17.04.07, 18:41
Chyba moj ulubiony As - dorodny, falliczny, pelen ognia i energii. Karta sily
i odwagi, inspiracji i dzialania. Lubie go widziec w rozkladzie - dla mnie to
znak, ze Tarot mowi: avanti! smile)
Obserwuj wątek
    • nauthiz7 Re: As Buław 18.04.07, 01:42
      Dla mnie As Kijów jest archetypem męskości, podobnie jak As Pucharów jest archetypem kobiecości.

A to z wątku "As Denarów":

wiosenka1986 napisała:
      > W sensie inicjaci seksualnej, seksu,
      > wybuchu nowej namiętności, rozpoczęcia romansu bądź narodzin dziecka. Szczerze
      > zawsze pojmowałam bardziej "duchowo" Asa Denarów i zawsze łączyłam go z pracą,
      > projektami, kreatywnościa, sztuką i nauką. Widać mam małe pojęcie. wink
      coill napisała:
      > Opisujesz Asa kijow.

Tak właśnie oznaczać seks (zresztą wszystkie karty Kijów są bardzo seksualne
      smile), właśnie inicjację seksualną czy też zapłodnienie. Spierałabym się co do
      narodzin dziecka, bo to wg mnie bardziej Puchary, ale w praktyce różnie karty
      to pokazują...

Choć właśnie coś mnie tknęło: dla mnie seks to Kije, bo jestem kobietą, więc
      dla mnie seks to kontakt z energią męską. Czy mężczyznom seks będą pokazywać
      Kije, czy Puchary?... (plus oczywiście odpowiednie warianty dla osób o
      orientacji homoseksualnej)

Poza tym As Kijów to pomysł, idea, kreatywność, pasja tworzenia. Ktoś, kto właśnie coś wymyślił i nie może się doczekać, żeby to zacząć realizować.
      • iokepine Re: As Buław 18.04.07, 12:24
        nauthiz7 napisała:

> Choć właśnie coś mnie tknęło: dla mnie seks to Kije, bo jestem kobietą, więc
        > dla mnie seks to kontakt z energią męską. Czy mężczyznom seks będą pokazywać
        > Kije, czy Puchary?... (plus oczywiście odpowiednie warianty dla osób o
        > orientacji homoseksualnej)

Dokładnie taksmile

> Poza tym As Kijów to pomysł, idea, kreatywność, pasja tworzenia.

Puchary to też kreatywność, tylko innego rodzajusmile
        Różnica miedzy ogniem a wodą. A tak naprawdę do kreatywności potrzebne są także
        miecze (zamysł), jak i denary (środki, cierpliwość, umiejetność wcielenia idei
        w życie)
        • ifyso Re: As Buław 19.04.07, 19:45
          Z mojej Tarotowej praktyki As Buław przynosi ognisty romans, a mojej
          przyjaciółce w połączniu z 8 Buław przyniósł ciążę gdy tylko przeprowadzili się
          z mężem do innego miasta.
          As Buław daje energię do działania. Trzeba zacząć działać, kop na rozpęd, na
          dobry początek. Samo się jedna nie zrobi...
    • jayanti Re: As Buław 18.04.07, 10:44
      Podam Wam, Drogie Forumowiczki, maksymę o Asie Kijów, wykropkowaną z powodów
      oczywistych, ale bardzo pomocną w interpretacji układów:
      "Stojący ch..j nie ma sumienia".
      Przepraszam za wulgaryzm, ale tak właśnie jest w życiu, i tak właśnie As Kijów
      wygląda.
      • iokepine Re: As Buław 18.04.07, 12:12
        Jayanti, postrzegasz tę kartę bardzo negatywnie.

A gdzie miejsce na joie de vivre, którą uosabia ta karta?

Więcej ogniasmile
        • jayanti Re: As Buław 19.04.07, 19:22
          Skąd wytrzasnęłaś, że moim zdaniem znaczenie Asa Kijów jest negatywne? Oceniam
          go realistycznie, tak w życiu jest i wróżąc sobie czy innym trzeba to
          uwzględnić. Seks to potężna siła, która rozwala wszelkie mury i nawet śmierci
          się nie boi. Do zdrad dochodziło i dochodzi do nich nawet wtedy. gdy były karane
          okrutną smiercią.Seks jest siłą napędową świata!
          • iokepine Re: As Buław 19.04.07, 21:07
            jayanti napisała:

> Skąd wytrzasnęłaś, że moim zdaniem znaczenie Asa Kijów jest negatywne?

Wzięłąm to z tej wypowiedzi:
            "Stojący ch..j nie ma sumienia".
            Przepraszam za wulgaryzm, ale tak właśnie jest w życiu, i tak właśnie As Kijów
            wygląda.

>Oceniam
            > go realistycznie, tak w życiu jest i wróżąc sobie czy innym trzeba to
            > uwzględnić.

realistycznie = pesymistycznie?
    • iokepine Re: As Buław 18.04.07, 12:13
      "Laska Maga ma na czubku gaaaałkę..." tongue_outPP
    • pani.jazz Re: As Buław 19.04.07, 10:16
      Snil mi sie nad ranem kilka dni temu. Statyczny rysunek - to dziwne jak na mnie, nigdy nie snia mi sie pojedyncze, nieruchome obrazy.
      Na karcie byly narysowane kartki z rekopisem - nieco nadpalone przy brzegach, widocznie ogien musial byc swiezo zgaszony. Na stosiku tych kartek lezal kij z jednym debowym lisciem na prawym koncu. Jego lewy koniec byl chyba jeszcze rozzazony, dymiacy (albo wrecz jeszcze plonal?).

Moja interpretacja: tworca w gwaltownym porywie moze chciec zniszczyc swoje dzielo. Rownie gwaltownie jednak moze podjac decyzje odwrotna i dzielo niszczone uchronic. Jest tu wiec cala sila i porywczosc ognia, ktory sterowany przez emocje potrafi plonac nieprzerwanie (kiedy tworca pisze dzielo), albo, przy kazdym podmuchu, rozszalec sie i uciekac na wszystkie strony jednoczesnie (kiedy tworca probuje dzielo zniszczyc, ale zaraz decyduje sie je ocalic).

Ciekawe obrazy mi podswiadomosc wysyla smile.

Pozdrawiam,
      jazz
      • dori7 Re: As Buław 19.04.07, 20:17
        Pani.Jazz - moze za duzo sie uczysz ostatnio i niektore sprawy na tym cierpia,
        wiec As Bulaw dopomina sie o swoje? big_grinDD
        • pani.jazz Re: As Buław 20.04.07, 12:03
          Eee, ja - uczyc sie? Nieee... Sesja jeszcze daleko wink.
          Nie wiem skad taka wizualizacja karty, ale podoba mi sie, osobiscie bardzo mi odpowiada, jakem ziemska istota. Ogien to wielka sila - jednoczesnie niszczenia i tworzenia. Troche straszna smile.
    • promyczka2 Re: As Buław 28.04.07, 19:06
      Przyznam że po przeczytaniu rozważań o buławach mam teraz bardzo jednoznaczne
      skojarzenia i np. przy Asie lub Królu Buław ogarnia mnie
      trudna do opanowania radość ;>
      Oczywiście brałam pod uwagę i takież znaczenie buław wczesniej, ale.. smile
    • kawa_malinowa Re: As Buław 28.04.07, 21:38
      w ramach czytania ksiazek, ktorych czytac nie muszę:

"-jestesmy buławami - powiedziała. dążymy do piękna i równowagi, chcemy, aby
      zmysłowość zwyciężyła sentymentalizm."
      biały oleander, janet fitch

ładnie pasuje smile
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka