: chelsearoad.livejournal.com/ Odpowiedz Link
lentylka odwrocony DIABEL+ As Monet+ odwrocony WLADCA 08.04.07, 14:43 to odpowiedz karta na pytanie o Jego wiare w rozwoj pewnego przedsiewziecia. czy moge was prosic o pomoc w interpretacji tego asa monet w otoczeniu kart w pozycji odwroconej? z gory dzieki Odpowiedz Link
dori7 Re: odwrocony DIABEL+ As Monet+ odwrocony WLADCA 08.04.07, 15:22 lentylka napisała: > to odpowiedz karta na pytanie o Jego wiare w rozwoj pewnego przedsiewziecia. > czy moge was prosic o pomoc w interpretacji tego asa monet w otoczeniu kart w > pozycji odwroconej? z gory dzieki 1. Rozumiem, ze wrozba byla z Tarota Jane Austen, bo o nim jest ten watek? Jesli nie, to wrzuc ja prosze jeszce raz w osobnym watku, zeby tutaj nie balaganic. 2. Jaka karte masz na mysli, piszac "wladca"? Cesarza? 3. Od tego zacznij - jak sama interpretujesz ten uklad? To jest najwazniejsze. Reszta moze najwyzej cos dopowiedziec, bo interpretuje osoba, ktora rozklada karty. Taka zreszta jest jedna z zasad forum - dyskutujemy o intrepretacjach, ale nie interpretujemy od zera, bo forum sluzy wymianie doswiadczen, a nie wrozeniu online. Zasady sprecyzowane sa tutaj: forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=46080&w=57708539&a=58091393 Odpowiedz Link
lentylka Re: odwrocony DIABEL+ As Monet+ odwrocony WLADCA 09.04.07, 01:48 tak, uzylam kart Jane Austen. piszac wladca mialam na mysli cesarza. nie wiem jak zinterpretowac Asa. czy jako negatywne jego aspekty, gdyz jest posrod kart odwroconych? czyli bylaby to wiadomosc ktora spowoduje ze jego pewnosc,wiara i twardy grunt na ktorym stoi przestanie byc faktem? zadalam pytanie o jego wiare w to "cos", gdyz mam obiekcje co do wiarygodnosci osoby ktora ma istotny wplyw na ta sprawe. wydaje mi sie ze ta osoba nim manipuluje,ale to tylko moje domysly... moja interpretacja to dobro/prawda zwyciezy nad zlem, otrzyma on wiadomosc ktora zmieni jego podejscie do tej idei. czyli domysli sie ze byl oklamywany. dobrze to zinterpretowalam,czy braklo mi obiektywizmu i po rpostu zobaczylam to co chcialam zobaczyc? Odpowiedz Link
dori7 Re: odwrocony DIABEL+ As Monet+ odwrocony WLADCA 09.04.07, 09:42 Ale co oznaczaja poszczegolne pozycje kart w rozkladzie? Przeszlosc-terazniejszosc-przyszlosc? Plusy-minusy-podsumowanie? I jakie odwrocone stosujesz - cien karty czy jej odwrotnosc? Pogubilam sie, czy chodzi o intencje jednej osoby, czy dwoch, czy jednej pod wplywem jakiejs drugiej? Na razie widze tu wiare w zysk przedsiewziecia, owszem, ale odwrocony Diabel i odwrocony Cesarz mowia raczej o wybujalej ambicje, zadzy wladzy oraz materialnych korzysci, awansu itd. Albo rzeczywiscie oznaczaja potezny wplyw jakiejs majacej wladze i pieniadze osoby, ktora nie ma dobrych intencji lub nie dziala uczciwymi metodami. Tak czy siak, karty chyba pokazuja, ze sytuacja jest podejrzana - As Monet jest piekna karta, owszem, bardzo mocna do tego, jak wszystkie Asy, ale jednak Wielkie Arkana sa zawsze silniejsze. Nie interpretowalabym tez Asa Monet jako wiadomosci. Odpowiedz Link
mysza012 Jane Austen Season w ITV (2007) 30.05.07, 16:37 Nowe Mansfield Park, Opactwo Northanger i Perswazje: janeausten.itv.com/ Filmy te oczywiscie kraza po necie. Sama ich jeszcze nie ogladalam wiec trudno mi napisac o nich cos wiecej. Odpowiedz Link
dori7 Re: Jane Austen Season w ITV (2007) 31.05.07, 14:35 A pod koniec sierpnia jest polska premiera filmu o Jane Austen: "Becoming Jane" ) Odpowiedz Link
lentylka 5 piór 12.02.08, 00:16 Witam Czy moglby mi ktos przyblizyc scenke z karty 5 pior? Wypadla mi ostatnio kilka razy, a nie czytalam wszystkich powiesci JAne A. totez nie za bardzo rozumiem ta karte. Orientuje sie ze 5 mieczy nie jest zbyt mila karta, ale obrazek na 5 piór nie jest az taki tragiczny i smutny... Bardzo bym prosilam o pomoc. Dzieki. Odpowiedz Link