Dodaj do ulubionych

Talie Tarota

18.03.07, 14:05
Czy sie kierujecie przy wyborze talii kart Tarota? Ja zajmuje sie Tarotem od
niedawna. Posiadam na razie jedna talie - Tarot Medytacyjny, ktorej autorem
jest Dariusz Cecuda. Wybralam ja, bo mnie urzekla wizualnie. Spotkalam sie
jednak z opiniami, ze znaczenie tych kart jest nieco przeinaczone. Czy autor
kart moze sobie pozwolic na odbieganie od pierwotnego znaczenia kart? Jak to
wlasciwie jest z ich znaczeniem? Czasami w roznych podrecznikach mozna
napotkac sie na inne interpretacje tej samej karty.

A tak w ogole, to zdumiewa mnie roznorodnosc talii jaka jest obecnie dostepna.
Ostatnio natknelam sie na Gay Tarot. Nie, zebym miala cos przeciwko gejom...
Albo Children Tarot..Chyba nie jest dla dzieci.. Juz nic mnie chyba nie jest w
stanie zaskoczycsmile

Czy istnieje talia, o ktorej mozna powiedziec, ze jest najlepsza?
Obserwuj wątek
    • nauthiz7 Re: Talie Tarota 18.03.07, 14:42
      > Czy istnieje talia, o ktorej mozna powiedziec, ze jest najlepsza?

Myślę, że nie istnieje. A raczej nie jedna konkretna talia.

Dwie talie wymieniane są jako standardowe: Tarot Marsylski oraz Rider-Waite.
      Większość podręczników dla początkujących odwołuje się do symboli zawartych w
      którejś z tych dwóch talii, dlatego zwykle poleca się je na początek.

Rzecz polega na tym, że symbolika Tarota do każdego przemawia inaczej. Każdy
      tarocista musi ją przerobić sam, niejako zainkorporować w swoją podświadomość.
      Każdy ma inne skojarzenia. Na dodatek owa symbolika jest niezwykle pojemna.
      Niemal każdą rzecz, każdy proces można przedstawić za jej pomocą. Wspomnę
      chociażby fragment książki Rafała T. Prinke "Tarot - dzieje niezwykłej talii
      kart", w której autor (dla żartu i żeby pokazać elastyczność Tarota) wpisał w
      Wielkie Arkana... filozofię marksizmu.

Ja sama jestem tradycjonalistką i do wróżenia nie lubię stosować kart zbyt
      daleko odbiegających od tradycji, lecz od czasu do czasu chętnie przeglądam
      galerie różnorodnych talii. Fascynujące jest, jakie aspekty karty wydobyto w
      poszczególnych taliach.

Wracając do twojego pytania: wg niektórych najlepsza talia to talia, którą
      stworzysz samodzielnie. Talia, którą stworzysz wg własnego gustu i w którą
      wpiszesz i wrysujesz to, co dla ciebie najważniejsze. Podczas procesu tworzenia
      symbole i znaczenie utrwalają się najlepiej. W wielu stowarzyszeniach
      okultystycznych, które zajmowały się tarotem, adept musiał koniecznie wykonać
      swoją własną, prywatną talię.

Oczywiście nie każdy umie rysować i nie każdy ma tyle zacięcia. W praktyce
      myślę, że najlepsza talia to taka, która się wróżącemu po prostu podoba,
      nieważne, czy kupiona w sklepie, czy narysowana. Wymogiem jest tylko, żeby
      dobrze się z talią zapoznać i dużo praktykować. Po pewnym czasie sama poznasz
      znaczenia kart i naprawdę staną się one przedłużeniem twojej podświadomości.
    • mysza012 Re: Talie Tarota 24.03.07, 18:46
      Tarot Medytacyjny Cecudy nie jest taki jednoznaczny jak Rider-Waite i dlatego
      nie polecalabym go dla poczatkujacych. Np. 7 mieczy nie zawsze oznacza
      zlodzieja, a nawet nie zawsze oznacza cos negatywnego. Kiedys ta karta pokazala
      mi tez cos niejasnego ale w sumie pozytywnego. Tak samo 4 pentakli nie zawsze
      oznacza chciwosc, skapstwo, ale moze tez oznaczac "swiatelko w tunelu",
      nadzieje na poprawe dotychczasowej sytuacji.
      Z drugiej strony to dla mnie ta wlasnie talia tez wlasnie byla ta pierwsza, na
      ktorej zaczynalam nauke Tarota. Do zakupu Rider-Waita przymierzalam sie juz 2
      razy i za kazdym razem wybieralam cos innego. Jak dla mnie te rysunki sa za
      plaskie, nie przemawiaja do mnie zupelnie, ale kto wie czy kiedys w koncu nie
      kupie tych kart.

> Czy istnieje talia, o ktorej mozna powiedziec, ze jest najlepsza?

Nie istnieje. Wg kazdego tarocisty inna talia moze byc ta najlepsza lub tymi
      najlepszymi. To juz zalezy od indywidualnych upodoban.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka